THE LONG DRIVE

THE LONG DRIVE

Nekonečná cesta škodovkou

Dojmy

Priznám sa, že The Long Drive ma po tých rokoch v predbežnom prístupe lákala mnohokrát, no pohľad na knižnicu s tisíckami hier, z ktorých väčšinu človek ani len nenainštaloval, mi vždy pohla svedomím. Navyše to celé vyzeralo veľmi, veľmi divne. A zaujímavo zároveň. Veď nabudúce. Roky plynuli a nabudúce nastalo – kedy je lepšia príležitosť na jazdenie od čerta k diablovi, než počas rozpáleného leta pri mori? S odjazdenými kilometrami v rozpadávajúcich sa veteránoch však prichádza zúčtovanie. O čom vlastne The Long Drive je?

Finálny verdikt tu nenájdete, pretože sa na hre stále pracuje, hoci sa intenzita updatov v poslednom období pokrivkáva, veríme v úspešné ukončenie putovania pustinou. Netreba však zúfať, stále hru môžeme prehlásiť za živú a svojim spôsobom zaujímavú. Nie je však určená pre každého. Decentný survival, ktorý si môžete samozrejme vypnúť, je len nenápadným pozadím pre putovanie krajinou. Najlepšie v hrdzavej a niekoľko desiatok rokov starej herke. Začínate v garáži, z ktorej si vezmete všetko potrebné – alebo to, čo za potrebné budete považovať – a môžete vyraziť na nekonečnú cestu generovanou krajinou, kde niet cieľa. Alebo zbaviť auto hrdzavých častí, umyť a vyleštiť.


Povráva sa, že po piatich tisíckach kilometrov dorazíte do cieľa. A môžete jazdiť ďalej. Avšak hra samotná o tom nie je, podobne ako starodávny Desert Bus. Pamätníkom vyrazí na čelo nepríjemný pot, pretože ste ovládali autobus a snažili sa ho udržať na ceste. Vsjo. Dnes nájdeme v ponuke Jalopy alebo Drive Beyond Horizons, čo sú nesporne už na prvý pohľad lepšie kúsky, avšak na tie sa pozrieme inokedy. The Long Drive je fenomenálny pre svoju animálnosť, šialenosť a že za ňou stojí jeden vývojár (Genesz) z Maďarska, ktorý si z ničoho nerobí hlavu. Takže okrem močenia vykonávate aj veľkú potrebu, ktorej výsledkom je viete čo. Vymočenú tekutinu môžete zbierať do nádoby a znovu vypiť. A podobne.

Ako už bolo opísané, na survival prvky (hlad, smäd, vykonávanie potreby) nemusíte brať ohľad a pokojne ich vypnite. O nič podstatné neprídete, respektíve nebudete musieť dávať pozor na seba aj na svoje vozidlo. Práve automobil, ktorý sa vám náhodne vygeneruje v garáži, je hlavným protagonistom. Musíte mu zabezpečiť palivo, olej a vodu do chladiča. Zároveň ho udržať v ako tak pojazdnej podobe, hoci to veľký problém nebude, pretože zničiť tu nemôžete nič a fyzikálny model s poškodením jednotlivých súčiastok alebo plechov, tu v žiadnom prípade nehrozí. Je to škoda.

A škodu nájdete aj v hre. Respektíve starú Škodu 100ku. Kto v nej nikdy nesedel, nekrútil volantom a očami natlačil tachometer aspoň k magickej stovke (a nie vždy sa to podarilo), neocení čaro tejto hry. Okrem socialisticky tradičnej MBčky tu nájdeme Trabant 601 (sedan aj kombi), Ladu 2101, 2102 a 2105 alebo rumunský zázrak Daciu 1300. Až na Ladu každá zo značiek spravila za tie roky obrovský pokrok. Ak budete mať šťastie, dostanete hneď na začiatok staručký VW Golf alebo dokonca americký Plymouth Fury. S nimi to však už nie je ono a je zábavnejšie sadnúť si do Warthburghu (taktiež v podobe sedanu i rodinného kombička) v rámci možností s identickou prístrojovou doskou.

Pri putovaní nájdete cestou aj iné kúsky, často nepojazdné a ak ich chcete používať, musíte ich opraviť. Za odmenu si sadnete do Ikarusu 260 alebo 280 (tradičná harmonika), Balfastu B1000 či vyskúšate IFA W50 so spotrebou ako tank a výkonom ako... pre skôr narodených je to návrat do minulosti, kedy sa neriešili normy na exhaláty či emisné kontroly. Ovládanie ako také je arkádové, mierne sa líši vozidlo od vozidla a dôležité je nepridávať a nezatáčať v jeden moment. Inak dostanete šmyk a nasledujú hodiny, v horšom prípade saltá. Podobne dopadnete pomerne tvrdo v prípade, že kolesom nabehnete na kameň či sa pokúsite zraziť zajaca. O priamom náraze do stĺpu nehovoriac. Fyzika nula bodov, ale zábava to stále je.

Základnou myšlienkou je teda desiatky minút putovať pustinou a dúfať, že nájdete pohonné hmoty pre ďalšiu cestu. Do každého auta musíte okrem oleju a vody liať konkrétnu zmes pohonných hmôt. Niekde je to nafta, inokedy benzín alebo musíte miešať benzín a olej v približnom pomere, aby sa vám Trabant rozbehol. Na ceste natrafíte na opustené usadlosti, v ktorých nájdete okrem bizarností potraviny, AI generované obrazy a možno aj vodu či súčiastky do vozidla. Vašim hlavným cieľom sa však stanú benzínové pumpy, vodné nádrže a vraky lodí, v ktorých nájdete všetko potrebné a vo väčších množstvách.

Svoje vozidlo si môžete postupne upravovať a hra si s ničím hlavu neláme, takže na kostru automobilu namontujete dvere, kapotu či čokoľvek iné aj z iného vozidla. Nie vždy nájdete na svojej ceste presne to, čo potrebujete, a preto je vhodné ťahať so sebou zásoby všetkého, čo sa do auta zmestí. Skoro ako na rodinnú dovolenku, ehm. Len v tomto prípade to budú 80 litrové sudy s tekutinami. Ovládanie toho všetkého je pomerne komické, mierne neobratné, ale nie frustrujúce. Tak ako v Surgeon Simulatore je podivné ovládanie základom zábavy, je aj to The Long Drive skôr charakteristickým rysom ako vyslovene záporom.


Technické spracovanie za moc nestojí, ale určite nie je dôvod k odradeniu od hrania. Surovosť a jednotvárnosť je trademarkom tohto druhu hier, avšak je pravdou, že rôznorodé prostredie by hre pomohlo. Vidieť to už na spomínanom JalopyDrive Beyond Horizon nehovoriac. The Long Drive je viac surová a neupravená hra. Ktovie, či sa dočkáme nejakých updatov a vylepšení. Hra obsahuje úsmevné situácie a chyby, predovšetkým v multiplayeri. Či budú niekedy opravené a kedy, sa neodváži nikto hádať – avšak hra stále nie je mŕtva.

The Long Drive vám dovolí vydať sa ktorýmkoľvek smerom. Nemusíte poslušne uháňať po cestách, pretože mimo nich môžete natrafiť na zaujímavé lokácie. Alebo ani nie, vyschne vám nádrž a hru môžete reštartovať. Náhodne generované prostredie je samozrejme neskutočne monotónne, ale práve preto The Long Drive nie je typickou hrou, ku ktorej by ste si sadli a vydržali s ňou dlhé hodiny. Sadnete do auta, jazdíte 5 až 10 minút, vyjdete z vozidla, skontrolujete stav všetkých kvapalín, poobzeráte sa okolo seba ďalekohľadom, či neuvidíte niečo zaujímavé a idete štvrťhodinku ďalej. Po hodinke budete mať po náročnom dni tak čistú hlavu ako nikdy. The Long Drive stojí za vyskúšanie, avšak musíte byť na hru pripravení. A brať do úvahy aj to, že tu máme možno lepšie kúsky. Úmyselne nespomínajúc Pacific Drive, čo je úplne iná liga.


napísal kordi 11.9.2024
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
THE LONG DRIVE


The Long Drive
PC

Vývoj: Genesz
Štýl: Simulácia / Survival
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| The Long Drive 11.9.2024
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (7)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (0)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (2)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Zdroj msi mag a500w bn (1)
Predám fungl nový zdroj MSI MAG A500W BN. Používal...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26466)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk