Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Hľadáte hernú klávesnicu a neviete akú veľkosť, akú značku?

pridal saver 21.7.2024 o 18:00 pod hardware
Akú hernú klávesnicu kúpiť?

HARDWARE > NOVINKY >

Ak rozmýšľate nad výberom hernej klávesnice, pripravili sme pre vás malé zhrnutie vašich možností. Tie sa v hernej oblasti stále rozširujú, aj keď technologický posun už nie je taký rýchly. Firmy si už štandardizovali svoje mechanické switche, niektoré ponúkajú aj optické alebo hallove, ale to len vo vyšších cenových kategóriách.

Ceny

V zásade máte na výber lacnejšie značky herných klávesníc, ktoré stoja okolo 40-60 eur aj s mechanickými switchmi, alebo drahšie, ktoré stoja okolo 100-200 eur. V ponuke sú aj najdrahšie modely okolo 200 eur, ktoré ponúkajú niečo extra. Či už špeciálne switche, wireless pripojenie, alebo iné bonusové funkcie.

Switche

Čo sa týka samotných switchov, máte na výber switche s odozvou, lineárne a ťukajúce, plus rôzne ich podverzie. Každá firma má svoje farebné kódovanie, ale v zásade platí, že červené sú lineárne, hnedé s odozvou a modré ťukajúce. Každému vyhovuje iný typ. Osobne preferujem lineárne a čo najtichšie. Väčšinou pri týchto klávesách ide o mechanické systémy, ktoré zopnú kontakt, ale existujú aj optické switche a switche postavené na hall efekte. Tieto sa používajú na analógovú odozvu, kde sa väčšinou dá nastaviť vzdialenosť, v akej sa má klávesa zopnúť alebo vypnúť.

Ďalšie rozdelenie je na high profile, teda vysoké klávesy, ktoré sú štandardné, alebo low profile, ktoré pripomínajú klávesnice z notebookov, sú nižšie a niekomu môžu lepšie vyhovovať.

Peknou vlastnosťou klávesníc je aj Hotswap, teda jednoduchá výmena switchov. Ak sa vám niektorá klávesa pokazí, nemusíte riešiť celú klávesnicu, len ju vyberiete so switchom a vymeníte ho. Často sú v balení náhradné switche, ale môžete si ich aj objednať alebo vymeniť zo switche, ktorú nepoužívate.

Veľkosť

Klávesnice sa ďalej delia na plné klávesnice, teda aj s numpadom, potom TKL (tenkeyless) pre tých, ktorí chcú menšie klávesnice, a nakoniec miniaturizované verzie, 75% a 60%. 75% klávesnice ešte majú šípky, ale natlačené k ostatným klávesom, a 60% sú plne bez šípok. Záleží len na vás, čo vám lepšie vyhovuje. Pre hranie však nie sú tieto najmenšie ideálne, keďže nemáte poruke všetky klávesy, ktoré by hra mohla používať.

Podložka

Osobne veľmi dôležitou súčasťou je podložka pod zápästia. Je veľmi vhodné, aby ste pri dlhom písaní alebo hraní mali položené zápästia. Ideálne je, ak je podložka mäkká z pamäťovej peny. Dajú sa podložky aj dokúpiť a pri tenkých klávesniciach ich nepotrebujete, ale vždy je lepšie ju mať. Najpríjemnejšie podložky majú Razer, Corsair a Asus.

Káblová alebo Wireless

Môžete si vybrať medzi káblovou a wireless klávesnicou. Keďže klávesnica je väčšinou na mieste, hráči to nevyhnutne nevyhľadávajú, ale ak máte radšej voľnosť a stôl bez káblov, môžete ísť aj týmto smerom.

Lokalizácia a mediálne klávesy

Nakoniec je tu ešte jedna vec, ktorú hráči veľmi neriešia, ale niekomu môže vadiť, a to je lokalizácia klávesnice. Väčšinou majú herné klávesnice len americký layout, len niektoré firmy a len niekedy dajú aj slovenskú lokalizáciu. Myslím, že viac takých klávesníc má Logitech.  Plus sledujte aj to, či má klávesnica mediálne klávesy a napríklad otočné koliesko na reguláciu zvuku, čo je tiež veľmi vhodný doplnok klávesníc.

 

 

Optické 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Razer HUNTSMAN V3 PRO Analog Optical za 281 eur

Jedna z najdrahších klávesníc, ale ponúka všetko čo by ste mohli chcieť.Mmá optické switche, príjemnú podložku pod zápästia, plné RGB podsvietenie, otočné koliesko na na zvuk a mediálne klávesy. Plus plná programovateľnosť, to je už pri týchto klávesniciach štandard. V ponuke je aj TKL verzia za 259 eur.

Razer tu má aj Deathstalker V2, ktorý má rovnako optické switche, aj keď prichádza bez podložky na zápästia ale za to s nizkoprofilovými klávesami ak by ste chceli práve tie. Rovnako je aj vo V2 Pro TKL verzii za 229 eur. Pekná je aj Razer Black Widow V4 Pro  za 269 eur alebo staršie Huntsman V2 teraz v akcii za 191 eur

 

 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Corsair K100 RGB OPX - US za 228 eur

Optické switche má aj Corsair vo svojej K100 klávesnici, ktorá je veľmi pekne dizajnovaná, aj keď širšia ako bežné klávesnice pre šesť programovateľných kláves na ľavej strane. Ak by vám prekážali Corsair má aj mierne nižšiu verziu v Corsair K70 PRO RGB Optical za 170 eur, bez doplnkových programovateľných kláves a má aj vymeniteľné switche.

 

 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

SteelSeries Apex Pro US za 233 eur

V tejto sfére má Stellseries svoju Apex Pro klávesnicu, ktorá používa ich SteelSeries OmniPoint switche s hallovým efektom a možnosťou nastavenia zopnutia. 

Dostupná je aj TKL a wirelsss verzia - SteelSeries Apex Pro TKL WL za 284 eur a SteelSeries Apex Pro Mini za 212 eur a SteelSeries Apex Pro Mini Wireless za 259 eur.

 

 

Štandardné plné a TKL

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

ASUS ROG STRIX FLARE II za 148 eur

Asus má v strednej triede veľmi peknú klávesnicu ROG Strix Flare II, ktorá má veľmi dobré vyhotovenie, kvalitnú a mäkkú podložku pod zápästia, dobré podsvietenie aj keď prekvapivo regulátor hlasitosti je na ľavej strane, plus ďalší nastaviteľný regulátor. Je dostatočne tichá. V strednej verzii má napravo RGB logo ROGu, ale ak chcete vyššiu verziu  FLARE II ANIMATE  - 196 eur tam na napravo anime plochu, na ktorú si môžete pridať animácie.

Asus má aj wireless verziu v ROG Strix Scope za 137 eur, ale bez samostatných mediálnych kláves a hlasitosti. Alebo nová Strix Scope II teraz za 123 v akcii, ktorá je štandardná káblová, ale už s mediálnymi klávesmi.

 

 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Logitech G915 LIGHTSPEED za 219 eur

Ak chcete tenkú low profilovú klávesnicu a ešte aj wireless, Logitech má veľmi peknú ponuku v G915 verzii. Vyzerá veľmi dobre a pridáva aj doplnkové programovateľné klávesy. Je tak tenká, že nepotrebujete ani podložku pod zápästia.  Klávesnicu má aj v TKL verzii za 184 eur

 

 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Alienware AW420K za 137 eur.

Dell má pod Alienware pekné klávesnice, kde majú teraz dizajnovo čistú AW420 verziu, aj keď ak chcete väčšiu stále je veľmi dobrá lowprofilová Alienware AW510K za 122 eur a nedávno sme recenzovali aj ich novú Alienware 920K verziu.

 

 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Logitech G PRO za 119

Z menších TKL herných klávesníc sa môžete pozrieť na Logitech G Pro, ktorá je pekným kompromisom medzi funkčnosťou a veľkosťou. Aj keď je to už staršia klávesnica, kde nedávno Logitech predstavil peknú wireless G515 TKL.

 

 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

SteelSeries Apex 7  za 187 eur

Stellseries má v strednej triede peknú klávesnicu v Apex 7 verzii, ktorá ponúka aj malý displej a podložku pod zápästia aj keď tvrdú položku.  Klávesnicu aj v TKL verzii za 127 eur.

 

 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Razer BLACKWIDOW V4 za 199 eur

Razer má v strednej triede Blackwidow klávesnicu so štandardnými switchmi a kvalitnou podložkou pod zápästia.  Staršia Razer BlackWidow V3 verzia je už len za 133 eur, a TKL V3 Tenkeyless za 108 eur.

 

 

 

75% a 60% klávesnice

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

ASUS ROG FALCHION RX Low profile za 134 eur

V ponuke je aj nízkoprofilová miniklávesnica od Asusu, tá je v 75% vyhotovení a ešte má aj šípky, page up, down a del a insert, je to zaujímavý kompromis, aj keď nemá F klávesy, ktoré sa v niektorých hrách zídu. Majú ešte aj ASUS ROG AZOTH verziu a aj ASUS ROG FALCHION. Všetky podobné, ale s iným dizajnom.

 

 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

HyperX Alloy Origins 60 za 99 eur 

Ak už chcete niečo super mini tak HyperX má 60% klávesnicu, kde skutočne nenecháva žiadne miesto nazvyš. Chýbať však môžu šípky a F klávesy.

 

 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Logitech G Pro X 60  lightspeed za 199 eur

Supermini 60% klávesnicu má aj Logitech, ktorý zmenši G Pro verziu. Klávesnica je rovno wireless.

 

Podobne mini ponuky majú aj Razer Huntsman Mini (Purple Switch), a aj  White Shark SHINOBI White RED – US - 40 eur, alebo Endorfy Thock Compact Wireless Red, US layout - 59 eur.  A ak chcete niečo superlacné, tak Rapture Cadet K-498 čierna je len za 7.45 eur

 

 

 

Štýlové klávesnice

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Keychron Q1 – Champagne Gold za 193 eur

Ak chcete niečo iné ako bežné klávesnice pozrite sa po Keychron klávesniciach, tie ponúkajú rôzne farby, vymeniteľné mechanické switche a aj rôzne veľkosti. Majú ako TKL, tak plné verzie v Keychron K10 sérii. Tu je celá ponuka.

 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

8BitDo Retro Mechanical Keyboard za 98 eur

Ak hľadáte vyslovene retro 8BitDo ponúka ako klávesnicu v Nintendo farbách, tak C64 a aj Fami edíciu. Ako doplnok pridávajú dve tlačidlá a k niektorým verziám aj joystick.

 

 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Logitech G715 TKL za 158 eur

Ak chcete príjemnú, bielu verziu aj s obláčikovou podložkou, tak G715 TKL bude dobrá voľba. Logitech má v tejto oblasti aj Logitech G915 LIGHTSPEED TKL  Carbon, alebo ružová a biela je aj  Logitech G PRO X TKL 

 

 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Razer Pro Type Ultra – US Layout za 199 eur

Rovnako aj Razer má peknú bielo-hliníkovú klávesnicu s bluetooth pripojením. Zameraná je hlavne na písanie.

 

 

Lacné mechanické herné klávesnice

Ak chcete lacné klávesnice, pozrite sa napríklad na Endorfy Thock TKL za 52 eur, Rapture X-RAY Outemu Red čierna - CZ/SK za 33 eur, Logitech má v nižšej kategórii Logitech G413 TKL za 57 eur, alebo HyperX má klasiku HyperX Alloy Origins za 90 eur. Teraz je v peknej zľave Rapture DELTA Cherry MX Blue čierna za 50 eur.





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Hra elden ring (1)
Dá sa stiahnuť niekde táto hra na pc...
|Dragons dogma 2 vs dragon age:... (0)
pozrite si tie hry a porovnajte...
|Psp a net (2)
Zdravím...vytiahol som po 100 rokoch zo šuplíka PS...
|Warner bros. prepúšťa v štúdiu... (0)
Niet sa čomu čudovať, Warner Bros. štúdio Rockstea...
|Tichšia mechanická klávesnica ... (2)
V podstate popis. Hľadám nejaký tichsiu mechanickú...
|Svet, ukrajina, vojny ... (25960)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk