GOTHIC

GOTHIC

8.2

Recenzia na PC verziu

V poslednej dobe sa mi do ruky dostalo niekoľko nových PC hier, ale ani jedna z nich ma nedokázala vážnejšie upútať. Napokon sa objavil Gothic, síce už staršia 3D RPGéčka, ale teraz preložená do  zrozumiteľného českého jazyka. Hoci som mal chuť hru vyskúšať, neočakával som nič mimoriadne. Ale Gothic ma príjemne prekvapil. Aj keď to nie je po všetkých stránkach ideálny produkt, ponúka zaujímavý herný svet a čo je v poslednej dobe u PC gamesiek nie veľmi bežné - snaží sa o inovácie.


Z úvodného intra sa dozviete, že Myrtana, kráľovstvo zjednotené Rhobarom II, prežíva ťažké vojnové časy. Všetky sily sa sústreďujú na boj proti krvilačným orkom a keďže nie je čas 

na súdy, všetci miestni previnilci sú automaticky umiestnení do ťažobnej kolónie. Kráľ poveril najvyšších čarodejov, aby vytvorili magickú bariéru, nepreniknuteľný štít, ktorý zabráni trestancom uniknúť. Príkaz bol vykonaný, ale pri tom sa stala chyba  a mágovia zostali  v údolí spolu s trestancami. A tí neváhali, chopili sa príležitosti a prevzali velenie nad izolovaným Khorimisom. Keďže na výrobu mečov pre Rhobarovu armádu je potrebná surovina z kolónie, kráľ je nútený vyjednávať a magická ruda sa stáva cenným  obchodným artiklom. Vy ako hlavý hrdina ste ďalším nešťastníkom, ktorý je uvrhnutý do tohto čudného väzenia. Ale ešte pred tým, ako sa tam dostanete, kráľ vám zveruje list s dôležitým odkazom pre mágov ohňa...

      

Keď sa spamätáte z úderu do nosa, ktorý ste dostali namiesto privítania, ocitáte sa na brehu jazera, kde  vás osloví Diego-typický predstaviteľ miestneho spoločenstva. Zbežne vás zoznámi  so základnými údajmi a pravidlami, ktoré by ste mali dodržiavať, ak chcete prežiť v tomto drsnom kraji. Potom vás opustí a ponechá na vás rozhodnutie, čo ďalej. V podstate máte tri možnosti. Pridáte sa k obyvateľom Starého tábora, udomácnite sa v Novom tábore, alebo  podporíte rady náboženských fanatikov, usídlených v bažinách.

Starý tábor osídľujú najmä zúbožení baníci, ktorí za tvrdú prácu dostávajú odrobinky zo stola rudobaróna  Goméza. Ten prebýva v luxusnom obydlí, kde majú prístup iba vyvolení. Takže ak sa chcete dostať dnu, musíte najprv splniť test, ktorý vám zadá  už známy Diego. Ten spočíva v tom, že vyhoviete požiadavkám a rozmarom najvplyvnejších mužov v meste. A možno sa tam potom stretnete aj s ohnivými mágmi...
Nový tábor je plný banditov a hrdlorezov. Ale môžete sa tu stretnúť aj so žoldniermi, ktorí chránia vodných mágov. Tí majú v pláne zozbierať čo najviac magickej rudy,  vyvolať explóziu a tak zničiť bariéru. Vládne tu násilie a bezprávie. Kto je silný, robí si čo chce, slabý sa stáva otrokom.
Bratstvo je miesto, kde sa zhromažďujú fetiši a náboženskí fanatici. Prívrženci veľkého Spáča veria, že keď ich milovaný boh precitne z dlhodobého spánku, zničí magickú bariéru a oslobodí svojich verných. Dlhé čakanie si spestrujú modlitbami a rozličnými drogami.


Nech sa rozhodnete akokoľvek, uznanie a dôveru si budete musieť všade zaslúžiť a vôbec to nebude jednoduché. Najmä začiatok bude dosť deprimujúci. Ste cudzincom bez majetku a skúseností a zo všetkých strán na vás číhajú nebezpečenstvá. Musíte sa s každým rozprávať, pýtať sa na všetko a snažiť mu niečím zavďačiť za ďalšie služby. V mestách sú  rôzne indivíduá a ,,výpalníci“, ktorí vás nútia platiť za ochranu, v lesoch striehnu mrchožrúti, vlci, ale aj goblini a orkovia. Verte mi, dlho bude vašou najlepšou obranou útek. No postupne, ako sa ostrieľate, získate si priateľov a vytvoríte skupinu, ktorá bude s vami chodiť a prebojovávať si cestu až k mágom, ktorým musíte odovzdať list.

 

Gothic
Gothic
Gothic

 

Ako som už naznačil, v úvode máte takmer prázdne vrecká. Ak si chcete zarobiť a získať magickú rudu, je vhodné začať so zberom húb a lesných plodín. Ideálnou zárobkovou činnosťou je výroba mečov. U kováča, ktorého nájdete v každom meste, si zakúpite surové železo. To najprv roztavíte v peci, položíte na nákovu a chvíľu doň bijete kladivom, potom žeravý predmet schladíte vo vedre s vodou a nakoniec ho spracujete na brúsnom kotúči. A meč je na svete! Jednoduché ! Keď sa budete cítiť dostatočne zdatný, môžete si privyrobiť lovom. Z každého úlovku získate mäso, ktoré môžete použiť na doplnenie života, alebo ho predať. V meste narazíte na panvice položené na ohni. Ak máte pri sebe surové mäso, môžete si ho upiecť. Tým vzrastie na  cene a ak ho použijete, doplní viac bodov zdravia. Je vhodné naučiť sa u miestnych odborníkov sťahovať kožu, odnímať zuby a pazúry. Nie je to zadarmo, ale investície sa čoskoro vrátia.

Aby ste sa mohli naučiť nové zručnosti a vylepšiť si svoje atribúty, budete musieť používať skúsenostné body (niekedy aj zaplatiť). Pri postupe na vyššiu úroveň získate vždy 10 takýchto bodov a máte možnosť využiť ich na zvýšenie sily, obratnosti, many,  na zlepšenie sa v boji s jednoručným a obojručným mečom, s lukom, kušou, ďalej sa s ich pomocou naučiť páčiť zámky, kradnúť alebo plížiť, prípadne  investujete do akrobacie. Milovníci SKUTOČNÝCH RPG toto všetko iste ocenia.


Kameňom úrazu je ovládanie. Neviem, kto vymyslel trochu ťažkopádny spôsob boja, zložité používanie predmetov a nervy žerúce obchodovanie, ale iste to nebol skutočný hráč, pretože by po pár minútach (hodinách) hrania  pochopil, že je to odpornosť a nahradil by tento systém niečím jednoduchším. Dáte mi za pravdu hlavne pri nákupe predmetov. Tam je to naozaj chaotická klikačka.  Zložité ovládanie spôsobené hlavne tým, že hra nemá aplikovaný kurzor myši a všetko v inventároch robíte len klávesami. Akurát čo sa týka ovládania postavy, tam sa dá navoliť pohľad s myšou a pohyb dopredu a dozadu šípkami, takže postavu budete ovládať dosť jednoducho, ako ste zvyknutí zo všetkých 3D akcií.  Najdôležitejšie je vedieť, že veci zbierate a používate držaním CTRL a šípky dopredu. Čiže ak zbierate napríklad huby, musíte k ním prísť a nasmerovať sa tak, aby sa vám rozsvietili, vtedy môžete stlačiť CTRL a šípku, aby ste predmet zobrali.  Ak by ste mali v hre nejaké problémy, preložený manuál dodávaný s hrou vám pomôže skoro vo všetkom.

Gothic
Gothic
Gothic

 

 

Hra beží v sympatickej 3D grafike s nesympatickými hardwarovými nárokmi. Výrobca udáva minimálnu konfiguráciu PII 400Mhz, 128Mb ram, 3D akcelerátor, ale zo skúseností mojich spolugamesníkov viem, že majú problémy aj na lepších zostavách !  V každom prípade, ak máte aspoň taký 800mhz procesor a Geforce2 MX, zahráte si to celkom v pohode. Plus doporučujem mať čo najviac voľnej pamäte, lebo hra sa časom nakešuje, zaplní pamäť a začína zapisovať a čítať z disku, čo spôsobí občasné sekanie hry.  Však bodaj by nie, svet je tu naozaj rozsiahly, v oblasti je niekoľko miest s desiatkami budov a stovkami rôznych ľudí, rozsiahle lesy, vrchy, potoky, zver, no všetko čo by ste od takej hornatej oblasti čakali. Z grafických efektov si v hre užijete pekný pohľad na energetickú bariéru pri každom pohľade hore, budete pekne sledovať západ a východ slnka a v noci uvidíte rôzne fázy mesiaca. Samozrejme sú tu aj zmeny počasia, ako dážď, hmla. 

 

Čo sa týka českého prekladu, konštatujem, že je urobený slušne. Niekedy sa prevod do iného jazyka nepodarí, našťastie to nie je tento prípad. Síce hra kvôli rozsiahlosti nie je plne dabovaná, preložené titulky, všetky menu a názvy predmetov a objektov úplne postačia. Rozhovorov a dialógov budú stovky a časom budete mať aj problém pamätať si, kto je kto a čo od vás chcel. Musím uznať, že preklad hre veľmi pomáha, bez neho by sa všetci, ktorí nie sú perfektní v angličtine určite zamotali.

Takže si to všetko zhrnieme. Gothic je veľmi dobrá RPG, ktorá vás dokáže zabaviť  mnoho dní alebo aj týždňov. Ak máte  v hlinenom prasiatku uložené peniaze na dobrú hru, radím vám, choďte  a kúpte si  Gothic. V úvode budete mať z hry možno rozporuplný dojem, čoskoro pochopíte, že sa vám do ruky dostala hra s veľkým H.  Ešte dodám, že pri českej verzii hry nájdete okrem dvoch CDéčiek z hrou aj preložený manuál a aj sadu 52 kariet s motívmi z hry. Maličkosť, ale poteší, hlavne keď si ešte niektorý váš kamarát kúpi hru a spojíte si ich na celé žolíky. A ak nie, môžete z nich spraviť sedmové karty. Hru sa oplatí zohnať aj kôli tomu, že už začiatkom budúceho roku nás čaká pokračovanie, ktoré začína presne tam kde jednotka skončí.

 

Preloženú hru u nás distribuuje CDprojekt za cenu 1499 Sk.

Gothic
Gothic
Gothic

 

Plusy: 
+príbeh
+solídne spracovaný a rozľahlý herný svet s množstvom možností
+dobré nápady
 

Mínusy:
-hardwarová náročnosť
-klávesnicové ovládanie

 


napísal uni 26.6.2002
Páči sa mi!
8.2
Používatelia
7.6
GOTHIC


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk