EVOTINCTION

EVOTINCTION

7.5

V koži hackera proti robotickej hrozbe

Recenzia na PC verziu

Videohry s tematikou hackovania alebo s jeho elementmi sú už dnes bežné a určite tak skoro tento obľúbený prvok nevypadne z trendov. Taktiež príbehy o divokej umelej inteligencii, ktorá sa odtrhne z reťaze a pripraví pre ľudstvo digitálne peklo, neupadnú tak skoro do otrepanej beletrie. Hlavne v súčasnosti, keď tu máme stále populárne chat GPT a AI aplikácie, ktoré vám na počkanie vytvoria svet, o ktorom ste mohli len snívať.

Každý herný žáner sa aspoň trochu dotkol hackingu, ale asi najviac prischol k akčnému žánru FPS a hrám z pohľadu tretej osoby. Z toho ten druhý podžáner hier má slušné hitovky ako Splinter Cell alebo Watch dogs. Avšak vo väčšej miere v podobných hrách ste skôr agent, ktorý musí priniesť určité zariadenie k danému zdroju, aby skutočný hacker, ktorý si hovie niekde v bezpečí za počítačom, vložil diaľkovo do systému vírus alebo program, s ktorým ovládne dané prostredie či zariadenie. Novinka vo videohernom svete Evotinction spája agenta a hackera do jednej osoby, ktorá sa nielenže musí nabúrať do silne chránených zariadení, ale všetko musí robiť za chodu v neustálom pohybe.

Štúdio Spikewave Games v spolupráci s vydavateľom Astrolabe Games síce nemá vo svojom repertoári významné kúsky, ale snažia sa svojou nezávislou cestou poskytnúť hráčom zábavu v rôznych videoherných žánroch. Ich posledný počin, ktorý sa radí do žánru akčných hier stealth & hack z pohľadu tretej osoby, by rád vo svojej prezentácií dosiahol úrovne AAA hier. Usudzujúc z posledných obrázkov hry by graficky na to aj mala, ale obstojí aj svojou hrateľnosťou? 

Evotinction
Evotinction Evotinction má rozhodne ambície AAA hier.
Evotinction má rozhodne ambície AAA hier.


Evotinction Kde som to lietajúce oko už videl?
Kde som to lietajúce oko už videl?


Evotinction Keď sa chcete zlepšiť v hackovaní, navštívte sekciu výziev.
Keď sa chcete zlepšiť v hackovaní, navštívte sekciu výziev.





Vírus neznámeho pôvodu narušil sieť izolovaného a ​​sebestačného výskumného zariadenia s názvom HERE. Následne sa tak nakazil pokročilý systém AI, ktorý prevádzkoval celý tento komplex. V dôsledku toho sa všetky neškodné servisné roboty vymkli kontrole a začali útočiť na zamestnancov. Vy sa tak vžijete do Dr. Liu, vedúceho výskumu a vývoja v HERE a jedného z architektov systému, ktorý sa rozhodol vrátiť do tohto problémového zariadenia, aby vyhľadal možných preživších a pokúsil sa identifikovať a vyriešiť skutočný problém s umelou inteligenciou komplexu. Cestou naprieč zavíreným prostredím použijete množstvo hackerských prístrojov a predmetov na prekonanie digitálnych hrozieb, aby ste ku koncu odhalili skutočný plán zavírenej AI, na ktorom stojí prežitie nielen zamestnancov komplexu.

Začínate navlečením špeciálneho obleku, ktorý vás bude nielen chrániť pred útokmi zavírených robotov, ale vám aj umožní prehľad o okolí a dodá vám zo začiatku základné hackerske prístroje a aplikácie. Keď si ozrejmíte základné pohyby, ktoré sa, mimochodom, dobre ovládajú aj ovládačom, vás hra začne učiť hackerskemu remeslu. Vírus vo firme nakazil bežné pracovné roboty, tzv. „genies" levitujúce sféry, ktoré slúžia pre zavírenú umelú inteligenciu hlavne ako oči a uši a všetko nezvyčajné, čo sa im pritrafí do cesty, automaticky skúmajú a hlásia hlavnej jednotke.

Pomocou technológie obleku a vášho priateľského robota Oza si najprv zistíte detailne, o aký typ nepriateľského robota ide, na čo slúži a čo dokáže. Každý taký robot slúži na niečo iné a má väčšinou obmedzené funkcie. Napr. je stacionárny, ale rád pozerá okolo seba alebo sa pohybuje. Ďalší môže byť hluchý ako poleno, ale chodí po rovnakej ceste a zas podaktorý síce počuje veľmi dobre, len pozerá stále tým istým smerom. Ako týchto nepriateľov odstrániť alebo jednoducho obísť, bude len na vás. Tento element hry Evotinction je rozhodne prepracovaný a dá hráčovi voľnú ruku prejsť danú časť alebo úroveň podľa vlastného uváženia.

Jedna z možností je nastaviť daného robota tak, aby pozeral iný smerom a následne ho obísť. Môžete ho na chvíľu urobiť slepým, hluchým alebo mu znemožniť pohyb a potom ho vypnúť zblízka načítaním kódu, ktorý má na zadnej strane. Niektoré lietajúce sféry sú navzájom priamo prepojené a keď sa jednému stroju niečo stane, ten druhy ide pátrať na miesto činu. V tom prípade vám pomôže aplikácia zavedenia vírusu, ktorá nakazí všetkých prepojených a môžete im tak vypnúť všetky zmysly naraz. Neskôr sa vám do batohu pridajú rôzne typy vizuálnych a zvukových návnad, s ktorými dokážete zamestnať protivníkov na nejakú tú chvíľu.

 

Samotné hackovanie zariadení trvá nejaký ten čas a všetko závisí od diaľky vášho cieľa od vás, čí nemá na sebe ochranný štít, ale aj od vašich rýchlych rúk, ktoré môžu dané hackovanie urýchliť. Keď hackovanie nestihnete do určitého času, daný hackovania bude viac ostražitý a pripraví na vás sériu výstrah. Neostane len pri vnikaní do hláv robotických sfér. Ako postava dostanete možnosť manipulovať s dverami, kamerami, ventilátormi, vodnými rozprašovačmi alebo detektormi dymu, ktorých funkcie vám veľakrát pomôžu z neľahkej situácie. Moje obľúbené bolo však malé, ale zato pekne rýchle vozidlo, s ktorým si sprehľadníte prostredie a dokonca vám pomôže zdvihnúť určité kusy nábytku, len aby vám vytvorilo novú cestu alebo spravilo zátarasy pre nepriateľov.

Keď už všetko zlyhá a vy ste prichytení pri prečesávaní okolia alebo hľadania cieľa vašej misie, máte vždy poruke vašu elektronickú zbraň, ktorou paralyzujete protivníka a elektrošok, s ktorým vyradíte vo vašom okruhu všetko elektronické na určitú dobu. Zabudnite na údery a kopance či nedajbože strelné zbrane - ste predsa IT-čkár. Keďže nič nie je zadarmo a všetko potrebuje nejaký zdroj na pohon, je fajn sa porozhliadať po okolí, poobzerať sa po batériách alebo nabíjacích staniciach. Okrem nabíjacích staníc nájdete hneď vedľa aj hlavný terminál, kde si viete aktualizovať váš hackersky arzenál, vylepšovať vaše aplikácie a prístroje alebo si vytvoriť nové na efektívnejšie obchádzanie alebo odstraňovanie robotov. Na poriadny update však potrebujete dáta, ktoré sa, mimochodom, zväčša povaľujú v miestnostiach, ale získate ich aj ničením nepriateľov, pri splnení daného cieľa alebo zdolávaním určitých výziev. Taktiež si viete pozrieť na svojom termináli vašu zbierku nájdených nahrávok, ID kariet, plagátov, ale aj modelov, ktoré sú celkom slušne poskrývané v tomto nemalom komplexe. 

Misie alebo úlohy nie sú v hre Evotinction ničím originálne. Väčšinou ide o presúvanie sa k spínaču cez početných nepriateľov, ale sem-tam vám dá hra na výber vedľajšiu úlohu, buď niekoho zachrániť, alebo si vybrať tú ťažšiu možnosť dlhšej prechádzky cez hordu nepriateľov, len aby ste ušetrili jeden život. V tom prípade treba spomenúť vynikajúci dizajn jednotlivých úrovní a častí zariadenia HERE, v ktorom hra taktiež má za mňa plusový bod. Grafika ako aj v celej hre je pekne detailná, hlavne na vyššom rozlíšení a s pokročilými efektmi.

Síce nejde o sandboxovku a nemáte v priestore hry absolútne možnosti pohybu, ale celok ponúka veľa alternatívnych ciest ako sa k danému cieľu dostať. Môžete ísť priamo a cestou zdolať alebo obísť všetkých strážcov komplexu, alebo nájsť vedľajšie chodníčky a nájsť tak bezpečnejšiu cestu s minimom nepriateľov. I keď viete skákať z vyvýšených úrovni v prostredí, nebude to rozhodne všade. Hra sama určuje, kde to bude možné, čo je dosť obmedzujúce. Estetika komplexu HERE sa zo začiatku javí ako tie typické futuristické, plne sanitanizované kancelárske priestory, kde je super čisto, ale nezabudlo sa ani industriálne časti budovy. Avšak neskôr hra prekvapí levelom múzea, konkrétne pestrého planetária a dostanete sa dokonca aj do prírody…aspoň takej virtuálnej. V orientácií vám pritom pomôžu rôzne ukazovatele, detailný HUD a váš kamarát Oz, i keď mapa by v tejto hre rozhodne bodla.

Evotinction
Evotinction Komplexom HERE si prejdete skrz-naskrz.
Komplexom HERE si prejdete skrz-naskrz.


Evotinction Level v múzeu vás poteší nielen svojím grafickým dizajnom.
Level v múzeu vás poteší nielen svojím grafickým dizajnom.


Evotinction Niektoré prístroje budete môcť ovládať na diaľku.
Niektoré prístroje budete môcť ovládať na diaľku.





Strážcovia komplexu a ich dizajn nie je to, čím sa Evotinction môže pochváliť. Síce sú graficky pekne detailní a ich AI funguje uspokojujúco, ale čo môžete povedať na veľké levitujúce gule rôznej farby ako z Portalu 2? Každý takýto robot má svoju funkciu, ale to zistíte, až keď daného robota hacknete. Podľa farby budete len slepo hádať, čo je nepriateľ zač. Sú tu aj iné stroje, ktoré vám sťažia priebeh hry, ako invalidný Johnny 5, ligotavé lustre s ochranným štítom či neviditeľný dron, ale ich dizajn nestojí ani za povšimnutie. Boj s bossmi je vcelku zaujímavá skúsenosť. Pre niekoho hlúposť, ale niektorých hráčov môže potešiť, že hra na začiatku súboja s bossmi poradí, na akú časť daného nepriateľa sa má hráč sústrediť. Síce opadne úvodná frustrácia, ale hra je potom ľahšia a pre niekoho tým pádom viac zábavnejšia.  

Príbeh hry spadá do bežného priemeru. Síce rozoberá tému existencializmu a takej tej digitálnej evolúcie, ktorá speje k pomalému vyhynutiu, čo napovedá aj samotný názov hry, ale v súčasnosti sa tejto témy už dotklo nemálo médií rôznych žánrov. Dej síce zo začiatku neprinesie nič chytľavé, ale pomaly, ako objavujete budovu hry, jej obyvateľov, ich záznamy, vás celok prekvapí zaujímavými zvratmi. Rozprávanie príbehu sa nemá tiež čím chváliť. Prestrihové scény sú dosť mdlé a pôsobia nedokončene, spĺňajú len základnú funkciu hráča informovať a používajú nie veľmi prehľadné uhly kamery. S tým súvisia aj občasné grafické glitche a bugy. Nie je ich veľa, ale odoberajú vám tak zážitok z hry.

Stalo sa mi viackrát, že mi hra zamrzla tak, že som musel reštartovať PC. Podľa mňa to vyrieši jedna poriadna aktualizácia, ktorá, dúfam, príde čoskoro. K tomu v hre nájdete niekoľko hluchých miest, kde len bezhlavo pobehujete a hľadáte východ. Chápem, že to mala byť taká ta oddychová scéna, ale predsa…ako hráč chcem hrať. Takým menším pozitívom je spomínané rozhodovanie pri vedľajších úlohách a krátke psychologické testy na začiatku a na konci, ktoré v skutočnosti nemajú vplyv na hrateľnosť. O ukladanie pozície nemusíte mať starosť, je automatické, i keď ku koncu má väčšie medzery.

Evotinction
Evotinction Prestrihové animácie hráča nenadchnú.
Prestrihové animácie hráča nenadchnú.


Evotinction Taký hackerský Splinter Cell.
Taký hackerský Splinter Cell.


Evotinction Váš kamarát a pomocník na diaľku Oz.
Váš kamarát a pomocník na diaľku Oz.





Atmosféru sterilného komplexu HERE dotvára zvuková kulisa na vysokej úrovni s elektronickým soundtrackom, ktorý ponúkne do každej situácie príslušnú skladbu, hlavne pri jednotlivých úrovniach vášho vyhľadávania nepriateľmi. Ja som hru na prvýkrát prešiel za 13 hodín, i keď je pravda, že som viac objavoval časti hry. Avšak, keď si hernú dobu budete chcieť predĺžiť a nechce sa vám zbierať nahrávky a ID karty, prípadne vás NEW GAME+ nenadchne, je tu ešte séria výziev alebo simulácií vo virtuálnej realite, kde musíte splniť určite úlohy za krátky čas s najlepším hodnotením. Odmena za splnenie výziev sa vám presunie do samotného príbehu hry.       

Evotinction by sa ľahko dalo nazvať aj hackerský Splinter Cell, okresaný Watch Dogs alebo nehororový Dead Space, ale v skutočnosti sa snaží byť táto hra sama sebou, i keď si prepožičiava niektoré nápady z iných herných hitoviek. Ak máte chuť na zaujímavú hackerskú akčnú hru z pohľadu tretej osoby s prepracovaným systémom hackovania, nevadí vám otrepaný príbeh, nevýrazný dizajn nepriateľov a občasné bugy a glitche, určite dajte hre Evotinction šancu. Aj v jej plnej cene.  


napísal jinxed 3.10.2024
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
EVOTINCTION
+ systém a možnosti hackovania
+ hudba, zvuk
+ viacero možností a ciest ako sa dostať
k cieľu
+ systém upgradovania
+ výzvy
+ grafika a dizajn úrovní
- dizajn nepriateľov a ich rôznorodosť
- nedokončené prestrihové scény
- obmedzenosť pohybu v prostredí
- občasné bugy a glitche
- zišla by sa mapa


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
PS5

Vývoj: Astrolabe Games / Spikewave Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 13. september 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Game-debate.com (2)
Ahoj ... ide vám táto stranka niekomu ? Je to stra...
|Rada ohľadom nákupu win 11 (5)
Ahojte, Chcem sa poradiť ohľadom nákupu Win 11 n...
|Alienware / nový notebook (2)
Ahojte chcem si kúpiť herný notebook ktorý by som ...
|Nové pc (17)
Ahojte! Asi po 16 rokoch sa chcem vrátiť k PC, (...
|Predám pc | rtx 4070 | i5 1270... (0)
Predám PC s nasledujúcimi parametrami: GPU: Nvi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27101)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk