THRUSTMASTER T150 FORCE FEEDBACK

THRUSTMASTER T150 FORCE FEEDBACK

Zláka vás Thrustmaster na pretekársku dráhu?

Test

Fanúšikovia rýchlych kolies stále na PS4 nemajú ideálnu situáciu. Arkády netreba brať do úvahy, snáď s výnimkou exkluzívneho Driveclubu. Z mutiplatformových pretekov je tam výborné Project CARS. No už čoskoro sa to zmení. Samotné Project CARS dostane rozšírenú edíciu, čoskoro príde odložená konzolová verzia vynikajúceho simulátora Asseto Corsa, perfektné DiRT Rally a najmä sa tento rok dočkáme vydania exkluzívneho Gran Turismo Sport. Kvôli takej nádielke sa už oplatí poobzerať po nejakom volante. A ak hľadáte lacnejšiu alternatívu ako nedávny Logitech G29, možno by ste mohli skúsiť nový Thrustmaster.

Thrustmaster T150 Force Feedback prišiel koncom minulého roka a už pár týždňov s ním „pretekám“. Sympatická cena sa, samozrejme, pretavila do vyhotovenia, ktoré nemôže konkurovať tým najlepším a ani tak neulahodí hráčskemu oku, no zase si ho môže dovoliť naozaj každý fanúšik virtuálneho motoršportu a, čo mňa osobne potešilo najviac, zaujme podporou. Okrem PS4 ho dokážete použiť aj na PC, čo už dnes až také unikátne nie je, no a obsahuje aj drobný switch, ktorým si ho môžete jednoducho prepnúť a používať so staršou konzolou PS3.

Viem, že dizajn pre vás nie je tou najdôležitejšou vecou, na ktorú pri výbere volantu hľadíte. Druhá vec je, že sa naň budete pozerať niekoľko rokov. Cenovka hovorí jasne, nedostanete kožu na volante a ani vycibrený dizajn. Samotná základňa je rovnako strohá  ako v prípade iných modelov. Dominuje jej tvrdý čierny plast, vďaka čomu je odolná. Musím pochváliť inteligentné vyvedenie káblov zozadu pomocou drobných kanálikov. Vpredu na základni nájdete veľké logo T150, trojicu tlačidiel (Mode, L3, R3, ktoré nie sú práve najlepšie umiestnené), už spomínaný switch a ledku indikujúcu stav.

Thrustmaster T150 Force Feedback

Celý volant nie je ťažký, pracuje sa s nim pohodlne a ponúka univerzálne upínanie, takže si ho môžete pripevniť kdekoľvek. Ideálne teda na playseat či iné vyhradené miesto, no nerobí mu problém ani kancelársky stôl. Avšak musíte sa pripraviť na to, že ukotvenie je pomerne veľké a v prípade, že máte stôl s vysúvacou klávesnicou, môže vám prekážať. Ani pedále nie sú ťažké, no to je problém. Sú pomerne nemotorné, také malé a ľahučké „plasťáky“. Pôsobia krehko, aj keď také nie sú. No hlavne ak si ich nejako nepripevníte, tak pri dupnutí na ne celý blok posuniete, čo pri hraní vie poriadne nasrdiť.

V balení s Thrustmaster T150 Force Feedback nájdete ešte obligátne návody a iné papiere. Ak si chcete zážitok vylepšiť, môžete siahnuť po lepšom pedálovom bloku. Volant je kompatibilný s T3PA a T3PA-PRO od Thrustmaster, ktoré k nemu jednoducho pripojíte. To isté môžete spraviť aj s radiacou pákou. V takejto cenovej kategórii je pochopiteľné, že môžete počítať len s pádlami za volantom, no ak chcete ďalej investovať, môžete si dokúpiť páku Thrustmaster TH8A a taktiež ju veľmi jednoducho pripojiť.

Nie je to tak dávno, čo sme vám priniesli v recenziách náš pohľad na G29 a G920 od Logitechu. Volanty boli hnané pomocou ozubených kolies. V prípade tohto je to gumeným pásom v kombinácii s kolesami. Je priskoro hovoriť o tom, ako sa to prejaví na výdrži, no volant je tichý a plynulý. Dokáže prenášať rozsah pohybu od 270° do 1080°a na vás už len potom je, ako si to v hre nastavíte. Čo sa týka jeho presnosti, tam nie je čo vytknúť. Je to síce vec nastavenia, ale v zásade ak ho vytiahnete z krabice a zapojíte, pohodlne môžete jazdiť bez nejakých väčších zásahov (na konzolách).

S priemerom 27cm padne volant veľmi dobre do rúk, no v tomto sa nijako nelíši od konkurencie. Pod palcom máte všetky potrebné tlačidlá, v tomto prípade v oficiálnej úprave pre PS4, takže tu nájdete aj Share. Nechýba D-pad, aj keď nie je práve najlepší. Rovnako rozmiestnenie tlačidiel mohlo byť lepšie. Takto sú 4 z nich umiestnené na akýchsi „výrastkoch“ a stred je pomerne holý, čo nevyzerá dobre. Pádla vzadu sú možno trošku väčšie, než ste zvyknutí, no reagujú dobre a vďaka veľkosti na ne dobre dosiahnete, nech už máte ruky akokoľvek veľké. Tiež to ale nevyzerá najlepšie.

A to isté si myslím aj o kombinácii matnej čiernej s modrou na pogumovaných miestach, kde budete volant držať. Ale výzor v tomto prípade nie je to najhoršie (ak môžete, nájdite si červenú verziu). Pogumovaný povrch zabezpečuje veľmi dobrý grip, takže vám dlane nebudú ani po dlhšom hraní preklzovať, no tá guma nie je práve najpríjemnejší materiál. Ak podobne ako ja jazdíte aj niekoľko hodín nonstop, nebude to pre vaše dlane práve najpríjemnejší pocit. Tu sa ukazujú výhody drahších materiálov, ktoré sú aj pri takýchto „maratónoch“ pohodlnejšie.

Spätná väzba je taktiež vecou, ktorá výrazne závisí na nastavení či už v hre, alebo v ovládačoch, v zásade je ale aj tá spracovaná veľmi dobre. Je silná, no nie príliš a nájdete na trhu aj lepšie volanty, no rozhodne neurazí. Na drahších volantoch si napríklad všimnete lepšie vyrovnávanie volantu, no nie je to nič strašné. Škoda, že rovnako dobrý pocit nemáte z používania pedálov. Tie vám v prvom rade utekajú spod nôh, no ani pocit z ich stlačenia nie je príliš verný. Mali by klásť nelineárny odpor ako v aute, no pri hraní stále cítite, že dupete do niečoho malého a plastového. Aspoňže si môžete nastaviť ich sklon.

A teraz k hrám a podpore, kde je to asi najväčší problém. Na konzolách ani tak nie. Na PC je to horšie. Volant prichádza s robustným softvérom, ktorý si musíte stiahnuť zo stránky výrobcu a uľahčí vám život. Taktiež umožňuje upgrade firmvéru. A rozhodne obe možnosti využite. Podpora totiž nie je úplne ideálna. V Project CARS sa s volantom musíte chvíľku vyhrať, aby ste našli ideálne nastavenie. Horšie je to v prípade DiRT Rally, čo je hra, ktorá si volant pýta ešte viac. Tu je podpora prakticky neexistujúca. Hra volant nerozozná a musíte si ho manuálne namapovať, no ani tak nefunguje dobre. Problémy nájdete aj v iných hrách, napríklad v GRID Autosport. Dá sa s tým vyhrať, aj sa s tým na PC budete musieť hrať, no práve to nie je ideálna situácia.

Thrustmaster T150 Force Feedback má svoje nedostatky. Niektoré prekážajú viac, iné zas menej. Tí najnáročnejší virtuálni jazdci sa oň pravdepodobne nebudú zaujímať, no myslím si, že ostatným má čo ponúknuť. Je kvalitný, no najmä keď v Project CARS prejdete zákrutu na hrane možností vás a vášho auta, dá vám to pekne pocítiť. Ak uvažujete, že by ste po prvý raz vôbec investovali do volantu, nie je to vôbec zlá voľba. Možno sa od neho o pár rokov odrazíte k lepším, možno s ním už zostanete, lebo vám bude vyhovovať. V jeho prospech hrá veľmi dobrá cena a slušný pocit z jazdy.

Volant nám na test poskytol obchod Gamescenter.sk.

Thrustmaster T150 Force Feedback


napísal matus_ace 11.3.2016
Páči sa mi!
THRUSTMASTER T150 FORCE FEEDBACK


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19427)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk