THE ANCIENTS

THE ANCIENTS

S klanom bojujúcom o prežitie to nebude ľahké

Dojmy

Keď som prvý raz uvidel zábery z hry Ancients, mal som dojem, že to bude nejaký ďalší klon Civilization. Potom som sa pozrel lepšie a zistil, že v tejto stratégii sa síce tiež postupuje po hexagónových poliach a ponúka evolúciu ľudstva, ale bude diametrálne odlišná. Takže okamžite, keď hra vyšla vo verzii s predbežným prístupom, som sa jej pozrel na zúbky a tu sú moje zistenia.

Hoci graficky produkt vyzerá trochu slabšie, možno do istej miery pôsobí až detsky, hrateľnosť má slušné mechanizmy aj hĺbku. Určite je teda vhodné začať základným a pokročilým tutoriálom a až potom sa vrhnúť na kampaň alebo sandbox, ktoré hra už teraz ponúka. Budete ovládať kmeň, pod čím treba rozumieť niekoľko človiečikov, ktorých ako jeden celok presúvate po krajine. Tá je rozdelená na hexagónové polia a vy máte spočiatku dva, neskôr viac akčných bodov v každom kole, ktoré využijete na aktivity. To môže byť presun na susedné políčka alebo zbieranie potravy, dreva, kameňa či kože, ak sa niečo z týchto surovín nachádza v bezprostrednej blízkosti kmeňa.


Jednoduchým naklikaním myšou prostredníctvom kruhových menu pozbierate zeleninu, ktorá je základným druhom obživy. Alebo siahnete po hubách, ale u tých je určitá šanca, že niektoré z vašich postáv budú nimi otrávené a možno čoskoro zahynú. Mäso a kožu nájdete na mieste úhynu zvierat, ale zakrátko budete aj sami loviť, čo bude lepší spôsob, ako sa k tomu dostať. Drevo nájdete v lese a viete ho použiť na založenie tábora, ktorý umožní lepšie koordinovať prácu obyvateľov kmeňa a prináša aj ďalšie možnosti.

Tábor môžete kedykoľvek zrušiť a ďalej migrovať, čo od vás hra aj bude vyžadovať. Ideálne miesto na kemp je jaskyňa, ktorá chráni pred dažďom a do istej miery aj pred chladom. Ale môžete sa rozložiť kdekoľvek a neskôr aj pristaviť prístrešia. Hlavne je dobré usadiť sa blízko vody, ktorú kmeň potrebuje a automaticky čerpá, keď je v dosahu.

V táborovom režime viete pekne prideliť prácu každému členovi kmeňa zvlášť. Ľudí môžete prideliť na zber surovín na okolité políčka a optimálne vyberiete aj strážcov tábora. Môže vás totiž prekvapiť iný kmeň, ale hlavne divá zver. Potom je tu miesto na výrobu. Recepty treba najskôr odomknúť a objaviť vkladaním surovín do výskumného okienka. Tým si ich osvojíte a môžu ich vyrábať pridelení členovia kmeňa. K prvým kúskom budú patriť oštepy ideálne na lov, ochranu a boj, potom primitívne sekery na lepšie získavanie surovín. A bude toho podstatne viac.

Ďalšou sekciu v tábore je výstavba, či už to budú spomínané prístrešky alebo niečo iné, čo časom vynájdete. V inventári jednoduchými príkazmi rozdelíte výrobky obyvateľom tlupy. Váš kmeň má k dispozícii aj plnohodnotný vývojový strom, kde za výskumné body, získané kočovaním, prieskumom a napredovaním, môžete odomykať inovácie v oblastiach výroby, prežitia a socializácie. Umožnia vám zvýšiť počet členov kmeňa, pridajú akčné body pri postupe krajinou, odomknú šatstvo, ohnisko, spracovanie kože a postupne čoraz modernejšie výdobytky.  A potom je tu ešte kultúrna sekcia, kde sa formuje vodcovstvo, náboženstvo, morálka a kmeňové zákony. Týmto spôsobom sa postupne definuje a rozvíja vaše spoločenské zriadenie, jeho princípy, viera a politika.

Vašou najčastejšou aktivitou bude presúvanie kmeňa po mape a zhromažďovanie surovín. Pri konfrontáciách s inými kmeňmi sa môžete správať priateľsky alebo naopak. Ak sú vzťahy veľmi priaznivé, formou jednoduchej diplomacie môžete odovzdať dar, podebatovať a vymeniť si informácie, za čo získate výskumné body alebo prijať nový klan do toho svojho. Vtedy zvyčajne nastane situácia, že budete ovládať dve kmeňové skupiny, ktoré môžu postupovať nezávisle a každá má vlastné akčné body. Ale základné funkcie, pravidlá a objavy platia pre všetkých. S vyšším počtom ľudí však treba počítať aj s väčšou spotrebou potravy. Našťastie, v prípade potreby sa dajú znížiť dávky jedla na polovicu.

Úprimne povedané, viac by mi sedelo rozšírenie celkového počtu členov kmeňa v jednom zoskupení ako ovládanie dvoch alebo viacerých družín. Jedna veľká tlupa sa totiž lepšie koordinuje aj bráni pred nebezpečenstvami ako dve menšie. A ako sami možno zistíte, často o niektorú skupinku aj prídete a jej zvyšní členovia sa napokon aj tak pridajú k tej druhej. Celkovo je dosť problematické dlhodobo udržať kmeň pri živote a optimálne ho aj rozširovať. Možno v neskoršej fáze hry, kedy sa už aj presúvate po mape zemegule na iné miesta, je to už jednoduchšie, ale začiatky sú strastiplné. O ľudí vás pripravia choroby, jed, zima, dravce, prípadne hlad a zrazu je po všetkom a čaká vás len reštart.


Musím povedať, že hra v sebe skrýva viac, ako sa na prvý pohľad zdá, ale nie je jednoduché viesť svoj kmeň. Herné mechanizmy síce nie je ťažké pochopiť, ale nastanú situácie, ktoré je náročné zvládnuť. Každopádne sa dočkáme vcelku zaujímavej a pomerne netradičnej hry s vývojom komunity a prechádzaním historickými obdobiami, ktorá sa dosť líši od konkurencie a štandardných 4X stratégií.


napísal uni 21.6.2024
Páči sa mi! (+2)
THE ANCIENTS


The Ancients
PC

Vývoj: Camlann Games / GorillaSoftWorks
Štýl: Stratégia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Alienware / nový notebook (0)
Ahojte chcem si kúpiť herný notebook ktorý by som ...
|Nové pc (1)
Ahojte! Asi po 16 rokoch sa chcem vrátiť k PC, (...
|Predám pc | rtx 4070 | i5 1270... (0)
Predám PC s nasledujúcimi parametrami: GPU: Nvi...
|Hype momenty pre hry (e3 revea... (5)
Som si tak spomenul na hype z roznych (dnes uz sta...
|Lotr:return to moria - môj rev... (13)
Mám už cez 100 hodín odohraného času a tak si hovo...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26894)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk