SAMSUNG HW-Q990D - SOUNDBAR SO ZVUKOM KINA

SAMSUNG HW-Q990D - SOUNDBAR SO ZVUKOM KINA

9.0

Zažite jedinečný zvuk

Test

Samsung vie, že ku kvalitnému obrazu je potrebný aj kvalitný zvuk, a preto neustále vylepšuje aj svoje soundbary. Tento rok znovu posunul svoju sériu vpred a vo vyšších sériách už pridávaj aj AI. Konkrétne k soundbarom píše „AI powered"

My sme tu mali na recenziu myslím, že najvyššiu verziu HW Q990D, čo je masívny soundbar spájajúci veľký a silný subwoofer a pridané sú aj dva satelitné reproduktory. Samsung to rovno označuje ako 11.1.4 konfiguráciu, a to s výkonom 656 W.

Špecifikácia

  • Výkon 656W
  • Konfigurácia 11.1.4 kanálov
  • Prepojenie: Wireless
  • AI Powered soundbar
  • Podpora:  Dolby Atmos, Dolby TrueHD a Dolby Digital Plus
  • Porty: optický, HDMI
  • Wireless pripojenie: Wi-fi a Bluetooth 5.2
  • Podpora streamovacích platforiem: Spotify a Tidal.
  • Ovládanie: ovládač, alebo aplikácia
  • Soundbar Samsung má rozmery 6,95 × 123,2 × 13,8 cm 
  • Subwoofer disponuje rozmermi 41,3 × 22 × 41 cm
  • Reproduktory 13x19,9x14,1 cm 

Čakajte tak veľkú konfiguráciu, a teda ak pôjdete až to týchto high-endových riešení, vyhraďte si aj dostatok miesta. Zároveň aj dostatok elektrických zásuviek (štyri), keďže každá časť soundbaru potrebuje svoju zásuvku. Prepojenie medzi nimi je však wireless, čiže žiadne ďalšie káble nepotrebujete. 

Samsung HW-Q990D - soundbar so zvukom kina
Samsung HW-Q990D - soundbar so zvukom kina Q990D prichádza so soundbarom, subwooferom a dvomi zadnými reproduktormi.
Q990D prichádza so soundbarom, subwooferom a dvomi zadnými reproduktormi.


Samsung HW-Q990D - soundbar so zvukom kina Zadné reproduktory vám zaistia skutočný trojrozmerný zvuk.
Zadné reproduktory vám zaistia skutočný trojrozmerný zvuk.


Samsung HW-Q990D - soundbar so zvukom kina Subwoofer je tu silný a veľmi dobre vás vtiahne do filmu alebo hry.
Subwoofer je tu silný a veľmi dobre vás vtiahne do filmu alebo hry.





Konštrukcia samotného soundbaru je kvalitná, čakajte subwoofer s tvrdého plastu a reproduktory s kombináciou plastu a kovových mriežok takmer okolo celých reproduktorov. Je to štandard pri soundbaroch a aj pri Samsungu. Zároveň čakajte, že každá časť zostavy je veľká. Len samotný soundbar má cez 1,2 metra s tým, že hĺbka je takmer 14 centimetrov a pôsobí tak masívne a je zároveň ťažký. S tým rátajte, ak by ste ho chceli zavesiť na stenu. Subwoofer má 41x41cm a hĺbku 22cm, je to tiež veľká kocka a rovnako rátajte, že na ňu budete potrebovať miesto. Satelitné reproduktory sú viac štandardné, ale rovnako väčšie, a to 20 centimetrové. 

Samozrejme, veľkosť nie je len tak, je potrebná aby sa tam zmestilo dosť a dostatočne veľkých reproduktorov. Napríklad samotný soundbar má v sebe 15 reproduktorov, subwoofer má jeden veľký a po tri majú aj satelitné reproduktory. Spolu to bude 22 reproduktorov. Všetko je dôležité pre smerovanie zvuku. Soundbar má smerovanie dopredu dohora a na boky a aj bočné reproduktory majú reproduktor smerom hore, dopredu a na jednu stranu.

Všetky reproduktory sa automaticky synchronizujú so soundbarom a teda nemusíte po zapojení robiť nič. Navyše ak soundbar pripojíte k TV cez eARC, nemusíte robiť vôbec nič. Automaticky si zvuk TV prepojí na soundbar. Viete ho však pripojiť aj cez Wi-Fi alebo Bluetooth či už k TV, alebo iným zariadeniami a má aj HDMI pass through (teraz už s podporou 4K/120Hz), kde do soundbaru zapojíte výstup napríklad z konzoly a následne zo soundbaru idete do TV. Vtedy však rátajte, že soundbar bude brať zvuk len z tohto jedného zdroja. Ideálne je vždy eARC, keďže je to najjednoduchší a najviac kompatibilný vstup, aj keď s novými Samsung TV už funguje Dolby Atmos aj cez wireless prepojenie.

Čo sa týka inštalácie, soundbar môžete položiť na skrinku alebo pridanými úchytmi zavesiť na stenu. Subwoofer vám ostáva len niekde položiť a satelitné reproduktory buď položíte niekde na okná, alebo poličky okolo vás, prípadne majú aj možnosť inštalácie na stojany alebo držiaky.

Samsung HW-Q990D - soundbar so zvukom kina
Samsung HW-Q990D - soundbar so zvukom kina Rovnako aj soundbar je v tejto verzii masívnejší pre väčší počet reproduktorov.
Rovnako aj soundbar je v tejto verzii masívnejší pre väčší počet reproduktorov.


Samsung HW-Q990D - soundbar so zvukom kina Soundbar má na sebe základné ovládanie
Soundbar má na sebe základné ovládanie


Samsung HW-Q990D - soundbar so zvukom kina Nechýba miniautúrny displej.
Nechýba miniautúrny displej.





Soundbar ovládate buď cez ovládač cez TV, kde sa po štandardnom pripojení cez eARC alebo wi-fi Bluetooth previaže ovládanie, alebo použijete ovládač k soundbaru, ktorý má Samsung už dlhšie rovnaký. Ponúka v ňom minimalizovaný ovládač podobný jeho TV ovládaču, ale tu zatiaľ bez solaru. Sú na ňom základné tlačidlá na hlasitosť, basy, prepínanie vstupov, Bluetooth párovanie alebo prepínanie režimov zvuku. Informácia o zmenách sa vám vždy zobrazí na maličkom displeji na kraji soundbaru. Na to, že je soundbar za tisícku, je to extra malý displejík, kde musíte čakať, kým sa vám preroluje dlhší text. Ale v zásade zobrazuje hlavne hlasitosť v číslach. 

Základné ovládanie máte aj tlačidlami na vrchu soundbaru, ale sú tam len štyri tlačidlá, tiež hlavne len na rýchle jednoduché ovládanie alebo párovanie Bluetooth. Ideálne je pre ovládanie soundbaru použiť Samsung Smartthings aplikáciu, tam máte prehľadnejšie zobrazenie a aj hlbšie nastavenia, ako nastavenie ekvalizéru, nastavenie polohy satelitných reproduktorov (vpredu, alebo vzadu) a ďalšie možnosti zvuku. 

Zároveň, ak máte Samsung TV, soundbar podporuje aj Q Symphony funkciu a teda môžete mať zapnuté aj reproduktory TV aj soundbar. TV si to vyváži a celé to ponúkne bohatší zvuk.  Niektoré ďalšie značky TV majú tiež podobnú funkciu.

Čo sa týka kvality zvuku, môžem povedať, že je to parádne. Hlavne kvalita a čistota je tu jedinečná. Veľmi dobré výšky, kvalitné stredy a basy so subwooferu, aké si doslova vychutnáte. Basy sú totiž veľmi čisté, s veľmi plynulými prechodmi bez vibrácií a zahuhňania. Samozrejme, vďaka satelitným reproduktorom a ich dobrému umiestneniu (ideálne okolo gauča) získate skutočný priestorový zvuk a nebudete sa musieť spoliehať na emulácie 3D zvuku.

Zároveň si vo zvuku viete nastaviť niekoľko typov zvukov, ako štandardný, surround alebo adaptívny a game. Najzaujímavejší je adaptívny, ktorý sa prispôsobuje obsahu. Pridaný je aj aktívny hlasový zosilňovač, aby lepšie vynikli hlasy. A samotný herný mód je označený ako Game Mode Pro, ktorý ponúkne dynamický zvuk optimalizovaný pre hry a pri spojení so Samsung TV sa vie prispôsobiť aj hernému žánru, ktorý rozozná Game Hub platforma. Aj keď Game Hub u nás stále nemáme, tak zrejme nič.

Samsung HW-Q990D - soundbar so zvukom kina
Samsung HW-Q990D - soundbar so zvukom kina Subwoofer je tu veľký a rátajte, že bude potrebovať svoje miesto.
Subwoofer je tu veľký a rátajte, že bude potrebovať svoje miesto.


Samsung HW-Q990D - soundbar so zvukom kina K parádnemu obrazu, potrebujete parádny zvuk.
K parádnemu obrazu, potrebujete parádny zvuk.


Samsung HW-Q990D - soundbar so zvukom kina Na rozdiel od látkového prekrytia v nižších verziách tu Samsung pridal plastový kryt
Na rozdiel od látkového prekrytia v nižších verziách tu Samsung pridal plastový kryt





Celkovo veľmi kvalitný soundbar, ktorý vylepšuje minuloročnú verziu o HDMI 2.1 passthrough (vhodné, ak máte konzolu a nezapojíte soundbar cez eARC), znižuje lag a pridáva súkromné počúvanie, kde sa zapnú len satelitné reproduktory, ak nechcete nikoho rušiť. Zároveň prináša parádny zvuk, bohatú podporu zvukových formátov a aj rozšírené funkcie cez aplikáciu. Jedine mini displej na soundbare je ako za trest. Nič by sa nestalo, keby bol širší.


napísal saver 10.9.2024
Páči sa mi! (+1)
9.0
SAMSUNG HW-Q990D - SOUNDBAR SO ZVUKOM KINA
+ pôsobivý zvuk a hlavne jedinečné basy
+ automatické prepojenie a jednoduché zapojenie
+ možnosť detailného nastavenia cez aplikáciu
+ HDMI 2.1 pass through (ak by ste nezapájali cez eARC)
- len mini displej
- musíte rátať s vyššou cenou a masívnou veľkosťou subwooferu


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (0)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (0)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (1)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Zdroj msi mag a500w bn (1)
Predám fungl nový zdroj MSI MAG A500W BN. Používal...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26436)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk