ASUS ROG ALLY X

ASUS ROG ALLY X

9.0

Vylepšený ROG Ally handheld

Asus teraz na sklonku príchodu novej generácie handheldov s novými procesormi vydal refresh svojho Asus ROG Ally. Presnejšie v ROG Ally X spravil upgradovanú verziu pôvodného handheldu v niekoľkých smeroch aj keď, žiaľ, nezvýšil výkon.

Presnejšie Asus v ROG Ally X zvýšil SSD, RAM, zlepšil chladenie, ale nechal rovnaký procesor a aj displej. Zdá sa to ako taký tréning na ďalšiu generáciu. Nakoniec handheldy sa rozbehli len nedávno a firmy stále skúšajú, v ktorých smeroch ich môžu vylepšovať - ako pre lepšie držanie, tak ideálnu výdrž batérie a aj samotný výkon. Plus stále sa vylepšuje aj softvér.

Špecifikácie ROG Ally X: 

  • CPU - AMD Ryzen Z1 Extreme (8 jadier, 16 threadov, 24MB cache)
  • GPU - AMD RDNA 3 12 CU - 8,6Tflops
  • Displej - 7" LCD, 16:9, Full HD (1920x1080), 120Hz refresh rate, touch
  • RAM - 24GB LPDDR5 7500MHz  (upgrade zo 16GB)
  • SSD - 1TB 4.0 NVMe M.2 2280  (upgrade z 512GB aj s novým slotom)
  • Ovládanie - 2x analogové páčky, D-pad, štandardné Xbox tlačidlá, doplnkové Asus tlačidlá, hlasitosť a power tlačidlo so senzorom odtlačkov prstov,
  • Porty - 2x USB-C port, UHS-II port na SD kartu, 3,5mm jack (pribudol druhý USB-C)
  • Batéria - 80Wh, 4-cell Li-ion  (upgrade so 40Wh)
  • Rozmery - 280mm x 114mm x 36.9mm  
  • Váha - 678g
  • Cena - 899 eur

Vylepšenia sú pekné, a to v dôležitých oblastiach ako RAM, kde sa zo 16GB RAM stalo 24GB alebo SSD, ktoré stúplo z 512GB na 1TB. Je trochu škoda, že tu rovno nedali aj OLED, kedy by bol handheld oveľa zaujímavejší. Ale aj tak, ak ste náročný hráč a chcete hrávať na handhelde aj väčšie hry, môže to byť pre vás zaujímavá voľba. Ale ako-tak to vie vynahradiť teraz už veľká batéria, ktorá je dvojnásobne väčšia.

Okrem hardvéru bol mierne vylepšený aj dizajn a ergonómia, kde sú zlepšené páčky, zadné tlačidlá sú teraz menšie a opravené bolo aj zapekanie SD-karty, ktoré sa dialo na pôvodných handheldoch. Vylepšené bolo aj chladenie, kde nové ventilátory pretlačia až o 24% viac vzduchu, vďaka čomu je displej chladnejší na dotyk a to až o 6 °C. Skutočne môžem povedať, že teploty sú pekné, teda až na vetráky, ale tie sú vzadu, takže to vôbec nevadí.

Vzadu bol zrušený ROG XG mobile port, ktorý prakticky nikto nepoužíval a namiesto neho pridal Asus druhý USB-c port. Môžete tak cez jeden nabíjať a druhý viete napríklad pripojiť na monitor. Váha, samozrejme, vzrástla, a to zo 608 gramov na 678 gramov. Je to len jemné zvýšenie na to, že sa dvojnásobne zväčšila batéria a zlepšilo chladenie. Asus sa podľa svojich slov zbavil zbytočnej záťaže v konštrukcii.

Asus ROG Ally X
Asus ROG Ally X Handheld tera zprichádza v čiernej farbe.
Handheld tera zprichádza v čiernej farbe.


Asus ROG Ally X Základ dizajnu a aj windows systém zostáva.
Základ dizajnu a aj windows systém zostáva.


Asus ROG Ally X 24GB RAM a 1TB SSD spolu s 80W batériou sú hlavné vylepšenia X verzie
24GB RAM a 1TB SSD spolu s 80W batériou sú hlavné vylepšenia X verzie





Ak ste ešte nevideli moderné PC handheldy, tie v zásade ponúkajú kompletné malé PC v handheldovom tele, pričom prakticky až na Steamdeck bežia na Windows, a teda tam spustíte úplne všetko.  Handheldy pridávajú ako ovládanie dotykom na displeji, tak plnohodnotné gamepadové ovládanie. Máte tu všetky ovládacie prvky z Xbox gamepadov, a teda dve páčky, d-pad, štyri A,B,X,Y tlačidlá, dve zadné páčky. Tu sa pridávajú aj dve definovateľné spodné tlačidlá.

Doplnené sú štyri tlačidlá okolo obrazovky, dve sú štandardné z gamepadu, a teda menu a nastavenia a dve má špeciálne ROG pridané, a to Command center, s vyskakovacím menu, kde si rýchlo prepnete výkonnostný režim handheldu, zobrazíte framerate, vypnete alebo zapnete rôzne funkcie. Druhé tlačidlo je na otvorenie plne Asus aplikácie. V zásade tak handheld ponúka všetko na pohodlné hranie. 

Samozrejme, Windows stále nie je ideálne optimalizovaný na malú obrazovku, ale jeho ovládanie nie je problém. Myš viete ovládať páčkou a aj dotykovo a nie je problém si veci preklikať, automaticky sa zobrazí aj virtuálna klávesnica, keď je potrebné písať.  

Asus tu má svoju launcher aplikáciu, ktorá vám zhrnie vaše nainštalované hry, umožní spustiť jednotlivých herných klientov, kde má priamo pripravenú Xbox aplikáciu, Steam, Xbox Cloud, EA app, Ubisoft connect alebo GOG Galaxy. Rovno v tejto aplikácii má aj všetky potrebné nastavenia na chod handheldu. 

Asus ROG Ally X
Asus ROG Ally X Procesor sa nezmenil, ale táto verzia výkonovo mierne vyššie vďaka rýchlejším pamätiam
Procesor sa nezmenil, ale táto verzia výkonovo mierne vyššie vďaka rýchlejším pamätiam


Asus ROG Ally X Spodné tlačidlá sa mierne zmenšili, aby nezavadzali pri úchope
Spodné tlačidlá sa mierne zmenšili, aby nezavadzali pri úchope


Asus ROG Ally X Menšie sú aj zadné tlačidlá. Vzadu sa upravili aj porty.
Menšie sú aj zadné tlačidlá. Vzadu sa upravili aj porty.





Samotný displej je tu stále 7-palcový LCD, má 1080p rozlíšenie a 500-nitový jas a 120Hz refresh. Je to pekný displej a v zásade mu nič nechýba, ale OLED by bol pekný nadštandard a bonus. Ale ani LCD nie je zásadný problém. K tomu malý displej zároveň zaisťuje, že hry vyzerajú dobre aj pri nižších detailoch alebo aj nižších rozlíšeniach, a teda ak hru spustíte aj nižšom rozlíšení s upscalingom, ani si to nevšimnete a získate výkon naviac. 

V tomto ROG Ally X je však výhoda, že nemusíte šetriť na kvalite textúr, handheld má teraz 24GB RAM, ktorá sa rozdelí napríklad na 16GB pre RAM a 8GB pre grafiku a zostane dostatok priestoru ako pre systém a pre hru, tak aj pre grafiku. Pamäť pre grafiku pritom môžete zvýšiť do 16GB, vtedy by na hru a systém zostalo 8GB. Pri pôvodnej verzii ROG Ally je 16GB RAM, do ktorej sa je pri náročnejších hrách problém zmestiť a 8GB+8GB rozdelenie nebolo ideálne.

Zároveň, keďže je v novom ROG Ally X väčší disk, môžete si nainštalovať viac hier. Je tu rovno 1TB SSD, čo bude s prehľadom stačiť. Mimochodom, rýchlosť je 5000MB/s na čítanie a 3500MB/s na zápis, čo sú bezproblémové rýchlosti. K tomu si disk môžete vymeniť aj sami, ak by ste potrebovali viac miesta, alebo môžete využiť slot na SD kartu ako doplnkové úložisko.

Asus ROG Ally X
Asus ROG Ally X Výkonostné režimy boli upravené
Výkonostné režimy boli upravené


Asus ROG Ally X Väčšinu hier si pekne viete zahrať v 60 fps
Väčšinu hier si pekne viete zahrať v 60 fps


Asus ROG Ally X Cyberpunk vie handheld dobre zavariť, ale tiež ho viete nastaviť, aby išiel 60 fps
Cyberpunk vie handheld dobre zavariť, ale tiež ho viete nastaviť, aby išiel 60 fps





Najvýraznejším upgradom handheldu je zdvojnásobenie batérie, predtým bola skromná 40Wh, teraz je dvojnásobná so 80Wh. Znamená to, že ak vám predtým handheld pri náročnej hre vydržal hodinu, teraz sú to dve, respektíve aj tri. Samozrejme, záleží aj na tom, aký výkonnostný režim si zvolíte a aj akú hru hráte. Pri najvyššom 25W sú to 2 hodiny (reálne totiž handheld berie okolo 40W pri plnej záťaži, aj s displejom a všetkým), 3 hodiny pri 17W a približne 4 hodiny pri 13W režime. 

Mimochodom, tieto režimy oproti prvej verzii alebo oproti vydaniu upravili, keďže vtedy sme mali v teste 9W, 15W a 25W. Teraz sú spodné dva posunuté pre efektívnejší výkon grafiky. Pridáva sa ešte Windows režim, ktorý si zapnite len vtedy, ak robíte v systéme a pri ňom je spotreba okolo 5W. Je tu aj manuálne nastavenie, v ktorom si nastavíte spotrebu jednotlivých častí procesora a vytvoríte aj krivky ventilátorov podľa teploty. Ideálne je, ak sa v tom aj vyznáte.

Toto všetko je teraz súčasť novej Armory Crate SE 1.5 aplikácie, ktorá bola oproti vydaniu vylepšená  a prišla aj na pôvodné handheldy. Táto nová aplikácia už má čistejší vzhľad, lepšie možnosti a teraz na každú hru môžete pridať vlastné GPU nastavenia alebo obmedzovač framerate. Pribudlo tlačidlo na zapnutie motion frames, teda pridávania frejmov, ako aj tmavý a svetlý režim.

Asus ROG Ally X
Asus ROG Ally X Teploty nie sú vysoké, na vrchnej časti je len okolo 40 stupňov
Teploty nie sú vysoké, na vrchnej časti je len okolo 40 stupňov


Asus ROG Ally X Na spodnej strane sú zahriate len vetráky
Na spodnej strane sú zahriate len vetráky


Asus ROG Ally X Teplota pri vetrákoch je okolo 60 stupňov.
Teplota pri vetrákoch je okolo 60 stupňov.




Po výkonnostnej stránke viac-menej handheld zostáva v rovnakom výkone, aj keď niečo pridá rýchlejšia pamäť a niečo od štartu už vylepšili aj updaty. Time Spy benchmark to pekne ukazuje, kde vidíme navýšenie aj cez 10%. Rovnako vidíme aj to, že výkon teraz už v nových nastaveniach neklesá tak dramaticky.

Time Spy benchmark

  • Time spy - turbo s napájaním - 3498 bodov (+391 bodov oproti ROG Ally)  
  • Time spy - turbo bez napájania - 3321 bodov  (+387 bodov oproti ROG Ally) (25W)
  • Time spy - performance -  2729 bodov  (+487 bodov oproti ROG Ally) (teraz má 17W bolo 15W)
  • Time spy - silent - 2211 bodov (+1199 bodov oproti ROG Ally)  (teraz má 13W, bolo 9W)

Pre porovnanie, stále je to niekde tesne pod výkonom GTX 1650, ale aj prekvapivo dosť hlboko pod novým Intel Ultra 7 procesorom, ktorý má 4357 bodov. Ultra 9 verzia tak pôjde ešte vyššie, ale uvidíme, aký výkon bude, keď budú zapracované do handheldov.

Steel Nomad benchmark

  • Steel Nomad performance s napájaním - 5,21 fps - 521 bodov
  • Steel Nomad performance bez napájania - 5,11 fps - 510 bodov

Pre porovnanie, nový Intel Ultra 7 má niečo cez 8 fps alebo RTX 4070  28,64 fps. 

Hry

  • Cyberpunk Steamdeck nastavenie - turbo - 45 fps, peformance 41 fps, silent 21 fps 
  • GTA V - 1080p normal nastavenie - 60 fps 
  • Just Cause 1080p, mid nastavenie - 80 fps

V  hrách ide handheld podobne ako jeho predchodca len s malými zlepšeniami a čakajte, že viete ísť okolo 60 fps pri 1080p, aj keď, samozrejme, nastavenia detailov musia ísť náležite výkonu. To tu nakoniec aj čakáte, ale dôležité je, že rozbehne prakticky všetky hry a teraz aj tie najnáročnejšie pôjdu lepšie. 

Celkovo je ROG Ally X pekný handheld s vylepšeniami na správnych miestach, a teda v pamäti a batérii, aj keď je škoda, že displej nebol zmenený na OLED, aby bol refresh handheldu ešte zaujímavejší. Rovnako zaujímavejší by bol, keby mal mierne nižšiu cenu. Aktuálnych 899 eur sa zdá dosť, hlavne keď pôvodný ROG Ally sa predáva za cenu pod 600 eur. Na druhej strane, aj ROG Ally X sa postupne dostane do zliav a možno už počas  týchto Vianoc.

ROG Ally X nie je vhodný pre každého, ale ak hľadáte handheld s väčšou výdržou batérie a aj na hranie náročnejších hier a nevadí vám priplatiť si, môže byť presne pre vás.


napísal saver 13.9.2024
Páči sa mi! (+3)
9.0
ASUS ROG ALLY X
+ pohodlné držanie a hranie
+ vysoký výkon
+ slušná výdrž batérie
+ dostatok RAM pamäte
+ väčší SSD
- vyššia cena
- mohol mať rovno OLED displej


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (12)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (0)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (2)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Test drive unlimited sc: niekt... (0)
Čaute, je tu niekto kto hrá TDU:SC na PC? Rád by s...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26508)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk