LOGITECH G PRO 2 LIGHTSPEED DEX & G915X TKL WIRELESS

LOGITECH G PRO 2 LIGHTSPEED DEX & G915X TKL WIRELESS

Nové hi-end produkty od Logitechu

Test

Logitechu sa darí a ukazuje sa, že hráči sú nielen hladní po kvalitnom hernom príslušenstve, ale dokonca sú si ochotní priplácať za prémiové vyhotovenie, nižšiu hmotnosť, nové technológie aj funkcie. Teraz na jeseň nás zasypal hneď niekoľkými novinkami a my sa na ne postupne pozrieme. Zatiaľ tu máme dvojicu noviniek – myšku PRO X SUPERLIGHT 2 DEX a aj klávesnicu, respektíve sériu klávesníc 915X, z ktorých sa konkrétne pozrieme na TKL model, teda model bez numerickej časti. A naozaj sa tu Logitech pekne vytiahol s obomi produktmi.

Logitech PRO X SUPERLIGHT 2 DEX

Tie názvy už začínajú byť trochu komplikované a dlhé, ale jasne z nich môžete vyčítať, že ide no ďalšiu evolúciu v modelovom rade Pro, ktorá je zameraná na nízku hmotnosť a vylepšenú ergonómiu pri poriadne nabitých vnútornostiach. Myš je dostupná v čiernej, bielej a ružovej verzii a prichádza v už tradičnom Logitech balení, kde však pri cene 170 eur nájdete aj nejaké tie veci navyše. Je tam teda receiver, nabíjací/pripájací kábel, drobnú handričku na čistenie, gumené nálepky pre lepší grip, alternatívny kryt spodnej časti pre Powerplay nabíjacie podložky (kryty sú tu tak dva a do tohto priestoru si môžete odložiť receiver pri prenášaní) a dokumentáciu. Hneď tak cítite, že Logitech tento model profiluje ako hi-end myš.

Ergonómia sa oproti predchodcom zlepšila a myš je už jednoznačne cielená na pravákov. Zadný oblúk je lepšie tvarovaný a myš tak veľmi pohodlne padne do ruky aj pri držaní celou dlaňou, dobre sa drží aj fingertip štýlom. Naozaj je navrhnutá veľmi dobre, bočné tlačidlá dobre sadnú pod palec a s hmotnosťou len 60 gramov (bez nejakých dier a otvorov) a dobrými kĺznymi plôškami lieta po podložke. Jej rozmery sú 125.8 x 67.7 x 43.9mm, takže je relatívne veľká a o to viac prekvapí nízka hmotnosť. Vyhotovenie je štandard. Síce som čítal, že to problém s jeho kvalitou, ale to boli možno nejaké predprodukčné vzorky. Ja mám normálny kus, aký dorazil aj do obchodov, a kvalita plastov je dobrá.


Dex je myška s 5 tlačidlami, pričom tu nájdete dve klasické myšítka, ľavé a pravé, medzi ktorými je asi najtichšie rolovacie koliesko, aké som kedy počul. Nepočujete rolovanie a dokonca ani kliknutie, čo mi spočiatku robilo problémy, lebo som si nebol istý, či som ho pri hraní stlačil. Aj stlačenie je na ňom veľmi jemné a nízke. Ale veľmi som si ho časom obľúbil. Ďalšie dve tlačidlá nájdete pod palcom, sú menšie, majú výraznejší klik, ale ovláda sa s nimi pohodlne. Na spodnej strane je ešte slider na zapnutie či vypnutie myšky. USB-C port na nabíjanie je vpredu. Myšku si viete detailne programovať a nastavenia ukladať do 5 profilov. Ak ale chcete viac, potrebujete softvér G Hub, kde si detailne nastavíte všetko od DPI cez kalibráciu na rôzne profily, report rate a všetko ostatné.

Určite vás ale zaujímajú hlavne tie kvalitné črevá. O snímanie sa stará senzor Hero 2, ktorý je rýchly, presný a podporuje DPI až 44000, čo vysoko prekonáva všetko, čo vôbec potrebujete. Maximálna rýchlosť je vyššia ako 888 IPS (tiež rýchlejšie, ako vôbec potrebujete) a zrýchlenie 88G. Prečo? V zásade to skoro nikto nepotrebuje, ale esport hráči spoznajú rozdiel a to hlavne pocitovo. Rovnako ako im robia rozdiely gramy na váhe, tak aj palce pri rýchlosti. Doplnené je to odozvou až 8000Hz pri bezdrôtovom pripojení, aby ste pri tej všetkej rýchlosti nestratili nič na prenose z myšky do PC.

No a doplnené je to prekvapivo dobrou výdržou pri tak nízkej hmotnosti, kedy tu zjavne nemohla byť veľká a ťažká batéria. Myš dokážete okrem kábla a bleskovej technológie Lightspeed pripojiť aj cez Bluetooth, čo všetko ovplyvňuje výdrž. Môžete si tiež nastaviť rôzne režimy batérie a tým si pomôcť k lepšej výdrži. Maximálne dosiahnete nejakých 95 hodín a to je veľmi slušné. Zároveň ďalší aspekt, ktorý ukazuje, že sa PRO X SUPERLIGHT 2 DEX Logitechu naozaj podarila a aj keď je cena vyššia, niektorým hráčom tá kvalita za to stojí.

Logitech G915X LIGHTSPEED TKL

V rámci novej rodiny G915X Logitech prináša nielen refresh už zabehnutého modelového radu, ale hneď tri klávesnice, z ktorých si môžete vybrať. Na jednej strane to je bezdrôtový model G915 X Wired Gaming Keyboard, pričom bezdrôtová dvojica sú G915 X LIGHTSPEED TKL a plná G915 X LIGHTSPEED. Bezdrôtové modely sú k dispozícii s lineárnymi taktilnými a klikavými switchmi. V prípade káblovej verzie sú to lineárne a taktilné. Na výber sú čierne a biele verzie, pričom plné bezdrôtová verzia stojí 230 eur, TKL verzia ide za 250 eur (takže platíte viac za menej) a káblová verzia je za 200 eur.

Ja som mal možnosť hrať (a veľa písať) s modelom G915 TKL, čo, ak teda neviete, znamená tenkeyless. Teda je to menší formát klávesnice so síce štandardnou veľkosťou, ale bez numerickej časti. Ak ste iba hráči a nepotrebujete nutne prácu s číslami, takáto klávesnica je vhodná aj kvôli tomu, že na stole zaberá menej miesta, ktoré sa hodí napríklad pre myšku. Aj podľa ceny však vidíte, že to je prémiová klávesnica, čo sa prenieslo napríklad do parádneho rámu z brúseného hliníka, ktorý pohladí oko aj dušu. Na dotyk je naozaj veľmi príjemný a skvele sa na to pozerá. Doplnené je to PBT keycapmi s nízkym profilom, takže toto je klávesnica pre tých, ktorí neobľubujú vysoké klávesy. Ich aktivačná hĺbka je len 1,3mm, čo je naozaj veľmi dobré. No a teda kvalita a odolnosť ako rámu, tak aj klávesov nechýba. Klávesy sú pevné, nekolíšu sa.

Pri hmotnosti 860 gramov je pohodlné klávesnicu aj prenášať, ak by ste si ju náhodou chceli zobrať na nejaký turnaj alebo niečo podobné. Rozmerom je to klasika 368 x 150 x 22,6mm. Pre nadvihnutie máte vzadu dva páry nožičiek s rôznou výškou, aby ste si klávesnicu zdvihli do polohy, ktorá vám vyhovuje. v balení nájdete okre klávesnice a dokumentácie aj receiver na bezdrôtové pripojenie (môžete ho skryť do slot na spodnej strane klávesnice, USB extender a aj 1,8m dlhá pripájací/nabíjací kábel. Škoda, že tu pri takej cene nebola aspoň nejaká základná opierka zápästí.


Dizajn klávesnice je veľmi vydarený, kde sa kombinuje dobré spracovanie materiálov s elegantnou jednoduchosťou a intuitívne rozvrhnutými prvkami, takže v zásade máte stále všetko pekne na dosah a nie je to preplácané. V zásade tu Logitech pretlačil len dva nejaké dizajnové prvky a to svietiace G logo vľavo hore a Lightspeed ikonu v strede hore. Okrem štandardných klávesov tu nájdete aj tlačidlá na ovládanie režimov pripojenia, herného režimu a režimov podsvietenia. Na pravej strane hore sú zase základné mediálne funkcie a veľmi dobre spracovaný valec na ovládanie hlasitosti.

Klávesnicu dokážete používať len po pripojení k PC a rýchlom automatickom nastavení, pričom máte k dispozícii základné funkcie. Ak chcete z klávesnice dostať všetko, čo dokáže, potrebujete G Hub. A dokáže toho naozaj dosť. Nejde len o detailné nastavenia RGB, herného režimu a podobne, čo si môžete uložiť až do 3 profilov v pamäti klávesnice. Hlavne ale klávesnica podporuje funkciu Keycontrol, takže na každý kláves môžete namapovať až 15 akcií a to aj na mediálne alebo valec na ovládanie hlasitosti. Jedným stlačením tak vykonáte aj komplexnejšie makro a to naozaj jednoducho.

Navyše Logitech tento model vyšperkoval aj vynikajúcou výdržou batérie. Samozrejme, závisí od toho, ako si klávesnicu nastavíte, ktorú možnosť pripojenia používate (Bluetooth alebo Lightspeed) a aké intenzívne máte podsvietenie. Pri najviac šetrných nastaveniach sa dostanete až na tisíc hodín na jedno nabitie, čo je výnimočné číslo. Reálna výdrž pri používaní Lightspeed a RGB na nejakej rozumnej úrovni je však tak 50-100 hodín, čo je tiež dosť dobré. Za modely Logitech G915X tak teda síce zaplatíte pomerne dosť, ale sú to veľmi dobre vyrobené klávesnice nabité funkciami, so skvelou výdržou a rozsiahlymi možnosťami voľby, kde si vyberiete presne takú klávesnicu, ktorá vám najviac vyhovuje.


napísal matus_ace 8.10.2024
Páči sa mi!
LOGITECH G PRO 2 LIGHTSPEED DEX & G915X TKL WIRELESS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ultimatne ambilight riešenie (3)
Narazil som na tuto krabicku na podsvietenie tv, m...
|Výmena i5 12600kf (11)
Zdravím! Momentálne fachčím na zostave s i5 12600...
|Čo sa mohlo stať s pc? (55)
Čaute, dneska som prišiel z roboty, zapol PC ktorý...
|Game-debate.com (4)
Ahoj ... ide vám táto stranka niekomu ? Je to stra...
|Rada ohľadom nákupu win 11 (5)
Ahojte, Chcem sa poradiť ohľadom nákupu Win 11 n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27372)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk