Ponorka Titan sa spoliehala na ručne písanú Excel tabuľku

Bývalá zamestnankyňa spoločnosti OceanGate popísala „idiotský“ proces na zmapovanie polohy ponorky Titan, ktorá tragicky implodovala minulý rok.

pridal safer 24.9.2024 o 14:50 pod hardware
Ponorka Titan sa spoliehala na ručne písanú Excel tabuľku

HARDWARE > NOVINKY >

Vyšetrovanie stroskotania ponorky Titan na jej výprave k Titanicu pokračuje a aktuálne sa dozvedáme ďalšie detaily. Tie nám hovoria, že tam bolo veľa varovných vecí, ktoré boli ignorované a ktoré nakoniec viedli k nehode.

Bývalá dodávateľka spoločnosti OceanGate, Antonella Wilby, popísala „idiotský“ proces na zmapovanie polohy ponorky Titan, ktorá tragicky implodovala v strede minulého roka. Počas vypočúvania inštitúcie US Coast Guard Marine Board of Investigation tak opisovala akustický polohovací systém s ultra krátkou základnou čiarou (USBL) podobný GPS, ktorý na Titane generoval údaje o rýchlosti, hĺbke a polohe ponorky pomocou zvukových pingov.

Typicky sú tieto informácie automaticky nahrané do mapovacieho softvéru na sledovanie polohy. V prípade ponorky Titan šlo o bizarný spôsob zapisovania dát ručne do zošita a následného prepisovania do Excel tabuľky, ktorá po vyplnení bola nahrávaná do mapovacieho softvéru.

Spoločnosť nemala čas na štandardné mapovanie

OceanGate sa snažila o získavanie novej tabuľky každých 5 minút, čo však bolo veľmi pomalé,ä a ešte k tomu komunikácia s ponorkou ovládanou gamepadom prebiehala iba skrz krátke správy. Keď Wilby spoločnosti odporučila používať štandardný systém automatického získavania pingu a vykresľovania telemetrie, odbili ju s tým, že na vývoj zabudovaného systému v ponorke nemali dostatočný čas. Napokon bola poslaná domov po tom, čo im povedala, že je to „idiotský spôsob navigácie.“

Ponorka Titan sa spoliehala na ručne písanú Excel tabuľku

Nešlo o jediné problematické potopenie

Vo vypočúvaní taktiež spomenula 79. potopenie ponorky, kedy sa im kvôli mätúcemu mapovaniu podarilo stratiť kontakt a polohu ponorky. Dodala aj to, že z povrchu dokázala počuť silnú ranu kvôli posunu tlakového trupu v plastovej kolíske pri 80. potopení v roku 2022. Svedectvo o tomto poskytol aj bývalý vedecký riaditeľ OceanGate Steven Ross.

Podľa Rossa, šesť dní predtým, ako ponorka Titan implodovala, pilot ponorky a spoluzakladateľ spoločnosti Stockton Rush narazili s plavidlom do prepážky spúšťacieho mechanizmu, zatiaľ čo sa plavidlo pokúšalo vynoriť sa z ponoru 87. Tento incident mala zase spôsobiť porucha s nádržou, ktorá prevrátila ponorku. The Associated Press uvádza, že počas incidentu nebol nikto zranený, avšak Ross dodal, že nevie, či následne bola vykonaná kontrola ponorky.


Zdroj: www.msn.com



Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Lotr:return to moria - môj rev... (13)
Mám už cez 100 hodín odohraného času a tak si hovo...
|34 aoc cu34g2xp/bk (17)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (2)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (4)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (42)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26766)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk