FARM MANAGER WORLD

FARM MANAGER WORLD

Farmárčenie pre schopných manažérov

Dojmy

Popri iných žánroch sa od istej doby rozšírili aj farmárske simulátory, kde si hráči môžu vyskúšať  poľnohospodárske činnosti a veci s tým spojené. Často vidíme pestovanie plodín aj ako doplnok survival a RPG hier. Vo forme komplexného strategického manažmentu je ale farmárčenie skôr raritou. A Farm Manager World to chce zmeniť.

Hra vyšla vo verzii s predbežným prístupom, kde už teraz ponúka kampaň, free mód a scenáre v sólo režime a pridáva k tomu multiplayer. V ťažení sú aktuálne dostupné dve lokality – Európa a centrálna Amerika, časom bude doplnená Ázia. Začína sa s pomerne neveľkým, ale v prvých rokoch plne dostačujúcim pozemkom, ktorý môžete rozširovať o nové parcely. Tam stojí vaša centrálna budova, okolo ktorej postupne budujete rôzne úžitkové stavby, ako aj polia, pričom všetko musí byť pripojené k hlavnej ceste. Rozhodne vítaný je tutoriál, ktorý vám všetko podrobne vysvetlí, pretože celkový manažment je rozsiahly a aj dosť zložitý. Minimálne spočiatku, kým si zvyknete.

Základom sú polia, ktorých veľkosť si vytyčujete podľa uváženia, pričom si však treba všímať, koľko ľudí je potrebných na ich obhospodarovanie. Potom si vyberiete, čo zasejete, z veľmi bohatého zoznamu tuzemských aj exotických plodín. Každé pole má tabuľky s množstvom údajov, ktoré ukazujú jeho parametre, úrodnosť a možnosti pri jeho využívaní. Zahrňuje to strojový alebo manuálny spôsob obrábania, využívanie postrekov a umelého či prírodného hnojiva, penalty, bonusy, vlhkosť, rotáciu plodín, ktoré môžete každý rok striedať. Súčasne vidíte zoznam procesov, ktoré postupne prebiehajú, od sejby a kultivácie, cez ošetrovanie plodín, polievanie, až po zber úrody.


Ďalším krokom je zabezpečenie pracovnej sily. Postavíte budovu pre stálych a ďalšiu pre sezónnych pracovníkov. V tej prvej si najímate, optimálne podľa parametrov, permanentných zamestnancov, ktorých môžete prideľovať k akýmkoľvek budovám na farme a koordinovať ich aktivity. Sezónnym zamestnancom stanovíte plat a časové obdobie, v ktorom ich potrebujete a budú sa hlásiť sami. Najčastejšie ich využijete na poliach, kde sa zvyčajne automaticky zapoja do práce. 

Potom je čas postaviť sklady a sýpky, kam sa zvážajú dopestované plodiny alebo privážajú nákupy - nové alebo nedostatkové plodiny, krmivo, zvieratá, ktoré si v online predajni vyberáte vo forme mláďat alebo dospelých jedincov. Napríklad po výstavbe kurína potrebujete sliepky, ale môžete kupovať aj kuriatka. Pri zariaďovaní im však treba vybrať a zabezpečiť aj krmivo, optimálne niekoľko druhov potravy. Hlavným získaným produktom sú potom vajíčka, ktoré môžete predávať. Z dobytka v kravíne je to primárne mlieko a napríklad z rybníka kapry či iné druhy rýb. Ale môžete chovať aj ovce, morky, pštrosy či lamy s rôznym využitím. Treba pritom neraz riešiť aj vzniknuté situácie (choroby, pôrody a iné udalosti), ku ktorým musíte volať veterinára alebo zabezpečiť lieky.

Biznis na trhu uskutočňujete jednorazovými nákupmi či predajom, ale optimálne je nastavenie automatického obchodovania. Vtedy určíte, do akého množstva sa má nakupovať požadovaný tovar alebo aké prebytky z vašej farmy sa budú speňažovať. To sa bude diať neustále pri poklesoch či nadbytkoch na vašom hospodárstve. Zaistíte tak permanentný dovoz krmiva, či  dlhodobý predaj vašich výrobkov bez toho, aby ste na to museli dozerať. A potom sú tu ešte obchodné kontrakty, kedy sa zaviažete, že istej firme do stanoveného termínu dodáte požadované komodity. Za včasné dodávky sú nielen vyššie odmeny, ale sa aj zvyšuje vaša reputácia. Naopak, ak nedodržíte dohodu, ceny klesajú a rovnako aj vaša dôveryhodnosť.

Počas progresu je veľmi dôležitý manažment výcviku, čo je vlastne výskum v rôznych odvetviach - zvieratá,  polia, produkcia, obchod, logistika, stroje... Jednotlivé technológie sa odomykajú na základe postupu v kampani a po splnení určitých podmienok, napríklad po výstavbe konkrétnych budov. Tieto výdobytky potom prinášajú skúsenejších zamestnancov a zvýšia ich kapacitu, možnosť zväčšovať polia, robiť výnosnejšie obchody, odomknú nové technológie a budovy.

Zatiaľ čo v úvode sa spoliehate výlučne na manuálnu prácu stálych a sezónnych zamestnancov, postupne si dokážete prikupovať (v hotovosti alebo na lízing) traktory a rôzne iné vozidlá a stroje a k nim pluhy a prívesy na siatie, obrábanie pôdy a iné činnosti. Na techniku potrebujete vozový park so strechou alebo aspoň postaviť parkovisko. Časom sa stroje opotrebúvajú a vyžadujú opravu. No predovšetkým potrebujú obsluhu z radov vašich zamestnancov, pričom nie každý dokážete šoférovať a zvládať poľnohospodárske stroje. Mali by to byť teda zručnejší zamestnanci, ktorým zaškrtnete možnosť jazdiť a používať techniku.

Život na farme prebieha v súlade s ročnými obdobiami, ktoré sa tu striedajú, pričom sa pekne menia dni, týždne, mesiace a rastliny sa správajú podľa svojich cyklov. Čas sa dá podľa potreby zrýchliť a v zime sa toho veľa nedeje, takže tú môžete celú preskočiť. Potom len dostanete bilanciu toho, čo sa za ten čas udialo.


Môžeme povedať že Farm Manager World je veľmi komplexná hra s veľkým dôrazom na hĺbku a detaily pri vykonávaní poľnohospodárskych prác a súvisiacich aktivít. Niektoré súčasti sú však trochu zložitejšie a treba si na ne dávať pozor. Lebo ak niečo prehliadnete alebo zanedbáte, buď vám farma začne stagnovať, alebo postupne pôjdete do krachu (tvorcovia však mysleli aj na pôžičky od banky). Predovšetkým koordinácia a prerozdeľovanie zamestnancov je dosť náročná vec, minimálne v prvých hodinách hrania. Keď sa vám už ale farma pekne rozbehne a osvojíte si jej mechaniky, uvidíte rozkvitnuté polia, stajne plné dobytka a traktory pri siatí a oraní, budete mať z toho dobrý pocit. A hoci hra ešte nie je dokončená, už teraz sa jej kúpa  oplatí.


napísal uni 26.6.2024
Páči sa mi!
FARM MANAGER WORLD


Farm Manager World
PC

Vývoj: PlayWay / Cleversan Games
Štýl: Managementová
Dátum vydania:  2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zaujem o pc (14)
Caute, otazocka mal by niekto zaujem o pc co ma...
|Vyskladanie pc (30)
Čaute, chcem si vyskladať vlastné PC a bol by som ...
|Lenovo legion go vs asus rog a... (17)
Zdravim , zvazujem kupu handlandu rozhodujem sa me...
|Ps4 dualshock poradte ako opra... (4)
Ahojte, moj novy dualshock cca 3 mesiace standardn...
|Poraďte dobré sci-fi (13)
Zdar nevie niekto poradiť dobrú Sci-fi knižnú séri...
|Svet, ukrajina, vojny ... (22438)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk