TCL 65T8B - HERNÝ TV ZA DOBRÚ CENU

TCL 65T8B - HERNÝ TV ZA DOBRÚ CENU

8.5

Plná herná výbava v základnom TV za dobrú cenu

Test

TCL je už v televízoroch doma, nakoniec je jednotkou v predajoch veľkých TV, a to vďaka dobrému pomeru ceny a výkonu, ale zároveň má veľmi dobré ceny aj na základné modely. A síce TCL stále neprešlo do OLEDov, ale ponuka LCD s plným zadným podsvietením alebo Mini LED podsvietením je rozsiahla a zaujímavá.

Keďže je TCL ponuka taká rozsiahla, dôležité je vedieť, že T séria, z ktorej je aj tento recenzovaný model, je nižšia ako populárna C séria. V nej minulý rok zahviezdil C745 model, ktorý bol v ponuke a cene veľmi jedinečný a tento rok ide T8B v jeho šľapajach. Totiž zatiaľ čo sa tohtoročný C845 model posúva do Mini LED, tento nižší T8B model prakticky preberá všetky funkcie C745 a rovnako ponúkne full array s lokálnym stmievaním a všetky funkcie. Ako bonus pridáva aj subwoofer. Bude tak zaujímavým kompromisom, ak idete po nižšej cene.

Špecifikácie:

  • Obrazovka: QLED, 4K
  • Podsvietenie: Full array s lokálnym stmievaním
  • Frekvencia: 120/144 Hz pre 4K (240Hz pri 1080p)
  • Systém: Google TV
  • HDR: HDR10+, Dolby Vision
  • Porty: DVB-C/S2/T2 HEVC, 4× HDMI, 1× USB, CI+, LAN,
  • Podpora: WiFi, Bluetooth, DLNA, Chromecast, Miracast, hlasové ovládanie, Google Assistent, Apple Airplay 2, párovanie s mobilným zariadením,
  • Zvuk:  2.1 ONKYO, Dolby Atmos, DTS HD, priestorový zvuk, DTS:X
  • Herné funkcie: Game Master Pro 3.0 + 240Hz Game Accelerator

Dostanete tak TV so 144Hz QLED obrazovkou s Google TV systémom a peknou ponukou portov a možností. Konkrétne dva z portov sú HDMI 2.1 pre 4K/120Hz, respektíve pre PC 144Hz vstup v 4K, a dá sa zvoliť aj 1080p pri 240Hz.

TCL 65T8B - herný TV za dobrú cenu
TCL 65T8B - herný TV za dobrú cenu TCL ukazuje, že aj lacnejší TV môže mať v sebe všetko.
TCL ukazuje, že aj lacnejší TV môže mať v sebe všetko.


TCL 65T8B - herný TV za dobrú cenu Základom je tu Google TV systém
Základom je tu Google TV systém


TCL 65T8B - herný TV za dobrú cenu Ovládač kombinuje retro štýl a moderné prvky.
Ovládač kombinuje retro štýl a moderné prvky.





Konštrukcia

Vzhľadom na cenu čakajte jednoduchšiu konštrukciu a jednoduchší stojan. Ale keďže je to TCL, nie je to čisto plastová konštrukcia, ale okolo obrazovky je pevná čierna kovová zliatina, ktorá zachádza okolo desať centimetrov dozadu, až následne prechádza do plastu. TV tak pôsobí pevnejšie, ale zároveň nie je veľmi ťažký. Stredný plast má decentný dizajn s tým, že v strede spravili akoby výstup, v ktorom je umiestnený reproduktor. Nakoniec preto má aj TV 2.1 konfiguráciu zvuku, kde stereo reproduktory po stranách dopĺňa tento subwoofer v strede.

Na jednej strane TV je kompletná zbierka portov, na druhej prívod na napájanie. V strede nechýbajú skrutky na VESA uchytenie a na spodnej strane možnosti namontovania nožičiek. Tie sú tu jednoduché véčkové, ktoré môžete priskrutkovať buď na kraje TV, alebo viac do stredu. Síce sú to jednoduché nožičky, sú oceľové, pogumované a držia TV veľmi stabilne. Až prekvapivo na to, ako niektoré firmy robia stojany príliš labilné. Tu to zrejme súvisí s pevnou konštrukciou TV, ktorá to celé spevňuje.

Čo sa týka portov, je tu celá základná ponuka, ktorá zahŕňa štyri HDMI porty, z toho dva sú HDMI 2.1. Veľmi pozitívne je, že eARC je na HDMI 2.0 porte a soundbar tak nezaberie HDMI 2.1 port, a budete ich tak môcť využiť pre dve konzoly alebo konzolu a PC. Pridáva sa optický výstup, 3,5mm výstup, LAN port a aj anténa a jeden satelitný vstup, nie dva ako pri vyšších TV.

Ovládač

TCL má prekvapivo ovládač stále klasický veľký, čo poteší tých, ktorí sú stále odkázaní na zadávanie čísel. Ale nájdete na ňom všetko, od pohybových šípok v kruhu, cez home, assistant tlačidlo, až po šesť aplikačných tlačidiel. Nechýbajú ani platené aplikačné tlačidla, kde konkrétne tu ich má TCL tri externé, a to Youtube, Prime, Netflix a tri vlastné, kde je TCL Channel, TCL home a Web browser.  Viac-menej nič vám na ovládači chýbať nebude. Osobne mi trochu vadilo ťukanie tlačidiel, ktoré mohli byť tichšie.

Napriek veľkosti je ovládač dizajnovo príjemný a rovnako aj príjemný na držanie vďaka zaobleniami a aj jemne drsnému materiálu. Napájaný je štandardnými AAA batériami. 

TCL 65T8B - herný TV za dobrú cenu
TCL 65T8B - herný TV za dobrú cenu Čakajte štandarné Google TV menu nastavení.
Čakajte štandarné Google TV menu nastavení.


TCL 65T8B - herný TV za dobrú cenu Farebnosť je veľmi pekná.
Farebnosť je veľmi pekná.


TCL 65T8B - herný TV za dobrú cenu Ponuka portov je pekná.
Ponuka portov je pekná.





Obrazovka

Od obrazovky čakajte kvality vyšších kategórií TV, je to síce LCD ale stále s QLED filtrom, čo ponúka veľmi pekné farby. Zároveň podsvietenie síce nie je Mini LED, ale je tu full array, ale rovno s lokálnym stmievaním. Znamená to, že sú tu zóny, ale desiatky zón, ktoré sa s lokálnymi stmievaním snažia vylepšovať kontrasty. V 65" verzii je to 160 zón (v 75" 220 zón), sú to rovnaké počty ako pri minuloročnom C745 a je to pekný počet na full array. Niektoré firmy už počty okolo 200 zón označujú ako Mini LED, ale netreba sa tým nechať pomýliť. Maximálny jas obrazu je 1000 nitov, čo je potrebné pre Dolby Vision, a teda HDR jas bude dostatočný, štandardný jas bude okolo 500 nitov.

Obrazovka ponúka 120Hz základný refesh pre herné využitie na konzolách, samozrejme, aj s VRR, ale má aj 144Hz/240Hz režim pre PC, ak by ste chceli z TV vyťažiť viac.

Len rátajte so slabším filtrom odleskov na TV. Ak máte za sebou okná alebo svetlá, relatívne dosť sa budú v TV odrážať a budete musieť zvyšovať jas. Keď sme pri jase, ten, samozrejme, ovplyvňuje spotrebu, ale nie je tu vysoká. Dosiahnete 100-120W s maximálnym jasom a s HDR okolo 170W. Je to taký štandard pri 65" TV.

TCL 65T8B - herný TV za dobrú cenuTCL 65T8B - herný TV za dobrú cenuTCL 65T8B - herný TV za dobrú cenuTCL 65T8B - herný TV za dobrú cenuTCL 65T8B - herný TV za dobrú cenuTCL 65T8B - herný TV za dobrú cenuTCL 65T8B - herný TV za dobrú cenuTCL 65T8B - herný TV za dobrú cenuTCL 65T8B - herný TV za dobrú cenuTCL 65T8B - herný TV za dobrú cenu

Systém

Systém je tu Google TV, ktorý TCL používa ako štandard. Čakajte tak pekne rozvrhnutý systém s úvodnou obrazovkou, ktorá zaberá odkliky na aplikácie a aj výpisy aktuálnych položiek zo základných aplikácií, ako Netflix, Prime, Disney, kde Prime si zaplatilo prvú priečku ešte nad ikonkami aplikácií. V predchádzajúcom update bolo nižšie. Zároveň ikonky sú v aktuálnej verzii systému už okrúhle. 

Hlavnou výhodou Google TV systému je možnosť inštalácie množstva aplikácií, kde máte všetky filmové a väčšinu herných streamingových. Stále tu nie je Game pass, ten má len Samsung a na kľúčoch ho prináša Amazon. Je tu rovno aj Kodi a ďalšie prehrávače.

Nechýbajú rýchle nastavenia obrazu a zvuku a ani hlboké nastavenia systému na celú obrazovku., To je štandard Google TV. TCL si na to nedáva ani svoj skin alebo hlbšie úpravy ako napríklad Sony, ktoré má lišty nastavení upravené.

Keďže je to Google TV, stále máte oddelené aplikácie a vstupy, a teda konzoly alebo externé zariadenia nájdete len pod samostatným menu vstupov. A podobne ako pri Sony aj tu nájdete ikonku TV, ktorá vás môže presunúť na jeden zo vstupov. Natívne systémy ako Samsung alebo LG to majú hlbšie prepojené. Sony aspoň do Google TV pridáva TV ikonku na prepnutie na ľubovoľný vstup.

Hry

V hernej oblasti prináša TCL svoj Game Master 2,0, čo je súhrn funkcií zlepšujúci prispôsobenie TV na hranie. Samozrejme, TV si automaticky zachytí herný režim. Vie zachytiť aj to, ktorá konzola sa pripojila a využiť jej možnosti. Pri Xboxe sú to úplne všetky možnosti so 4K-120Hz režimom a rovno aj s HDR a Dolby Vision Gaming HDR. Teda automaticky konzoly vytiahne maximum. Je to pokrok v tejto generácii TV, keďže minulý rok to podporoval málokto a hlavne Dolby Vision Gaming bolo obmedzené len na 60Hz a muselo sa manuálne vyberať, aký mód chcete. Teraz je to už podporované všetko naraz.

Samotná odozva je 5,7ms pri 4K /120Hz, čo znamená veľmi rýchle presunutie reakcií z ovládača do konzoly. Reakcie tak nebudú v hrách oneskorené.  Ale TV má aj funkciu Game Accelerator 240Hz, čo znamená, že v polovičnom rozlíšení, teda 1080p, môžete z PC hrať aj v 240Hz (osobne som to neskúšal, ale podľa popisu by to malo fungovať). 

Pridáva sa ešte funkcia GameMaster, ktorá si automaticky deteguje hru a umožní aj aktivovať Game Bar. Ten  zhrnie aktuálne nastavenie TV a pridáva svoje možnosti, ako režim obrazu podľa hry, zlepšenie kontrastov alebo pridanie zameriavača a aj režim zvýšenia frekvencie.

Zvuk 

Zvuk je taká zaujímavá stránka tohto televízora, kde síce TCL pekne dalo brandované reproduktory, vytiahlo subwoofer, ale výrazne sa to na zvuku neodráža. Cítiť mierne viac basov, ale nečakajte od toho čistý zvuk ako zo soundbaru. Je obmedzovaný ako cenovou kategóriou, tak malými reproduktormi.  Ako vždy píšeme, aj tu sa oplatí doplniť soundbar, pričom aj lacný 100-200 eurový soundbar vždy ponúkne lepší zvykový zážitok. 

TCL 65T8B - herný TV za dobrú cenu
TCL 65T8B - herný TV za dobrú cenu TV si automaticky zachytí hru a spustí svoj game master mód.
TV si automaticky zachytí hru a spustí svoj game master mód.


TCL 65T8B - herný TV za dobrú cenu Kompletné herné možnosti vrátane Dolby Vision Gaming pri 120Hz.
Kompletné herné možnosti vrátane Dolby Vision Gaming pri 120Hz.


TCL 65T8B - herný TV za dobrú cenu Vzadu na TV dominuje vyvýšenie na subwoofer reproduktor.
Vzadu na TV dominuje vyvýšenie na subwoofer reproduktor.





Celkovo prináša T8B peknú ponuku vo svojej 750-eurovej cene, a to je ešte len úvodná cena, čo znamená, že postupne pôjde ešte nižšie. Za to však dostanete úplnú ponuku ako televíznych, aplikačných, tak herných funkcií, a to pri kvalitnom obraze. Síce to ešte nie je Mini LED, ale plné zadné podsvietenie s lokálnym stmievaním je dostatočné a QLED obrazovka ponúkne jasný obraz s peknými farbami a kontrastom.

  • Cena T8B modelu v 65" veľkosti je 759 eur.

napísal saver 18.10.2024
Páči sa mi!
8.5
TCL 65T8B - HERNÝ TV ZA DOBRÚ CENU
+ TV s plnými hernými funkciami za dobrú cenu
+ kvalitný a farebný obraz
+ vysoký jas a kontrasty vo svojej kategórii
+ dobrý pomer ceny a výkonu

- napriek subwooferu slabší zvuk
- vyššie reflexie obrazovky


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Problém s hdr (1)
Dobrý deň, čo urobiť v prípade ak mi PS5 dáva for...
|Streaming handheld (ps portal ... (12)
Ahojte, viac krát som na fóre písal, že by som ...
|Mikrofón + stereo repráky - pr... (3)
Čaute! Nedávno som si po dlhých rokoch kúpil PC zo...
|Cyberpunk 2077 (3)
ahoj nevie niekto náhodou prečo keď niečo zoberiem...
|Epic games /fc 24 (1)
Cauko chcel by som sa opýtať,ak si zakúpim v epic ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27722)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk