SAMSUNG QLED 65'' QN900D - 8K MINILED TV

SAMSUNG QLED 65'' QN900D - 8K MINILED TV

9.0

8K sa pomaly rozbieha

Test

Samsung pravidelne každý rok okrem svojich 4K OLEDov, 4K QLEDov prináša aj 8K QLED verzie a tento rok tomu nie je inak. Tie sú znovu QN sérii a teda im nechýba miniLED podsvietenie pre kvalitnejší obraz a tentoraz aj s 240Hz refreshom.

Samozrejme voľba 8K je stále otázna voľba, keďže obsahu je minimálne a využiteľnosť pre natívny obraz malá. Ale ak vám nevadí finančná stránka stále to nie je zlá voľba. Totiž 8K obrazovku vie TV využiť aj bez natívneho obrazu a AI upscaling zo 4K obrazu alebo aj nižších rozlíšení ponúkne ešte ostrejší obraz ako pri štandardných 4K TV. 

Špecifikácie QN900D 

  • Obrazovka - 65" 8K rozlíšenie, 144Hz / 240Hz refresh
  • Podsvietenie - miniled  - 1920 zón
  • Systém: Tizen
  • Porty: 4x HDMI 2.1
  • Procesor: NQ8 AI Gen3  (4 jadrá, 512 AI jednotiek)
  • Funkcie: DVB-T2/S2/C, WiFi 5 , Bluetooth 5.2
  • HDR: HDR10, HDR10+ 
  • Funkcie: VRR / FreeSync / G-Sync, Game Bar 4.0, ALLM
  • Zvuk: 6.2.4 90W
  • Audio:  Dolby Atmos , DTS Audio, Object Tracking Sound
  • Odber: 262 W (typical), 370 W (maximum)

Tu rátajte s tým, že Samsung pri 8K TV ešte posúva ako obraz, tak zvuk nad QN95 ponukou v 4K verzii a teda ak budete chcieť od Samsung QLED televízorov viac, toto je smer, ktorým sa môžete pozrieť. Aj keď samozrejme, cena tam ide vyššie. 

Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV
Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV Pri 8K Samsungoch čakajte ostrý obraz a pekné farby.
Pri 8K Samsungoch čakajte ostrý obraz a pekné farby.


Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV Systém je stále Tizen s niekoľkými vylepšeniami.
Systém je stále Tizen s niekoľkými vylepšeniami.


Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV TV je tenký s perforáciami po okraji pre zvuk
TV je tenký s perforáciami po okraji pre zvuk





Konštrukcia

Konštrukčne je TV znovu veľmi pôsobivo vyriešený, nakoniec v tomto je Samsung doma a vždy si dáva hlavne na tenkosti TV záležať. Dostanete Tu znovu čakajte len približne 1cm hrubú televízor a to po celej šírke. Jediné čo z neho mierne vystupuje je séria vyrezaných zadných reproduktorov. Ďalšia séria reproduktorov je skrytá v okraji TV, ktorý je náležite tomu perforovaný. 

Samsung tu pridal svoj stredový oceľový stojan, ktorý je ťažký drží TV pevne na mieste. Tentoraz je tu bezskrutkový stojan, ktorý sa jednoducho zloží z troch častí. Je to vyššia verzia stojanu oproti QN90 verzii, v ktorej je základný, skrutkovací, ale rovnako masívny.

Zároveň v tejto QN900 verzii je procesor a celá elektronika presunutá do externého One Connect boxu, ktorý je tu modernejší, ako v QN90. Je tenký, plochý a lesklý. Zároveň rovnako ako v nižších verziách si ho môžete položiť na poličku pre jednoduchšie pripájanie nových zariadení, alebo ak nič pripájať nepotrebujete, rovno ho viete zachytiť na stojan za televízor. Konkrétne tu sa položí nad stojan a zachytí o TV. One Connect box sa  štandardne pripája priesvitným káblom, ktorý je vo vnútri strieborný a tak ako tak zanikne, ak ho budete ťahať po stene. Aj keď čakajte, že jeho hrúbka je okolo centimetra. Ideálne je ťahať tieto káble cez stenu.

Samotný One Connect box má všetky štandardné vstupy a teda štyri HDMI 2.1 porty, USB porty, CI karta, LAN, satelitné a aj káblové pripojenie. V TV je len pripojenie kábla z tohto boxu a jeden USB port na kameru, ak si ju budete chcieť pripojiť na TV pre videohovory.

Ovládač

Ovládač prichádza štandardný moderný samsungovský a teda malý umelohmotný so solárnym nabíjaním. Je dizajnovaný na to aby nezavadzal a ponúka len potrebné tlačidlá pre moderné ovládanie TV. Teda smerové ovládače, hlasitosť, programy, home a play tlačidlá a aj tlačidlá na nastavenia. Plus séria sponzorovaných tlačidiel na spustenie aplikácií.

Osobne by som bol spokojnejší, keby k 5000 eurovému TV bolo viac luxusnejšie ovládanie, už len pre ten pocit. Síce to Samsung tlačí na ekológiu, ale v tejto verzii mohol mať aspoň kovový obal.

Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV
Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV HDR je tu veľmi dobré s vysokým jasom a aj kvalitnými tmavými farbami.
HDR je tu veľmi dobré s vysokým jasom a aj kvalitnými tmavými farbami.


Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV Nechýba rýchle menu na nastavenia.
Nechýba rýchle menu na nastavenia.


Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV A je tu aj štandardné hlbšie veľké menu s nastaveniami.
A je tu aj štandardné hlbšie veľké menu s nastaveniami.





Obrazovka

Obrazovka je tu stále LCD, keďže 8K OLEDy sa ešte nerobia, zároveň je tu miniLED posvietenie, ktoré Samsung nazval Quantum Matrix PRE Mini LED  a rovno s peknými 1920 zónami podsvietenia pri 65" uhlopriečke (do 2340 zón pri 85" verzii). Ponúkne kvalitný obraz s peknou farebnosťou a aj samotné kontrasty prekvapivo čisté. Blooming okolo textov je tu minimálny a prakticky ho nevidieť.  Aj keď vzhľadom na to, že je to stále LCD a miniled podsvietenie, na šedej obrazovke vidieť nerovnomernosti podsvietenia, ale s tým treba rátať pri každom minilede a ani OLEDy často nie sú plne rovnomerné.

Samozrejme tu je 8K rozlíšenie teda počet pixelov je štvornásobne vyšší ako pri 4K. Pixely tak prakticky ani pri priblížení nevidíte. Zároveň AI upscaling pracuje, ako na základných SD rozlíšeniach, tak aj na 4K rozlíšení a zvyšuje obraz do 8K a tak prakticky všetko bude vylepšené a ostrejšie oproti 4K verziám TV. Ten rozdiel aj vidieť pri sledovaní, aj keď samozrejme, či si kupovať 8K TV je na zvážení.

Čo sa týka jasu, ten ide cez 2000 nitov pri HDR a vďaka 30-bitovej obrazovke aj čistými prechodmi v šedých a tmavých farbách. Zároveň ponúka HDR10, HDR10+, HLG a to aj v hernej verzii, ale ako zvyčajne, nie je tu Dolby Vison, čo je možno škoda vzhľadom na oslovenie zákazníkov. Zároveň, keď už licencujú Dolby Atmos, mohli by už pridať aj Vision.

Samotná obrazovka funguje v základnom stave na 120Hz, či už 4K alebo 8K, ale má aj 240Hz režim, ktorý sa vie zapnúť pri PC pripojení v 4K 240Hz, respektíve je tu motion systém, ktorý vie zvýšiť obraz na 240Hz.

Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV
Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV Pri hrách TV podporuje Game Bar s vlastnými možnosťami.
Pri hrách TV podporuje Game Bar s vlastnými možnosťami.


Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV Podpora herných funkcií je hlboká až na Dolby Vision Gaming pri Xboxe
Podpora herných funkcií je hlboká až na Dolby Vision Gaming pri Xboxe


Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV Aplikácie v TV väčšinou podporujú 8K rozlišenie.
Aplikácie v TV väčšinou podporujú 8K rozlišenie.





Systém 

Samsung tu stále používa svoj štandardný Tizen systém, ktorý sám o sebe nie je zlý, má všetko čo treba a to od nastavení, cez všetky aplikácie, ale už je vizuálne a povedal by som aj výkonovo zastaralejší. Konkrétne v tomto TV je síce najvýkonnejší procesor, aký Samsung používa a systém je dostatočne rýchly, ale nie je to ten pocit, aký ponúka napríklad Google TV s animáciami a plynulosťou. 

Tizen má svoju úvodnú obrazovku s aplikáciami a výpisom položiek z niektorých streamovacích video aplikácii, pridáva sa záložka Daily, kde majú veci spojené cez SmartThings, ale teraz pridali aj fitness cvičenia. Nechýba Ambient režim, ktorý ponúka témy, obrázky a animácie keď nepozeráte TV. Nakoniec na západe majú aj Gaming záložku, ktorá zhŕňa herné streamovacie aplikácie. U nás zatiaľ nie je, ale aplikácie ako Xbox alebo Geforce now máme dostupné a viete sa cez ne zahrať len použitím gamepadu bez nutnosti PC alebo konzoly.

V systéme je teraz nová informačná obrazovka, ktorá sa môže spúšťať po vypnutí TV. Táto obrazovka ukazuje počasie, ktoré sa dá rozkliknúť a ponúkne detaily, pridávajú sa vaše vlastné poznámky, smartthings prepojenie. Celé je to postavené na widgetoch, ktoré môžete na obrazovke vyberať. Samsung ich tu ešte nemá veľa, ale je tam potenciál. Napríklad načítavanie aktuálnych správ by bol pekný. doplnok

Čo sa týka podpory 8K rozlíšenia v aplikáciách, podporujú ho niektoré aplikácie, niektoré nie. Napríklad youtube pekne vie spúšťať 8K videá, ktoré má v ponuke, niektoré streamingové aplikácie rovnako majú aspoň časť 8K obsahu, ale zatiaľ je to minimum. 8K obsah si môžete pozrieť aj cez USB, či už fotky, alebo 8K videá natočené mobilom, prípadne filmy. Všimol som si však, že napríklad browser nefunguje v 8K, ktorý akoby upscaloval nižšie rozlíšenie a vidieť tam AI zaoblenia, nie je to . Ale čo pekne funguje, je 8K prepojenie z PC. Obraz je parádne ostrý a vidíte všetko natívne. Tam viete ísť v 8K 60Hz (maximum pre HDMI 2.1), alebo 4K pri funguje 144Hz alebo až 240Hz, čo je pekná vec pre hráčov, ktorý by chceli mať takto pripojené PC k TV.

Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TVSamsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV

Hry

Samotné hranie je na TV parádne. Ako vždy Samsung ponúka nízky lag ktorý je okolo 7ms v 120Hz a prakticky ho tak nebudete cítiť. TV má všetky štyri HDMI porty v 2.1 verzii a môžete tak zapnúť najvyššie rozlíšenia do každého. Ako bolo spomínané, hrať môžete aktuálne v 8K len cez PC, konzoly teraz nemajú možnosť nastavenia rozlíšenia vyššieho ako 4K, ale prichádza PS5 Pro, ktorá by už mala mať možnosť vybrať 8K rozlíšenie a niektoré hry zrejme hrať aj natívne. Uvidíme, čo nakoniec ponúkne. Nejdeme predbiehať, keďže aj staré konzoly mali 8K na krabiciach a nič z toho.  Samozrejme aj pri PC, ak chcete ísť na plných 8K, potrebujete aj vysoký výkon, ideálne aspoň RTX 4080 alebo RTX4090 grafické karty pri náročnejších hrách.

TV má v hernej oblasti aj game bar, ktorý môžete aktivovať počas hrania a ponúkne rýchle nastavenia určitých funkcii. Napríklad pridanie zameriavača na obrazovku, zväčšenie minimapy, filtre na obraz podľa žánru. Základné možnosti, ktoré možno ani nevyužijete. Ale minimálne vidíte v akom rozlíšení idete a s akým framerate.

Spotreba

Pri 8K TV rátajte s vyššou ako bežnou spotrebou. Pri 65 palcových TV väčšinou býva od 100 do 250W, tu idete s na maxime okolo 330-350W. Čo je pekný nárast, ale záleží od jasu aký si nastavíte. Pri ekorežime a teda nižšom jase má TV spotrebu okolo 130W. Nechýba znižovanie jasu podľa okolitého osvetlenia.

Zvuk

Zvuk je tu veľmi pekný, snaží sa byť priestorový vďaka 6.2.4 kanálom a Dolby Atmos, zároveň ponúka vysoký 90W výkon. Znie veľmi čisto v celej šírke pásma. Pridáva sa aj Object Tracking Sound Pro na sledovanie objektov po obrazovke a upravovanie pozície zvuku, ako aj  Q Symphony na prepojenie reproduktorov a soundbaru.  

Samozrejme soundbar je základ pri týchto drahších TV a pekne vie rozšíriť zvuk hlavne o basy vďaka subwooferu. K tomuto TV nám Samsung poslal aj Q990D soundbar, ktorý sme minule recenzovali a peknému obrazu pridá priam kino zvuk. Ale pre tieto väčšie soundbary si priplatíte.

Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV
Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV Určite si k TV zaobstarajte aj soundbar, aby ste zvýšili kvalitu zvuku.
Určite si k TV zaobstarajte aj soundbar, aby ste zvýšili kvalitu zvuku.


Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV Samotný zvuk nie je zlý ani priamo z TV, ale subwoofer na soundbare tomu pridá hĺbku.
Samotný zvuk nie je zlý ani priamo z TV, ale subwoofer na soundbare tomu pridá hĺbku.


Samsung QLED 65'' QN900D - 8K miniLED TV One Connect box je tu menší, dizajnovo príjemný a so všetkými potrebnými vstupmi.
One Connect box je tu menší, dizajnovo príjemný a so všetkými potrebnými vstupmi.




Ísť už do 8K?

Celkovo je Samsung QN900 TV v línii očakávaní a teda ponúkne kvalitný miniLED obraz, prekvapivo dobré podsvietenie a dostatok zón s čistejšími prechodmi. Systém by už síce potreboval modernizovať, ale streamovacie aplikácie ponúka všetky a to ako filmové, tak herné. Zároveň je to mierne vyšší TV ako 4K QN90 v kvalite obrazu a aj zvuku. Pekne vidieť ako TV využíva 8K rozlíšenie pri upscalingu z nižších rozlíšení a obraz je ostrejší ako na 4K TV.  Samozrejme, ak do toho pôjdete je dobré mať aj zdroje 8K obrazu, aby ste TV využili naplno, napríklad z videí z mobilov, prepojením s PC, alebo teraz príde aj PS5 Pro, ktoré by už malo dostať reálnu 8K podporu a zrejme niekoľko hier pôjde aj v plnom rozlíšení. 


napísal saver 20.9.2024
Páči sa mi! (+2)
9.0
SAMSUNG QLED 65'' QN900D - 8K MINILED TV
+ 8K obrazovka pekne upscalingom viditeľne zlepšuje aj 4K obraz
+ pekný obraz a kvalitné farby
+ dostatok zón podsvietenia vytvára len minimálny bloom
+ 4K 240Hz podpora pre PC
- 8K využitie je stále len minimálne
- cenový skok proti 4K
- Tizen by už potreboval upgrade


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (15)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (2)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (4)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Test drive unlimited sc: niekt... (0)
Čaute, je tu niekto kto hrá TDU:SC na PC? Rád by s...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26655)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk