SONY BRAVIA 7 65'' MINILED TV

SONY BRAVIA 7 65'' MINILED TV

8.5

Bravia 7 je náhrada za X95 miniled verziu

Test

Sony tento rok prinieslo nové verzie svojich TV, špeciálne miniLEDov, ale pridalo aj OLEDy a zároveň celú sériu premenovalo a pomenovania zjednodušilo. Teraz ju rozdelilo na Bravia 7, Bravia 8 a Bravia 9 (v Amerike majú aj Bravia 3 model). Podľa čísiel už tak lepšie spoznáte, o ktorú sériu ide a čo od nej čakať. 

V skratke - Bravia 8 je nasledovník OLED verzií, ale je nižšia verzia ako minuloročný A95L. Bravia 7 a 9 sú miniLEDy. Kde Bravia 9 je najvyššia vlajková loď s doteraz najkvalitnejším miniLED posvietením s ešte vyššími parametrami ako X95L. Bravia 7 je oproti tomu porovnateľný model s X95L, ale pridáva ešte 30% vyšší jas a zároveň má nižšiu cenu. Aj keď aj určité orezania.

Špecifikácie Bravia 7 K65XR70:

  • Obrazovka: 65" QLED VA panel, 4K 120Hz
  • Podsvietenie: Mini-led
  • Dimming zón: 480 (rovnako ako X95L)
  • Procesor: XR procesor (MediaTek Pentonic 1000)
  • HDR: Dolby Vision
  • HDMI porty: 2x HDMI 2.1, 2x HDMI 2.0
  • Pripojenia: DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC, 4× HDMI, 2× USB, CI+, USB nahrávanie, LAN, WiFi, Bluetooth, DLNA, Chromecast, Miracast, hlasové ovládanie
  • Herné funkcie: VRR, ALLM funkcie, Podpora PlayStation 5 funkcii a herné menu,
  • Systém: Google TV s plnou podporou aplikácií
  • Ovládače: 2x jeden moderný (Premium backlit Eco Remote), jeden klasický
  • Zvuk: 2.2 40W,  Acoustic Multi-Audio, Dolby Atmos, DTS Digital Surround, DTS HD, DTS:X
  • Konštrukcia - hliníkový rámik
  • Four-position table stand

Dostanete tak prakticky vylepšenú minuloročnú X95L verziu s novým podsvietením so zvýšením jasom. Jas tu tentoraz ide až na 2000 nitov, aj keď škoda nižšieho procesora, ktorý ponúka HDMI 2.1 len na dvoch portoch. 

Sony Bravia 7 65'' miniLED TV
Sony Bravia 7 65'' miniLED TV Nová Bravia 7 prichádza s novým Google TV
Nová Bravia 7 prichádza s novým Google TV


Sony Bravia 7 65'' miniLED TV Farby budú ako vždy pri Sony parádne.
Farby budú ako vždy pri Sony parádne.


Sony Bravia 7 65'' miniLED TV TV príde štandardne s dvomi ovládačmi, jedným starým a druhým moderným nabíjateľným cez USB-C
TV príde štandardne s dvomi ovládačmi, jedným starým a druhým moderným nabíjateľným cez USB-C





Konštrukcia

Sony ponúka v Bravia 7 svoju štandardnú miniLED konštrukciu, ktorá spája tenký kovový rámik s hrúbkou pod centimeter s pevným, mierne vypuklým plastom vzadu (do 5.5 cm) so štvorčekovým dizajnom. Vzadu nechýba VESA úchyt, na jednej strane je power kábel, na druhej strane sú všetky porty. 

Okrem VESA uchytenia na stenu má Bravia 7 aj štandardné Sony nožičky, ktoré sa veľmi jednoducho nasunú a TV si na ne postavíte. Zároveň v tejto verzii TV sú štyri možnosti ich nastavenia. Na dve umiestenia a to na krajoch alebo v strede a k tomu dve výšky, kde je základná nízka výška a druhá vyššia, ak máte pod TV soundbar.

Z portov tu nechýbajú štandardné štyri HDMI porty, z ktorých sú dva HDMI 2 a dva HDMI 2.1, aj keď z dvoch HDMI 2.1 je jeden ešte kombinovaný s eARC pre soundbar výstup. Pridávajú sa káblové a satelitné vstupy, LAN port, 3.5mm jack a dva USB porty. Nie je tu optický výstup, ktorý sa objavuje stále sporadickejšie, keďže používatelia už prechádzajú buď na eARC, alebo rovno wireless prepojenie.

 

Ovládače

Sony štandardne u nás prikladá dva ovládače, jeden klasický s kompletnými klávesmi, všetkými číslami a mediálnymi klávesmi, a jeden moderný. Moderný je konkrétne Premium backlit Eco Remote, čo je sympatický ovládač s len nevyhnutými klávesmi a aj pridaním podsvietením. Zároveň nemá vymeniteľné batérie, ale má USB-C port na nabíjanie, kde aj mobilnou nabíjačkou jednoducho ovládanie nabijete. Možno ak v ďalších verziách pridajú aj solárne nabíjanie, bude to dokonalé.

Moderný ovládač je mimochodom umelohmotný, nemá kovový povrch ako ovládače pri vyšších sériách. Zároveň má zvláštne, ale zaujímavé zafarbenie a to šedé s modrými bodkami. Čo sa týka tlačidiel, je tu D-pad, hlasitosť, prepínanie programov, niekoľko tlačidiel na nastavenia a menu a šesť aplikačných tlačidiel. Pôvodne ich mávali štyri, ale už pridali ďalšie dve a je tam Sony pictures, Netflix, Disney, Prime Video, Crunchy Roll a Youtube. 

 

Obrazovka 

Obrazovka je tu LCD, konkrétne VA panel s QLED vrstvou pre čo najlepšie farby, doplnené je to o ich XR Triluminos Pro technológiu. Obrazovka je podsvietená miniLEDkami so 480 dimming zónami (Sony hovorí o tisícoch miniLED, ale zrejme sú zoskupené do 480 zón, ktoré stíha procesor ovládať). Zaisťujú vyššie kontrasty a podsvietenie len potrebných častí obrazovky oproti klasickým zadným alebo bočným podsvieteniam. Aj keď na dnešok už nie je 480 veľa a hlavne na čiernej obrazovke s niekoľkými svetlými prvkami vidieť, ako sa podsvietenie mierne rozmaže do okolia. Dôležité je, že zóny zaisťujú dostatočný kontrast, ktorý síce nie je na úrovni OLEDov, ale blíži sa k nim a obrazovka sa vám hlavne nevypáli, ani keď dlho sledujete. 

Výhodou miniLEDov je však jas, ktorý tu pri malých plochách v HDR dosahuje niečo cez 2000 nitov. Je to vysoký jas, ktorý pekne vytiahne jasné časti v HDR obraze, ale zároveň ponúkne dostatočné podsvietenie na sledovanie aj za slnečného dňa a to aj ak vám do izby svieti slnko. TV si zároveň vie nastavovať jas podľa svetla v miestnosti, a teda ten bude vždy dostatočný.

Zároveň, ak vám na TV svieti slnko cez okno, všimnete si antireflexný filter, ktorý dokáže relatívne dobre obmedziť odlesky, aj keď nie ich plne utlmiť. Ak máte okne za sebou okno, skôr odraz rozmaže, ale svetlo tam budete vidieť.

O kvalitu samotného obrazu sa tu stará XR procesor, čo je Sony označenie pre MediaTek Pentonic 1000, ktorý je super výkonný na spracovávanie obrazu, vylepšovanie farieb, ktoré tu Sony má znovu veľmi dobré, sýte a obraz je veľmi pekný. Pridávajú sa rôzne technológie na zabránenie bluru pre ostrejší obraz ako XR Clear Image Processing alebo XR Motion Clarity. Zároveň procesor zvláda aj Dolby Vision pri 120Hz, čo je veľmi pôsobivé, aj keď aktuálne využiteľné len pri Xboxe, ktorý túto funkciu podporuje. Na druhej strane Pentonic 1000 má obmedzenie v tom, že nedokáže pripojiť štyri HDMI 2.1 vstupy, a tak je 4K/120Hz len na dvoch HDMI portoch. K tomu však už podporujú aj novú funkciu v HDMI 2.1 a to Source-based Tone Mapping.

Sony Bravia 7 65'' miniLED TV
Sony Bravia 7 65'' miniLED TV Kontrasty sú veľmi dobré, aj keď malý miniled blooming pri ostrom prechode do čiernej vidieť
Kontrasty sú veľmi dobré, aj keď malý miniled blooming pri ostrom prechode do čiernej vidieť


Sony Bravia 7 65'' miniLED TV Google TV prichádza so štandardnou ponukou hlbokých nastavení.
Google TV prichádza so štandardnou ponukou hlbokých nastavení.


Sony Bravia 7 65'' miniLED TV Nechýba ani rýchle menu nastavenia pre typy obsahu, jas a ďalšie základné nastavenia
Nechýba ani rýchle menu nastavenia pre typy obsahu, jas a ďalšie základné nastavenia





Systém

Systém je tu Google TV, ktorý je rýchly, dynamický a prehľadný, plus samozrejme má množstvá aplikácií a je najuniverzálnejším z TV systémov. Aj keď zároveň, keďže je príliš univerzálny systém, nemá niektoré veci tak prepojené ako natívne systémy. Napríklad prepojenie HDMI vstupov je oddelené od aplikácií a treba ich prepínať samostatne. Našťastie Sony si spravilo odklik na TV tlačidlo, ktorý si viete nadefinovať na jeden z HDMI vstupov. Odklik je ako v systéme, tak aj na ovládači. Možno škoda, že za tie roky už nepridali napríklad aj Game odklik pre konzolu.

Dizajnovo je Google TV systém pekný. Posledný update možno až zbytočne spravil so všetkých ikoniek kruhy a zároveň Amazon Prime posunul nad pás s aplikáciami. Toto nastavenie sa nedá zmeniť a je to škoda, keďže ak si Amazon neplatíte, zbytočne vám tam zavadzia a musíte ho prekliknúť, ak sa chcete dostať k aplikáciám. Zrejme Amazon zaplatil sa vyššie miesto, ale v zásade to nie je veľký problém.

Systém má zároveň rýchle menu na rýchle nastavenia, kde hlavne viete upraviť jas a režimy zobrazenia podľa toho, aký chcete obraz (nechýba režisérsky režim), ale nastaviť viete aj zvuk, zvýraznenie hlasu, časovače, Bluetooth. Hlbšie nastavenia nájdete v plnom menu, ktoré sa zobrazí na celú obrazovku. Tam si viete napríklad nadefinovať HDMI porty a priority. Niekedy sa nastavovala hlavne priorita VRR alebo Dolby Vision, keďže Dolby išlo len na 60Hz, ale tu už ide v plných 120Hz, a tak je automaticky nastavené Dolby Vision a VRR naraz. 

Novinkou teraz v Sony TV je, že majú štúdiom kalibovaný obraz a to ako pre Netflix, tak Prime a aj ich vlastné Sony Pictures Core. Dostanete tak kvalitu obrazu, na akú daná služba film cielila. 

Samostatným prídavkom do ponuky systému sú aj oddychové scenérie, ktoré si môžete zapnúť ako screensaver alebo len spustiť. Budú sa vám ukazovať buď obrázky prírody, videá, alebo aj čiernobiele zábery.

Sony Bravia 7 65'' miniLED TV
Sony Bravia 7 65'' miniLED TV V hernom režime je doplnené herné menu s vlastnými nastavenami.
V hernom režime je doplnené herné menu s vlastnými nastavenami.


Sony Bravia 7 65'' miniLED TV TV podporuje všetky herné funkcie Xboxu, a samozrejme aj PlayStation.
TV podporuje všetky herné funkcie Xboxu, a samozrejme aj PlayStation.


Sony Bravia 7 65'' miniLED TV TV má aj svoju ekologickú aplikáciu
TV má aj svoju ekologickú aplikáciu





Hranie

TV je na hranie veľmi dobre prispôsobený, nakoniec je to Sony, ktoré má svoju PS5 konzolu a rovno ju tu aj podporuje niekoľkými exkluzívnymi funkciami. Konkrétne vie na PS5 vylepšiť HDR cez Auto HDR Tone Mapping alebo automaticky prepínať herný režim len pri hraní hry - Auto Genre Picture Mode (ale to je prakticky ALLM, ktoré je tiež podporované aj na iných konzolách). Zapracovaný je rovno odklik na PS Remote play a teda vzdialené hranie na PS5. Ale nezaostáva ani v podpore Xboxu, kde konzola vie TV využiť naplno, keďže má zapracovanú spomínanú Dolby Vision Gaming podporu a na TV rovno využije Dolby Vision HDR pri 120Hz, teda kvalitnejšie HDR priamo v hre aj s podporou VRR. TV tak podporuje úplne všetky vizuálne funkcie Xboxu.

Odozva TV je 9.6ms pri 4K 120Hz a 17.6ms pri 60Hz. Je to síce pomalšia odozva ako majú Samsungy a LG, ktoré ju majú polovičnú a idú okolo 4ms až 9ms, ale zároveň je to stále v rýchlostiach, ktoré nepostrehnete, keďže sú to len milisekundy. Aj keď nikdy nepúšťajte hry bez herného režimu, keďže pri bežnom režime je odozva cez 200 ms a to je už skutočne pomalá odozva, ktorú pocítite. TV si však automaticky vždy zachytí konzolu a vie, kedy sa hrajú hry.

Zároveň pri hraní hier nechýba herné menu, ktoré si viete otvoriť v hernom režime a nastaviť zobrazenie, kde na Xboxe je automaticky vybrané Dolby Vision Gaming, viete vypnúť a zapnúť VRR, pridať zameriavač na obrazovku, zmenšiť obraz, vyvážiť čiernu. 

Sony Bravia 7 65'' miniLED TVSony Bravia 7 65'' miniLED TVSony Bravia 7 65'' miniLED TVSony Bravia 7 65'' miniLED TVSony Bravia 7 65'' miniLED TVSony Bravia 7 65'' miniLED TVSony Bravia 7 65'' miniLED TV

 

Ekológia a spotreba

Tak ako všetky firmy aj Sony tlačí poslednou dobou zameranie na ekológiu, kde je v TV ako eko mód s nastaveniami obrazu a šetrením elektriny (to sú príkazy EU), tak Sony používa aj recyklované plasty a ekologickejšie je aj spomínané ovládanie, keďže má nabíjateľnú batériu.

Zároveň to celé Sony posúva ďalej, keďže majú aj ekologickú aplikáciu, ktorá vám rovno ukáže, koľko wattov aktuálne míňate, ukáže, koľko sa míňa v ekologických režimoch a zároveň ukáže graf spotreby energie sa týždeň alebo jednotlivé mesiace. Je to pekná funkcia, aj keď nie je presná. TV watty sám nemeria a má len matematicky určené, koľko by malo v tom režime míňať a je to trochu mimo. Napísalo mi, že spotreba je 139W, ale na merači bola len 101W spotreba. 

Bežná spotreba TV bola okolo 70-120W pri štandardnom obraze, pri hraní alebo HDR videách skočí na 150-230W. Samozrejme, záleží od nastavenia jasu a aj toho, či máte vypnuté prispôsobenie jasu podľa svetla, ale tých 235W je približne maximum.

 

Zvuk

Zvuk je tu 40 wattový s 2.2 zostavou, kde vzadu sú základné reproduktory a do strán sú nastavené ďalšie tweetery pre rozšírený zvuk. Sony túto zostavu nazýva Acoustic Multi-Audio a znie dobre, pričom dokáže zvýrazniť aj hlasy, ak potrebujete lepšie rozumieť. K tomu sa pridávajú funkcie ako Dolby Atmos, DTS:X alebo 3D Surround Upscaling. Zároveň sa TV vie synchronizovať s Bravia Thater Sound systemom.  

Samozrejme funguje aj so všetkými bežnými soundbarmi a externými reproduktormi, či už cez eARC alebo Bluetooth a nakoniec je to pri týchto vyšších TV aj odporúčané. Totiž v žiadnom TV nedostanete kvalitu sounbaru so subwooferom a ak si chcete zlepšiť zvuk na úroveň kvality obrazu, určite soundbar pridajte. Hlavne subwoofer celému zážitku pridá hĺbku.

Sony Bravia 7 65'' miniLED TV
Sony Bravia 7 65'' miniLED TV Čakajte mierne hrubší, ale stále aj zo zadnej strany decentne dizajnový TV
Čakajte mierne hrubší, ale stále aj zo zadnej strany decentne dizajnový TV


Sony Bravia 7 65'' miniLED TV Dostanete širokú ponuku pripojení, aj keď len dva HDMI 2.1 porty
Dostanete širokú ponuku pripojení, aj keď len dva HDMI 2.1 porty


Sony Bravia 7 65'' miniLED TV Obraz je veľmi pekný, ostrý so sýtymi farbami a hlavne jasný s 2000 nitovým maximom HDR
Obraz je veľmi pekný, ostrý so sýtymi farbami a hlavne jasný s 2000 nitovým maximom HDR




Celkovo od Bravie 7 čakajte kvalitný miniLED TV, ktorý ponúka pekný obraz s kvalitnými farbami a vysokým jasom, ktorý zaistí jedinečné HDR, ale aj dobrý obraz za svetla. Je to výhoda oproti OLEDom, aj keď samozrejme kontrasty nie sú až tak vysoké. V hrách poteší plné Dolby Vision Gaming HDR a k tomu dostanete Google TV, ktoré vás v oblasti aplikácií nebude obmedzovať. Možno škoda, že HDMI 2.1 nie je na všetkých štyroch portoch, ale ak nemáte viac konzol, tak to nie je zásadná vec.

  • Bravia 7 v 65" veľkosti aktuálne vyjde na 1983 eur (štandardná cena je 2479 eur)

napísal saver 6.9.2024
Páči sa mi! (+1)
8.5
SONY BRAVIA 7 65'' MINILED TV
+ parádny jas a pôsobivé farby
+ všetky herné funkcie aj s podporou Dolby Vision Gaming pri 120Hz
+ svižné Google TV
+ kvalitné kontrasty
- miestami vidieť bloom miniled zón
- HDMI 2.1 len na dvoch portoch
- vyššia cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (0)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Predám samsung galaxy watch ul... (0)
Predám minimálne používané Galaxy Watch Ultra Tita...
|Arma 3 dlc (0)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (1)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26418)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk