WARHAMMER 40,000: SPACE MARINE 2

WARHAMMER 40,000: SPACE MARINE 2

8.5

Titus sa vrátil, aby v boji očistil svoje meno

Recenzia na PC verziu

Po mnohých rokoch od vydania pôvodnej akcie Space Marine zo sveta futuristického Warhammeru prišlo pokračovanie. Napumpuje vás adrenalínom, ale môže priniesť aj frustráciu z častého umierania. Našťastie, na boje proti nepriateľským hordám nemusíte byť sami a v spoločnosti priateľov je vaša šanca uspieť a hlavne prežiť väčšia.

Hlavný hrdina je vesmírny mariňák Demetrian Titus, ktorý bol ústrednou postavou už v prvej časti a vtedy ešte kapitán. Po tom, čo bol neprávom obvinený z kacírstva, je znovu nasadený do akcie, ale po degradovaní s hodnosťou poručíka. Po výukovom výsadku v úvode kampane už ďalšie boje neabsolvuje sám, ale v spoločnosti mariňákov Chairona a Gadriela. Pri sólo hraní ich úlohy preberú boti, ktorí síce vedia slušne bojovať, aj vás oživia, keď je treba, ale nemôžete usmerniť ich činnosti a ani neočakávajte užšiu spoluprácu. Našťastie, môžete ich pred vstupom do novej misie nahradiť živými hráčmi, s ktorými už sa viete zladiť a komunikovať používaním predvolených príkazov alebo priamo hlasom cez mikrofón. Aj preto hra štandardne beží v online režime, i keď hráte sólo, ale vie sa prispôsobiť a v prípade potreby (napríklad aj pri výpadku serverov, ku ktorému ojedinele dochádzalo) sa prepne na offline režim.

Priamo počas kampane na základni, odkiaľ sa transportujete do oblasti misií, si môžete odskočiť a zahrať samostatné PvE operácie alebo sa postaviť proti iným hráčom v PvP režime Eternal War s cieľmi obsadenie území, obsadenie s kontrolou a anihilácia. Nakoľko sme ale dostali hru v predstihu pred vydaním, bolo prakticky nemožné nájsť živých oponentov, no aspoň pri operáciách sme mali šťastie.

Warhammer 40,000: Space Marine 2
Warhammer 40,000: Space Marine 2 A nastal Chaos...
A nastal Chaos...


Warhammer 40,000: Space Marine 2 Scény sú parádne a majú skvelú atmosféru.
Scény sú parádne a majú skvelú atmosféru.


Warhammer 40,000: Space Marine 2 Zdá sa, chlapci, že bezo mňa si neporadíte, však?
Zdá sa, chlapci, že bezo mňa si neporadíte, však?





Výhodou kampane je voľba obťažnosti a automatické ukladanie progresu na kontrolných miestach. Takže po vyčerpaní životov, respektíve počtu vzkriesení, keď padnete, budete pokračovať od posledného checkpointu. Naproti tomu každá operácia okamžite končí po vašej smrti (pri postupe so živými spoluhráčmi po smrti celého tímu) a musíte ju potom prechádzať celú odznova. Operácie sú navyše poriadne ťažké a s botmi, hoci majú tendenciu oživovať vás, sa ďaleko nedostanete. Avšak so živými hráčmi je postup výrazne lepší a šance uspieť podstatne vyššie, celkový pocit z hrania pozitívnejší.

Na druhej strane, v operáciách si môžete zvoliť triedu vašej postavy – na výber je ich šesť, od taktika, cez ostreľovača, až po ťažkoodenca. Aj pri zlyhaní získavate s každým používaným zameraním osobitne skúsenosti, levely a nové perky. Aj keď z nich môže byť aktívna len jediná schopnosť, ale rozhodne prospešná v boji. Okrem toho si viete meniť výbavu v zbrojnici na základni, kde si odomykáte nové zbrane, ale aj ich pokročilé variácie. Plus si môžete upravovať vzhľad a jednotlivé časti postavy – helmu, nárameníky, hrudný plát atď. Taktiež sú tam krátke skúšky podľa povolaní, kde podľa dosiahnutého času získate odmeny.

Zaujímavosťou operácií je, že dopĺňajú dej kampane, ale nie je nutné ich prechádzať. Napríklad sa stane, že Titus a jeho tím má splniť hlavný cieľ na planéte a súčasne trojica iných mariňákov má vykonať podpornú diverznú akciu. Titova pasáž je na pokračovanie kampane nutná, ale diverznú akciu môžete odignorovať alebo ju kedykoľvek odohrať ako súčasť operácií.

V misiách postupujete v rôznych prostrediach, v interiéri aj exteriéri, ale vždy je to koridorová forma. Teda sa dá prechádzať len ohraničenými uličkami e nemáte možnosť voľne sa pohybovať po okolí. Ciele sú spočiatku pomerne rozmanité, neskôr sa už opakujú. Asi najzaujímavejšie je chránenie reťazí výťahu či vysielačov, ktoré sa pokúšajú rozožrať lietajúce potvory. Cestou zbierate muníciu a doplnkové vybavenie, pri stojanoch môžete meniť zbrane. Na predurčených miestach vás čaká interakcia s vybranými objektmi. Používate spínače na aktiváciu mechanizmov, otváranie dverí či spustenie výťahu, prerazíte bariéru a podobne. 

Niekedy sú nablízku výbušné rastliny, sudy alebo palivové články, ktoré viete využiť na zranenie nepriateľov. Všade naokolo je ešte mnoho ďalších zaujímavých predmetov, ale do tých môžete maximálne tak vraziť a zmenia polohu. Tie už sa ale nedajú použiť. Vaša postava má obmedzené pohybové možnosti. Môže chodiť a pobehnúť, ale nedokáže sa skrčiť ani skákať, nečakajte žiadne bonusy pri krytí za objektmi. Na druhej strane ale dokáže použiť úhybný manéver alebo vykryť útok a pri ich správnom načasovaní navyše zareaguje bonusovým protiútokom. A potom sú tu rôzne kombá  a využívanie variácií zbraní.

Pri sebe môžete mať dve strelné zbrane, z toho jednu menšiu príručnú a okrem nich aj niečo nablízko (nôž, kladivo, reťazový alebo energetický meč). Pri streľbe viete využiť zoom, kedy sa prepne kamera z pohľadu tretej na prvú osobu a dokážete presnejšie zamerať cieľ, prípadne aj prepínať režimy zbrane.  V boji na diaľku využijete rôzne pušky a samopaly s odlišným dostrelom, presnosťou a kadenciou, dostanete sa aj k snajperke  granátometu a plameňometu. Muníciu ale treba používať uvážene, lebo  je dosť obmedzená a nie vždy sú zásoby poruke.

Warhammer 40,000: Space Marine 2
Warhammer 40,000: Space Marine 2 Mám na muške veľkú korisť.
Mám na muške veľkú korisť.


Warhammer 40,000: Space Marine 2 Tvorcovia sa pekne pohrali s detailmi prostredí.
Tvorcovia sa pekne pohrali s detailmi prostredí.


Warhammer 40,000: Space Marine 2 Chcete takéto brnenie? Musíte vyhrať 35 misií.
Chcete takéto brnenie? Musíte vyhrať 35 misií.





Pri útokoch zblízka doslova rozsekáte všetko, čo vám vlezie do rany a využijete aj silnejšie plošné útoky, ktorými je radosť decimovať tyranidov. Napokon vo chvíli, keď je obeť dočasne znehybnená a červeno svetielkuje, môžete použiť dorážací úder. Finiše sú nielen na pohľad pôsobivé, ale okamžite doplnia aj časť vašej zbroje. Tá sa vyčerpáva pri poškodení a potom vám už nepriatelia uberajú zo zdravia. To je možné čiastočne obnovovať, ale na rýchle uzdravenie použijete stimulanty. Ďalším užitočným doplnkom sú granáty.

Občas sa stáva, že na vás kreatúry skočia a nemôžete sa hýbať. Ak vás nezachránia spoluhráči, musíte v QTE sekvencii stláčať požadované tlačidlá a následne protivníka odvrhnúť. Pri boji sa uplatní aj perk postavy, hoci kompletný výber je len v operáciách a PvP multiplayeri. V ťažení máte posilnenie alebo trysky, ktoré sú výborné nielen na prelet na vyvýšené miesto, ale aj mocný útok, keď zhora prudko narazíte do zeme a nepriatelia sa rozletia ako kolky. Okrem niekoľkých druhov tyranidov sa budete konfrontovať aj s jednotkami Chaosu a ich ilúziami, ale tie sú skôr menej nebezpečné a nechýbajú bossovia. Nepriatelia sú spracovaní dobre, ale sortiment je pomerne skromný.

Space Marine má slušnú grafiku s podporou DLSS a štandardnými efektmi a súčasťami. Vzhľad je pekný, a to  hlavne vďaka skvelému dizajnu lokalít s dôrazom na detaily. Sú to krásne pohľady napríklad na vojenskú základňu, kde okrem vášho tímu vidíte aj ďalších prisluhovačov a jednotky cisára, ako pália na hordy tyranidov, ktorí sa črtajú v diaľke. A keď sa vrhnete do akcie a asistuje vám tank, atmosféra a zážitky z boja sú veľmi intenzívne. Nehovoriac o tom, že na skalných fanúšikov Warhammer 40 000 univerza musia urobiť veľký dojem aj autentické prvky, spracovanie brnení, jednotiek a štruktúr. Za zmienku stojí možnosť zapnúť alebo vypnúť pokrývku hlavy, takže hrdinu potom vidíte v kompletnom brnení alebo má odhalenú tvár. Poteší možnosť po stlačení TAB vidieť nielen aktuálny cieľ misie, ale súčasne sa vtedy ukáže aj navigačná značka úlohy, ktorá inak nemusí byť vždy viditeľná.

Warhammer 40,000: Space Marine 2
Warhammer 40,000: Space Marine 2 Operácie hrajte len so živými spoluhráčmi. S botmi je mizivá šanca, že to prežijete.
Operácie hrajte len so živými spoluhráčmi. S botmi je mizivá šanca, že to prežijete.


Warhammer 40,000: Space Marine 2 Zmasakrovaní nepriatelia a hektolitre krvi na zemi a brnení sú v hre samozrejmosťou.
Zmasakrovaní nepriatelia a hektolitre krvi na zemi a brnení sú v hre samozrejmosťou.


Warhammer 40,000: Space Marine 2 Po misii nechýba bilancia, pripočítanie skúseností a odmeny.
Po misii nechýba bilancia, pripočítanie skúseností a odmeny.




Dopĺňa to správna vojenská hudba, solídny dabing. A je pekné, že znovu začína byť trendom aj u zahraničných tvorcov zahrnúť medzi podporované jazyky textov aj češtinu. Takže menu, inštrukcie a otitulkované rozhovory sú plne zrozumiteľné aj našincovi. Aj na PC môžete použiť Xboxový alebo Playstation gamepad, ale myškou sa, samozrejme, lepšie mieri (a tiež si ňou polohujete kameru) a môžete si aj zmeniť nastavenie klávesov.

Očakávať teda môžete priamočiaru koridorovú akciu s hektolitrami krvi, parádne spracovanými lokalitami z Warhammer 40 000 univerza a kopou zábavy v spoločnosti iných hráčov Pri sólo hraní si síce viete užiť zhruba 10-12-hodinové ťaženie s príbehom, ale to ostatné je bez živých parťákov takmer nehrateľné, hoci sa dajú  využiť boti. Kooperačné operácie s kamarátmi sú výborné adrenalínové, bez nich nuda a rýchla smrť. A PvP je na vzájomné meranie si síl a schopností. Čiže Space Marines 2 exceluje pri postupe v kooperácii a ani kampaň nie je na zahodenie. A nemusíte byť  odchovaní na Warhammeri, aby ste si to užili. No a kvôli vysokej miere brutality to nie je veľmi vhodná hra pre deti, čo ich ale sotva odradí. Možno práve naopak.


napísal uni 4.9.2024
Páči sa mi! (+9)
8.5
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
WARHAMMER 40,000: SPACE MARINE 2
+ parádny dizajn prostredí v súlade s Warhammer 40 000 univerzom
+ solídna kampaň hrateľná sólo aj s kamarátmi
+ rozmanité kombá a špeciálne útoky v boji
+ adrenalínové kooperačné operácie, keď máte s kým hrať
+ doplnkový PvP multiplayer
- singleplayer vhodný len v kampani, operácie sú bez spoluhráčov extrémne náročné
- koridorové levely sú miestami strohé a priamočiare
- možnosti zbrojnice predsa len mohli byť zaujímavejšie
- pomerne malý sortiment nepriateľov


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Focus Entertainment / Saber Interactive
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 9. september 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (0)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Predám garmin epix gen 2 (0)
Vyšsia rada Sapphire/Titan. V záruke do decembra 2...
|Predám samsung galaxy watch ul... (0)
Predám minimálne používané Galaxy Watch Ultra Tita...
|Arma 3 dlc (0)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (1)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26366)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk