SAMSUNG QD-OLED TV 65'' S95D

SAMSUNG QD-OLED TV 65'' S95D

9.5

QD OLED teraz s vyšším jasom a matným povrchom

Test

Samsung vydáva svoje televízory pravidelne každý rok, a to ako svoje základné LCD, tak QLED sériu a nakoniec aj novú OLED sériu. V nej pokračuje aj tento rok a znovu ju vylepšuje a rozširuje. Čakajte tak znovu vyšší jas a lepšiu kvalita obrazu.

OLED séria prichádza teraz v troch modeloch. Najvyššia S95 verzia ponúka najvyšší jas a externý OneConnect box. S90 verzia je malá obdoba vyššej verzie, len má celú elektroniku zabudovanú priamo v sebe, má mierne nižší jas a slabší zvuk. Tento rok Samsung pridal aj základnú S85 verziu s nižším jasom, ale stále kvalitným obrazom. 

Špecifikácie

  • Rozmery: 65"  (v ponuke aj 55", 77")
  • Obrazovka: QD-OLED 4K/144Hz , Anti-glare vrstva
  • Systém: One Connect box
  • Funkcie: DVB-T2/S2/C, WiFi 5 , Bluetooth 5.2
  • Procesor: NQ4 AI Gen2
  • Porty: 4x HDMI 2.1
  • HDR: HDR10, HDR10+ 
  • Funkcie: VRR / FreeSync / G-Sync, Game Bar 4.0, ALLM
  • Reproduktory: 70W 4.2.2
  • Audio:  Dolby Atmos , DTS Audio, Object Tracking Sound

S95D ponúkne znovu super tenký dizajn, luxusné prevedenie a tentoraz aj jedinečnú obrazovku s antireflexnou vrstvou. Je to hlavný upgrade oproti minulej sérii a funguje veľmi pôsobivo.

Samsung QD-OLED TV 65'' S95D
Samsung QD-OLED TV 65'' S95D Nový QD OLED S95D od Samsungu
Nový QD OLED S95D od Samsungu


Samsung QD-OLED TV 65'' S95D Znovu beží na Tizene a stále bez Dolby Digital
Znovu beží na Tizene a stále bez Dolby Digital


Samsung QD-OLED TV 65'' S95D Ovládač je priložený štandardný, solárny.
Ovládač je priložený štandardný, solárny.





Konštrukcia

Konštrukčne sú S95 vždy veľmi pôsobivé a inak to nie je ani v tejto verzii. Vďaka tomu, že má externý OneConnect box sa Samsung nemusel snažiť natlačiť všetku elektroniku priamo do televízora. To mu umožnilo vytvoriť veľmi tenký dizajn bez rozšírení. Prakticky na celej ploche má televízor hrúbku do jedného centimetra. Najširšie miesto je 1,1 cm, a to okolo ôsmich reproduktorov, ktoré sú vyvedené na zadnej ploche. Tie už štandardne Samsung pridáva do vyšších verzií TV a ponúka tak lepší zvuk, ďalšie reproduktory sú skryté v TV.  Televízor ponúka 4.2.2 konfiguráciu so 70W výkonom zvuku.

Vzadu na TV nájdete len dva konektory, a to jeden na prídavnú kameru, ak by ste ju chceli napojiť na vrch TV a druhý na konektor z OneConnect boxu. Je to veľký konektor pripojený cez strieborno-priesvitný kábel. Pôvodne ho Samsung robil veľmi tenký a priam neviditeľný, aby ste si ho mohli potiahnuť po stene, ale mohol sa zlomiť, a tak káble v posledných rokoch urobil hrubšie približne na centimeter. Stále sa kábel snaží byť neviditeľný, ale ak si TV zavesíte na stenu, ideálne ho aj tak bude skryť do steny.

Ak TV nezavesíte na stenu, má pridaný masívny kovový stojan. Je ťažký a veľmi dobre drží TV. Zároveň môže slúžiť aj ako držiak na OneConnect Box, ktorý si tam môžete položiť, ak naň nebudete mať lepšie miesto.

Samotný One Connect box je znovu v tvare set-top boxu, je v štvorcovom dizajne, ale len s dvojcentimetrovou výškou. Nemá výrazný dizajn, skôr jednoduchý, aby príliš nekričal a zapadol niekde na poličku. Dôležité je, že vďaka externému boxu nemusíte stále pripájať zariadenia a káble priamo do TV a ak potrebujete pripojiť konzolu cez ďalší HDMI kábel, len ho pichnete do boxu, podobne aj USB disk alebo optický výstup.  Box má vzadu štandardne štyri HDMI porty, ktoré sú všetky HDMI 2.1 so 4K 120Hz podporou, a teda ak budete zapájať konzoly alebo PC, je jedno, kam ich pripojíte. Jedine rátajte s tým, že HDMI 3 je eARC a ak máte soundbar, pripojte si ho práve tam. Nechýbajú vstupy z káblovky alebo satelitu a ani port na CI kartu. Je tu kompletná ponuka vstupov a nič vám nebude chýbať.

Samsung k TV pridáva svoj štandardný moderný samsungovský ovládač. Je malý a je solárny. Vďaka tomu v ňom nikdy nemusíte meniť baterky. Ak by náhodou nebolo dosť svetla a vybil sa vám, má aj USB-C port na nabitie.  Ovládanie na ňom tvorí základný kruhový d-pad na pohyb po obrazovke, pridáva sa hlasitosť, prepínanie programov, ale aj home, back, play tlačidlá a štyri tlačidlá na preddefinované aplikácie, kde si rýchlo zapnete, Netflix, Disney, Prime Video a niečo, čo sa volá Sweet TV.  Je to malé ovládanie a úplne stačí, ale stále je tam ten pocit, že k týmto vyšším verziám TV nie je dosť luxusné, možno kovové vyhotovenie by dodalo ten prémiový pocit.

Samsung QD-OLED TV 65'' S95D
Samsung QD-OLED TV 65'' S95D Obraz má veľmi pekné farby a HDR
Obraz má veľmi pekné farby a HDR


Samsung QD-OLED TV 65'' S95D TV má základné rýchle menu nastavení
TV má základné rýchle menu nastavení


Samsung QD-OLED TV 65'' S95D Na hlbšie nastavenia je  klasické veľké modré menu, ktoré Samsung drží už roky
Na hlbšie nastavenia je klasické veľké modré menu, ktoré Samsung drží už roky





Obrazovka

Obrazovke je tu QD-OLED, a to verzia z tohto roku, čo je doteraz najlepšia verzia s najvyšším jasom. Oproti minuloročnej verzii S95C, ktorá mala jas 1200 nitov v maxime, teraz S95D má až 1650 nitov v maximách v HDR. Je to pekný skok a na intenzite HDR to vidieť.

Obrazovka je teraz pokrytá OLED Glare Free povrchom, ktorý je ešte väčším upgradom, ako by ste mohli čakať. Nová vrstva je veľmi pôsobivá, na jednej strane zachováva vernosť farieb a ostrosť obrazu, ale na druhej veľmi výrazne znižuje odlesky. Tie prakticky na TV teraz ani nie sú. Nevidíte okno, ktoré máte vedľa alebo oproti TV. Už to nie je ako zrkadlo, len rozptýlené svetlo.  Ak budete rozmýšľať nad TV, určite tento parameter pridajte do svojho výberu. Robí väčší rozdiel, ako sa môže zdať. Teraz už aj za jasného svetla vonku môžete totiž mať nerušený obraz. Zároveň obrazovke nechýbajú ani veľké uhly sledovania, pričom kvalita obrazu sa nezmení ani pri väčšom uhle.

Samotnému obrazu pomáha aj NQ4 Gen 2 AI čip, ktorý využíva na AI spracovanie obrazu. TV tak ponúkne lepšie farby s Panetone validáciou, ako aj zachované čisté biele a tmavé čierne farby. Pridaný je AI na upscaling, kalibráciu obrazu, vylepšenia pohybov objektov, kontrastov a stará sa aj o optimalizácie HDR. Čip tu pracuje s dvadsiatimi neurálnymi sieťami a aj to na obraze vidieť.

Obrazovke nechýba podpora 144Hz, a teda nie ste obmedzení na 120Hz ako pri väčšine TV. Síce pre konzolách to nevyužijete, ale napríklad na PC viete pridať dodatočný framerate naviac. K tomu nechýba Freesync premium, Gamebar, Game Motion plus a ďalšie herné funkcie.

Samsung QD-OLED TV 65'' S95D
Samsung QD-OLED TV 65'' S95D Čierna tu bude skutočne čierna a matná vrstva utlmí aj vonkajšie svetlo.
Čierna tu bude skutočne čierna a matná vrstva utlmí aj vonkajšie svetlo.


Samsung QD-OLED TV 65'' S95D Herné možnosti sú znovu hlboké.
Herné možnosti sú znovu hlboké.


Samsung QD-OLED TV 65'' S95D TV si automaticky zachytí a rozpozná všekty konzoly.
TV si automaticky zachytí a rozpozná všekty konzoly.





 

System

Systém je tu už štandardne Tizen od Samsungu, ktorý firma postupne upravuje, ale už by po rokoch potreboval dizajnový refresh. Ponúka však moderné menu na celú obrazovku s výpisom ako nainštalovaných aplikácií, tak aj pripojených zariadení a aj zoznamom aktuálnych položiek v niektorých službách. Rýchlo sa tak dostanete všade, kam potrebujete. 

Vlastnú záložku na hlavnej obrazovke majú aplikácie, kde sú prakticky všetky filmové streamovacie služby, ako aj rôzne menšie aplikácie. Pridaná je Daily+ záložka, ktorá zhŕňa produktívne aplikácie, ako Office, vzdialený prístup na PC, alebo cloud a aj celú SmartThings aplikáciu Samsungu, z ktorej viete ovládať všetky prepojené zariadenia v domácnosti. Niektoré krajiny majú aj samostatnú Games Hub záložku, ale tá u nás nie je, my máme len Ambient záložku určenú na oddychový režim pre obrazovku, ak by ste ho používali. Môžete si nechať cyklovať prírodu alebo hodiny, prípadne lietať po obrazovke motýle. Na OLEDe však nie je ideálne nechať statický obraz, funkcie na ochranu tu sú, ale stále je dobrá opatrnosť.

Spomínaná záložka hier síce u nás nie je, ale medzi aplikáciami nájdete rôzne herné streamovacie služby, ako Xbox Game Pass alebo Geforce Now, ktoré môžete nainštalovať a rovno hrať hry aj bez konzoly a PC, stačí pripojiť gamepad. a mať internet. Samozrejme, niečo aj treba platiť, konkrétne pri Xboxe si musíte zaplatiť Game Pass Ultimate predplatné (až na Fortnite to môžete hrať zadarmo, to je veľmi dobré aj na skúšanie pripojenia a hrania). Pri Geforce Now musíte mať hry kúpené na PC, ale nemusíte platiť za cloud, ak vám stačí najnižšia verzia služby.  

Systém má štandardné základné nastavenia v rýchlej lište, v ktorej si viete rýchlo vybrať nastavenia obrazu a zvuku, pripojenia, wi-fi. Pritom v nastavení obrazu máte ako štandardné a jasné režimy, tak aj natívny filmmaker režim s utlmenými farbami, respektíve farbami vernými originálu. Pridáva sa rozšírené menu televízora, v ktorom už viete nastaviť všetko detailnejšie.  

Samsung QD-OLED TV 65'' S95DSamsung QD-OLED TV 65'' S95DSamsung QD-OLED TV 65'' S95DSamsung QD-OLED TV 65'' S95DSamsung QD-OLED TV 65'' S95DSamsung QD-OLED TV 65'' S95DSamsung QD-OLED TV 65'' S95DSamsung QD-OLED TV 65'' S95DSamsung QD-OLED TV 65'' S95DSamsung QD-OLED TV 65'' S95DSamsung QD-OLED TV 65'' S95DSamsung QD-OLED TV 65'' S95DSamsung QD-OLED TV 65'' S95DSamsung QD-OLED TV 65'' S95D

Hry

Samsung hry neobchádza a okrem spomínaných streamovacích možností na hry má aj veľmi dobre integrované herné funkcie a spracovanie herného obrazu. Na jednej strane má TV veľmi nízky lag, a to pod 10ms pri 60Hz režime a pod 5ms pri 120Hz režime. Skutočne tu oneskorenie tu necítite. Zároveň nechýbajú funkcie na automatické prepnutie do herného režimu, VRR - variable refresh rate pre plynulý obraz aj pri nestabilnom framerate hier. 

Ak vám TV zachytí herný obsah, môžete si vyvolať herné menu, cez ktoré rýchlo nastavíte profil pre rôzne hry. Vidíte si aktuálny framerate, rozlíšenie, zapnuté VRR a HDR. Viete si zapnúť zameriavač a vybrať jeho tvar, môžete si priblížiť aj minimapu na väčšiu, ak by ste to potrebovali (pritom AI sa vždy pokúsi aj nájsť lokalitu mapy, ale môžete vybrať aj ručne). Ak máte nízke framerate, dá sa zapnúť aj herné motion plus.  Je to tu bohaté a skutočne v hernej oblasti sa nie je na čo sťažovať. 

Zvuk

Zvuk je tu spomínaný 4.2.2 so 70W výkonom, ktorý je dostatočne jasný, čistý, aj keď, samozrejme, vzhľadom na hrúbku TV je basový zvuk utlmený. Preto je ideálne zobrať si k TV aj soundbar. Nakoniec, keď dáte tisíce eur za kvalitný obraz, tak ten si zaslúži aj kvalitný zvuk. 

Minule sme mali k dispozícii najvyššiu verziu soundbaru od Samsungu, a to Q990D (11.1.4),  teraz nám poslali Q930D (9.1.4), je to mierne nižšia verzia, ktorá stále zachováva veľký soundbar, pridaný je subwoofer, ako aj dva zadné reproduktory. Všetky sú pripájané wireless a majú svoje vlastné napájanie.  Spolu ponúknu intenzívny a vďaka zadným reproduktorom priestorový zvuk.

Samsung QD-OLED TV 65'' S95D
Samsung QD-OLED TV 65'' S95D Ak chcete posunúť kvalitu zvuku na kvalitu obrazu, je vhodné si dokúpiť soundbar.
Ak chcete posunúť kvalitu zvuku na kvalitu obrazu, je vhodné si dokúpiť soundbar.


Samsung QD-OLED TV 65'' S95D Q990D soundbar prichádza aj s dvomi zadnými reproduktormi
Q990D soundbar prichádza aj s dvomi zadnými reproduktormi


Samsung QD-OLED TV 65'' S95D Matná vrstva veľmi pekne tlmí odlesky a zachováva ostrosť a farby. Porovnajte si odlesk na TV vzadu.
Matná vrstva veľmi pekne tlmí odlesky a zachováva ostrosť a farby. Porovnajte si odlesk na TV vzadu.




Celkovo je Samsung S95D parádny OLED, jeden z najlepších na trhu ako vďaka jasu, tak kvalite samotného obrazu a teraz je veľkým plusom aj  doplnková protireflexná vrstva. TV k tomu ponúka pekný dizajn, vďaka OneConnect boxu rôzne možnosti zapojenia, zároveň slušný zvuk priamo v TV. Jedine môže chýbať Dolby Vision HDR, ktoré Samsung nepreferuje, ale ak si vystačíte so štandardným HDR, alebo vás tá oblasť netrápi, nemusíte sa tým zaoberať. 


napísal saver 23.8.2024
Páči sa mi! (+1)
9.5
SAMSUNG QD-OLED TV 65'' S95D
+ parádny obraz na QD OLED obrazovke, pekné a sýte farby
+ matná obrazovka s nízkym odleskom
+ vysoký jas
+ rovno zapracovaný Game Pass, ak chcete hrávať bez konzoly

- môže vám chýbať Dolby Vision


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (12)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (0)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (2)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Test drive unlimited sc: niekt... (0)
Čaute, je tu niekto kto hrá TDU:SC na PC? Rád by s...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26508)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk