Akými hrami otestovať váš nový Lenovo notebook s NVIDIA GeForce RTX 40 grafikou?

Vybrali sme niekoľko hier, ktorými by ste mohli otestovať, čo všetko váš notebook zvládne.

pridal saver 20.4.2024 o 11:55 pod hardware
Akými hrami otestovať váš nový Lenovo notebook s NVIDIA GeForce RTX 40 grafikou?

HARDWARE > NOVINKY >

Ak si plánujete kupovať notebook, ktorý by ste využili ako na hranie, tak na prácu alebo školu, máme tu pre vás dva tipy rovno s GeForce RTX 40 grafikami od spoločnosti NVIDIA. Konkrétne dva tipy z Legion série notebookov od Lenova.

V tejto Legion sérii Lenovo ponúka vysoký výkon a kvalitné vyhotovenie. V ponuke sú verzie od základných výkonov s GeForce RTX 3050 grafikou, tak aj celá škála notebookov s aktuálnou RTX 40 generáciou. Teda od RTX 4060 grafiky až po RTX 4080, doplnené novými Intel procesormi. Tu výber záleží od vášho rozpočtu a požiadaviek, ale ak chcete ísť s výkonom vyššie, pozrite sa po modeloch:

 

Legion Pro 5: Lenovo Legion Pro 5 16IRX8

Ak budete chcieť zaujímavú vyššiu strednú triedu notebooku, siahnite po Legion Pro 5 vo verzii s GeForce RTX 4070 grafickým čipom a i7 13700HX procesorom. V ňom dostanete dostatok výkonu ako v procesore, tak v grafickej oblasti. Zároveň notebook prináša 16-palcový IPS displej s vysokým 2560x1600 rozlíšením s 240Hz refreshom. Nechýba dostatok pamäte a to rovno 32GB DDR5 s taktovaním 4800MHz. Pridáva sa 1TB SSD.

Z konštrukcie musíme spomenúť aj prémiový Nahimic zvuk a kvalitné chladenie Coldfront 5.0 s optimalizáciou výkonu ventilátorov podľa potreby. Dopĺňa to klávesnica Legion TrueStrike s 1.5mm zdvihom. Zaujímavé je aj rýchle nabíjanie, ktoré nabije notebook na 80% za 30 minút.

Legion 9: Lenovo Legion 9 16IRX8

Ak by ste chceli viac, tak Lenovo Legion 9 prichádza aj vo verzii s výkonnou GeForce RTX 4080 grafikou s 12GB pamäte a i9 13980HX procesorom.

Dopĺňa ho rovno 16-palcový monitor s 3200x2000px rozlíšením a 165 Hz. Pridané je pôsobivé MiniLED podsvietenie, ktoré kvalitu obrazu priblíži k OLEDu. Farebnosťou ponúka plných 100% Adobe DCI-P3 pásma. Pridané je aj HDR 1000. Ani tu nechýba dostatok pamäte a to 32GB RAM DDR5 s 6400MHz a pridáva sa 1TB SSD. 

Rovnako aj tu je klávesnica Legion TrueStrike s osvetlením RGB Legion Spectrum.

Tieto dva sú už vyššie notebooky, ponúkajúce výkonné procesory, výkonné grafické karty a aj pôsobivé 16-palcové displeje. Ale čo vlastne notebooky v hernej oblasti zvládnu?

Keďže sú v nich nové grafické NVIDIA GeForce RTX 40 čipy, tak môžete rátať s tým, že prakticky všetko. Budete mať k dispozícii ako výkonný ray tracing, tak všetky verzie DLSS vrátane najnovších DLSS 3.0 a DLSS 3.5 a pridáva sa aj podpora NVIDIA Reflex. 

Konkrétne v hrách môžete hľadať funkcie ako:

  • DLSS Super Resolution - upscaling na obraz cez umelú inteligenciu
  • DLSS Frame Generation - zvýšenie framerate generovaním frejmov
  • DLSS Ray Reconstrunction - pre zlepšenie detailov ray tracingu a ďalšie zvýšenie framerate
  • DLAA - Anti Aliasing cez umelú inteligenciu bez upscalovania obrazu
  • RTX Ray Tracing - rôzne zapracované ray tracingové funkcie na odlesky, tiene, nasvietenie
  • Path Tracing - pokročilejšia verzia ray tracingu, ktorá počíta viac lúčov a viac odrazov svetla v scéne
  • NVIDIA Reflex - funkcia na zlepšenie systémovej odozvy za účelom rýchlejšie ovládania hry a zobrazenia akcie na monitore

Keď si nový notebook kúpite a budete chcieť zistiť, čo všetko dokáže a čo sa z neho dá vytiahnuť, máme tu niekoľko tipov na hry, ktoré skúsiť. Na jednej strane vám ukážu všetky grafické funkcie, ktoré GeForce RTX 40 grafiky ponúknu, na druhej zistíte aj maximum, ktoré z notebooku dokážete vytiahnuť, špeciálne pri multiplayerových hrách.

 

 

 

Alan Wake 2  (DLSS 3.5, Ray Tracing, Reflex, DLAA)

Akými hrami otestovať váš nový Lenovo notebook s NVIDIA GeForce RTX 40 grafikou?

Alan Wake 2 je jednou z najlepších hier roku a okrem zaujímavého temného hororu v detektívnom štýle prináša aj množstvo grafických funkcií, ktorými doslova zažhavíte každý grafický čip. 

Hra totiž ponúka ako ray tracing, tak aj čiastočný path tracing a zároveň ponúka aj Mesh Shader technológiu na spracovanie polygónov v prostredí. Je to prvá hra, ktorá to natívne použila. Síce tým hra vyradila staršie grafické karty, ale na všetkých RTX čipoch Nvidie to funguje bez problémov.  

Najlepšie hra ide na GeForce RTX 40 čipoch, keďže tie podporujú DLSS Frame Generation a aj s Rekonštrukciou lúčov. Je to veľmi potrebný doplnok pri hrách, ktoré už podporujú aj path tracing, ten totiž buď celý obraz, alebo časť obrazu prepočítava priamo ray tracingom, a teda je to veľká záťaž na grafický čip. Preto aj NVIDIA priniesla v predchádzajúcom DLSS 3.0 generovanie frejmov, ktoré vám naviac oproti DLSS 2 dokážu doplniť aj ďalší frejm do obrazu a zvýšiť tak framerate. Táto funkcia ide len na RTX 40 čipoch, keďže využíva optický akcelerátor pre čo najrýchlejšie a najpresnejšie vygenerovanie nového obrazu.

Druhou novinkou je DLSS 3.5, ktoré je určené špeciálne pre hry s path tracingom, ktoré obraz generujú ray tracingom. Ale keďže ray tracing nie je sám o sebe presný a je zašumený, rekonštrukcia obrazu z nového DLSS ho pomocou AI opravuje a rekonštruuje. Dostanete tak oveľa ostrejší a čistejší obraz. 

Keď to budete testovať, tak uvidíte, že napriek všetkým vylepšeniami je vizuál stále náročný na výkon, a tak si podľa žiadaného framerate si nastavte základné DLSS Super Resolution s upscalingom obrazu aj na nižšie úrovne, napríklad Performance.

 

 

 

 

Cyberpunk 2077 (DLSS 3.5, Ray Tracing, Reflex, DLAA)

Akými hrami otestovať váš nový Lenovo notebook s NVIDIA GeForce RTX 40 grafikou?

Síce Cyberpunk 2077 je už staršia hra, ale minulý rok dostala nový update spolu s expanziou, ktorý priniesol do hry aj plný ray tracing, teda path tracing. Oproti Alan Wake 2 tu uvidíte výraznejšie zapracovanie raytracingových efektov a path tracingom je tu prepočítavaný celý obraz. Ak chcete vidieť jednu z vizuálne najpôsobivejších hier, určite ho nevynechajte. 

Podobne aj tu je zapracované DLSS 2 na upscaling obrazu pomocou AI, DLSS Frame generation na zrýchlenie framerate prakticky dvojnásobne a zároveň aj DLSS s rekonštrukciou lúčov na skvalitnenie obrazu. Tu môžeme dodať aj to, že rekonštrukcia lúčov ešte zvýši framerate, keďže umožňuje zrušiť denoisery enginu na odšumenie ray tracingu. Toto všetko nahradí cez spracovanie pomocou AI a obraz je tak ostrejší a čistejší. Táto funkcia tak má len samé plusy.

Hra má aj vlastný benchmark a môžete si tak dobre nastaviť hru na vami preferovaný framerate. Zároveň si pri testovaní sledujte teploty procesora a grafiky, keďže Cyberpunk 2077 žhaví oba čipy.

 

 

 

Portal with RTX (RTX Remix s DLSS 3.5 a path tracingom)

Akými hrami otestovať váš nový Lenovo notebook s NVIDIA GeForce RTX 40 grafikou?

Keď už budete skúšať graficky kvalitné hry, určite skúste aj Portal with RTX, čo je update pre pôvodný Portal. NVIDIA totiž minulý rok vydala svoj RTX Remix nástroj, ktorý umožňuje prepracovať klasické tituly do plného path tracingu. Každý pixel je tak vypočítavaný cez ray tracing. Hry tak môžu vyzerať výrazne lepšie a Portal to aj pekne ukazuje. Samozrejme je potrebné v hre upraviť aj textúry, aby dostali fyzikálne parametre a nadefinovať aj svetlá pre čo najlepšie nasvietenie. Všetko sa totiž bude v hre generovať dynamicky a všetko to dokáže do hry pridať priamo RTX Remix bez nutnosti upravovania samotnej hry.

Uvidíte tak odlesky, reálne nasvietenie a tiene a samozrejme aj plne raytracingovo renderované portály. Ako bonus NVIDIA do hry pridala špeciálne kocky. Samozrejme, celé je to náročné a preto ani v tejto hre nechýba DLSS s Frame Generation a najnovšie už aj Ray Reconstrucion. V najnovšej verzii je pridaná rovno DLSS 3.7 verzia, ktorá ešte skvalitňuje rekonštrukciu ray tracingu. Celé je to ešte ostrejšie a presnejšie.

Vzhľadom na náročnosť Portalu s RTX si môžete v interných nastaveniach RTX Remix upravovať počet odrazov ray tracingu, ale aj kvalitu DLSS a rozlíšenie. Tieto nastavenia samozrejme nie sú priamo v nastaveniach hry, keďže bežia emulované pod RTX Remix. Mimochodom RTX Remix verziu čoskoro dostane aj Half-Life 2 v Half-Life 2 with RTX verzii.

 

 

 

Fortnite  (DLSS 2, NVIDIA Reflex, Ray tracing)

Akými hrami otestovať váš nový Lenovo notebook s NVIDIA GeForce RTX 40 grafikou?

Ale nielen graficky náročné hry vyžívajú NVIDIA funkcie. Pekným príkladom sú multiplayerovky, pri ktorých nejde ani tak o grafické efekty ako o čo najvyšší framerate. Ten vám zaistí čo najrýchlejšie prevedenie reakcií do hry. Totiž čím vyšší framerate, tým rýchlejšie sa vaše reakcie prejavia v hre.

Konkrétne pri Fortnite reakciám NVIDIA pomáha aj s DLSS Super Resolution, ktoré dokáže ešte viac zvýšiť framerate a zároveň Epic zapracoval aj NVIDIA Reflex funkciu. Tá pre zmenu zaisťuje optimalizáciu rýchlosti spracovania dát v PC a ich čo najrýchlejšie presunutie do hry. Znižuje tak lag ovládania.  Nakoniec každá stotina môže v multiplayerovkách spraviť rozdiel medzi životom a smrťou. Teda vylepšuje to kill/death ratio.

Pridaný je aj ray tracing, ale to nie je funkcia, ktorú reálne v multiplayerovke potrebujete. Jedine ak by ste mali veľmi vysoký framerate. Vo Fortnite si určite zapnite DLSS 2 a aj Reflex. Pričom Reflex má nastavenia Reflex On a Reflex+Boost, kde ešte navyše pretaktuje aj grafiku. Tu si môžete vybrať, ktoré nastavenie vám ponúkne najnižší lag.

 

 

Call of Duty Modern Warfare III a COD Warzone (DLSS3, DLAA, NVIDIA Reflex)

Akými hrami otestovať váš nový Lenovo notebook s NVIDIA GeForce RTX 40 grafikou?

Rovnako v multiplayerovej ponuke skúste aj Call of Duty, či už plné Modern Warfare III, alebo aj free 2 play Warzone. Obe majú zapracované funkcie zamerané na čo najvyšší framerate a čo najrýchlejšie reakcie. Plus na rozdiel od Fortnite je tu rovno zapracované aj DLSS 3, teda okrem upscalingu aj Frame generation funkcia, ktorá na RTX 40 čipoch vygeneruje ešte vyšší framerate a hra dosiahne ešte vyššiu plynulosť.

Pre zaujímavosť, pri DLSS 3 sa automaticky zapína NVIDIA Reflex funkcia, totiž vygenerovaný frejm pridáva lag a Reflex tento lag následne umožní eliminovať. Tu si môžete vyskúšať, aký budete mať lag s zapnutým DLSS Super Resolution a Reflexom a porovnať s DLSS Frame Generation a Reflexom, aby ste si vybrali tú najlepšiu voľbu.

Ale ak by ste mali až zbytočne vysoký framerate aj bez DLSS a chceli radšej vyššiu kvalitu obrazu, COD má zapracované aj DLAA. To je úprava Super Resolution, ale obraz sa tu neupscaluje z nižšieho rozlíšenia, ale AI ho spracuje v rovnakom rozlíšení a pridá naň naviac antialiasing. 

 

 

 

Diablo IV  (DLSS3, DLAA, NVIDIA Reflex, RTX Ray tracing)

Akými hrami otestovať váš nový Lenovo notebook s NVIDIA GeForce RTX 40 grafikou?

Nakoniec, ak máte radi akčné RPG sekačky, vyskúšajte aj Diablo IV. To už od začiatku má zapracované DLSS pre čo najvyšší framerate s Frame Generation, zároveň sa pridáva aj NVIDIA Reflex pre čo najrýchlejšie reakcie a aj spomínané DLAA, ak sa chcete zamerať na kvalitu vyhladenia obrazu.

Teraz v poslednom update spolu s NVIDIOU do hry pridali aj ray tracing a to na odlesky a tiene. Hra tak bude zachytená realistickejšie a dynamickejšie. Spolu s Frame Generation umožní hrať v peknej grafike a aj vysokom framerate.

 

Samozrejme, všetky tieto hry vám zo spomínaných notebookov pôjdu lepšie na vyššom Legion 9: Lenovo Legion 9 s NVIDIA GeForce RTX 4080 čipom, ale vďaka DLSS si ich vo vysokom framerate užijete aj na Legion Pro 5: Lenovo Legion Pro 5 s GeForce RTX 4070 čipom. Nakoniec na oboch vám pôjdu všetky NVIDIA funkcie. 





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20253)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk