CAR MANUFACTURE

CAR MANUFACTURE

Rozbehnite svoju vlastnú automobilku

Dojmy

Ak ste priaznivcami manažmentových hier a automobilov, je tu pre vás hra, ktorá sa neodmieta. Názov hovorí jasne - v Car Manufacture budete vyrábať vozidlá. Snáď len pre upresnenie, bude to sériová továrenská výroba, ktorú musíte koordinovať, aby všetko fungovalo, ako má a vykazovali ste zisk. Tento biznis ste si už mohli vyskúšať v bezplatnom prológu a my sme sa pustili do verzie s predbežným prístupom, z ktorej sme sa dozvedeli o niečo viac.

Hneď prvým plusom je už teraz aj česká lokalizácia, teda všetky popisy a texty sú zrozumiteľné aj tým, ktorým cudzie jazyky veľmi nejdú. Aj keď je čeština zatiaľ označená ako experimentálna, chýb v preklade je len minimum. Car Manufacture aktuálne ponúka tutoriál, ktorý je určite vhodné absolvovať, režim voľnej hry, kde rozvíjate svoj podnik bez konkrétnych úloh a obmedzení a napokon výzvy.

Vo voľnej hre si vymyslíte názov firmy, vyberiete logo a jedno z niekoľkých ponúkaných amerických miest, kde budete podnikať. K tomu počiatočný rok - 1900 alebo neskôr, možnosť odomknutia celého technologického stromu a bankrotu, keď to finančne nezvládnete. Pribudnú doplnkové súčasti, vrátane konkurencie, náhodných stretnutí, či každoročných udalostí. 


Vo voľnej hre vás síce nič a nik nenaháňa, ale aj tam sa musíte snažiť, aby váš podnik prosperoval. Motiváciou je teda vykazovanie čoraz vyšších ziskov, odomykanie nových modelov vozidiel a uspokojenie často náročných a rozmarných zákazníkov. Celé sa to odohráva na vyhradenej ploche, ktorú môžete kompletne zastavať v editorskom režime. Ten obsahuje niekoľko sekcií. Základom sú, samozrejme, budovy. Na výber je tehlová, kovová, sklenená a elegantná rímska. Stačí si vybrať, umiestniť budovu v priestore a ľubovoľne nastaviť, prípadne dodatočne zmeniť jej veľkosť. Bude hotová hneď aj so stenami, len ešte umiestnite dvere a potom určíte, na čo bude slúžiť.

V prvom rade potrebujete výrobné priestory, kde umiestnite montážne stanice, od ktorých vedie linka k vloženej bráne. Cez ňu hotové výrobky poputujú na parkoviská. Hneď vedľa staníc vytvoríte skladovaciu zónu a na nej palety a výrobňa je pripravená na začatie procesu. Po prepnutí do továrenského režimu môžete najať  mechanikov (s výberom podľa ich stupňa kvality a požadovaného platu) a tých priradiť k montážnym staniciam. Súčasne určíte, aké vozidlá sa budú vyrábať a v sklade sa rovno objaví objednávka materiálu, ktorý stačí potvrdiť. Pravidelne vám ho potom budú dovážať postavy prepravcov, ktorých si tiež najímate.

Výroba sa potom naplno rozbehne, ale to samé osebe ešte nestačí. V editorskom režime vytvoríte budovu s predajnou zónou, kam vložíte predajný pult a slot, kde je vystavený model auta, ktorý ponúknete na predaj.  Na fungovanie obchodu si najmete predavačov. Zvolenému vozidlu určíte cenu tak, aby ste po odpočítaní nákladov na materiál mali aj zisk, no pritom neodradili potenciálnych kupcov. Aj tak budú niekedy šomrať, že voz nie je kvalitný alebo ich predajca nie vždy prehovorí na kúpu, lebo je menej šikovný.

Pri aute je významným faktorom obľúbenosť, ktorá je súčtom niekoľkých prvkov, vrátane samotnej značky firmy, aktuálneho trendu a v neposlednom rade reklamy. Reklamu si sami nastavíte a najskôr to bude len systém „od dverí k dverám“, neskôr budete môcť šíriť letáky, lepiť plagáty a podobne. Vystavené modely na predaj môžete obmieňať podľa dostupného sortimentu.

No a sortiment sa rozširuje tak, že vaši vedci, ktorých si áno, tiež najímate a vytvoríte im výskumnú zónu, bádajú podľa vašich pokynov. V zóne výskumu si pritom spravidla vyberáte z pár aktuálnych možností. Tie vás privedú k zatiaľ neznámemu modelu auta, alebo aj prechodu do novej úrovne, kde môžete objavovať modernejšie vozidlá. A keď budete mať zladenú výrobu s výskumom a predajom, už to začne všetko pekne fungovať. 

Medzi ďalšími krokmi bude príprava oddychovej miestnosti pre zamestnancov, rozširovanie výrobných priestorov a vylepšovanie liniek rôznymi doplnkami, setmi nástrojov, mechanickými ramenami a podobne. Tieto a ďalšie moderné súčasti a vymoženosti si sprístupníte v technologickom strome. Ten okrem iného zvýši maximálnu kapacitu zamestnancov, pridá pokročilé možnosti výroby a výskumu, zvýši limit energie dodávanej z mestskej siete, ako aj umožní vyrobiť si vlastné generátory.


Na prvý pohľad je toho dosť veľa, ale neskôr zistíte, že všetko dôležité získate pomerne rýchlo a modernizácia celého podniku sa už veľmi neposúva. To ale môže byť viac rozvinuté v dokončenej hre. Teraz napríklad chýbajú aj modifikátory, ktoré zlepšia  zručnosti zamestnancov. Tí sa zatiaľ nerozvíjajú, len sú zaradení do troch permanentných výkonnostných tried. Úvodná ponuka verzie s predbežným prístupom je ale nateraz dostatočná.

A to sme ešte bližšie nehovorili o výzvach, ktoré sú aktuálne štyri a tam už sa musíte riadiť stanovenými úlohami. V praxi sú to špecifické scenáre, kde vás toho síce čaká menej ako vo voľnej hre, ale sú kreatívne a dosť odlišné.  Výzva „Obchodníci z Roswellu“ vám dá za cieľ predať čo najviac vozidiel  mimozemšťanom. Tí síce platia veľmi dobre, ale uspokoja sa len s veľmi precízne vyhotovenými vozidlami, čo si vyžaduje doplnkové prostriedky na kontrolu a zvýšenie kvality a opravy. Ak „emzáci“ nie sú spokojní a nemáte im aktuálne čo dodať, unášajú vám zamestnancov a kradnú výrobné prostriedky.

Výzva „Testovací šofér“ je vlastne len minihra, kde musíte automobilom prejsť čo najrýchlejšie testovací okruh. Určite je zábavnejšia tretia, vojenská výzva, kde najskôr musíte odpratať bodrel z miesta na priestory továrne,  ktoré následne začnete stavať. Musíte vynájsť vojenský džíp (pomenujete si ho, ako chcete) a predávať ho v dostatočnom množstve počas vojnového obdobia. Napokon je tu výzva „Predajca áut“, kde musíte iba rozpredať niekoľko desiatok vozidiel na parkovisku, ktoré ste zdedili, ale treba to stihnúť skôr, ako vám ich rozkradnú zlodeji.

Pri výzvach zvyčajne máte určený čas na splnenie hlavného cieľa, čo sa vám zrejme podarí vždy, aj keď to bude len čiastočný úspech. Už za menšie dosiahnuté méty totiž inkasujete hviezdičky a čím lepšie vám to pôjde, tým viac budete „ohviezdičkovaní“ pri výslednom hodnotení.

Pri hraní je využitý pohľad zhora s možnosťou priblíženia a rotácie terénu, čo poskytuje dobrý prehľad o vašej firme. A mimo nej sa vlastne priamo nedostanete. Keď si zvyknete na prepínanie továrenského a editačného režimu, pôjde vám všetko ako po masle, no a k pohode prispeje aj spomínaná čeština.

Car Manufacture je veľmi príjemnou oddychovou hrou, kde vás poteší, keď naštartujete svoj biznis s autami, uvediete na trh nové modely vozidiel a zvýši sa vaše bankové konto. Do vydania hry dúfame, že pribudnú ďalšie možnosti na modernizáciu a rozvoj podniku, ako aj konkurenčný boj a prípadne i so živými protihráčmi. Určite sa však do toho oplatí ísť už teraz, lebo táto automobilka si vie získať klientelu.


napísal uni 6.8.2024
Páči sa mi! (+2)
CAR MANUFACTURE


Car Manufacture
PC

Vývoj: Play Way / Stere Games
Štýl: Managementová
Dátum vydania:  2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Lotr:return to moria - môj rev... (13)
Mám už cez 100 hodín odohraného času a tak si hovo...
|34 aoc cu34g2xp/bk (16)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (2)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (4)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (21)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26721)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk