WELCOME TO PARADIZE

WELCOME TO PARADIZE

8.0

Iný zombie raj aký sa očakával

Recenzia na PC verziu

Medzi zombie hry sa zaradil ďalší prírastok. A možno práve preto, že je iný a hordy nemŕtvych používa do istej miery netradičným spôsobom, pocity z neho sú u hráčov aj recenzentov zmiešané. Kto však pri ParadiZe vydrží dlhšie, objaví rôzne unikátne prvky a mechaniky v solídnom mixe žánrov, zabalené do satiry a doplnené popkultúrnymi odkazmi.
 
Ak očakávate čistokrvnú akčnú RPG bez prímesí, kde si len presekávate cestu ako v hre Diablo, tu určite nepochodíte a radšej skúste niečo iné. Aj keď je pravda, že jednou, ale nie jedinou zložkou hry sú boje  - väčšinou s nemŕtvymi, či už sú to zvyšky ľudí, alebo aj zvierat. Budete ich roztĺkať a sekať zbraňami nablízko, baseballovými pálkami, mačetami, pazúrmi, ale aj motorovou pílou. A môžete do nich strieľať šípy z lukov a kuší, alebo útočiť puškami či ich grilovať plameňometom. Mnohé zbrane sa dajú použiť obomi spôsobmi – bumerangom aj oštepom viete spôsobovať zranenia zblízka alebo ich aj vrhať. Pri prechádzaní krajinou s premenlivým prostredím vás pritom môžu sprevádzať „skrotení“ zombíci, ktorých viete vyzbrojiť podobne ako seba. Ale to si o chvíľu trochu obšírnejšie priblížime.

Začínate s predvolenou postavou z ponúkaného sortimentu a nie ako vystrašená obeť, ale ako návštevník, ktorý chce začať nový život vo svojskom raji. Park ParadiZe má zaručiť bezpečnosť, návrat do normálu v infikovanom svete, ale aj priniesť nové možnosti na skvalitnenie života. Rýchlo zistíte, že toto miesto síce má určitý potenciál, ale ani zďaleka nie je bezpečné a bezproblémové. Obyvatelia sú preživší, ktorí sa naučili ovládať zombíkov a využiť ich na svoju ochranu, ale aj rôznu manuálnu prácu. Nazývajú ich zomboti. No stále sa naokolo potulujú aj hordy nemŕtvych, ktorí pod kontrolou nie sú a podnikajú agresívne útoky.

Welcome to ParadiZe
Welcome to ParadiZe Sľubovaný raj, kde vám všetci zombíci slúžia, je v skutočnosti celkom iný.
Sľubovaný raj, kde vám všetci zombíci slúžia, je v skutočnosti celkom iný.


Welcome to ParadiZe Jedovatý oblak prachu rozptýli váš vhodne vybavený zombot.
Jedovatý oblak prachu rozptýli váš vhodne vybavený zombot.


Welcome to ParadiZe Hra sa neberie príliš vážne a paroduje aj známe mená a filmy.
Hra sa neberie príliš vážne a paroduje aj známe mená a filmy.





Užitočné informácie o tom, ako to v ParadiZe chodí a čo by ste mali vedieť, prinášajú návody z Bobovho archívu, ktoré pripomínajú reklamy z teleshopingu s dávkou satiry. A ako dosiahnuť skutočný raj niekde na orbite, vám priblíži Jeff Tusk, ktorý prevzal štafetu po inovátorovi Allanovi Tuskovi (môžete navštíviť jeho memoriál) a priebežne prináša nové inštrukcie, ako máte ďalej postupovať. To meno vám je určite povedomé, pretože odkazuje na známeho multimilionára. A rozhodne to nebude jediná známa osoba či motív, na ktorý v ParadiZe natrafíte. A to aj pri úlohách, ktoré vám väčšinou zadávajú riedko rozmiestnení preživší.

Pri zadaniach natrafíte napríklad na úbožiaka, ktorý vyzerá ako stroskotanec v štýle Toma Hanksa, ukrýva sa pred svojou manželkou a aby zahnal samotu, potrebuje Wilsona. V inej úlohe pre niekoho hľadáte čokoládové tyčinky Twinkle. Znalci zombie filmov by mali vedieť, v ktorom komediálnom horore jeden z hrdinov zúfalo túžil po sladkosti s podobným názvom. A keď už rozoberáme úlohy, určite viaceré z nich obsahujú aj iné nápadité súčasti, často spojené s čiernym humorom. Napríklad sa pripravte na zadania s tlačením vozíčkarky bez všetkých končatín. Odmeny bývajú vo forme skúseností, bežných, ale niekedy aj unikátnych predmetov, ktoré sú súčasťou hlavného cieľa alebo slúžia na vylepšovanie budov vo vašom osídlení.

Tu už prechádzame na budovateľskú zložku hry a manažment základne. Dôležitou súčasťou hry je vytvorenie, zveľaďovanie a bránenie svojho útočiska. Vaša postava vie už od začiatku kedykoľvek vo svojom inventári  vyrábať nejaké užitočné predmety. A pridajú sa aj ďalšie recepty. Takže si zhotovíte primitívne časti brnenia z nejakého porastu, šípy a muníciu do strelných zbraní, veľmi dôležité bandáže na doliečovanie, lano a dosky. Okrem toho viete stavať aj budovy, ale plány na zhotovenie nových získate len raz za čas. Tieto stavby umožňujú výrobu pokročilých objektov, zbraní a ich vylepšení, ale aj receptov na jedlá s bonusovými účinkami a pascí. Na to potrebujete predovšetkým suroviny, ktoré zbierate na rôznych miestach (byliny, drevo, šrot, látky...) alebo ich získate recyklovaním predmetov (aj hromadným) v inventári.



Pri výstavbe vás ale obmedzuje energia, ktorú vyžadujú dokonca aj obyčajné plechové ploty, predstavujúce základ obrany. Postupne  získate návod na rôzne elektrárne, ktoré ale môžete mať len po jednej. Takže vždy vás bude tlačiť energetický limit a musíte stavať uvážene. Energiu spotrebúvajú aj zomboti, ktorých v tábore používate ako pracovnú silu a tiež ako ochranku. Produkujete ich v špeciálnych tubách, odkiaľ potom vyskakujú a správajú sa potom podľa vami určeného nastavenia a výbavy. A toto je veľmi zaujímavá súčasť hry. V tubách si viete nastaviť viacero variácií zombotov, regulovať ich počty a podľa potreby to meniť. Zombot má základné a pokročilé nastavenie a musíte zvládať aspoň to prvé. 

V základnom programe zombotovi priradíte predmet do ruky, čo môže byť niektorá z odomknutých zbraní, pracovný nástroj, ale aj semená rastlín či vedro. Druhý slot je na výstroj a tam patria vankúše na zvýšenie odolnosti, tyče zapichnuté nemŕtvemu priamo do tela, na ktoré sa nabodnú nepriatelia, keď sú blízko a rôzne iné vychytávky. K tomu viete nastaviť správanie zombota podľa tabuľky s príkazmi, ktoré určia, čo bude robiť v boji a mimo neho. Pri expertnom nastavení je sortiment širší. Na základe týchto volieb a niekedy aj polohy v teréne, určujete svojim domácim zombotom ich funkcie. V praxi to znamená, že vo vymedzenom priestore bojujú zbraňami nablízko alebo na diaľku proti agresorom, ale aj obsluhujú ovládacie zariadenia na fungovanie pascí (vysúvacie tyče, pohyblivé pílové kotúče a sekery...). No vytvoríte aj variácie zombotov, ktorí rúbu drevo alebo nosia vodu z rieky a tým zabezpečia palivo a suroviny do generátorov.  Dokonca viete pripraviť aj takých, čo budú kopať hriadky, siať a zberať úrodu! Veľká paráda!

S rozvojom základne je spojený aj tower defense režim, kde so všetkými uvedenými možnosťami v istých fázach hry čelíte niekoľkým vlnám nepriateľov a musíte ubrániť raketu, ktorú staviate. Nepriatelia môžu masovo útočiť, keď sa v okolí premnožia. Viac pod kontrolou to máte vtedy, keď ich sami vyprovokujete k útoku, na ktorý sa vopred pripravíte a týmto regulujete ich stavy. A sú z toho pekné skúsenosti. Najdramatickejšia je obrana pri útoku hlavných bossov. Aj na ich príchod sa môžete pripraviť a sami ho inicializujete, inak nepokročíte ďalej v príbehu. Vtedy očakávajte niekoľko veľkých skupín nemŕtvych a napokon príchod bossa v nejakom stroji, ktorý musíte po častiach zlikvidovať skôr, ako vám zničí raketu. Ak zlyháte, nič hrozné sa nedeje. Základňu aj raketu s dostatočnými surovinami opravíte jediným pokynom a proces s útokom a obranou zopakujete.

Welcome to ParadiZe
Welcome to ParadiZe Súčasťou hry je aj budovanie a obrana tábora, kde musíte postupne poskladať raketu.
Súčasťou hry je aj budovanie a obrana tábora, kde musíte postupne poskladať raketu.


Welcome to ParadiZe Zombie slon dal zabrať. A sú tu aj iné bizarné tvory.
Zombie slon dal zabrať. A sú tu aj iné bizarné tvory.


Welcome to ParadiZe Nepriateľskí zombíci  tiež vedia bojovať a chránia ich pasce a ploty, ktoré ale väčšinou viete zničiť.
Nepriateľskí zombíci tiež vedia bojovať a chránia ich pasce a ploty, ktoré ale väčšinou viete zničiť.





Okrem domácich zombotov v sídle a či pracovnom tábore, ktorých môžete mať veľa, ale zdržujú sa len v blízkosti určenia, využijete ešte osobných zombotov. To sú takí, ktorí vás dokážu sprevádzať všade. Získate ich z porazených zombíkov, ktorým nacapíte na hlavu špeciálnu ovládaciu prilbu. Keď padnú, jednoducho rovnakým spôsobom vzkriesite iných. Najskôr to bude len jeden osobný zombot, potom dvaja. Dokážu všetko to čo zomboti na základni a ešte niečo navyše. Títo parťáci, samozrejme, bojujú po vašom boku, doplnení napríklad zvoncami na seba pútajú pozornosť a po nastavení samodeštrukcie vybuchnú. Alebo popri vás môžu zbierať suroviny v okolí, vykopávať zo zeme truhlice s cennosťami a podobne. Dokonca, keď im nasadíte sedlo, môžete na nich aj jazdiť ako na koni.

Priam na nezaplatenie sú vaši osobní zomboti v špecifických oblastiach. Na púšti je tak horúco, že ak nepijete vodu zo sudov alebo prenosných fľašiek, môžete umrieť na prehriatie. Úplne bez problémov tam prežijete, keď vašim zombotom dáte ako vybavenie ventilátory a tými vás ochladzujú. Len musia byť v dosahu. Na druhej strane, v zamrznutej krajine môžete skonať na podchladenie, ale neskôr získate prístroj, ktorým vás zomboti udržia v teple. Inde sa vyskytujú toxické oblaky, ktoré vás svojím jedom po vdýchnutí ihneď zabijú. Správne vybavení zomboti ich dočasne rozfúkajú a prechod je voľný. Toto je skutočne skvelé, čo poviete?

Čo sa týka možností vašej postavy, niečo sme už spomenuli, ale doplním, že si môžete prepínať dve zbrane, s ideálnou kombináciou jedna nablízko a druhá na diaľku. Viete skákať, uhýbať použitím kotrmelca, doraziť zombíkov skočením na ich hlavu. Dokážete s vlastnoručne vyrobeným materiálom opraviť poškodené mosty.  Máte hlavný inventár a maketu postavy, kam vkladáte výbavu. Pri pohybe praktické ukazovatele a päť slotov na rýchle použitie predmetov (napríklad jedlo a fľaše, obväzy, čakan na vykopanie pokladu). Po úmrtí sa oživíte podľa výberu v tábore alebo pri aktivovaných checkpointoch v tvare tuby, ktoré súčasne slúžia na rýchly transport medzi známymi miestami. Ibaže pri skonaní stratíte veľa skúseností, čo obzvlášť zamrzí pri vyšších leveloch postavy, kde v jednej chvíli prídete o štvrtinu alebo tretinu ťažko nadobudnutých XP.

Welcome to ParadiZe
Welcome to ParadiZe Svojich zombotov vybavíte a nastavíte im aktivity v základnej alebo pokročilej konfigurácii.
Svojich zombotov vybavíte a nastavíte im aktivity v základnej alebo pokročilej konfigurácii.


Welcome to ParadiZe Úlohy s vozíčkarkou svedčia o čiernom humore autorov aj ich kreativite.
Úlohy s vozíčkarkou svedčia o čiernom humore autorov aj ich kreativite.


Welcome to ParadiZe Budete hľadať aj sladké pochúťky, lebo je tu podobný maškrtník ako v známom zombie filme.
Budete hľadať aj sladké pochúťky, lebo je tu podobný maškrtník ako v známom zombie filme.





S každým novým levelom získate skúsenostné body, ktoré investujete v troch odvetviach. V prvom strome s hackovaním vylepšujete svojich zombotov, ďalšími dvomi (boj a survival) vylepšujete atribúty svojej postavy a účinky a bonusy výzbroje. Nájdete tam kadečo, od samooživovania zombotov, ich väčšej výdrže a dokonca možnosti, aby sami hackovali iných zombíkov. Vy si môžete zvyšovať zdravie, staminu potrebnú na boj a beh, zvýšite účinok výbavy, kritický zásah, odomknete výrobu výbušnín a podobne.

V teréne si treba dávať pozor predovšetkým na rôzne druhy nepriateľských zombíkov. Zvyčajne neustále vychádzajú z majákov, kde sú vypľúvaní tubami, takže najdôležitejšie je čo najskôr zničiť tieto objekty. Stáva sa, že sú nemŕtvi v opevnení s pascami, ktorým sa treba vyhýbať, ale dá sa preraziť bariéry a steny, takže si vytvoríte vlastný vchod. Aj títo nekontrolovaní zombíci majú rôzne zbrane, niekedy strieľajú alebo vybuchnú po kontakte s vami a podobne.

Príležitostne natrafíte na veľkého špeciálneho zombie nepriateľa, napríklad infikovaného slona a súboj s ním si po použití nástenky môžete zopakovať. Niekedy vstúpite aj do jaskýň a baní a tam, podobne ako aj vonku v noci, viete použiť svetlo baterky nielen na zviditeľnenie okolia, ale aj oslepenie zombíkov. Po nepriateľoch zostáva hojná korisť a suroviny a ďalšie sú v truhliciach. Obzvlášť cenným nálezom sú Pedrove nože – vždy, keď mu dva prinesiete, odmení sa vám skúsenostným bodom.

Celý tento zážitok si ešte môžete prehĺbiť hraním v multiplayeri. Vytvoríte si vlastnú hru a skúsite to lokálne alebo si môžete niekoho vyhľadať online. Vtedy vypomáhate hlavnému hráčovi so svojou postavou aj výbavou, môžete využívať jeho aktivované checkpointy aj budovy, ale nenašiel som priamo integrovaný chat na dorozumievanie.

Welcome to ParadiZe
Welcome to ParadiZe V lávovom poli bude ešte väčšia horúčava ako na púšti. Ale zomboti vedia poslúžiť aj ako chodiace chladiče.
V lávovom poli bude ešte väčšia horúčava ako na púšti. Ale zomboti vedia poslúžiť aj ako chodiace chladiče.


Welcome to ParadiZe Prirodzenou súčasťou hry je inventár naprataný všakovakými vecami a vybavenie vašej postavy.
Prirodzenou súčasťou hry je inventár naprataný všakovakými vecami a vybavenie vašej postavy.


Welcome to ParadiZe Zlepšujete zombíkov aj seba investovaním bodov v troch stromoch schopností.
Zlepšujete zombíkov aj seba investovaním bodov v troch stromoch schopností.




Tvorcovia si pre hru zvolili izometrický pohľad, ktorý jej veľmi pristane. Lokality sú pekne detailne spracované, s rôznym prostredím a niekedy aj doplnkovými efektmi, ako je napríklad piesočná búrka, ktorá zhorší výhľad a veľmi vás pomaľuje. Súboje vyzerajú dobre a býva po nich kopa nevládnych tiel a stopy krvi. Trochu to kazí príležitostné zasekávanie postáv. Obzvlášť nepríjemné je to pri vašich zombotoch v určitých situáciách, kedy ich potrebujete nablízku a niekde skrátka zostanú visieť. Ale aj vaša postava sa občas zamotá, no ľahko to prekleniete kotrmelcom. Príbeh dopĺňajú humorné výukové videá z Bobovho archívu a prestrihové scény s Jeffom Tuskom. V nastaveniach grafiky síce nenájdete Ray Tracing ani DLSS, ale zahrňuje Bloom, Anti Aliasing, Ambient Occlusion a FSR 2.2.

Pritom počúvate vydarenú hudbu s priliehavými melódiami, ktoré pasujú k prírode a občas idú do rockovejšieho štýlu. Celkové ozvučenie je dobré, len sa šetrilo dabingom. Ovládanie je solídne, až na momenty, kedy musíte niečo tlačiť, napríklad invalidný vozík, ktorý sa ovláda mimoriadne zle. Taktiež sa niekedy musíte presne nastaviť, ak sa chcete dostať na určité miesta. Kuriozitou je spôsob nahrávania hry. Progres sa ukladá do vami zvoleného slotu, pričom ale pokračovať tam môžete aj s novovytvorenou postavou, ktorú si osobitne vyberáte v hlavnom menu. Takže napríklad máte prejdenú polovicu hry a môžete sa tam vrátiť s inou osobou, ktorá je hoci aj na prvej úrovni a bez akýchkoľvek schopností a len s úvodnou výbavou.

Welcome to ParadiZe sa neberie príliš vážne a na zombie tému sa díva z nadhľadu. Je to jedna z tých hier, ktoré ponúkajú mix žánrov a ak ich neakceptujete ako celok, hru skrátka naplno neoceníte. V tomto prípade je to akčná RPG s dynamickými bojmi s hordami nepriateľov. K tomu sa pridáva trochu survivalu, manažment základne a jej obrana v štýle tower defense, unikátne nastavovanie, priam programovanie svojich zombotov. Plus svojrázne úlohy, čierny humor, satira, popkultúrne odkazy a čerešničkou na zombie torte je multiplayer. Buď to teda berte všetko dohromady a bavte sa, alebo nechajte tak.


napísal uni 27.3.2024
Páči sa mi! (+3)
8.0
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
WELCOME TO PARADIZE
+ netradičný koncept zombie hry, kde nemŕtvych nemusíte len zabíjať
+ unikátny systém nastavenia zombotov na rôzne činnosti
+ niektoré jedinečné herné mechaniky
+ rôzne prostredia s odlišnými podmienkami, ktorým sa treba prispôsobiť
+ čierny humor, satira a popkultúrne odkazy
+ multiplayer, aj keď s nedoriešenými súčasťami
- zasekávanie postáv v teréne
- ovládanie pri vybraných činnostiach je ťažkopádne
- nejaké menšie kazy
- ak neakceptujete žánrovú rôznorodosť, hra vás čoskoro omrzí
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i7-3770, 12 GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, OS Win 10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Nacon / Nacon
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 29. február 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20017)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk