XIAOMI REDMI PAD PRO

XIAOMI REDMI PAD PRO

8.5

Nový kráľ lacných tabletov?

Hoci sa pred pár rokmi mohlo zdať, že firmy to už s tabletmi pomaly vzdávajú, aktuálne sledujeme opačný trend. Potom ako si množstvo výrobcov smartfónov upevnilo svoje pozície na trhu, začali postupne s vydávaním tabletov pre rozšírenie svojho ekosystému. Po vzore iPadov a Galaxy Tab-ov priniesli svoje tablety aj Xiaomi a ich dcérske firmy Oppo, Redmi a One Plus. IPad vďaka niekoľkoročnému náskoku a výbornej  podpore síce stále kraľuje segmentu, no čínski výrobcovia útočia agresívnou kampaňou hlavne na cenu ich zariadení. Pre nás ako spotrebiteľov to teda prináša každoročne nové zaujímavé kúsky a po minuloročnom cenovom hite Redmi Pad SE prichádza jeho drahšia Pro verzia. Z papierových špecifikácií vyzerá Redmi Pad Pro výborne a na prvý pohľad by mal ponúkať všetko, čo by používateľ mohol potrebovať. Bude to ale skutočne tak?

Balenie a prvé dojmy

Balenie už tradične nesie inšpiráciu od jablčnej spoločnosti, ako aj dizajn samotného produktu. Samozrejme, ide o obrovskú placku s displejom a fotoaparátom na zadnej strane, takže asi nikto neočakáva že sa dizajn medziročne zmení na nepoznanie. Po rozbalení okrem samotného tabletu v balení nájdeme už len napájací kábel bez adaptéra. Redmi Pad Pro je dostupný v troch farebných vyhotoveniach, a to mentolovo zelená, modrá a tmavosivá. My sme siahli po tmavosivom prevedení, nakoľko oficiálny obal ktorý bol v čase nákupu pribaľovaný k zariadeniu ako bonus, bol v čiernom prevedení. Tablet disponuje hliníkovým telom, ktoré pôsobí oveľa kvalitnejším dojmom než pri SE verzii, všetko spolu pekne lícuje a nič nevŕzga alebo nevydáva neželané zvuky. Zároveň tablet pôsobí na pocit relatívne pevne, takže sa nemusíte báť že by ste ho ľahko ohli.

Okrem malého nápisu Redmi na zadnej strane nájdeme len dva čierne moduly fotoaparátu a blesku. Celkovo pôsobí zariadenie v rukách kvalitným dojmom, no zároveň aj trochu ťažko vďaka svojim rozmerom a batérii. Redmi zároveň spolu s Pro verziou vydalo aj svoj prvý stylus, ktorý pomenovalo Redmi Smart Pen. Nedisponuje žiadnymi magnetmi pre prichytenie na zariadení, na to slúži kožené pútko pod tlačidlami ovládania hlasitosti a nabíja sa len cez pripojenie USB-C nabíjačky. V balení nájdete, samozrejme, náhradné hroty. Disponuje ale dvomi tlačidlami, ktoré dávajú prísľub lepšej ovládateľnosti funkcií pera. Spracovanie pôsobí taktiež dobre, hlavne s prihliadnutím na cenu, nakoľko pero musíte dokupovať zvlášť.

Xiaomi Redmi Pad Pro
Xiaomi Redmi Pad Pro Balenie je dizajnovo veľmi vydarené
Balenie je dizajnovo veľmi vydarené


Xiaomi Redmi Pad Pro V balení okrem tabletu a káblu nič naviac nedostanete
V balení okrem tabletu a káblu nič naviac nedostanete


Xiaomi Redmi Pad Pro Sivé prevedenie vyzerá veľmi elegantne
Sivé prevedenie vyzerá veľmi elegantne





Špecifikácia

  • Displej: IPS LCD, 12.1″, 2560 x 1600, 120 Hz
  • Procesor: Snapdragon 7 gen 2
  • OS: Android 14
  • Pamät: 6GB / 128GB (microSD do 1.5TB)
  • Kamera: 8 MP, f/2.0, (wide)
  • Predná kamera: 5 MP, f/2.2, (ultrawide)
  • Nabíjanie: 10W
  • Rozmery:  280 x 181,9 x 7,5 mmmm
  • Váha: 571g
  • Batéria:  10 000 mAh
  • Ostatné: BT 5.2, WIFI 6, 3,5mm jack, USB-C 2.0, 33W nabíjanie

Pri tablete je pre väčšinu používateľov to najdôležitejšie displej. Xiaomi si to dobre uvedomuje a už aj lacný Redmi Pad SE disponoval na pomery svojej ceny výborným displejom. Pri Redmi Pad Pro ale kvalitu displeju posunulo zas o úroveň ďalej a na prvý pohľad by som sa nebál jeho kvalitu porovnať so Samsung Galaxy Tab 9 a FE, prípadne staršími iPadmi AIR. Jednoducho jeho farby pôsobia živo, všetko je dostatočne jemné a ostré vďaka vysokému rozlíšeniu a o plynulosť sa postará 120Hz obnovovacia frekvencia. Displej pokrýva 83,4% plochy zariadenia, takže rámčeky sú dostatočne tenké a vďaka pomeru strán 16:10, Dolby Vision a jasu 600 nitov si užijete aj multimediálny obsah. Voľba 12,1“ uhlopriečky sa nakoniec ukázal ako ideálny kompromis, nakoľko poskytuje viacej plochy pre zobrazenie obsahu a písanie pomocou pera, no zároveň netrpí jeho mobilita. Oproti 11“ Pad SE narástol do výšky len o 2,5cm a do šírky o 1,5cm, pričom si zachoval takmer rovnakú hrúbku. Vďaka nárastu rozmerov ale výrobca dokázal do tabletu vtesnať masívnu 10 000 mAh batériu. O ochranu displeja sa stará sklo Gorilla Glass 3, ktoré by malo v spojení s ochranným obalom poskytnúť dostatočnú ochranu.

Xiaomi Redmi Pad Pro
Xiaomi Redmi Pad Pro Vyosenie portov kazí celkový dojem
Vyosenie portov kazí celkový dojem


Xiaomi Redmi Pad Pro Písanie s perom je veľmi príjemné, zároveň viiete využívať multitasking
Písanie s perom je veľmi príjemné, zároveň viiete využívať multitasking


Xiaomi Redmi Pad Pro Naraz viete mať otvorené až tri aplikácie
Naraz viete mať otvorené až tri aplikácie





120Hz obnovovacia frekvencia neslúži len na peknú plynulosť animácií v systéme alebo aplikáciách, ale vďaka peru aj na plynulé a čo najrýchlejšie prenášanie pohybov na digitálnu plochu. Ak očakávate odozvy, aké ponúkajú najnovšie Apple Pencil, tak Redmi Pad Pro nebude pre vás. Pero a písanie fungujú na prvú generáciu výborne, no je ešte cítiť menší lag pri rýchlych pohyboch. Ak by som to mal prirovnať k Apple Pencil, s ktorými mám asi najdlhšie skúsenosti, Redmi Smart Pen by som umiestnil odozvou a kvalitou niekde medzi prvú a druhú generáciu Pencil. Čo ale treba pochváliť, sú dve funkčné tlačidlá priamo na ceruzke. Celkovo majú namapované štyri funkcie, ktoré sa vyvolávajú buď stlačením tlačidla alebo jeho držaním. Držaním spodného tlačidla aktivujete gumu a držaním horného zas snímanie obrázka pomocou výberu plochy, ktorú chcete uložiť. Stlačením spodného tlačidla meníte pri kreslení posledné tri zvolené nástroje a stlačením horného zase posledné tri zvolené farby. Ak hľadáte lacné zariadenie na písanie poznámok, prípadne skicovanie vašich nápadov, Redmi Pad Pro môžeme rozhodne odporučiť.

O plynulý chod tabletu sa stará už dobre známy Snapdragon 7 gen 2, ktorý nájdete v množstve mobilov strednej triedy. Výkonovo sa Antutu benchmarkoch pohybuje na úrovni 585 715 bodov, pričom CPU dosiahlo 198 495 bodov, GPU 129 925 bodov a pamäť 101 704 bodov. Výkon je teda podobný, aký dosahuje aj konkurencia, napr. už spomínaný Galaxy Tab 9FE. Procesoru sekunduje v našom prípade 6GB RAM a 128GB disk. Na plynulý chod spolu s 6GB virtuálnej pamäte daná konfigurácia úplne postačuje, no viete siahnuť po 8GB verzii. Tá, žiaľ, ale v čase nákupu zariadenia nebola na SK trhu dostupná. Plus do predaja už prišla aj verzia s 5G.

Snapdragon je už roky známy aj svojou efektivitou pri práci s batériou, a inak to nie je ani v tomto prípade. Napr. Antutu priebeh celého Antutu benchmarku spotreboval len necelých 6% batérie, hranie hier ako Hearthstone s povolenými vysokými FPS za 30min spotrebuje cca 8% batérie. Celkovo si zahráte mobilné hry ale bez problémov, čo bol najväčší mínus Redmi Pad SE, kde slabučký Snapdragon 680 bojoval s plynulým chodom (nepomáhala mu ani malá 4GB kapacita RAM). Snapdragon 7 gen 2 nie je, samozrejme, žiaden vlajkový model, no na prehrávanie videí, streamov, surfovanie po webe a občasné hranie vám dobre poslúži.

Odhadovanie výdrže batérie pri tabletoch je vždy náročné, nakoľko každý používame tablet inak. V mojom prípade sú to tak max 2-3h denne surfovania po webe alebo prehrávanie YouTube videí, prípadne písanie poznámok. Počas testovania som sa pri mojom bežnom používaní dostal na výdrž takmer 183 hodín, teda prakticky týždeň od posledného nabíjania s tým, že mi zostávalo ešte 9% batérie. Pri aktívnejšom používaní môžete počítať s výdržou okolo 2-3 dní. Iné to je ale s perom, ktoré som počas rovnakej doby musel nabíjať minimálne dva razy. Ak ale využívate tablet aktívnejšie, vďaka 33W rýchlemu nabíjanie dobijete tablet z 10-100% do 2 hodín. Pri nabíjaní len 25W nabíjačkou som dosiahol čas rovné dve hodiny. Tablet zároveň podporuje štandardy PD3.0 a QC3+.

Xiaomi Redmi Pad Pro
Xiaomi Redmi Pad Pro Ukážka fotky z hlavného snímača
Ukážka fotky z hlavného snímača


Xiaomi Redmi Pad Pro Displej je vďaka svojmu rozlíšeniu veľmi jemný
Displej je vďaka svojmu rozlíšeniu veľmi jemný


Xiaomi Redmi Pad Pro Hry tabletu nerobia žiadny problém
Hry tabletu nerobia žiadny problém





Samostatnou kapitolou sú fotoaparáty. Výrobcovia už pravdepodobne pochopili, že používateľ nebude využívať tablet ako primárne zariadenie na fotenie na cestách, a teda začali trochu šetriť na kvalite samotných modulov. Hlavná kamera má rozlíšenie len 8MP, ktorá je primárne určená skôr na skenovanie dokumentov a QR kódov, no zvládne núdzovo v dobrom osvetlení aj relatívne slušné fotky. Z videa je podporované len FHD rozlíšenie v 30FPS, a to ako pre hlavnú, tak aj selfie kameru. Selfie kamera zároveň slúži aj ako snímač pre odomknutie pomocou tváre. To je ale veľmi citlivé na svetelné podmienky, a preto asi skôr budete odkázaní na zadávanie kódu, nakoľko chýba čítačka odtlačkov prsta. Z hľadiska portov je tablet vybavený nadštandardne, nakoľko disponuje 3,5mm jackom pre slúchadlá, ale aj slotom pre pamäťové karty až do veľkosti 1,5TB. Interné úložisko si viete teda pohodlne v prípade potreby rozšíriť. Oproti Redmi Pad SE sa zlepšila aj rýchlosť úložiska, kde rýchlosť čítania stúpla na 910,7 MB/s a rýchlosť zápisu stúpla na 510MB/s. Pri náhodnom prístupe sa rýchlosti pohybujú na úrovniach 407 a 318 MB/s.

Čo sa ale stále nezlepšilo, je jemné vyosenie USB-C portu a 3,5mm jacku, ktoré nie sú presne vycentrované na stred, ale sú bližšie k spodnej hrane. Ide síce o detail, ktorý nemení nič na funkčnosti, no pri pohľade zboku to pôsobí divne, hlavne keď otvory pre reproduktory sú na pohľad presne v strede hrany. Redmi Pad Pro disponuje štyrmi kvalitnými reproduktormi, ktoré nesú označenie Dolby Vision Atmos a znejú na cenové pomery tabletu jednoducho super. Sú dostatočne hlučné, majú trochu hĺbku a zároveň hovorené slovo nepôsobí plochým dojmom. No ide o reproduktory porovnateľné so zariadeniami od 600+ Eur. Jednoducho na niečom sa muselo trocha šetriť. Zvuk ale doručia výborný na strednú triedu a nižšiu strednú triedu zariadení.

Záver

Redmi Pad jednoducho dospel. Odstránilo sa množstvo drobných nedokonalostí, ktoré kazili celkový dojem, či už na úrovni softvéru alebo výkonu. Za cenu okolo 250-280 Eur, v ktorých sa na SK trhu tablet pohybuje, dostanete vynikajúci pomer ceny a výkonu. Možnosť prikúpenia pera posúva tablet opäť na inú úroveň a vyzýva nielen modely od Xiaomi, ale hlavne Samsung, Lenovo a Apple, ktoré sú často v inej cenovej kategórii. Ak ste nenáročný používateľ, ale potrpíte si na plynulosť, Redmi Pad Pro sa aktuálne javí ako najlepšia voľba. Otázna je ale podpora softvéru, ktorá by mala mať pre Redmi typické 2 veľké aktualizácie systému, kde konkurencia už začína mať značne navrch. Tablet ale počas testovania v ničom nezaváhal a je vidieť, aký pekný skok urobilo Xiaomi so svojím Hyper OS v oblasti tabletov. Škoda len, že chýba možnosť prenosu obrazu cez USB-C port.


napísal tomass 4.10.2024
Páči sa mi! (+2)
8.5
XIAOMI REDMI PAD PRO
+ kvalitný displej
+ dobrý zvuk
+ nadštandardná výdrž batérie
+ spracovanie
+ dizajn
+ cena
+ pero
- kvalita kamier
- chýbajúca čítačka odtlačku prsta
- nemožnosť prenosu obrazu cez USB-C
- absencia GPS (model bez 5G)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Game-debate.com (3)
Ahoj ... ide vám táto stranka niekomu ? Je to stra...
|Rada ohľadom nákupu win 11 (5)
Ahojte, Chcem sa poradiť ohľadom nákupu Win 11 n...
|Alienware / nový notebook (2)
Ahojte chcem si kúpiť herný notebook ktorý by som ...
|Nové pc (17)
Ahojte! Asi po 16 rokoch sa chcem vrátiť k PC, (...
|Predám pc | rtx 4070 | i5 1270... (0)
Predám PC s nasledujúcimi parametrami: GPU: Nvi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27150)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk