ASUS ZENBOOK S 14 - UX 5406S

ASUS ZENBOOK S 14 - UX 5406S

9.5

Notebook s novým Intel čipom

Test

Intel nedávno ohlásil svoju novú sériu procesorov s výrazne vyšším AI výkonom, ale aj vyšším výkonom jadier a grafiky. Firmy procesory rovno zapracovali a už tu máme recenziu na nový Asus Zenbook, ktorý má jeden z týchto procesorov.

Konkrétne sú to notebookové Intel Ultra procesory druhej série, kde firma ponúka modely od Core Ultra 5 po Core Ultra 9, všetky s nízkou spotrebou do 65W a určené pre tenké zariadenia. Zároveň všetky procesory majú len 8 jadier bez multithreadingu. To čiastočne obmedzuje ich potenciál, ale na druhej strane výkon je vyšší ako v predchádzajúcich generáciách. Nakoniec na príklade tohto Zenbooku sa na to pozrieme.

Špecifikácie ASUS Zenbook S 14 (UX5406)

  • Displej: 14 palcov, OLED, 16:10, 2880 x 1800px, 120Hz refresh,
  • Jas: 400-nits SDR,  600-nits HDR peak
  • Farebnosť: 100% DCI-P3
  • Procesor: Intel Core Ultra 7 258V  4.8 Ghz / 3.7 GHz
  • SSD: 1TB M.2 NVMe SSD (Samsung PM9A1)
  • RAM: 32 GB LPDDR5-8533
  • Pripojenie: Wireless 7 (Intel BE201) 2×2, Bluetooth 5.4
  • Porty: 2x USB-C s Thunderbolt 4, 1x HDMI 2.1, 3,5mm jack, 1x USB-A 3.2 gen2
  • Batéria: 72Wh - 65W nabíjanie
  • Rozmer: 310 mm  (w) x 215 mm  (d) x  11,9 mm (h)
  • Váha: 1,17 kg

Dostali sme tak Core Ultra 7 v upravenej verzii s 32GB RAM. Totiž nové procesory majú pamäť zapracovanú rovno na čipe.  Táto verzia má ARC 140V grafiky, 47 TOPS AI výkonu a 64 TOPS GPU výkonu. Taktovanie ide do 4.8Ghz.

Asus Zenbook S 14 - UX 5406S
Asus Zenbook S 14 - UX 5406S Zenbook S14 ponúkne príjemný malý notebook s vysokým výkonom.
Zenbook S14 ponúkne príjemný malý notebook s vysokým výkonom.


Asus Zenbook S 14 - UX 5406S V balení dostanete aj malú nabíjačku a dotykové pero
V balení dostanete aj malú nabíjačku a dotykové pero


Asus Zenbook S 14 - UX 5406S Materiál na povrchu je veľmi príjemný, mixujúci keramický materiál s hliníkom
Materiál na povrchu je veľmi príjemný, mixujúci keramický materiál s hliníkom





Konštrukcia

Notebook je supertenký a zároveň má parádny a zároveň jedinečný dizajn, kde rozdiel robí hlavne jeho povrch. Ten nie je obyčajný hliník, ale Asus spravil zaujímavú keramickú zliatinu s hliníkom nazvanú Ceraluminum, ktorá je na dotyk skutočne ako keramická.  Je to príjemné na dotyk a rovnako na pohľad. Zároveň na pohľad to ešte oživuje vyrezaný symbol A, čo je symbol Asus Zenbookov. Samotné telo notebooku je z hliníka, pričom na spodnej strane sú vysunuté gumené protišmykové lišty.

Zároveň malé lišty zaisťujú dostatok priestoru na prívod vzduchu zo spodnej strany cez perforácie a následne jeho vstup cez malú lištu za monitorom a nad klávesnicou. Je to veľmi skromné chladenie, ale vzhľadom na tenký profil a veľkosť je to maximum, čo sa tu dá riešiť. Samotná hrúbka notebooku je len okolo 1 cm.

Notebook je tak ideálny na prenos a viac vás nezaťaží ani priložená nabíjačka, ktorá je rovnako veľmi spratná a malá. Na to, že má 65W USB-C, je až prekvapivo minimalizovaná. Výhoda je, že môžete nabíjať aj ľubovoľnou USB-C nabíjačkou, aj keď zrejme väčšina bude nabíjať len pomaly. Mimochodom, nabíjačka je síce minimalistická, ale rátajte s tým, že pri nabíjaní sa výrazne zahrieva a dosiahne aj 80 stupňov.

Samotné USB-C porty sú tu dva, pričom oba sa dajú použiť na nabíjanie a to ľubovoľnou nabíjačkou, aj keď len táto zrejme pôjde na maximum. Pridáva sa jeden veľký USB-A port, nechýba HDMI port, 3,5mm jack na headset a to je prakticky všetko. Okrem portov ponuku na stranách dopĺňa miniatúra LED dióda nabíjania.

Čo sa týka klávesnice, tá je základná bez numpadu, ale s dobre oddelenými šípkami a zároveň s F klávesmi so štandardnými sekundárnymi funkciami. Na čo si musíte zvyknúť, bude to, že power tlačidlo má Asus až druhé od kraja v hornom rade, úplné krajný kláves je delete. Klávesnica je aj podsvietenia, a to čisto bielymi diodami s možnosťou tlmenia intenzity jasu.

Touchpad je tu veľký, umiestnený tesne pod klávesnicou a okrem základných funkcií má aj sekundárne, kde prejdením po ľavej strane nastavujete hlasitosť, prejdením po pravej jas, je tam aj tlačidlo na nastavenia, ak to aplikácia podporuje a rovnako na pretáčanie videa, napríklad na Youtube alebo iných aplikáciách, ktoré to podporujú.

Nakoniec obrazovka je dominantou notebooku, je tu OLED displej, ktorý má 14-palcov, pekné 2880x1800px rozlíšenie a 120Hz refresh. Farby sú tu parádne a rovnako aj ostrosť a nechýba vysoký jas. Konkrétne parametre farebnosti sú - 100% sRGB, 94.5% Adobe RGB a 100% DCI-P3 a teda vernosť farieb nebude chýbať ani grafikom. Zároveň je displej dotykový, a teda môžete si pomôcť v ovládaní dotykmi, a to či už prstami, alebo priloženým Asus perom. 

Asus Zenbook S 14 - UX 5406S
Asus Zenbook S 14 - UX 5406S Touchpad je multifunkčný aj s úpravou jasu, hlasitosti alebo pretáčania
Touchpad je multifunkčný aj s úpravou jasu, hlasitosti alebo pretáčania


Asus Zenbook S 14 - UX 5406S Portov nie je veľa, ale na jednej strane jeden USB-A
Portov nie je veľa, ale na jednej strane jeden USB-A


Asus Zenbook S 14 - UX 5406S Na druhej strane sú dva USB-C, HDMI a 3.5mm jack
Na druhej strane sú dva USB-C, HDMI a 3.5mm jack





Procesor a chladenie

Procesor je tu použitý nový Intel Core Ultra 7 258V, teda procesor z práve ohlásenej novej generácie procesorov, ktoré sú na jednej strane na novej architektúre, na druhej aj s novou konfiguráciou, kde sa spájajú ako rýchle jadrá, tak pomalšie jadrá ale rovno na čipe je pridaná aj RAM pamäť.

Konkrétne tu má celá séria 8 jadier, štyri rýchle, štyri pomalšie a dopĺňa ich vždy 16GB RAM alebo 32GB RAM priamo na čipe. V tomto prípade tu máme 32GB RAM, čo je vhodnejšie, keďže časť RAM si berie aj grafika. Grafika je v čipe nová Xe grafika s pekným výkonom, ktorý predbieha aj AMD procesory. Nechýba ani podpora Ray-tracingu. K tomu sa ešte dostaneme.  V čipe sa ešte pridá aj AI jednotka pre lokálne spracovanie AI. AI síce ešte výrazne nevyužijete, ale už pár programov vo Windowse ju už natívne podporuje.

Čo sa týka výkonu, konkrétne tejto verzie Ultra 7 258V, je to obdoba bývalého i7, ale v novej sérii ide o nižšiu verziu procesoru s taktovaním do 4,8Ghz. Je ešte aj vyššia 268V verzia s taktovaním do 5Ghz. A nad nimi sú ešte dve i9 verzie. V tomto notebooku je to tak vyšší stredný výkon z ponuky procesorov

Keďže je ako CPU, tak GPU, ale aj AI jednotka a nakoniec aj RAM pamäte na jednom čipe, spotreba je nižšia a chladenie je jednoduchšie. Samozrejme, výkon tu je a teda chladenie je potrebné, ale to čo vopchali do 37W  spotreby procesora, je pozoruhodné. Presnejšie pri základnom taktovaní je spotreba 17W, pri booste 37W, ale minimálna spotreba môže ísť na približne 5W. 

Výkon je prekvapivo slušný, aj keď výkon potrebuje aj chladenie, čo v tak malom tele nie je jednoduché. Nezmestí sa tam veľký chladič, veľké ventilátory a tak si Asus musel poradiť so supertenkými ventilátormi a vyvedením tepla prakticky až na povrch notebooku. Náležite tomu je nad klávesnicou chladiaca lišta, ktorá sa pri používaní zhreje na približne 60 stupňov. Pritom vzduch sa nasáva zo spodnej strany a vypúšťa ho dozadu, popod obrazovku, aj keď sa mi zdá, že tento výstup je až príliš tlmený spodnou hranou obrazovky a cirkulácia vzduchu tak nie je ideálna. 

Samotné teploty  sú pri záťaži do tých 56 stupňov v oblasti nad klávesnicou, zo spodnej strany mierne viac, ale nie sú to extrémne teploty. Minule sme tu mali notebook s povrchovou teplotou 65 stupňov a to už nie je príjemné. Cez 50 stupňov je síce dosť, ale stále v štandardoch týchto ultrabookov.  Čo je dôležité vedieť, na tieto teploty vám notebook postupne vyjde ako pri nižších výkonnostných módoch, tak pri vyšších. Teplo sa tam postupne nazbiera, aj keď robíte len základné veci v systéme.

Čo sa týka hluku, pri nižších výkonnostných módoch idú ventilátory len pomaly a prakticky ich nepočuť (30-35dB). Pri vyšších ich už počujete, ale nie je to výrazný hukot, skôr len šušťanie na úrovni do 45 dB. Nebudete tak potrebovať slúchadlá, aj keby ste aktívne hrávali. Mimochodom, reproduktory na notebooku ponúkajú prekvapivo čistý zvuk a zároveň aj dostatočne hlasný.

Asus Zenbook S 14 - UX 5406S
Asus Zenbook S 14 - UX 5406S Teploty nie sú zlé, vzhľadom na tenký profil
Teploty nie sú zlé, vzhľadom na tenký profil


Asus Zenbook S 14 - UX 5406S Podobné sú zo spodnej strany.
Podobné sú zo spodnej strany.


Asus Zenbook S 14 - UX 5406S Čo prekvapí, je teplota nabíjačky. Je síce malá, ale zahrieva sa. 84 stupňov je dosť.
Čo prekvapí, je teplota nabíjačky. Je síce malá, ale zahrieva sa. 84 stupňov je dosť.





Aplikácie a Windows

Keďže je to Intel procesor, na rozdiel od nedávnej série ARM notebookov od Qualcommu tu funguje úplne všetko. V systéme je všetko plynulé, všetko rýchle a prakticky bezproblémové. Procesor, grafika a pamäť pekne spolu komunikujú a fungujú už teraz pri vydaní. Stretol som sa len s jedným zvláštnym problémom, ktorý by potreboval dotiahnuť.

Všetko v notebooku si môžete nastavovať cez MyAsus aplikáciu, ktorá má preddefinované štyri výkonnostné režimy, sériu zvukových režimov, ako aj zapnutie AI filtrovania mikrofónu.  Mimochodom, pod task managerom Windows už teraz pri okrem záťaže procesora a grafiky ukazuje aj záťaž NPU, teda aktuálnu záťaž AI.

Zároveň tu v task manager rovno ukazuje, že grafika v procesore má automaticky priradených 16GB pamäte. Čo je zvláštna vec, keďže My Asus aplikácia umožňuje nastaviť buď automatické priraďovanie grafickej pamäte, alebo rôzne úrovne do 8GB, nedá sa v nej nastaviť viac. Povedal by som, že toto je ešte nejaká nedotiahnutá chyba. Totiž aj bez obmedzenia napríklad Cyberpunk začal cachovať a sekať potom, ako presiahol 8GB VRAM využitej pamäte. Akoby ho systém obmedzil napriek tomu, že má napísané 16GB. Keď sa oproti tomu obmedzí natvrdo na 8GB VRAM, už aj hra aj systém vedia, kde je ich maximum a ide všetko lepšie, aj keď aj tam sa mi ešte stali v benchmarkoch nejaké anomálie.

Ale keď spomíname benchmarky, SSD disk tu je decentný, a to 5000MB/s na čítanie a  3500MB/s na zápis. Je to pekná rýchlosť, ktorá plne postačí pre takýto typ notebooku. 

Z ostatného výkonu:

CPU Benchmark

  • Cinebench 2024 multicore - 382 bodov (pod Apple m1)
  • Cinebench 2024 singlecore -116 bodov (nad Apple m1 ultra a max)
  • Vray benchmark - 9168 bodov

Pre porovnanie, minule sme robili recenziu na notebook s Intel Core i9-14900HX, ktorý mal v benchmarku 1181 na multicore, 105 bodov na singlecore. Teda vidieť, že tu zapracovali na singlecore výkone a to ešte nie je ani Ultra 9 verzia, ale, samozrejme, 8 jadier tu multicore výkon obmedzuje. 

Grafické benchmarky

  • 3D Mark Steel nomad - 8.20 fps / 819 bodov
  • 3D Mark Time Spy - 4357 bodov / cpu 4174 / gpu 5798
  • 3D Mark Solar Bay - 15230 - 57.91 fps
  • Vray benchmark GPU - 430 bodov

Čísla má procesor pekné a grafika tu prekonáva Z1 Extreme čip od AMD, ktorý mal len 5 fps a Time spy benchmark mal 3498 bodov, teda v oboch je o nejakú tretinu Intel lepší.  Ak by sme grafiku porovnali s PC notebookovými čipmi, bude výkonom okolo RTX 2050 s podobným výkonom a aj s Ray-tracingom. 

Čo sa týka hier, tie idú prekvapivo pekne. Cyberpunk čip rozbehne na 50 fps v steamdeck nastavení s XeSS upscalingom pri 1080 pri rozlíšení a ak k tomuto nastaveniu pridáte Ray tracing na odlesky, ide na 30 fps.  Samozrejme, nemá výkon na viac Ray tracing efektov alebo dokonca path tracing. 

Hry

  • Cyberpunk Steamdeck nastavenie - turbo - 50 fps s napájaním, 30 fps s Ray tracing odleskami
  • GTA V v 1800p rozlíšení - 60-80 fps
  • Just Cause 3 - 1080p - 70 fps
  • Beam.NG Drive - 1080p normal nastavenia - 90-100 fps
  • Far Cry 6 - 1200p low - 52fps  (pre porovnanie Ryzen 7 8845HS Radeon 780m má 43 fps, podobne predchádzajúci Ultra 7 155H s Arc grafikou)

Viac-menej hry rozbehnete medzi 60-100 fps v 1080p, samozrejme, nie nevyhnutne na najvyšších nastaveniach, niektoré staršie idú v plných 1800p.

V stress teste sa procesor pekne držal a dosahoval 96.8% až 98.8% stability, kde procesor dostával miestami zabrať, ale neznižoval postupne rýchlosť a držal sa na svojom štandarde. Procesor sa pritom zahrial maximálne na 86 stupňov, kde sa aj udržal. 

Batéria

Batéria je tu 72Wh, teda slušná na tenký notebook a vydrží okolo od 2 do 17 hodín. Záleží od záťaže, plný 35W režim pri hraní je aj z výpočtov jasný a vydrží  dve hodiny, ale browsovanie vydrží do 12 hodín, prehrávanie videa okolo 17 hodín.

Asus Zenbook S 14 - UX 5406S
Asus Zenbook S 14 - UX 5406S MyAsus aplikácia umožní nastaviť si detaily notebooku a aj výkonostný režim
MyAsus aplikácia umožní nastaviť si detaily notebooku a aj výkonostný režim


Asus Zenbook S 14 - UX 5406S Zahrať si budete vedieť rôzne hry a v slušnom framerate.
Zahrať si budete vedieť rôzne hry a v slušnom framerate.


Asus Zenbook S 14 - UX 5406S So stabilitou pri dlhej záťaži na tom nie je zle.
So stabilitou pri dlhej záťaži na tom nie je zle.




Celkovo je Asus s novým Intelom veľmi pôsobivý notebook, ktorý ponúka pôsobivý dizajn a je veľmi príjemný ako na pohľad, tak aj používanie a jednoduchý na prenos a má aj vysoký výkon a veľkú výdrž batérie. Tu by som povedal, že s prehľadom prekonáva Qualcomm, ktorý sa bude teraz musieť znovu viac snažiť, aby si uchytil časť PC trhu. Nemá totiž dostatočnú kompatibilitu a v batérii ho práve Intel prekonal. Aj keď aj tieto nové Intel procesory ešte potrebujú určité fixy a doladenia, stále sú prekvapivo dobré.

V každom prípade, je to prenosný notebook, ktorý je veľmi vhodný na nenáročné práce, ale dokáže zabrať aj pri záťaži a zvládne aj decentné hranie. Síce má aj AI funkcie, ale táto oblasť ešte len bude výraznejšie využitá. 


napísal saver 1.10.2024
Páči sa mi!
9.5
ASUS ZENBOOK S 14 - UX 5406S
+ pôsobivý dizajn
+ veľmi dobre prenosný notebook s minimalistickou nabíjačkou
+ vysoký výkon na novom Intel čipe, špeciálne v grafike a AI
+ pekný OLED displej
+ multifunkčný touchpad
+ kvalitný zvuk
- vyššie teploty
- AI výkon zatiaľ nevyužijete


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Rada ohľadom nákupu win 11 (4)
Ahojte, Chcem sa poradiť ohľadom nákupu Win 11 n...
|Alienware / nový notebook (1)
Ahojte chcem si kúpiť herný notebook ktorý by som ...
|Nové pc (17)
Ahojte! Asi po 16 rokoch sa chcem vrátiť k PC, (...
|Predám pc | rtx 4070 | i5 1270... (0)
Predám PC s nasledujúcimi parametrami: GPU: Nvi...
|Hype momenty pre hry (e3 revea... (7)
Som si tak spomenul na hype z roznych (dnes uz sta...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27023)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk