LENOVO LEGION 5 16IRX9

LENOVO LEGION 5 16IRX9

9.0

Nová verzia Legion 5 s vylepšeným dizajnom

Lenovo má v notebookoch veľmi peknú ponuku a aj dobré ceny a pozrime sa teraz, čo ponúka jeden z jej notebookov vyššej triedy, a to Lenovo Legion 5i IRX9.  Konkrétne v konfigurácii s i9 a RTX 4070, ktoré spolu prinášajú vysoký výkon ako na prácu, tak na zábavu.

Je to notebook, ktorý kupujete, ak potrebujete výkon hlavne oblasti procesora, keďže i9 zaistí plynulý chod a rýchle spracovanie prakticky všade, aj keď rovno si povedzme, že to bude za cenu vyššej teploty. Ak nechcete zahrievajúce sa notebooky, tak ideálne je ísť do i5 a RTX 4060, ak potrebujete viac, tak toto bude pre vás.

Špecifikácia  Lenovo Legion 5 16IRX9 

  • Procesor: Intel® Core™ i9-14900HX
  • Displej: 16" IPS antireflexný 2560 × 1600 240Hz
  • RAM: 32GB DDR5-5600
  • Grafika: NVIDIA GeForce RTX 4070 8GB 140 W
  • SSD: 1000GB
  • Klávesnica: zónovo podsvietená RGB
  • Doplnky a porty: webkamera, HDMI, 3×USB-A 3.2 Gen 1, USB-C 3.2 Gen 2, RJ-45, 3.5 mm, MicroSD ,Wi-Fi 6E, 802.11ax 2x2 Wi-Fi + Bluetooth 5.2
  • Systém: Windows 11 Home
  • Váha 2,36kg
  • Batéria: 80 Wh
  • Rozmery: 359,7 × 262,3 × 25,2 mm

Dostanete tak výkonný CPU a GPU, v tejto verzii sa pridá rovno 32GB RAM, ktorá vám bude úplne postačovať. SSD je síce len základný 1TB, ale to viete rozšíriť. Poteší 16-palcový displej. 

Lenovo Legion 5 16IRX9
Lenovo Legion 5 16IRX9 Legion 5 v novom dizajne
Legion 5 v novom dizajne


Lenovo Legion 5 16IRX9 Notebook prichádza s 240W zdrojom a výmennou lištou
Notebook prichádza s 240W zdrojom a výmennou lištou


Lenovo Legion 5 16IRX9 Zadnú lištu na vetráky si môžete vymeniť
Zadnú lištu na vetráky si môžete vymeniť





Dizajn

Dizajnovo je notebook veľmi čistý, v kovovom tmavošedom vyhotovení bez zbytočných svetielok alebo rušivých prvkov. Môžete ho tak pekne používať ako na serióznu prácu a prezentácie, tak na hranie. Jediný dizajnový doplnok na kryte je Legion výrez. Zospodu je  pevná umelá hmota s pridanými veľkými gumičkami, aby sa notebook nekĺzal a dostatkom výrezov na nasávanie vzduchu. Vzadu na notebooku sú pre zmenu ventilačné výfuky. Tie sú mimohcodom prekryté lištou, ktorú si viete vymeniť. Štandardne je čierna, ale v balení je pridaná lišta s modrým lemovaním. Je to taký malý bonus, možno pre niekoho zbytočný, možno sa niekomu bude páčiť a vymení si to. Zároveň vzadu je port vstupu napájania a aj výstup na HDMI.  

Na stranách sú už štandardné porty, na ľavej strane sú dve USB-C a jednu USB-A plus 3,5mm jack. Napravo je čítačka SD kariet, dva USB-A porty, ale aj pekne zakrytý LAN port. Pridaný je prepínač na manuálne vypínanie kamery. Z portov je to skutočne bohatý notebook. 

Je to nový dizajn, ešte začiatkom roka mal Legion 5 tieto hrany a výstupy riešené inak. Toto je pekný posun vpred z estetického hľadiska. Samotné napájanie tu dopĺňa relatívne malý, ale zato dosť výkonný 240-wattový zdroj. V prípade núdze viete nabíjať aj cez USB-C.

Reproduktory sú dva a sú na spodnej strane notebooku vpredu a ponúkajú decentný zvuk, aj keď vhodný skôr pre sledovanie filmov, pri hraní je vzhľadom na ventilátory lepšie použiť slúchadlá.  Reproduktory sú 2W optimalizované s Nahimic Audio.

Lenovo Legion 5 16IRX9
Lenovo Legion 5 16IRX9 Klávesnica je plná aj s numpadom.
Klávesnica je plná aj s numpadom.


Lenovo Legion 5 16IRX9 Portov je dostatok, nechýbajú USB-C a 3,5mm
Portov je dostatok, nechýbajú USB-C a 3,5mm


Lenovo Legion 5 16IRX9 Pridávajú sa USB-A a aj čítačka kariet. Dopĺňa to prepínač na manuálne odpojenie kamery.
Pridávajú sa USB-A a aj čítačka kariet. Dopĺňa to prepínač na manuálne odpojenie kamery.





Displej

Displej je veľmi pekne dizajnovaný prakticky na celú plochu horného krytu, a to len s malými okrajmi. Väčšie vyvýšenie je len hore na kameru. Na celú plochu je vďaka tomu, že displej je 16-palcový 16:10 a rovno 2560x1600, na zadnom kraji notebooku malý odskok a displej sa tak presne zmestil.

Samotný displej je IPS s 500-nitovým jasom a rovno aj HDR400 podporou. Refresh je v tejto vyššej verzii 240Hz (majú aj 165Hz verziu bez HDR) s tým, že si viete nastaviť buď plných 240Hz, alebo 60Hz (ak by ste chceli šetriť batériu). Z farebnosti 100% pokrytím sRGB farebnej škály.

Spomínaná kamera je 2MP a ponúka štandardnú kvalitu vhodnú na videohovory. Ideálne pri dobrom svetle, totiž pri slabšom už vidieť zašumenie. Okolo kameru sú mikrofóny, ktoré sa snažia odfiltrovať hlas používateľa. 

Klávesnica

Klávesnica je v Lenove plná aj s numpadom, aj keď s určitými orezaniami, kde chýba pravý CTRL, ktorý je vymenený za copilot kláves, ale dostatok priestoru nechali šípkam. A lomeno kláves je až príliš blízko pri Enter klávese, akoby bol spojený. Zároveň notebook nemá žiadne špeciálne klávesy, len na F klávesoch sú sekundárne funkcie. 

Klávesnica je RGB podsvietená, aj keď prekvapivo nie každý kláves, ale má len štyri zóny, ktoré si viete nastaviť, buď jednotlivo, alebo spustiť niektorý efekt, alebo nechať jednu farbu, viete si nastaviť aj intenzite. V tejto sérii si ešte viete vybrať jednozónovú bielo podsvietenú klávesnicu a je škoda, že nie je aj možnosť výberu aj plného RGB podsvietenia pod každým klávesom.

Pekne je spravené power tlačidlo, ktoré má okolo seba tri svetielka v tvare Legion loga. Tie sa zafarbujú podľa výkonového režimu notebooku. Vždy tak vidíte, na akom výkone aktuálne máte notebook zapnutý. Pod klávesnicou je umiestnený štandardný touchpad. Ten je v strednej veľkosti - 120×75 mm a ponúka štandardné ovládanie.

Lenovo Legion 5 16IRX9
Lenovo Legion 5 16IRX9 Výkonu na hry bude dostatok a RTX 4070 dobre rozbehá aj Cyberpunk, aj keď nastavenia musíte upraviť.
Výkonu na hry bude dostatok a RTX 4070 dobre rozbehá aj Cyberpunk, aj keď nastavenia musíte upraviť.


Lenovo Legion 5 16IRX9 V benchmarkoch notebook tiež nezahanbí.
V benchmarkoch notebook tiež nezahanbí.


Lenovo Legion 5 16IRX9 Pridaný je rýchly SSD disk.
Pridaný je rýchly SSD disk.





Hardvér a AI

V tejto verzii je zapracovaný Intel® Core™ i9-14900HX procesor s 24-jadrami, s taktovaním do 5,8Ghz,  ktorú dopĺňa NVIDIA GeForce RTX4070 8 GB GDDR6. Pridáva sa 1TB SSD, ten je Samsung s vysokou rýchlosťou a to 7100MB/s na čítanie a 6144MB/s na zápis.

Notebook už teraz má LA1 AI čip, ktorý je samostatný a doplnený špeciálne pre správanie sa notebooku. Nepridáva AI možnosti do systému (tie má v notebooku RTX grafika). Jeho poslanie je len cez Lenovo Legion AI Engine+ optimalizovať výkon notebooku a teda podľa práce a záťaže upravovať chladenie a maximálny výkon. 

Zároveň sa však nemusíte spoliehať len na to Lenovo Vantage aplikácia vám dáva plný prístup k systému a ponúka nastavenia základných režimov, teda Performance, Balance a Quiet, pričom si viete nadefinovať aj vlastný režim a určiť mu parametre. 

V zásade Performance ponúka plný výkon bez obmedzení, a teda záťaž pôjde na maximum, Balance mierne zníži výkon a spolu s tým sa zníži hluk, aspoň zo začiatku, keď sa zahreje, ventilátory pôjdu postupne k maximu. Quiet pre zmenu zníži výkon, ventilátory takmer na minimum, ale bude to znamenať väčšie zahrievanie.

Čo sa týka ventilátorov a hluku, hlučnosť ide okolo 50 dB, ako na performance, 44 dB na balanced, ale postupne stúpa, keďže aj počas hrania sa zahreje a ide na maxime. Quiet ide 35dB, ale postupne zahreje notebook aj keď len browsujete.

Samotné teploty GPU a CPU sa pri záťaži pohybujú cez 80 stupňov. CPU na približne 84 stupňoch a GPU na 86 stupňoch. Tieto teploty sú viac-menej statické a zrejme ak idú vyššie, notebook sa automaticky podtaktuje. Ventilátory to stíhajú chladiť, ale, samozrejme, teplota postupne preniká na povrch notebooku. Kde sa vo všetkých režimoch postupne zvýši teplota na približne 60 stupňov. Presnejšie na hornej hrane nad klávesnicou. Je to dosť, ale pri i9 procesore s tým musíte rátať. Čo je podľa mňa dôležité, zvuk ventilátorov nie je nepríjemný a spomínaná hlučnosť je v norme.

Lenovo Legion 5 16IRX9
Lenovo Legion 5 16IRX9 Vzhľadom na spojenie i9 a RTX 4070 teploty až tak nepotešia. Na vrchu notebooku nad klávesnicou idú okolo 60 stupňov.
Vzhľadom na spojenie i9 a RTX 4070 teploty až tak nepotešia. Na vrchu notebooku nad klávesnicou idú okolo 60 stupňov.


Lenovo Legion 5 16IRX9 Vetráky sú len vzadu, ale sú efektívne a nie príliš hlučné.
Vetráky sú len vzadu, ale sú efektívne a nie príliš hlučné.


Lenovo Legion 5 16IRX9 Na spodnej strane teplota dosahuje 70 stupňov.
Na spodnej strane teplota dosahuje 70 stupňov.




Výkon

Čo sa týka samotného výkonu, ten je v oblasti procesora veľmi dobrý a s i9 a jeho 24 jadrami všetko pôjde rýchlo a bezproblémovo, a to aj náročné aplikácie, kompilovanie kódov alebo náročné programy. Pekne mu sekunduje RTX 4070 grafika, ktorá síce nie je v úplne najvyššej oblasti výkonu, ale na notebooky je to veľmi pekný výkon. Zároveň je ešte v dobrom pomere ceny a výkonu.

Cinebench 2024 bechmark:

  • CPU multicore: 1181 bodov
  • CPU singlecore: 105 bodov
  • GPU: 11254 bodov

Výsledky v Cinebench sú veľmi dobré a rovnako 3D mark má pekné čísla. V novom Steel Nomad Benchmarku dosiahla 2864 bodov a 28.64 fps.  Konkrétne v performance, teda najvyššom výkone. pekne benchmark ukázal aj rozdiel medzi Balanced a Quiet režimami:

3D mark

  • Steel nomad 2864 skore - 28.64 fps v performance (v balanced kleslo na 24.41 fps a na 19.89 fps v quiet režime)
  • Steel nomad stress test notebook prešiel s 87.5% stability. Teplota však na povrchu dosahovala 60 stupňov. Pre zaujímavosť, výkon sa počas testu znížil z 28 fps na 25 fps. Kde pre zahriatie notebook podtaktoval .
  • Solar Bay benchmark dostal 58609 bodov s framerate okolo 220-230 fps
  • Time Spy mal 12471 bodov, kde za grafiku má 12204 bodov a procesor 14244 bodov

Herné benchmarky

  • Cyberpunk - 1920x1200 px - 31fps na plnom nastavení s DLSS quality a path tracingom, ale, samozrejme, lepšie je hrať bez path tracingu, kde najvyššie nastavenia dali 49 fps na performance nastavení notebooku.  Pre porovnanie 46 fps na balanced a 39 fps v quiet režime. Rovnako s DLSS Quality, ale bez frame generation, ak ho zapnete ešte viete ísť na 72 fps.
  • Fortnite - 1920x1200 px - na maxime ide v pekných 100-110 fps. Pre zaujímavosť, ak by ste chceli hrať bez napájania, frametate klesne na 70 fps. 
  • Alan Wake 2 -  - 1920x1200 px - 30 fps s DLSS Quality s path tracingom, samozrejme, aj tu je lepšie ísť bez path tracingu, kde to stupne na 40 fps, ak zapnete aj frame generation zvýšite framerate na 60 fps.

Úmyselne je rozlíšenie znížené z 2560×1600 na 1920x1200px, keďže napriek tomu, že je to RTX 4070, nie je ideálne ísť v plnom rozlíšení. Samozrejme, viete zapnúť plné rozlíšenie a následne v podporovaných hrách DLSS napríklad na performance, čo vám tiež ponúkne dobrý kompromis. Pre zaujímavosť, GTA V v plnom 1600p ide okolo 90 fps a Baldur's Gate 3 80 fps. V zásade staršie hry rozbehnete okolo 80-100 fps v plnom rozlíšení, novšie je lepšie dávať do 1200p.

Lenovo Legion 5 16IRX9Lenovo Legion 5 16IRX9Lenovo Legion 5 16IRX9Lenovo Legion 5 16IRX9Lenovo Legion 5 16IRX9Lenovo Legion 5 16IRX9

Celkovo ponúkne notebook veľmi dobrý výkon v prijateľnej cene. Dostanete i9 procesor, výkonnú RTX grafiku, pridáva sa 16-palcový displej s vysokým rozlíšením a vysokým refresnom a to celé v peknom dizanovom prevedení. Trochu škoda vyšších teplôt, aj keď tie sú pri tejto konfigurácii aj očakávané. Možno škoda, že klávesnica má len zónové podsvietenie.


napísal saver 30.8.2024
Páči sa mi! (+2)
9.0
LENOVO LEGION 5 16IRX9
+ vysoký a dobre vyvážený výkon
+ príjemný čistý dizajn
+ dostatok portov

- postupne vysoké teploty
- len zónovo podsietená klávesnica


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (0)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Predám samsung galaxy watch ul... (0)
Predám minimálne používané Galaxy Watch Ultra Tita...
|Arma 3 dlc (0)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (1)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26418)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk