NOTHING EAR (A)

NOTHING EAR (A)

Pomer ceny a kvality vo váš prospech

Test

Značka Nothing nemá len zaujímavé meno, ale aj zaujímavú históriu. Stojí za ňou Carl Pei, ktorý predtým založil čínsku mobilnú značku OnePlus, ktorá sa aj u nás tešila slušnej popularite. Pri zrode Nothing ale spolu s ním stáli napríklad aj Tony Fadell (predtým pracoval v iPod divízii Apple), spoluzakladateľ Twitchu Kevin Lin alebo CEO Redditu Steve Huffman. Teda kopa ľudí, ktorí v technologickom biznise niečo znamenajú. Dnes je Nothing v povedomí používateľov najmä vďaka dosť unikátnym telefónom, ale prvým produktom spoločnosti boli ešte v roku 2021 štupľové slúchadlá EAR (1). A svoj rad slúchadiel tento rok firma rozšírila o ďalšie modely Ear a Ear (a).

Dosť tým však mätie zákazníkov, keďže už sme mali modely (1), (2) a teraz prišiel model bez čísla a model s písmenom. Pričom ale sľubujú vylepšenie oproti (2), takže sa nebudem čudovať, ak budú ľudia stratení v označení týchto slúchadiel. My sme na recenziu dostali Nothing Ear (a), čo je nižší z dvojice nových modelov. Zachováva si kvalitu zvuku a aj zaujímavé balenie vyššieho modelu, ale prichádza o niektoré pokročilé funkcie. Tento model však stojí výrazne menej a to 89 eur, čo nie je vôbec zlé. Drahší model ide za zhruba 130 eur.

Musím povedať, že za tie peniaze dostanete veľmi dobrú kvalitu zvuku a aj poriadnu dávku štýlu. Lebo ak niečo Nothing nechce byť, tak je to byť nudná značka. Vidíte to na telefónoch, týka sa to aj týchto slúchadiel. Okrem obligátnej bielej a čiernej farby tak je v ponuke aj žltá a tá vyslovene kričí po pozornosti. V balení nájdete okrem slúchadiel aj nabíjacie puzdro v zodpovedajúcej farbe, USB-C kábel na nabíjanie puzdra, koncovky v troch veľkostiach pre rôzne uši a manuál. Takže pomerne štandardná ponuka, nič navyše ani nič menej.

Nothing Ear (a)

Slúchadlá sú podobne drobné ako je v tomto segmente zvykom, takže majú pri váhe 4,8g rozmery (v najväčších bodoch) 30.9 mm x 21.7 mm x 24.3 mm. Tvar aj dizajn sa trochu vymykajú tomu, ako to majú iné značky. Napríklad Sennheiser Momentum True Wireless 4 pôsobia nenápadne a elegantne, tieto viac pútajú pozornosť a z uší aj viac trčia vďaka svojmu tvaru pretiahnutému dole. Ale nevyzerajú zle. Páči sa mi, že pekne kombinujú transparentné plasty s plnými matnými, čo na pohľad vyzerá dobre. pritom zbytočne neodhaľujú vnútornosti. Len chcú vyzerať inak a funguje to.

Rovnako je na tom aj nabíjacie puzdro, ktoré je v porovnaní s konkurenciou priesvitné, takže vidíte, ako v ňom slúchadlá pohodlne sedia na nabíjacích kontaktoch. Do vrchného krytu je nenápadne vrytý názov značky, inak tu branding budete hľadať márne. Ale nevyzerá to zle. Po otvorení puzdra sa rozsvieti drobná LEDka v ľavom dolnom rohu indikujúca stav. Puzdro je magnetické, takže sa pohodlne otvára aj zatvára. Váži necelých 40g a má rozmery 47.6 mm x 63.3 mm x 22.7 mm. Dobre sadne do vrecka a môžete ho so sebou všade pohodlne nosiť.

Slúchadlá nemajú klasické dotykového ovládanie, ale ovládanie zovretím na tlakových paneloch časti slúchadiel, ktorá smeruje dole. Musíte si tak osvojiť trochu iné gestá, ale rýchlo sa slúchadlá naučíte ovládať. Dokážete tu tak prijímať a rušiť hovory, prepínať prehrávanie skladieb a tiež ovládať potlačenie hluku. Jedným stlačením napríklad prijmete hovor alebo pustíte skladbu. Dvomi prepnete na ďalšiu skladbu alebo zrušíte hovor. Tromi zas prejdete na predchádzajúcu skladbu. Podržaním ovládate ANC. Na oboch slúchadlá ovládate rovnaké veci, takže nezáleží na tom, na ktorom tieto gestá robíte. Slúchadlá párujete cez nenápadné tlačidlo v puzdre. Ale možno je až príliš nenápadné a nevšimnete si ho na prvý pohľad.

Ak chcete zo slúchadiel dostať ešte o niečo viac, siahnite po mobilnej aplikácii Nothing X. v ňom si môžete lepšie nastaviť ekvalizér podľa svojich preferencií, ale nechýba ani prispôsobenie ovládania, režim s nižším oneskorením (ideálny na hranie), test tesnenia a ďalšie možnosti. Taktiež máte na výber niekoľko úrovní Bass Enhance režimu, ak by ste chceli ešte viac zvýrazniť basy. Samozrejme, slúchadlá tu môžete aj updatovať. Dizajn aplikácie zodpovedá vizuálnej identite Nothing značky, je tak pomerne strohý, jednoduchý, ale funkčný a prehľadný.

Nothing Ear (a) sa pripíjajú cez Bluetooth 5.3 pripojenie a podporujú kodeky AAC, SBC, LDAC a profily RFCOMM, SPP, HFP, A2DP, AVDTP, AVCTP, AVRCP. Je to tak pomerne široká podpora a v zásade vám nebude nikde nič chýbať pri kvalitnom počúvaní na rôznych zariadeniach. Slúchadlá tak budete pohodlne používať naprieč rôznymi platformami. Pochváliť musím výdrž batérie, ktorá je veľmi slušná. S ANC na jedno nabitie dostanete zo slúchadiel 5,5 hodiny, ale s vypnutým ANC až cez 9 hodín, čo je skvelé napríklad pri práci doma. S puzdrom máte celkovú výdrž 42 hodín bez ANC a 24,5 hodiny s ANC. Za 10 minút nabíjania dostanete 10 hodín výdrže. To sú naozaj veľmi slušné čísla. Oproti bezdrôtovému modelu však chýba bezdrôtové nabíjanie.

Poďme ale na ďalšie čísla a fakty. Nothing tu využíva 11mm dynamické PMI + TPU meniče, čo sú iné ako vo vyššom modeli. Ich frekvenčný rozsah je od 20Hz do 20kHz, čo je síce štandard, ale na trhu sú aj modely so širším rozsahom, ktorý využívajú na detailnejšie vykreslenie zvuku. Na druhú stranu, pozrite sa na cenu tohto modelu a je vám jasné, že z pohľadu pomeru ceny a výkonu je na tom stále veľmi dobre.

Nothing Ear (a)

Ako teda slúchadlá znejú? Vôbec nie zle, aj keď sa nedá povedať, že by nejako vyčnievali nad konkurenciou. Akurát je jasné, že v tejto cene ponúkajú kvalitný zvuk, avšak s trochu inak vyváženým profilom. Totiž celý zvukový prejav je trochu viac basový, čo je v poriadku, keďže sme na hernej stránke a bavíme sa tu hlavne o hraní. Akoby slúchadlá aj boli ladené pre hráčov. Rovnako to však využijete aj vo filmoch. Pri hudbe závisí na tom, čo počúvate. Basy sú síce zvýraznené, ale v stredných a vysokých tónoch už môžete počuť, že sú slúchadlá nastavené inak. Môžete sa pohrať s nastavením ekvalizéra, ale ten ideálny zvukový prejav asi netrafíte. Opäť, neznie to zle, ale po Momentum TW4 ten rozdiel už badať.

Aktívne potlačenie hluku by sa dalo zhodnotiť podobne. Je dobré, ale počul som už aj lepšie. Slúchadlá využívajú smart technológiu potlačenia hluku, takže môžu využitie riadiť podľa úrovne okolitého hluku. Prípadne si môžete vybrať z trojice základných režimov od silného až o slabé. Na High nastaveniach slúchadlá naozaj slušne redukujú okolitý zvuk, ale zase ho aj dosť skresľujú. Slúchadlá tiež majú transparentný režim, aby ste naopak počuli okolité zvuky. Nie je tu však možnosť detailnejšieho nastavenia, čo je trochu škoda.

Každé slúchadlo obsahuje trojicu mikrofónov a je tu tiež podpora technológie Clear Voice Tech 3.0. Som prekvapený, aký kvalitný mikrofón tu dostanete a ak zvyknete so slúchadlami behať, pracovať a neviem čo ešte a počas toho vybavovať telefonáty, budete veľmi spokojní. Váš hlas je zachytený čisto a naozaj zreteľne, navyše bez veľkých skreslení. Slúchadlá tak dobre využijete aj pri hraní a chatovaní so spoluhráčmi. Akurát že toho mikrofón zachytáva až príliš veľa a ak v pozadí niekto rozpráva, hrá, sleduje TV a podobne, bude to dosť počuť aj na druhom konci vášho spojenia.

Nothing Ear (a)

Dobrým zvykom pri takýchto slúchadlách je už aj lepšia odolnosť voči nepriaznivým podmienkam, teda voči vode a prachu. Samotné slúchadlá sa tak môžu pochváliť certifikáciou IP54, takže ich môžete vystaviť prašnému prostrediu (v rozumnej miere) a nepoškodí ich ani špliechanie vody z každého smeru. Nemusíte sa tak báť behať, keď sa rozprší. Samotné puzdro má certifikáciu IPX2, čo znamená, že je mierne odolné voči vode.

Zaujímavou funkciou je podpora ChatGPT. Respektíve keď máte ChatGPT a najnovšiu verziu NothingOS, dokážete jedným gestom so slúchadlami vyvolať tento AI nástroj a priamo s ním hlasovo komunikovať. Ako ste si už asi domysleli, funguje to iba s Nothing Phone telefónmi.

Nothing Ear (a) sú kvalitné slúchadlá, ktoré prekonávajú predchádzajúce modely a hlavne to robia s oveľa nižšie nastavenou cenovkou. Samozrejme, chýbajú tu niektoré pokročilejšie vychytávky, ktoré napríklad má aktuálny vyšší model, ale tu sa ide najmä na pomer ceny a kvality a ten je výrazný v prospech zákazníkov. Zvuk je fajn, aj keď nijako nevyčnieva. Podpora je veľmi slušná, aplikácia je intuitívna a veľmi vás poteší dobrá výdrž batérie. No a nakoniec ani samotný dizajn nie je na zahodenie a slúchadlá dokážu zaujať už aj na pohľad.


napísal matus_ace 21.6.2024
Páči sa mi!
NOTHING EAR (A)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zaujem o pc (13)
Caute, otazocka mal by niekto zaujem o pc co ma...
|Vyskladanie pc (30)
Čaute, chcem si vyskladať vlastné PC a bol by som ...
|Lenovo legion go vs asus rog a... (17)
Zdravim , zvazujem kupu handlandu rozhodujem sa me...
|Ps4 dualshock poradte ako opra... (4)
Ahojte, moj novy dualshock cca 3 mesiace standardn...
|Poraďte dobré sci-fi (13)
Zdar nevie niekto poradiť dobrú Sci-fi knižnú séri...
|Svet, ukrajina, vojny ... (22427)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk