LENOVO SMART PAPER

LENOVO SMART PAPER

8.0

Praktický zápisník od Lenova

Sféra zariadení s ePaper displejom je stále živá a ukazuje to aj prírastok do tejto sféry od Lenova. To sa skúsilo do tejto oblasti zapojiť s Lenovo Smart Paper zápisníkom, respektíve čítačkou. Keďže je Lenovo viac biznis orientované, je to primárne zápisník.

Čím sa E Ink zariadenia odlišujú? Zatiaľ čo bežné tablety majú svietiace LCD alebo AMOLED displeje, ePaper zriadenia sú pasívne displeje, pomalšie, a väčšinou monochromatické, ale na druhej strane míňajú veľmi málo batérie a sú veľmi dobré na čítanie keďže neťahajú oči. Zároveň sú ideálne aj na zapisovanie. Majú totiž priam papierový povrch displeja a nemusia byť podsvietené. Aj keď niektoré modely pridávajú aj doplnkové podsvietenie, aby ste mohli zariadenie používať aj bez svetla. Zároveň ePaper nepotrebuje neustále refreshovať obrazovku a vie si zapamätať záber a dokonca ho aj nechať zobrazený, aj keď je zariadenie vypnuté.

V tejto oblasti sa veľmi zo začiatku pretlačil Amazon s Kindle na čítanie kníh a stále sa slušne drží, ale posunulo to vpred Remarkable, ktoré má teraz druhú verziu svojho zariadenia a je jedným z najlepších zariadení na trhu. Primárne je ako zápisník, ale aj s možnosťou čítania. Rovnakým smerom teraz išlo aj Lenovo a v Smart Paper sa orientujú primárne na poznámky, ale umožňujú aj čítanie. Nechýba mu dotykové pero, ktoré sa magneticky pripája na pravú časť a rovnako ani ochranný obal. Zaujímavosťou je, že na rozdiel od konkurencie je tu systém fungujúci na Androide, čo rozširuje možnosti zariadenia, síce nie až tak ako pri tabletoch, ale predsa nie je plne uzavretý.

Špecifikácie

  • Displej: matný 10.3″ (1872 x 1404) ePaper display, 227ppi
  • Rozmery 195mm x 226mm x 5,5mm
  • Pero: Lenovo Smart Paper Pen (4096 stupňov tlaku) 145mm x 8mm, 15g
  • Port: USB-C 
  • Wifi: WLAN 802.11 a/b/g/n/ac, 2.4GHz & 5GHz, Bluetooth® 5.2
  • Procesor: Rockchip RK3566, quad-core 1.8GHz
  • Systém:  Android 11
  • Úložisko: 4GB / 64GB
  • Vybavenie: duálny mikrofón
  • Váha: 408g
  • Batéria: 3500mAh
  • Nabíjačka: magnetický obal, 10W Power Adapter

Čakajte tak pekné zariadenie s decentným ePaper displejom, dlhou výdržou aj keď s pomalším procesorom. Ten však pri ePaper zariadeniach nie je až taký dôležitý a firmy sa skôr ako na rýchlosť orientujú na výdrž batérie.  Nakoniec, nevyhnutne tu nebudete spúšťať náročné aplikácie. Epaper je totiž vhodný hlavne na statický a pomalší obraz, vzhľadom na jeho pomalší refresh, aj keď konkrétne tu pri Lenove by výkonnejší procesor nezaškodil, konkurencia má rýchlejšie procesory.

Lenovo Smart Paper
Lenovo Smart Paper Ak chcete zápisník, pozrite sa po Lenovo Smart Paper
Ak chcete zápisník, pozrite sa po Lenovo Smart Paper


Lenovo Smart Paper Ponúkne 10,1-palcový E Ink displej
Ponúkne 10,1-palcový E Ink displej


Lenovo Smart Paper Pridané je aj dotykové pero
Pridané je aj dotykové pero





Konštrukcia a vybavenie

Smart paper prichádza v kvalitnom vyhotovení v pevnom hliníkovom prevedení, ktoré dodáva zariadeniu prémiový vzhľad. Je to bonus oproti plastovej konkurencii. Smar Paper má v sebe zapracovaný 10,3-palcový displej s prirodzeným 4:3 pomerom strán a vysokým rozlíšením - 1872 x 1404px. 400-gramová váha je prijateľná a ani s pridaným obalom nebude zariadenie v ruke ťažké. Obal je magnetický a rovnako je pridané magneticky uchytené dotykové pero v drážke na zariadení.

Z tlačidiel tu čakajte len power tlačidlo, nie je tu volume tlačidlo, keďže tablet nemá reproduktory. Ak by ste potrebovali počúvať zvuk, môžete si ho prepojiť cez Bluetooth na externé zariadenia. Na hrane zariadenia nájdete ešte USB-C port na nabíjanie a dátový prenos. Nečakajte tu žiadne kamery, ale je tu mikrofón na zachytávanie hlasových poznámok. Nie je tu ani senzor odtlačkov prstov, a tak na zabezpečenie tabletu môžete použiť len PIN kód.

Celé zariadenie je primárne dizajnované ako poznámkový blok, či už textové, vizuálne, alebo hlasové. Všetko to Lenovo zapracovalo do hlavnej aplikácie - Poznámkový blok. Ale keďže celé zariadenie beží na upravenom Androide, rovno vytiahli aj niekoľko základných produktívnych aplikácii, ako email, Firefox, kalendár, hodiny, kalkulačka alebo celý WPS office. Plus pridaný je eBook reader, ktorý nevyhnutne nie je určený pre našu lokalitu, keďže sú tam anglické knihy. Pridané je aj previazanie s Google cloudom, respektíve s Lenovo cloudom, ak si ho platíte, všetko sa vám môže zálohovať a automaticky synchronizovať, a to aj s PC alebo mobilnou Lenovo aplikáciou.

Zároveň, keďže je to Android, viete si ponuku aplikácií rozšíriť stiahnutím APK súborov a ich nainštalovaním, aj keď je potrebné rátať s tým, že tu nepôjde všetko. Na internete sú aj fóra, kde sú zoznamy fungujúcich aplikácií. 

Lenovo Smart Paper
Lenovo Smart Paper Základná ponuka systému je jednoduchá a ponúka hlavne vaše poznámkové súbory.
Základná ponuka systému je jednoduchá a ponúka hlavne vaše poznámkové súbory.


Lenovo Smart Paper Zameranie na jednoduché písanie poznámok a kreslenie je cítiť.
Zameranie na jednoduché písanie poznámok a kreslenie je cítiť.


Lenovo Smart Paper Smart Glass má aj sériu predinštalovaných aplikácií.
Smart Glass má aj sériu predinštalovaných aplikácií.





Určený na produktivitu, hlavne ako zápisník

Keďže Lenovo išlo po biznis využití, zariadenie je primárne určené na poznámky namiesto zošita a teda čakajte veľmi príjemné písanie po drsnejšom ePaper displeji skutočne pripomínajúcom papier. Zároveň spomínaná aplikácia Poznámkový blok je veľmi hlboko prepracovaná. Má možnosť výberu rôznych typov pier, ktorými píšete, hrúbky, mazanie, zvýraznenia, ale má aj rôzne šablóny na stránky, linkované, s okrajmi, väčšími alebo menšími riadkami, na šírku alebo na výšku.  Popri písaní viete pridávať aj vrstvy na danú stranu, pridávať ďalšie strany, ale aj nové poznámkové bloky.

Zároveň viete po dopísaní poznámky previesť na text, v čom je systém prekvapivo efektívny a previedol aj nie úplne jasné písmená. Prekvapivo, väčšinou sa trafil. Ak by sa netrafil, viete si to následne dodatočne editovať. K tomu viete zdieľať poznámky, vysielať obraz cez Miracast, ale viete ich aj zdieľať ako PDF alebo JPG cez email, poslať do Google drive, alebo aj nechať vytlačiť.

Celé je to veľmi hlboké, so všetkými potrebnými funkciami a zároveň pero je veľmi dobré a píše sa s ním bez problémov s minimálnym oneskorením. Táto oblasť je silná stránka zariadenia a nakoniec aj primárna. Ostatné funkcie sú však už skôr len ako doplnok. Ale ponúknu všetko potrebné pre pracovné využitie. Je tu emailový klient, ale hlavne aj WPS office a teda môžete otvárať a editovať dokumenty, Excel alebo Powerpoint prezentácie. Aj keď rátajte s tým, že ePaper displej nie je ideálny na zobrazovanie obrázkov pre čiernobiely displej, nie to ešte animácií kvôli pomalej odozve.  Špeciálne to môžete vidieť, ak použijete Firefox prehliadač a začnete browsovať na internete. Zobrazovanie bude pomalé a animácie alebo videá extra pomalé. V nastaveniach sa však dá upraviť rýchlosť refreshu displeja, ak by ste chceli pozerať videá, aj keď ak je rýchle zobrazenie, pixely sa budú viac rozmazávať, respektíve niektoré sa vypnú až po určitom čase. Dá sa však reálne browsovať, prečítať si niečo, respektíve stiahnuť dokumenty, knihy alebo aplikácie z internetu.

Lenovo Smart Paper
Lenovo Smart Paper Celé to beží na Androide 11, na nastaveniach to spoznáte.
Celé to beží na Androide 11, na nastaveniach to spoznáte.


Lenovo Smart Paper Na zariadení si viete upravovať intenzitu podsvietenia a aj farebný nádych.
Na zariadení si viete upravovať intenzitu podsvietenia a aj farebný nádych.


Lenovo Smart Paper Zatiaľ čo štandardné čítanie eBooks kníh nie je dobré, doc alebo pdf sa čítajú pekne.
Zatiaľ čo štandardné čítanie eBooks kníh nie je dobré, doc alebo pdf sa čítajú pekne.





Dá sa využiť ako čítačka?

Ak by ste zariadenie chceli ako čítačku, nie je to jeho primárna funkcia a zapracovaná je tu len spomínaná eBook aplikácia, ktorá načítava len knihy z ebook.com, kde sú čisto anglické veci.  Zároveň aplikácia nemá ideálnu čítaciu aplikáciu. 

U nás je tak ideálne stiahnuť si alebo nahrať si do zariadenia knihy v doc, epub, txt, alebo pdf formátoch (cez USB-C prepojenie s PC, alebo cez Google drive) a následne si ich potom otvárať cez Office, respektíve iné defaultné zobrazovače. Všetko viete následne otvoriť a čítať. Pritom zariadenie má aj svoj priečinok na knihy, kam si viete knihy importovať. Tu vám knihy aj roztriedi, ukáže na ktorej strane ste skončili. Aj keď pozor na doc formát, ktorý vo WPS office nie je vždy kompatibilný s MS Office. 

Nechýba tu ani štandardný prídavok čítačiek, a to možnosť pridávať poznámky do dokumentov.

Herné možnosti?

Eventuálne sa viete na tablete aj zahrať nenáročné hry, či už tie, ktoré si stiahnete ako APK, alebo cez web, ale ak by ste do toho išli, tak skôr hľadajte statické hry ako karty alebo míny a podobné veci. Zároveň ideálne ak nemajú vysokú záťaž, keďže procesor je dosť pomalý a odozva nie je okamžitá.

Displej

Samotný displej má, samozrejme, pomalší refresh, je to okolo 27,5ms z black to white, ale až cez 130ms z grey to grey. Takže rátajte s pomalým prekresľovaním a aj rolovaním alebo reakciami displeja. Ostrosť je však pre vysoké rozlíšenie veľmi dobrá a aj čitateľnosť bez podsvietenia.

Možnosť podsvietenia je pozitívny prídavok, ktorý sa môže niekedy zísť, ak nemáte iné svetlo. Kontrasty sú veľmi dobré a číta sa tak bez problémov. Zároveň si viete upraviť aj farebnosť podsvietenia z bielej farby do viac žltej. Jas podsvietenia je na maxime niečo cez 110 nitov a plne to postačí. Uhly sledovania sú úplne bezproblémové a kvalita sa tu nestráca.

Pre zaujímavosť, displej je čiernobiely a má 16 odtieňov šedej, čo obmedzuje aj pozeranie obrázkov. Pozitívne je, že tu nie je žiadne PWM. Aj keď rátajte, že miestami zostáva na obrazovke ghosting, hlavne pri browsovaní a náročnejších scénach. 

Pero

Samotné pero je veľmi ľahké, váži len 15 gramov, ponúka 4096 úrovní tlaku. Nie je však veľmi prémiové ako samotné zariadenie a skôr trochu svojím umelohmotným zložením sklame. Oneskorenie má len minimálne, a to 25ms a všetko sa na displeji zobrazí rýchlo. Hlavne ak píšete alebo kreslíte, keď už niečo ovládate, tam už môže ďalej spomaľovať aj procesor. 

Čo je veľmi príjemné, je povrch ePaper displeja, ktorý je drsný a celé písanie pripomína písanie na papier.  Pero je magnetické a prichytí sa rovno do vyrezaného miesta na tablete. Rovnako magneticky sa tablet pripevní aj k obalu.

Batéria

Batéria je síce v tablete len 3500mAh, čo by pri bežných zariadeniach bolo len na pár hodín využitia, ale tu spojenie ePaperu, ponúkne dlhú dobu využitia. Špeciálne ak nepoužívate podsvietenie, to žerie najviac batérie. Bez neho viete tablet používať cez 17 hodín na čítanie a poznámky, 9 hodín pri plnom posvietení. Nabíjanie je 10-wattové a plné nabitie potrvá okolo 3 hodín.

Lenovo Smart Paper
Lenovo Smart Paper Malým hackom viete aj internetovať, zobrazenie nie je ideálne, viete si vďaka nemu stiahnuť aj ďalšie aplikácie
Malým hackom viete aj internetovať, zobrazenie nie je ideálne, viete si vďaka nemu stiahnuť aj ďalšie aplikácie


Lenovo Smart Paper Konštrukcia je kvalitná, na rozdiel od niektorých plastových čítačiek.
Konštrukcia je kvalitná, na rozdiel od niektorých plastových čítačiek.


Lenovo Smart Paper Výdrž je, samozrejme, parádna.
Výdrž je, samozrejme, parádna.




Vidieť, že Lenovo sa tu orientovalo hlavne na zápisník a tlačenie svojho cloudu s predplatným. Knižná časť nie je výrazne prepracovaná, ale viete si poradiť. Rovnako, ak chcete širšie možnosti a iné aplikácie, vďaka Androidu sú tu oveľa širšie možnosti ako pri ostatných čítačkách.


napísal saver 2.9.2024
Páči sa mi! (+2)
8.0
LENOVO SMART PAPER
+ dlhá výdrž
+ kvalitné vyhotovenie
+ rozsiahle možnosti na poznámky
+ príjemné na čítanie
- slabší procesor
- pomalé nabíjanie
- chýba univerzálnejšia ebook aplikácia


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (0)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Predám samsung galaxy watch ul... (0)
Predám minimálne používané Galaxy Watch Ultra Tita...
|Arma 3 dlc (0)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (1)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26418)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk