DisplayPort 2.1 má vážne problémy s UHBR-certifikovanými káblami

Problémy by mohli vysvetľovať, prečo Nvidia ostala na DP 1.4 s ich RTX 4000 kartami.

pridal invictus 18.5.2024 o 10:51 pod hardware
DisplayPort 2.1 má vážne problémy s UHBR-certifikovanými káblami

HARDWARE > NOVINKY >

Objavujú sa informácie o problémoch s DisplayPort 2.1 certifikovaným káblami a konkrétne prenosom pri zadaných špecifikáciách. Zrejme práve preto idú firmy do tohto nového štandardu veľmi opatrne.

Ak neviete, DisplayPort 2.1 je najnovšia verzia DisplayPort štandardu obľúbeného hlavne na PC. Pritom jedna z jeho najšpecifickejších vlastností je podpora maximálnej špecifikácie UHBR20 (4x20Gbps) s rýchlosťou 80Gbps, vďaka ktorej ide o jediný štandard pre displeje, ktorý podporuje monitory s rozlíšením 4K (2160p, resp. 3840 x 2160) pri frekvencii 240Hz s 32 bitovou hĺbkou farieb (8 - 10 bit per kanál) bez kompresie. Teoreticky by to malo fungovať, ale vyskytli sa problémy, ktoré výrazne brzdia jeho masové nasadenie medzi výrobcami grafických kariet a monitorov. Certifikované káble prenos nezvládajú.

Pritom certifikácie mali zaručiť, že káble pôjdu bez problémov, ale nie je to tak. Totiž rozdiel medzi certifikovaným a necertifikovaným káblom je práve v tom, že certifikovaný kábel má dané rozlíšenie podporovať garantovane medzi dvomi DP zariadeniami, necertifikovaný s najväčšou pravdepodobnosťou áno, avšak nie je to zaručené.

Aktuálne majú certifikované DisplayPort 2.1 káble mať dĺžky:

  • DP80 káble maximálnu fyzickú dĺžku 1,2 metra
  • DP40 káble maximálne 3 metre
  • DP54 zatiaľ ani neexistujú

Problém je to, že napríklad síce DP80 má mať 1,2 metra, mnohé káble reálne fungujú len pri dĺžkach 1 meter, respektíve 80 centimetrov. 

Monitors Unboxed bol jedným z prvých, ktorý poukázal na dôsledky tohto problému a odhalil ako problematické 1 - 1,2 metrov dlhé káble vo väčšinu nimi skúšaných PC zostáv.

Ďalej by sa dalo o tejto téme veľa písať, ale chcel som povedať len to, že použitie DSC naozaj nie je len výsledkom lenivosti výrobcov grafických kariet a monitorov, ale ako som spomínal vo viacerých diskusiách, je to opatrnosť zo strany výrobcov.

DP2.1 štandard nie je len o koncovke a prehnanej snahe chcieť šetriť na nesprávnom mieste za každú cenu na strane výrobcu. Predstavte si, že by všetky moderné 240 Hz OLED monitory mali len DP2.1 port, resp. porty, a zrazu by sa nemalému percentu ľudí vyskytli nechcené problémy, ako už spomínané alebo aj iné, ešte neobjavené.

Myslím, že cesta pre novú generáciu DP2.1 spočíva v hybridnej aplikácii portov do grafických kariet a monitorov a to tak, že akékoľvek nové zariadenie s DP portom bude podporovať jeho prepínanie, ako je to na takmer každom slušnejšom monitore dnes, kde máte možnosť prepínať medzi verziou DP1.2 a DP1.4.





Páči sa mi! (+7)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Procesor na notebooku - vysoké... (9)
Zdar mám tento procesor na notebooku: intel core i...
|Prevodník av na hdmi (1)
Ahojte, odporučili by ste nejaký prevodník prevodn...
|Predám pc pc ryzen 5 5500, rx ... (4)
Predám PC v nasledujúcej konfigurácii: Procesor: ...
|Rtx 4070 vs rx 7800 xt/ 7900 g... (9)
Zdravím! Nedávno som skladal nový PC, cca 3 týždn...
|Madison vr (1)
Chcel by som opýtať mám nárok na nejakú zľavu na M...
|Svet, ukrajina, vojny ... (21500)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk