STEELSERIES APEX PRO GEN 3

STEELSERIES APEX PRO GEN 3

9.5

Nebíčko pre vaše prstíky

Firma Steelseries je už dobre známa medzi hráčmi, prináša ako kvalitné headsety, tak klávesnice a aj myši, ale má aj gamepady, podložky a aj mikrofóny a reproduktory. V každej oblasti ide do vysokej kvality a inak to nie je ani pri najnovšej verzii klávesnice Steelseries Apex Pro. 

Samotná klávesnica nie je nová. Prvá verzia vyšla v roku 2019, ale pravidelne ju vylepšujú a práve sa dostala do svojej tretej verzie. Tá je vylepšená v rôznych smeroch a ponúka ešte lepší zážitok. Pridávajú sa nové tlmiace prvky, lepšia stabilizácia klávesov, nové možnosti v aplikácii. Nechýbajú nové hallove Omnipoint 3.0 switche a ani OLED displej. K tomu je klávesnica  dostupná v troch veľkostiach, od malej mini verzie, cez TKL, až po plnú, k tomu nechýbajú wireless verzie.  Každý si tak môže vybrať, ale je to high-endová klávesnica a, samozrejme, je potrebné rátať s náležitou cenou.

Špecifikácia Steelseries Apex Pro Gen 3:

  • OMNIPOINT 3.0 HyperMagnetic switche
  • nastaviteľné zopnutie switchov 0,1 mm - 4,0 mm
  • odozva 0,7 ms
  • pamäť na 5 profilov
  • podsvietenie RGB pod každým klávesom
  • 32-bit ARM procesor
  • OLED displej
  • veľkosť 437 mm x 139 mm  x 41 mm 
  • váha 1403 g 
  • odpojiteľný USB-C na USB-A kábel

Dostanete tak pôsobivú klávesnicu s najlepšími technológiami a aj veľmi dobrým softvérom. Skutočne sa nie je na čo sťažovať. Možno len na malé detaily.

Steelseries Apex Pro Gen 3
Steelseries Apex Pro Gen 3  Nová verzia Apex Pro klávesnice práve vyšla
Nová verzia Apex Pro klávesnice práve vyšla


Steelseries Apex Pro Gen 3  Znovu čakajte pevnú konštrukciu a minimalistický profil
Znovu čakajte pevnú konštrukciu a minimalistický profil


Steelseries Apex Pro Gen 3  Kábel bude teraz odpojiteľný. Nečakajte USB-hub.
Kábel bude teraz odpojiteľný. Nečakajte USB-hub.





Konštrukcia klávesnice ide vo vysokom štandarde Steelseries, kde telo klávesnice je zložené z kovovej vrchnej časti a pevného plastu na spodnej strane. Zároveň veľkosť je minimalistická, so snahou o čo najmenšiu plochu klávesnice. Na spodnej strane nájdete gumené podložky proti šmýkaniu a rovnako vysúvacie nožičky sú pogumované. Je to konštrukcia, ktorú firma používa pre všetky svoje vyššie klávesnice.

Tentoraz už klávesnica nemá napevno pridaný káble, ale moderné USB prepojenie, kde v klávesnici je USB-C port a v balení dostanete dostatočne dlhý, látkou obalený a veľmi dobre ohybný USB-C - USB-A kábel. Môžete, samozrejme, použiť aj iný alebo vlastný. 

Steelseries pridáva aj svoj valček na hlasitosť, tlačidlo na menu pre OLED displej. Na ňom môžete nastavovať klávesnicu alebo mať na ňom aj spustenú niektorú aplikáciu. Mimo toho už má klávesnica len štandardné klávesy, buď plné s numpadom v 100% veľkosti klávesnice, alebo bez numpadu v TKL a majú aj mini verziu bez šípok. Nie sú tu tak doplnkové klávesy a sú tu len štyri sekundárne funkcie. A to na marká a stlmovanie a zjasňovanie podsvietenia. Ak by ste chceli viac, môžete si pridať makrá cez aplikáciu.

Klávesy sú tu vyššie a nadvihnuté nad samotnú klávesnicu, je to pre switche, ktoré si môžete jednoducho vymeniť. Je tu hotswap funkcia, a teda ak by sa niektorý switch pokazil, alebo by ste chceli na niektorom klávese iný typ switchu, môžete ho vymeniť.

Steelseries Apex Pro Gen 3
Steelseries Apex Pro Gen 3  Nová generácia veľa v dizajne nemení, ale ten je aj tak veľmi dobrý
Nová generácia veľa v dizajne nemení, ale ten je aj tak veľmi dobrý


Steelseries Apex Pro Gen 3  Klávesy majú nové tiché omnipoint 3.0 switche
Klávesy majú nové tiché omnipoint 3.0 switche


Steelseries Apex Pro Gen 3  Displej nechýba a môžete si ním rovno klávesnicu nastavovať, a to aj výšku zopnutia switchov.
Displej nechýba a môžete si ním rovno klávesnicu nastavovať, a to aj výšku zopnutia switchov.





Čím klávesnica vyniká, je jej tichosť. Samozrejme, sú tu red switche, ktoré sú plynulé, bez hluku, ale to na tichý chod nestačí, a preto má klávesnica ako pevnú oceľovú dosku na uchytenie switchov (ktoré sú teraz oveľa pevnejšie), tak dve vrstvy odhlučnenia penovými podložkami, ktoré veľmi účinne absorbujú ťukanie klávesov. Teda až na medzerník sú všetky klávesy veľmi tiché, medzerník vzhľadom na svoju veľkosť viac klepne. Jediné čo počujete, je už doťuknutie samotného klávesu o podložku. 

Pre pohodlie Steelseries pridáva aj magnetickú podložku pod zápästia. Tá je rovnaká ako vo všetkých verziách klávesníc, a teda pogumovaná, ale tvrdšia. Už záleží na tom, ako vám takáto podložka sadne. Je však pozitívne, že  priložená a je aj magnetická. Magnety sú dostatočne silné, a teda ak budete posúvať klávesnicu, neodopne sa vám.

Ale prečo ísť do tejto klávesnice? Hlavne pre jej switche. Tentoraz sú to OMNIPOINT 3.0 switche, ktoré sú redizajnované, fungujú na hallovom efekte s 20x rýchlejším zopnutím a 11x rýchlejším časom odozvy. Hallový efekt znamená to, že  sa nezopínajú mechanicky, ale elektromagneticky, vďaka čomu sa len tak nepokazia a stále budú presné. Zároveň s tým však prichádza možnosť nastavenia hĺbky detekcie stlačenia. Teda môžete si nastaviť, či sa klávesy zopnú len pri letmom dotyku, pri hlbšom, alebo až keď ich dotlačíte do konca. Konkrétne nastavovanie je na 40 úrovní, od 0,1 po 4,0. Bude už len na vás, ako vám to vyhovuje.. 

Steelseries Apex Pro Gen 3
Steelseries Apex Pro Gen 3  Detailné nastavenia ponúka Steelseries aplikácia. Viete nastaviť farby a efekty po stlačení
Detailné nastavenia ponúka Steelseries aplikácia. Viete nastaviť farby a efekty po stlačení


Steelseries Apex Pro Gen 3  Dôležitá funkcia je možnosť nastavenia si výšky zopnutia každého klávesu
Dôležitá funkcia je možnosť nastavenia si výšky zopnutia každého klávesu


Steelseries Apex Pro Gen 3  Viete si, samozrejme, na klávesy pridávať aj makrá, ale aj sekundárne funkcie podľa hĺbky zatlačenia
Viete si, samozrejme, na klávesy pridávať aj makrá, ale aj sekundárne funkcie podľa hĺbky zatlačenia





Dnes je veľmi dôležitým doplnkom ku klávesniciam aj aplikácia a tú má Steelseries veľmi dobre spracovanú, s veľmi hlbokými možnosťami nastavení. Tu pri tejto klávesnici je zaujímavé, že základné nastavenia môžete vďaka displeju robiť aj priamo na nej a konkrétne viete nastavovať osvetlenie, viete nahrať aj makrá, nastaviť výšku zopnutia switchov, vybrať konfigurácie klávesnice a viete aj nastaviť displej.

Zatiaľ čo priamo na klávesnici sú skôr základné nastavenia, cez aplikáciu môžete ísť do hĺbky. Viete si tu detailne nastaviť podsvietenie klávesnice, kde máte efekty pozadí, ktoré viete nastaviť na celú klávesnicu, alebo len na časti klávesnice a skombinovať ich. Zároveň Steelseries má aj pekné reaktívne efekty, kde po stlačení určitého klávesu sa vám môže vytvoriť fade efekt na samotnom klávese, alebo  rozvlniť okolie, prípadne daný riadok. Pridané je aj idle nastavenie pre klávesnicu. V tejto oblasti je to skutočne hlboké.

Nechýba predefinovanie samotných klávesov, či už na iné klávesy, alebo na makrá, samozrejme, každému klávesu viete nastaviť výšku stlačenia, a teda Acutation, výšku resetu, ale aj Protection režim a Rapid Tap. Ale veľmi pôsobivá funkcia je Dual Acutation, ktorú keď sa naučíte používa,ť môže byť veľmi dobrá v hrách. Totiž umožní nastaviť stlačenie iného klávesu na hlbšie zatlačenie. Napríklad štandardne W necháte na 0,8 zatlačení, ale na 3,8 dáte Shift+W, napríklad na beh. Je potrebné si potom zvyknúť na výšku zatlačenia, ale dá sa to pekne využiť. 

Teraz Steelseries pridalo aj Protection mode, ktorý môžete zapnúť a automaticky po stlačení jedného klávesu zníži citlivosť okolitých klávesov, ak máte tučné prsty, aby ste náhodou nestlačili vedľajší. Ale je tu aj nastavenie výšky resetu stavu klávesu alebo Rapid Tap funkcia.

Keď to zhrnieme, hlavne funkcie klávesov sú:

  • Acutation - nastavenie výšky zopnutia klávesu
  • Reset - nastavenie výšky odopnutia klávesu
  • Rapid Tap - zapnutie možnosti priority posledného stlačeného klávesu aj ak predchádzajúci stále držíte
  • Rapid Trigger - eliminuje latenciu odopnutia klávesu jeho resetom už pri jemnom popustení
  • Dual Acutation - nastavenie dvoch funkcií na jeden kláves podľa hĺbky zatlačenia.
  • Protection mode - ochrana okolitých klávesov znížením ich citlivosti.

Nakoniec klávesnica ponúka aj možnosti využitia OLED displeja na aplikácie, kde si viete nechať základné logo s možnosťami, pričom vidíte, akú konfiguráciu klávesnice mate práve nastavenú, viete si k tomu zapnúť zobrazovanie hĺbky stlačenia klávesov. Viete si dať aj vlastný obrázok alebo pekná aplikácia je System monitor, kde vám rotuje záťaž a teplota procesora, grafiky, zaplnenie pamäte, je tu aj Discord aplikácia. Pridáva sa aplikácia na rôzne hry, ako CS, Minecraft, LoL, Factorio, Rust, zobrazujú vám tam informácie z hry, ak by vás zaujímali, aj keď možno sa počas hry na displej nebudete pozerať. Mimochodom, čo mi trochu na displeji vadí, je, že je mierne zapadnutý za numpadovými klávesmi a ak môžu vám zavadzať vo výhľade. Tu  možno Steelseries mohol natiahnuť klávesnicu vyššie.

Aplikácie však vedia ovládať aj osvetlenie a napríklad tu je audiovisualizer, ktorý bude ovládať podsvietenie podľa hudby, prípadne Prim Sync, ktorý zosynchronizuje podsvietenie s ostatnými Steelseries zariadeniami. 

Okrem týchto vecí má aplikácia zapracované aj Sonar systém na zvuky a Moments na grabovanie videí a pridali aj 3D Aim trainer. Plus pridali aj rozdávačky kľúčov pre hráčov. Skutočne v tejto oblasti je Steelseries veľmi aktívny.

Steelseries Apex Pro Gen 3
Steelseries Apex Pro Gen 3  Na klávesoch si môžete nastaviť 40 stupňov výšky zopnutia
Na klávesoch si môžete nastaviť 40 stupňov výšky zopnutia


Steelseries Apex Pro Gen 3  Softvér ponúka množstvo možnosti nastavenia switchov, rieši aj súčasné nastavenia klávesov, ochranu okolitých klávesov pred náhodným stlačením.
Softvér ponúka množstvo možnosti nastavenia switchov, rieši aj súčasné nastavenia klávesov, ochranu okolitých klávesov pred náhodným stlačením.


Steelseries Apex Pro Gen 3  Switche majú hotswap funkciu, ak by sa vám pokazili
Switche majú hotswap funkciu, ak by sa vám pokazili




Od Steelseries Apex Pro čakajte prakticky najlepšiu high-endovú klávesnicu. Ponúka úplne všetko, od kvalitného vyhotovenia, jedinečných swichov s funkciami, ktoré spravia z klávesnice niečo viac, cez detailné nastavovanie cez aplikáciu, až po tichučké stláčanie. Pridáva sa aj magnetická podložka pod zápästia, aj keď možno škoda, že s tvrdým povrchom. Plus, samozrejme, čakajte náležitú cenu.


napísal saver 25.10.2024
Páči sa mi! (+1)
9.5
STEELSERIES APEX PRO GEN 3
+ plne nastaviteľné vzdialenosti zopnutia switchov
+ tiché hall switche
+ pridaný OLED displej
+ duálne nastavenie na jeden kláves podľa výšky zatlačenia a ďalšie špeciálne funkcie
- tvrdšia podložka pod zápästia
- vyššia cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Účet na steam (3)
Potrebujem poradiť, súrne! Predala som hru, ktorú...
|Silent hill 2_1.04 patch labyr... (3)
Ahojte, dávam do pozornosti Patch 1.04 od vývo...
|Smart hodinky do 250€ (18)
Čaute, chcel by som sa Vás spýtať či by ste mi od...
|Smart home pomoc (7)
Cim viac na to pozeram tym som zmetenejsi. Napise...
|Problém s hdr (1)
Dobrý deň, čo urobiť v prípade ak mi PS5 dáva for...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27973)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk