The Witcher 3

CD RED PROJECT zakončili Zaklínačskú trilógiu vo veľkom štýle.

PC
pridal F1REFLY 21.2.2016 o 16:33 pod používateľské recenzie

9.5


Ako dopadla posledná, dlho očakávaná časť Zaklínača? Poďme sa na to pozrieť.

 

Blééé, downgrade, blééé...

Tvorcovia hry povedali, že k zhoršeniu grafiky došlo aj keď pôvodne nemalo. Znamená to však, že hra vyzerá otrasne? To určite nie.

Kvalita grafiky a tiež grafická štylizácia hry je na úplnej špičke a vo svojom žánri nemá konkurenciu. Je to jedna z najkrajšie graficky spracovaných hier, aké som kedy hral. Prostredie hry pôsobí uveriteľne a niekedy máte naozaj pocit, že sa nachádzate v stredoveku (takto mohla kedysi kľudne vyzerať aj naša krajina) a ľudia tu naozaj žijú. Hovoria medzi sebou, žartujú, spievajú si, hrajú karty, pijú, pracujú, alebo len tak sedia a kochajú sa nádhernou prírodou. Úplne famóznu atmosféru dopĺňa parádna hudba, ktorá sa hodí k tomuto všetkému. Hudba vás nikdy nebude rušiť, naopak vás len príjemne naladí a vy sa môžte kochať krásnou atmosférou. 

 

 

Dabing postáv je na vysokej úrovni a zvuky príšer sú mnohokrát naozaj desivé (myslené v dobrom slova zmysle).

Kvalita všetkého vyššie spomenutého ide o to viac spoznať, keď si všimnete, že tu ubieha čas ako v reálnom svete. Taktiež sa tu mení aj počasie. Raz teda prší, inokedy zasa svieti slnko. V močiaroch je hmla, jedovaté výpary a pod. Svet je tu fakt veľmi živý (reálny) a pohyblivý, za čo si táto hra zaslúži veľké plus.

 

RPG z novej školy

Atmosféra hry je skutočne vynikajúca a dokáže vás veľmi rýchlo pohltiť. Je to aj vďaka veľmi zaujímavým vedľajším úlohám, ktorých sú tu desiatky a delia sa na rôzne typy. Môžete zachraňovať väzňa, ničiť hniezda netvorov, hľadať poklady, zabíjať lúpežníkov, plniť zákazky na silné a unikátne monštrá, čistiť kedysi osídlené miesta od nepriateľov (čím sa tam ľudia opäť vrátia), hľadať miesta moci a jaskyne, hrať karty atď. Okrem vyššie vypísaných tu sú aj ďalšie vedľajšie úlohy, ktoré sú dlhšie a mnohokrát sa zvrtnú do pomerne prekvapivého záveru. Sú naozaj prepracované a človek by ich snáď ani nedokázal rozlíšiť od hlavných úloh. Žiadna z nich nie je len do počtu ako to predvádza väčšina RPG hier.

 

 

Voľby a rozhodnutia

Samozrejme tu sú aj hlavné úlohy, ktoré sú tiež dosť zábavné a zaujímavé. Postavy (obzvlášť Geralt) majú charizmu a uveriteľné správanie. Každá postava je iná a má charakteristické vlastnosti. Niektoré si obľúbite, iné zasa budete nenávidieť. Dosť charakterov sa vráti z predchádzajúcich dvoch dielov Zaklínača a ak ste urobili určité rozhodnutia, môžete byť svedkami i veľmi zaujímavých stretnutí...
Áno, v tejto trilógii skutočne záleží na vašich voľbách a nie je to len obyčajné rozhodnutie - dobré / zlé. K znovuhrateľnosti prispieva fakt, že niektoré z nich sa prejavia až po niekoľkých odohratých hodinách. Veľakrát tu chcete konať dobro, ale vaše voľby spôsobia problémy druhej postave.
Tiež by som chcel poznamenať, že tu sú české titulky, ktoré sú naozaj na vysokej úrovni.

 

 

Kam mám ísť ďalej?

Svet je tu plne otvorený (open-world), takže môžete plniť čo len chcete a kedy chcete. Aj keď nepriatelia majú vopred dané levely, vďaka čomu bude mnohokrát vašim jediným riešením útek z boja, nezúfajte. Nemá cenu bojovať proti niekomu, koho sotva len škrabnete, pričom on vás dá dole na jednu ranu. Okrem úloh a rôznorodých nepriateľov, ktorí sa pohybujú po jednom alebo v skupinkách. Je ich tu strašne veľa druhov a každý z nich má svoje slabiny ale aj silné stránky. Ďalej sú tu aj menej škodlivé veci ako sú nepriatelia a tými sú tzv. "doplňovače nášho života v hre". Čo nám teda pomôže dostať sa z ťažkej situácie, kedy sme blízko smrti? Odpoveďou sú bylinky. Následne sa teda dostávame k rastlinám alebo liečivým bylinkám. Tieto byliny slúžia na doplnenie života postavy s ktorou hráte momentálne hráte (prevažne Geralt). Samozrejme sa tu nachádzajú aj iné zdroje doplnenia HP (života) a tými sú obyčajné potraviny, elixíry či meditácia. Niektoré potraviny vás posilnia viac, iné menej (to isté platí pri rastlinách / elixíroch). Avšak rastliny sú dosť husto roztrúsené, takže by nemal byť problém ich mať vždy po ruke, obzvlášť v nejakej nepríjemnej situácii.

 

 

Revolúcia v žánri - RPG

Ako som spomínal už vyššie, byliniek je strašné množstvo a človek by sa bál, že ich musí nazbierať desiatky a stovky, aby si vyrobil dostatok elixírov. Tu ale prichádza prvý šok. Priebeh výroby elixíru (prípadne petardy) začína tým, že získate recept. Potom zhromaždíte potrebné ingrediencie a vyrobíte lektvar. Po jeho spotrebovaní už ale nemusíte nič vyrábať. Stačí sa dať do stavu meditácie (slúži predovšetkým na rýchly posun času) a ak máte v inventári aspoň jeden alkoholický nápoj, všetko sa vám doplní (lektvary aj petardy).

 

 

Druhá a dovolil by som si povedať naozaj revolúčna zmena sa týka načítania (loading). Hra sa načíta na začiatku a potom už len naozaj výnimočne. Samozrejme pri rýchlom presune sa tiež načítava. Kým v Skyrime a ďalších RPG hrách s otvoreným svetom ste prišli k dverám krčmy, stlačili tlačidlo pre vstup a čakali, až sa oblasť načíta, tu jednoducho prídete k dverám krčmy, vstúpite do nej a je to.

Žiadne načítanie! Palec hore.

Treťou podstatnou zmenou je poňatie stromu schopností. Tie sa delia do kategórií (boj / znamenia / výroba / zvyšok). Celkom tu máte 12 slotov na tieto schopnosti, pričom každý z nich sa odomyká po dosiahnutí určitého levelu postavy. Ako bonus môžete ku každým trom slotom pridať aj mutagén, ktorý pri správnej kombinácii farieb zvýši určitú schopnosť (dá vám bonus k životom, útoku, sile znamenia atď.). Musíte teda dobre popremýšľať, do čoho investovať body, ktoré schopnosti rozširovať, prípadne aktivovať.

 

 

Kotúľ sem, kotúľ tam (dash / dodge)

Bohužiaľ nie všetko v hre je báječné. Je tu jedna vec, ktorá hru podkopáva. Tou vecou sú súboje. Nechápte ma teraz zle, sú tu o dosť lepšie ako v dvojke. Čo je ale mínusom? Sú ťažké. Vždy svojou výzvou dajú hráčovi zabrať a vy musíte na vyššej obtiažnosti používať všetky možné pohyby, aby ste prežili. Tiež sú občas ťažkopádne. Geralt reaguje sem tam oneskorene, čo môže vyústiť v jeho smrť. Máte tu rýchly a silný útok, vykrytie útoku (counter), obranu, kotúľ a úskok. Taktiež tu musíte používať aj znamenia, ktoré vedia fakt dosť pomôcť (je ich päť a každé z nich má iný účinok - odhodenie protivníka na zem, zapálenie, štít,...). Aby toho ešte nebolo málo, je dobré využitie aj elixírov (rýchlejšie dobíjanie života, silnejší útok, atď.), petárd (zapáli viac protivníkov alebo ich oslepí, atď.) a olejov na zbrane (získate bonus 10%, prípadne 25% k poškodeniu určitého druhu nepriateľov).

Súboje sú teda brutálne, ťažké a vyžadujú od vás neustále sústredenie a využitie určitej taktiky. Zbraní je tu naozaj veľa, plus tu máte aj kuše. Aby hra bola o niečo ľahšia, môžete nájsť tiež veľa zbroje, rukavíc, nohavíc, topánok, atď. Tiež si niektoré z vecí môžete vyrobiť sami podľa nájdených plánikov. Do lepších zbraní možno vkladať runy, ktoré pridávajú zaujímavé bonusy (popálenie, otrava, omráčenie nepriateľa,...). Všetko čo máte na sebe sa každým súbojom opotrebuváva. Tu sa dostávame k veľmi užitočnej veci a tou je kováč či zbrojár. Čas od času je nutné ísť za kováčom či zbrojárom opraviť si vaše veci, aby boli opäť ako nové a hlavne účinné.

 

 

Plusy

+ atmosféra
+ grafika a štylizácia hry
+ hudba, zvuky, dabing postáv
+ otvorený svet, mení sa denná doba aj počasie
+ príbeh a postavy
+ absencia načítania (loadingu)
+ veľa zaujímavých nepriateľov
+ desiatky vedľajších úloh, ktorých kvalita je na vysokej úrovni
+ dôležité rozhodnutia počas hry + tie z predošlých dielov sa berú do úvahy
+ ťažké súboje (občas to je aj mínus)
+ české titulky
+ výroba zbroje, zbraní, elixírov, petárd a olejov
+ znamenia
+ strom schopností
+ pomer a cena = dĺžke hry (so všetkými vedľajšími úlohami som robil prológ hry cca 8 hodín)

 

Mínusy

- občasné ťažkopádnejšie súboje
- pár bugov (je to pochopiteľné v tak obrovskom svete, navyše sa ich tvorcovia hry snažia opraviť / už opravili)

 

Konečný verdikt

Hodnotenie: 9,5/10

 

Zaklínač 3: Divoký Hon prišiel a zadupal do zeme všetky akčné RPG za posledných X rokov. Hra je vysoko návyková, atmosférická, plná zaujímavých postáv, úloh a nepriateľov. Sama navyše prináša do svojho žánru niekoľko razantných zmien, vďaka čomu to nie je len "ďalšie obyčajné RPG". Zavŕšenie trilógie o zaklínačovi Geraltovi z Rivie sa podľa môjho názoru naozaj podarilo a je až neskutočné, čo títo šikovní tvorcovia z CD RED PROJECTU dokázali vytvoriť.

 

 


napísal F1REFLY 21.2.2016



Páči sa mi!

9.5
THE WITCHER 3

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19538)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk