Brnom zneli melódie z kultových českých hier

Boli sme na orchestrálnom koncerte hudby z hier ako Mafia, ARMA, Last Train Home a ďalších.

pridal matus_ace 2.6.2024 o 20:44 pod hry
Brnom zneli melódie z kultových českých hier

HRY > NOVINKY >

Aká je tá najlepšia herná hudba? Je to tá, ktorú si ani nevšimnete, ale je tam a funguje? Alebo taká, bez ktorej zážitok z hry už nie je taký dobrý a je výrazná? Taká, ktorá funguje aj samostatne bez toho, aby ste pred očami mali obraz z hry? Ak vám najviac imponuje to posledné, nabudúce si už nesmiete nechať ujsť koncert, aký sa v sobotu odohral na brnenskom výstavisku. Po druhom dni konferencie Game Access totiž z pavilónu P odišli vývojári, ale prišli hudobníci, aby zahrali skladby z legendárnych českých hier.

O koncert Czech Games Live Orchestra sa postarala Filharmónia Brno pod taktovkou známeho dirigenta Chuheia Iwasakiho. Je to zostava, ktorá je návštevníkom týchto koncertov dobre známa a vždy je zárukou kvalitného hudobného zážitku. Inak to nebolo ani tentoraz a už od prvých tónov kultovej úvodnej skladby z pôvodnej Mafie ľuďom nabiehali zimomriavky. A kým orchester na pódiu zo svojich nástrojov vypúšťal krásne tóny, na veľkej obrazovky nad pódiom sa premietali scény z hier, ktorých hudba práve znela. V prípade úvodnej skladby z mafie to tak bola celé úvodné titulky, ale potom sme mohli vidieť aj ďalšie nezabudnuteľné scény.

Brnom zneli melódie z kultových českých hier

Koncert začal hneď tým najlepším, respektíve najznámejším a to hudbou zo série Mafia. Prvých 45 minút koncertu tak mohli návštevníci koncertu počúvať skladby z prvých dvoch častí a aj s projekciou scén. Po nich nasledovala hudba z remaku Mafia: Definitive Edition z roku 2020, ktorej už bolo poskromne a z nejakého dôvodu aj bez obrazu, čo bola škoda. Trojka bola úplne vynechaná, pričom Mafia koncerty obsahovali aj jej hudbu a nejaká tá skladba by si tiež zaslúžila odznieť.

Po tomto dychberúcom úvode si hudobníci potrebovali na 20 minút oddýchnuť a nabrať druhý dych. To zároveň dalo šancu aj návštevníkom, aby si pretiahli nohy, odskočili, dali si pivko a prebrali s ostatnými doterajšie dojmy. Prestávka zároveň bola zlomom aj v obsahu koncertu. Po rozsiahlej Mafia nádielke prišlo aj na ďalšie známe české hry, ktoré sa postupne prestriedali a potešili uši divákov. Ako tak už asi tušíte, kým prvých 45 minút boli o troch hrách z jednej série, zhruba rovnaká porcia sa venovala tomu zvyšku.

Brnom zneli melódie z kultových českých hier

Začalo to hneď s psychologickou adventúrou Someday You’ll Return, ktorej hudba vyvoláva husiu kožu iným spôsobom, navyše je spestrená o moravské motívy a aj spev. Fenomenálna vokalistka hernú hudbu oživila v podobe, v akú nedúfali snáď ani samotní autori. Navyše na konci segmentu venovaného tejto hre sa na pódium z publika prišiel pokloniť aj Jan Kavan, autor hudby a jeden z autorov hry. Ďalší segment nás z moravského lesa zobral na Maldenské ostrovy. Fanúšikovia vedia, že to znamená hudbu z Flashpointu, respektíve ARMA: Cold War Assault. Nasledovali skladby z ARMA Reforger a aj ARMA 3. Opäť na pódiu nechýbal skladateľ, ale nebol to koniec pasáže hier od Bohemia Interactive. Príjemným spestrením boli skladby z Ylands.

Posledná časť koncertu sa venovala stratégii Last Train Home, ktorá vyšla minulý rok a priniesla príbeh československých legionárov a ich boji o život počas toho, ako sa snažia z Ruska dostať domov. To všetko je sprevádzane veľmi dobrou a atmosférickou hudbou, ktorá v podaní orchestra tiež ožila a chytila za srdce. Zábery z hry aj hraných trailerov na veľkoplošnej obrazovke nechýbali.

Brnom zneli melódie z kultových českých hier

Koncert Czech Games Live Orchestra bol príjemným zážitkom, aký by fanúšikom spomínaných hier nemal uniknúť. Našli by sa aj nejaké neduhy, napríklad réžia herných záberov občas haprovala a na obrazovke sme videli obrázok z hry, ktorá ale nesúvisela s hudbou. Ale to je len kozmetická chyba krásy na príjemnom hudobnom zážitku. Dnes v Brne hrá koncert hudby zo Zaklínača skupina Percival a aj o ňom vám potom prezradíme viac.





Páči sa mi! (+5)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Predám pc | rtx 4070 | i5 1270... (0)
Predám PC s nasledujúcimi parametrami: GPU: Nvi...
|Hype momenty pre hry (e3 revea... (5)
Som si tak spomenul na hype z roznych (dnes uz sta...
|Lotr:return to moria - môj rev... (13)
Mám už cez 100 hodín odohraného času a tak si hovo...
|34 aoc cu34g2xp/bk (17)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (2)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27146)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk