HERO DEFENSE: HAUNTED ISLAND

HERO DEFENSE: HAUNTED ISLAND

Hrdinovia namiesto veží

Dojmy

Tower defense hry sú tu s nami už dlhé roky. Princípy tohto žánru sa dajú zasadiť prakticky do hocijakého prostredia, od sci-fi, steampunku, až po stredovekú tematiku. Existuje skutočne veľa rôznych variácií, od komplexných stratégií až po jednoduché hry pre mobilné platformy. Mohlo by sa teda na prvý pohľad zdať, že tu snáď už ani nie je čo prevratné vymyslieť a tituly prinášajú zakaždým jedine tak „nový“ typ vežičky, na ktorej bude pre zmenu stáť trebárs chrliaci drak. Autori z Happy Tuesday sa však na to pozreli z iného uhla, skombinovali prvky viacerých žánrov a podarilo sa im prísť s celkom originálnou hrou.

Hero Defense: Haunted Island z obrázkov pôsobí ako ďalšia MOBA hra. Táto podoba ale z väčšej časti plynie iba z vizuálu, aj keď zopár MOBA mechanizmov by sa tu predsa len našlo. Jedná sa tak o tower defensu hru, v ktorej budete namiesto bášt používať mobilných hrdinov, vylepšovať ich skilly v RPG štýle, a dokonca si aj stavať vlastné mestečko. Hra je aktuálne v štádiu early access a my si o nej poďme povedať niečo viac.

V hre teda dostanete do rúk skupinku hrdinov, ktorých si v priebehu hry odomykáte a vaša partia sa tak pomaly rozrastá. Každá z postáv má svoj vlastný jednoduchý príbeh – jeden sa chce pomstiť otcovi, ďalší hľadá manželku a bojovníčke už z toho všetkého trocha preplo. Zaujímavá partička, no nie? Príbeh tu síce nie je dôležitý, no tých pár dialógov určite nie je na škodu. Tu a tam vás pobavia a aspoň vás poháňajú vpred. Vaším ultimátnym cieľom je zabiť obávaného vampíra, ale medzi ním a vami sú, samozrejme, desiatky levelov a stovky nepriateľov. Každá z postáv je účinná proti inému typu monštier, čiže napríklad lukostrelec Jack si poradí s upírmi, no na zombíkov je efektívnejšia mladá pyromanka Sam Hain. Prvých pár levelov zvládnete ľavou zadnou, neskôr ale budete mať čo robiť, aby ste sa presekali hordami nemŕtvych.

Hero Defense: Haunted Island
Hero Defense: Haunted Island Hrou vás bude sprevádzať jednoduchý príbeh spojený s osudmi vašich postáv.
Hrou vás bude sprevádzať jednoduchý príbeh spojený s osudmi vašich postáv.


Hero Defense: Haunted Island Pasívne schopnosti si vylepšíte v štýle RPG hier.
Pasívne schopnosti si vylepšíte v štýle RPG hier.


Hero Defense: Haunted Island Berte vidle chlapi, my sa nebojíme a ochránime si naše domovy!
Berte vidle chlapi, my sa nebojíme a ochránime si naše domovy!





Horná lišta vám vždy zobrazuje, aké vlny nepriateľov vás čakajú a vy tak dokážete plánovať vopred. Farebne tu vidíte, ktorý z hrdinov je na danú vlnu efektívny či prípadné vylepšenia potvoriek, ako je zvýšená rýchlosť, bonusové brnenie alebo schopnosť regenerácie zdravia. Hrdinov „vypúšťate“ do boja postupne. Začínate teda s jedným a keď nazbierate dostatok energie, viete si vybrať, či vylepšiť stávajúceho hrdinu, alebo radšej nasadiť posily. Práve spôsob vylepšovania hrdinov je ďalším unikátnym aspektom hry. Hrdinom pred začatím misie priradíte runy, ktoré rozhodujú, ktorá z ich vlastností bude pri nabití obohatená – čiže napr. rýchlosť, útočné číslo, dosah a podobne.

Postupne za vás bude bojovať skupina hrdinov, pričom ich môžete jednotlivo ľubovoľne presúvať. Hrdinovia sa presúvajú po vyvýšených plošinkách, treba si ale dávať pozor na čas, keďže každá sekundička sa ráta. Najviac sa zapotíte, keď vám bude naraz chodiť viacero vĺn po rôznych cestách. Vtedy musíte skutočne bleskovo rozhodovať, koho kam vyšlete. Horná lišta vám však našťastie napovedá aj to, aké potvory pôjdu po ktorej ceste a vy sa tak viete aspoň približne pripraviť. Podobne ako v iných tower defense hrách aj tu máte v každom leveli povolený počet nepriateľov, ktorí vám môžu „prekĺznuť“. Musíte si však ustrážiť bossov, pretože tí vám dokážu zobrať naraz všetky životy. V kritických situáciach si pomôžete prídavnými predmetmi, ako je napríklad plošný výbuch alebo dočasné zmrazenie nepriateľov. No a keď už je to s vami naozaj zlé, ostáva vám ešte posledná nádej v podobe bandy rozzúrených občanov s vidlami v rukách, ktorí sa nebojácne pustia do hordy kostlivcov.

Okrem energie vám zo zabitých nepriateľov padajú peniaze a hrdinovia získavajú skúsenostné body. Zaujímavým prvkom sú aj akési posvätné miesta. Sú to špeciálne miesta na mape, na ktoré môžete postaviť niektorého z hrdinov a ten následne dostáva rôzne bonusy. Začne tak rýchlejšie útočiť alebo bude mať väčší dostrel. V jednej chvíli tu však môže stáť iba jedna z postáv. Hrdinovia sa navzájom ovplyvňujú aj rôznymi bonusovými aurami, veď predsa v jednote je sila. Svätyne si viete neskôr aj sami vytvárať na voľných miestach, prirodzenie, nie zadarmo. Celý princíp hry je tak postavený na rýchlom, no premyslenom rozhodovaní.

Medzi misiami trávite čas v domovskom mestečku, v ktorom si postupne postavíte niekoľko budov. V akadémii využijete skúsenostné body na výučbu nových schopnosti postáv. Nenájdete tu aktívne prvky, ale len rôzne pasívne aury, ako väčší útok, rýchlosť, kritický zásah alebo šancu na vystrelenie dvoch projektilov naraz. Banka zasa slúži na zámenu peňazí za diamanty, ktoré budete potrebovať na výstavbu posvätných miest, ale aj na vylepšovanie stavieb v meste.

V neposlednom rade je tu aj radnica. Tu nájdete príručky a popisy nepriateľov, hrdinov, bossov... Dostupnosť manuálov a inštrukcií priamo v hre si veľmi ceníme. Ušetrilo nás to zdĺhavého vyhľadávania návodov na internete, ak nám niečo nebolo jasné. Radnica má aj sekundárny význam - posilníte v nej brániacich občanov. Priamo v centre mesta nájdete snáď najzaujímavejšiu budovu, a tou je kováčska dielňa, v ktorej prerozdelíte hrdinom runy. Dá sa s tým skutočne pohrať a vymyslieť nepočetné množstvo rôznych kombinácii, či už uprednostníte zvyšovanie sily a rýchlosti, alebo radšej väčší zisk zo zabitých nepriateľov. Následne si už na mape vyberiete misiu a pustíte sa do boja. Niekedy nás hra, naneštastie, donútila opakovať tie isté mapky na vyššej obťažnosti, aby sme získali dostatok hviezd na odomknutie ďalšieho levelu.

Po grafickej stránke hra neurazí. Prináša jednoduchý, prehľadný vizuál, ktorý bez problémov pobeží aj na slabších zostavách. Trochu nás zamrzela hmla, ktorá bola občas až príliš hustá a pôsobila rušivo. Treba však stále brať ohľad na to, že hra je zatiaľ v early access, takže autori ešte majú čas podobné neduhy vyladiť. Kameru si nedokážete priblížiť, a dokonca ani manuálne otočiť, čo je síce škoda, no dá sa na to zvyknúť. Raz za čas nás to ale v kombinácií s nutnosťou držania ľavého tlačidla myši pri presune kamery dokázalo zmiasť a stratili sme zopár dôležitých momentov. Zvuková stránka je skutočne minimalistická, zvuky úderov sa opakujú a rovnako tak aj znelky v pozadí. To by sa dalo prehryznúť, no opakujúce sa hlášky postáv nás doháňali k šialenstvu. Keď budete dookola po každom kliknutí na hrdinu počúvať „Out of my way!“ alebo „Let's Do This!“ tak to začne byť naozaj otravné. Dúfame, že sa autorom vo finále podarí zvýšiť rozmanitosť hlášok alebo obmedziť ich neustále opakovanie. Tento problém nám pripomenul legendárnu Warcraft trojku, no tam sa aspoň dali odpovede hrdinov vypnúť v nastaveniach.

Hero Defense: Haunted Island
Hero Defense: Haunted Island V radnici nájdete manuály a popisy hrdinov, monštier, bossov...
V radnici nájdete manuály a popisy hrdinov, monštier, bossov...


Hero Defense: Haunted Island Nepriatelia so schopnosťou regenerácie zdravia vám dajú zabrať.
Nepriatelia so schopnosťou regenerácie zdravia vám dajú zabrať.


Hero Defense: Haunted Island V domovskom meste si postupne postavíte rôzne budovy.
V domovskom meste si postupne postavíte rôzne budovy.





Hero Defense: Haunted Island je pekná tower defense záležitosť, ktorá zaujme sviežimi nápadmi. V porovnaní s inými early access hrami ponúka plynulú hrateľnosť bez väčších bugov a úctyhodné množstvo obsahu. Ak patríte k nadšencom tohto žánru a zaujali vás nové prvky, nemáte prečo váhať. Najmä možnosť pohybu s obrancami a RPG štýl vylepšovania skillov a postáv pomocou rún patria k najväčším prednostiam hry. Užijete si ale aj jednoduchý príbeh s osudmi vašich hrdinov. Autori v budúcnosti plánujú predstavenie režimu pre viacerých hráčov, ktorý má byť postavený na inovatívnom mixe MOBA a tower defense hier. Na tento mód sa veľmi tešíme a sme zvedaví, čo ďalšie sa tvorcom podarí vymyslieť.


napísal rolan 10.3.2016
Páči sa mi!
HERO DEFENSE: HAUNTED ISLAND


Hero Defense: Haunted Island
PC

Vývoj: Happy Tuesday
Štýl: Stratégia / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 15. august 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18385)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk