KTC H27T22 - HERNÝ 1440P MONITOR

KTC H27T22 - HERNÝ 1440P MONITOR

9.0

Kvalitný obraz za dobrú cenu

Test

Čínska značka monitorov KTC sa postupne dostáva na náš trh a prináša monitory v dobrom pomere ceny a výkonu. Aktuálne má ponuku od základných 1080p monitorov, po 4K 144Hz a nechýbajú tam ani OLED modely. My sa teraz pozrieme na jej strednú triedu v 1440p oblasti. 

Presnejšie tu máme KTC H27T22 monitor, ktorý prichádza v ideálnej 27-palcovej veľkosti s 1440p rozlíšením a rovno aj 165Hz frekvenciou a to celé za slušnú cenu okolo 250 eur. Respektíve s aktuálnou zľavou ešte menej. 

Špecifikácia:

  • Obrazovka: 27-inch 2560x1440px - 16:9, plochá
  • Panel: Fast IPS s ELED podsvietením  
  • Refresh: 165Hz
  • Odozva: 1ms GTG
  • Farby: 131% sRGB, 97% DCI-P3
  • HDR: HDR10
  • Uhly sledovania: 178°(H), V:178°(V)
  • Svietivosť: 350cd/m² (Typ)
  • Kontrast: 1000:1
  • Funkcie: Low Motion Blur,  FreeSync premium, G-SYNC compatible
  • Porty: USB, HDMI2.0, 2xDP1.2, Audio Out
  • Stojan, VESA Mount
  • Napájanie: zdroj DC12V / 4.5A
  • RGB: zadné RGB podsvietenie
  • Spotreba: 54W, stand-by 0.5W

Čakajte tak v podstate 1440p monitor vyššej triedy, ktorý prinesie kvalitné farby, vysokú obnovovaciu frekvenciu a rýchlu odozvu. Je síce zapracované aj HDR, ale to len ako menší doplnok, keďže pri tomto štandardom jase nebude výrazný.

KTC H27T22 - herný 1440p monitor
KTC H27T22 - herný 1440p monitor Monitor prichádza aj s externým zdrojom.
Monitor prichádza aj s externým zdrojom.


KTC H27T22 - herný 1440p monitor Dizajn zozadu je pekný a noha je pevná s plnými možnosťami otáčania.
Dizajn zozadu je pekný a noha je pevná s plnými možnosťami otáčania.


KTC H27T22 - herný 1440p monitor Portov je dostatok, prekvapivo dva DP porty a jeden HDMI
Portov je dostatok, prekvapivo dva DP porty a jeden HDMI





Konštrukcia a možnosti

Konštrukcia je plastová, prekvapivo kvalitná. Je na dotyk z pevného plastu s jemnou textúrou, ktorá zaistí, že sa na nej nebude zachytávať prach. Pritom čakajte len menšiu lištu na spodnej časti a len tenký rámik okolo obrazovky.  Okraj rovno prechádza do displeja aj keď je to približne polcentimetrový okraj. 

Zozadu čakajte viac akčný dizajn s dvomi výrezmi na LED podsvietenie. To je len jemné podsvietenie a skôr len pre efekt. Automaticky mení farby a nenastavíte si jednu. Môžete to však vypnúť. Rovnako má monitor ešte malé LED svetielko vpred naznačujúce zapnutý monitor alebo stand-by a vzadu napravo je joystick na ovládanie menu.

Stojan je pevný, štvorcový a na svojej nohe prináša aj jediný farebný prvok na monitore, a to ružovú výplň diery. Je to zaujímavé oživenie, ale aj keby sa vám ružová k zostave nehodila, monitor to z prednej strany prekryje. Samotný stojan má možnosť natáčania do strán, zvyšovania a aj rotovania, ak by ste chceli mať monitor na výšku. A ak máte vlastný stojan, je tu možnosť VESA uchytenia. 

Čo sa týka portov, nájdete tu HDMI 2.0, dva DisplayPorty 1.2 a pridáva sa aj 3,5mm jack na výstup zvuku. Dopĺňa to USB port, ale ten je len na updatovanie firmwaru monitora, respektíve ho viete využiť aj na nabíjanie headsetu alebo iných zariadení. Porty sú skryté pod zadnou vystúpenou hranou monitora. Pridáva sa k tomu aj napájanie na zdroj, ktorý má monitor externý. Možno trochu škoda, ale má to výhodu, že vám k monitoru nejde hrubý kábel, a ľahšie ho skryjete. Nevýhoda je, že zdroj musíte niekde položiť. 

KTC H27T22 - herný 1440p monitor
KTC H27T22 - herný 1440p monitor Obraz je dobrý aj v systéme.
Obraz je dobrý aj v systéme.


KTC H27T22 - herný 1440p monitor Kontrasty sú na IPS pekné
Kontrasty sú na IPS pekné


KTC H27T22 - herný 1440p monitor Hry vyzerajú parádne.
Hry vyzerajú parádne.





Displej

Panel je tu 27-palcový AOU 8.2 Fast IPS s 1440p rozlíšením a aj vysokou 165Hz frekvenciou.  Dostanete tak dobrý obraz s rýchlym refreshom a aj rýchlou odozvou, tá je na 1ms. Zároveň sú tu aj pôsobivé a živé farby s 131% sRGB spektrom a takmer plným DCI-P3 spektrom, ktoré je na 97%. Sú to hodnoty, pri ktorých je obraz veľmi dobrý na hranie, videá, filmy a aj prácu. Nie je to profesionálna oblasť, ale to v tejto cene ani nečakáte, tu čakáte ostrý obraz a výrazné farby. 

Samotný jas tu je 350 nitov ako základ a do 410 nitov ide pri maxime HDR. To nebude intenzívne HDR, ale funguje a napríklad teraz pri Alan Wake 2 vie pekne vytiahnuť jas a aj tmu. Dôležité je, že tu nie sú tu posunuté farby ani vyblednutý obraz, ako sa to niekedy stáva. Windows 11 to už má dotiahnuté, ale určite si pri zapojení HDR monitora stiahnite HDR Calibration aplikáciu zo store, aby ste si doladili jas a všetky detaily obrazu. Popritom si HDR musíte aktivovať aj v menu monitora, štandardne je vypnuté a je potrebné ho prepnúť na automatickú detekciu. Nevyhnutne ho však nemusíte používať, toto je primárne SDR monitor a v tom je aj najlepší.

Od displeja čakajte minimálny ghosting, vďaka čomu bude obraz veľmi čistý aj pri rýchlom pohybe, a teda ak hrávate multiplayerovky, poteší vás to. Celkovo sa na obraz vôbec nedá sťažovať a v tejto cene dosahuje kvalitu o sto eur drahších monitorov. Nakoniec aj MSI monitor s rovnakým panelom je približne o stovku drahší. 

Čo sa týka povrchovej úpravy, je tu antireflexná vrstva, ktorá relatívne dobre tlmí svetlo svietiace na monitor, ak máte za sebou napríklad okno. Pohľady zo strán sú štandardné a je tu 178° pozorovací uhol, takže s pohľadom na monitor aj ak sa naň budete pozerať z väčšieho uhla nebude problém a obraz zostáva verný.  Viditeľnosť pixelov je tu primeraná 1440p rozlíšeniu na 27" displeji. Teda nie je to úplne čisté, ako keď máte 27" 4k monitor, ale nie je to ani veľký problém.

KTC H27T22 - herný 1440p monitor
KTC H27T22 - herný 1440p monitor Monitor má vzadu jemné RGB podsvietenie, ale bez možnosti nastavenia jednej farby
Monitor má vzadu jemné RGB podsvietenie, ale bez možnosti nastavenia jednej farby


KTC H27T22 - herný 1440p monitor Vzadu má monitor jedno joystickové tlačidlo na zapínanie a ovládanie menu.
Vzadu má monitor jedno joystickové tlačidlo na zapínanie a ovládanie menu.


KTC H27T22 - herný 1440p monitor Menu je prehľadné a dobre sa joystickom ovláda, nechýbajú informácie o rozlíšení a refreshi
Menu je prehľadné a dobre sa joystickom ovláda, nechýbajú informácie o rozlíšení a refreshi





Menu

Monitor má na ovládanie len jeden zadný joystick. Ním tak aj zapínate a vypínate monitor. Konkrétne vypnutie je vykonané dlhším podržaním, krátkym podržaním aktivujete menu monitora. To je prehľadné a vďaka joysticku jednoducho ovládateľné. Ponúka kompletnú paletu možností nastavenia displeja a k tomu vám ukazuje rozlíšenie a aj aktuálny refresh rate, respektíve zapnutie synchronizácie.

Nastavíte si tu jas, kontrast, ale aj vyváženie čiernej, je tu niekoľko preddefinovaných volieb na rôzne žánre hier, viete si nastaviť aj farebnosť, gammu a aj low blue light režim. Z funkcií viete zapnúť HDR, freesync, overdrive režim, ale sú tu aj Game Plus funkcie. Tie vám na obrazovku pridajú zameriavač, timer alebo zobrazia aj framerate. Framerate, samozrejme, počítajú podla refreshu a teda reálny framerate bude len vtedy, ak je zapnutý Freesync alebo G-sync. G-sync si musíte, samozrejme, v PC povoliť pod Nvidia Control panelom, keďže monitor má len základnú G-sync kompatibilitu. Ale samotný refresh funguje veľmi dobre, bez sekania alebo preblikávania obrazu. 

Čo KTC zatiaľ na monitoroch nemá, je aplikácia na jeho vzdialené ovládanie. Je to škoda, ale viete to nahradiť napríklad Click Monitor DDC aplikáciou a jednoducho upravovať hlavne jas alebo kontrast. Nemusíte chodiť do menu a preklikávať sa ako menu, tak odklikávať aj EU vyžadované upozornenie, že vám nastavenie zvýši spotrebu.

KTC H27T22 - herný 1440p monitor
KTC H27T22 - herný 1440p monitor Farebnosť a aj plynulosť v hrách bude veľmi dobrá.
Farebnosť a aj plynulosť v hrách bude veľmi dobrá.


KTC H27T22 - herný 1440p monitor Monitor síce podporuje HDR, ale nečakajte viditeľné rozdiely.
Monitor síce podporuje HDR, ale nečakajte viditeľné rozdiely.


KTC H27T22 - herný 1440p monitor Svetlá z okna monitor relatívne dobre utlmí.
Svetlá z okna monitor relatívne dobre utlmí.




Celkovo je KTC H27T22 parádny 27" monitor v pomere cena a výkon. Ponúka 1440p rozlíšenie, kvalitný ostrý obraz s dobrou farebnosťou a aj vysoký 165Hz refresh. HDR síce nie je veľmi výrazné, ale viac v tejto cene ani nečakáte. Nedá sa povedať, že by monitor v nejakej oblasti zaostával, skôr vo svojej cene prevyšuje väčšinu, ak nie všetku konkurenciu. Možno zdroj nemusel byť externý, ale nie je to zásadný problém.


napísal saver 27.10.2023
Páči sa mi! (+3)
9.0
KTC H27T22 - HERNÝ 1440P MONITOR
+ veľmi dobrý pomer ceny a výkonu
+ kvalitný obraz, výrazne farby
+ slušný jas
+ minimálny ghosting
- externý zdroj nemusí byť ideálny pre každého
- LED podsvietenie je len pre efekt, nedá sa nastaviť


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20289)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk