KTC H27P22S - LACNÝ HERNÝ 4K/160HZ MONITOR

KTC H27P22S - LACNÝ HERNÝ 4K/160HZ MONITOR

9.0

4k/160Hz za parádnu cenu

Test

KTC ďalej rozširuje svoju širokú ponuku monitorov. Už má základné 1080p/100Hz modely, decentné 1440p/165Hz verzie a aj 4K OLED monitory. Teraz pridáva do svojej ponuky nový monitor KTC H27P22S. Tento model ponúka 4K rozlíšenie, je LCD, ale podporuje 160Hz obnovovaciu frekvenciu a je k dispozícii za dobrú cenu.

Konkrétne ide o monitor s 27-palcovou obrazovkou, ktorá je vylepšením modelu KTC H27T22. Ten sme testovali minule a vtedy bol s 1440p rozlíšením. Teraz prešiel do 4K, ale monitor si zachováva takmer rovnaký dizajn, jedine bolo vynechané zadné RGB podsvietenie, ktoré vám pravdepodobne nebude chýbať. 4K verzia zároveň prichádza s mierne kvalitnejším panelom, ktorý ponúka lepšie farby a vyššie podsvietenie.

Špecifikácie:

  • Obrazovka: 27-palcový 4K IPS monitor s HDR technológiou
  • Panel: AUO 7.0 FAST IPS, ELED
  • HDR: HDR 400 štandard a 400 nitov jasu
  • Refreh: 160Hz
  • Odozva: 1ms 
  • Sync: FreeSync a G-SYNC kompatibilita
  • Farby: 132% sRGB farebnej škály a 97,5% DCI-P3 škály
  • Uhly sledovania: 178 / 178 stupňov
  • Kontrast: 1000:1
  • Porty: 2x HDMI 2.1, 2x DisplayPort 1.4, USB 2.0, 3.5mm jack
  • Možnosti: VESA mount, externý zdroj
  • Herné funkcie: crosshair, framerate counter, stabilizátor čiernej
  • Eyecare funkcie: flicker free, low blue light režim

Je to ponuka, ktorá veľmi dobre spája decentnú kvalitu za veľmi peknú cenu. Prakticky KTC posunulo herné 4K  monitory do cenovej kategórie pod 400 eur. Pridáva vysoký refresh, kvalitný panel a decentné sledovacie uhly.

KTC H27P22S - lacný herný 4K/160Hz monitor
KTC H27P22S - lacný herný 4K/160Hz monitor KTC prináša 4K/160Hz monitor za peknú cenu.
KTC prináša 4K/160Hz monitor za peknú cenu.


KTC H27P22S - lacný herný 4K/160Hz monitor Monitor prichádza s plne pohyblivým stojanom
Monitor prichádza s plne pohyblivým stojanom


KTC H27P22S - lacný herný 4K/160Hz monitor Externý zdroj je pri KTC monitoroch štandard.
Externý zdroj je pri KTC monitoroch štandard.





Konštrukcia

Konštrukčne je monitor vyrobený z pevného plastu, s relatívne pekným zadným dizajnom s horným výrezom v tvare W. V tomto výreze mala nižšia 1440p verzia RGB podsvietenie, ktoré táto verzia nemá. Monitor má vzadu VESA úchyt, ktorý môžete použiť, alebo ak zapojíte priložený stojan, úchyt ním prekryjete.

Stojan je pekne dizajnovaný s nohou v tvare štvorca, pričom výrez na prechod káblov v nohe je ružovofialový, čo je nakoniec aj štandardná farba pri KTC. Ak by sa vám táto farba nepáčila, nemusí vás to trápiť, keďže spredu ho nevidíte. Obrazovka tento prechod na káble prekryje.

Z portov sú vzadu dva HDMI 2.1 porty, dva DisplayPort 1.4 porty a 3.5mm jack pre výstup zvuku. Dopĺňa to USB port určený na flashovanie firmvéru. Ide o celkom slušnú ponuku, pri ktorej vám zrejme nič nebude chýbať, jedine ak by ste chceli USB hub, ale to si môžete vyriešiť aj inak. Mimochodom, monitor nemá reproduktory. Ak by ste ho zapájali ku konzole, musíte si zvuk vyriešiť cez 3.5mm výstup.

Samotná noha na monitore je plne otočná vo všetkých smeroch. Umožňuje ako 45-stupňové natáčanie do strán, tak rotovanie obrazovky a jej natočenie o 90 stupňov po výške, ak by ste chceli monitor použiť napríklad na Discord alebo Twitch. Nechýba ani dostatočné zdvíhanie a klesanie obrazovky. 

KTC H27P22S - lacný herný 4K/160Hz monitor
KTC H27P22S - lacný herný 4K/160Hz monitor Monitor má plné možnosti natáčania a viete ho otočiť aj na výšku.
Monitor má plné možnosti natáčania a viete ho otočiť aj na výšku.


KTC H27P22S - lacný herný 4K/160Hz monitor Monitor zo zadu vyzerá elegantne. V tejto verzii je bez RGB podsvietenia.
Monitor zo zadu vyzerá elegantne. V tejto verzii je bez RGB podsvietenia.


KTC H27P22S - lacný herný 4K/160Hz monitor Monitor ponúkne dva HDMI porty a dva Display porty, pridaný je aj 3.5mm jack
Monitor ponúkne dva HDMI porty a dva Display porty, pridaný je aj 3.5mm jack





Obrazovka

Obrazovka je tu IPS s takmer neviditeľnými okrajmi, kde rámiky majú len milimetrové úchyty, jedine spodný plastový rám má okolo centimetra a je na ňom logo. Pôvodne tam bolo napísané KTC, ale teraz používajú nové logo s mečom a krídlami, ktoré sa zobrazí aj pri zapnutí monitora.

Očakávajte štandardné bočné Edge podsvietenie. Pri tejto cene nemôžete očakávať MiniLED alebo podobné vychytávky, ktoré sa nachádzajú na monitoroch nad tisíc eur, ale toto podsvietenie úplne postačuje na bežné používanie a hranie. Podsvietenie je rovnomerné a aj šedá farba vyzerá relatívne stabilne. S jasom 400 nitov je podsvietenie dostatočné na bežné použitie a farby sú sýte a verné. Monitor pokrýva 132% sRGB farebnej škály a takmer plnú 97,5% DCI-P3 škálu, čo sú veľmi pekné parametre v tejto cene.

Obraz dosahuje obnovovaciu frekvenciu 160Hz, čo zaručuje plynulý obraz aj pri scrollovaní a hraní. Hoci 4K rozlíšenie v tejto frekvencii vyžaduje vysoký výkon, dnes technológie ako DLSS a ďalšie upscalingy a generovanie snímok dokážu výkonu pekne pomôcť. Pri 4K rozlíšení prakticky zníženie rozlíšení ani nevidíte. Špeciálne 27" veľkosť je ideálna, lebo pixely sú veľmi malé a aj upscalovaný obraz sa pekne prispôsobuje pixelom.

Monitor podporuje aj HDR, hoci s jasom 400 nitov veľa intenzity nečakajte, no môže vylepšiť obraz pri niektorých HDR hrách alebo filmoch. Nechýba podpora Freesync a G-Sync kompatibility pre hranie bez trhania. Rátajte s tým, že táto funkcia je v nastavení monitora štandardne vypnutá, takže si ju musíte najskôr zapnúť. Skúšal som G-Sync, a aj keď nie je oficiálne podporovaný, fungoval bez problémov. G-Sync je potrebný, ak chcete využívať DLSS Frame Generation, ktoré štandardne vypína V-Sync a spolieha sa práve na synchronizáciu cez G-Sync.

Vzhľadom na cenu monitora a použitého panelu nečakajte extra vrstvy na obrazovke, ktoré zlepšujú sledovanie z veľkých uhlov. Uhol pohľadu je 178 stupňov a úplne postačuje. Aj keď sa pozeráte z uhla, farby sa výrazne nedeformujú, len mierne sa stlmí jas.

KTC H27P22S - lacný herný 4K/160Hz monitor
KTC H27P22S - lacný herný 4K/160Hz monitor Čakajte 4K pri 160Hz, 10-bitové farby a aj 400 nitové HDR
Čakajte 4K pri 160Hz, 10-bitové farby a aj 400 nitové HDR


KTC H27P22S - lacný herný 4K/160Hz monitor Farby sú veľmi pekné.
Farby sú veľmi pekné.


KTC H27P22S - lacný herný 4K/160Hz monitor Čierna je v rámci možnosti bočného podsvietenia slušná.
Čierna je v rámci možnosti bočného podsvietenia slušná.





Menu a možnosti

Menu monitora ovládate zadným joystickom, ktorý je vzadu na pravom rohu monitora. Máte tak jednoduché ovládanie v menu a aj rýchle voľby. Kde zatlačením tlačidla vyvolávate celé menu alebo zatlačením do niektorej strany vyvoláte rýchle menu na jas, vstupy, herné možnosti, farebný profil. Tieto možnosti si viete predefinovať. Detailnejšie nastavenia sú v samotnom menu, kde viete nastaviť jas, kontrast, čiernu, ostrosť. Z farieb je tu možnosť teploty farieb, gamma nastavenia, hue nastavenia alebo saturácia a aj low blue light filter.

V hernej oblasti viete zapnúť spomínaný Freesync a G-Sync, ale aj Overdrive pre eventuálne rýchlejšiu odozvu monitora. Je tu aj možnosť Game Assist, pod ktorou je Timer, teda časovač, Crosshair - krížik na stred obrazovky alebo FPS counter možnosť - tá počíta dynamický refresh pri zapnutej synchronizácii. Pridáva sa nastavenie DCR - Dynamic Contrast Ratio a MPRT, čo je úprava frekvencie blikania pre lepšie zachytenie pohybu v multiplayerovkách, aj keď obraz môže citeľne blikať. V Advanced nastaveniach je zapínanie HDR alebo úprava farby menu. Nechýba výber vstupov, USB upgrade, je tu aj možnosť vypnutia LED indikátora vpredu monitora alebo nastavenie zvuku.

Mimochodom, KTC stále nemá svoju aplikáciu na ovládanie možností monitora, a tak musíte ísť len cez menu. Aj keď ak by ste chceli len rýchlo nastavovať jas, niektoré univerzálne aplikácie ho vedia ovládať.

Spotreba

Čo sa týka spotreby, čakajte maximum okolo 51W pri najvyššom jase alebo so zapnutým HDR. Pri štandardnom zníženom podsvietení na bežnú prácu som mal spotrebu 30W. Mimochodom, aj tento monitor od KTC má externý zdroj. KTC to dáva ako štandard a musíte si to následne vyriešiť a niekde ho umiestniť, aby nezavadzal. Zabudované zdroje sú lepšie, ale ani externé nie sú zásadný problém. KTC má zdroje v podobe malej 10 cm krabičky.

KTC H27P22S - lacný herný 4K/160Hz monitor
KTC H27P22S - lacný herný 4K/160Hz monitor Hry vyzerajú parádne.
Hry vyzerajú parádne.


KTC H27P22S - lacný herný 4K/160Hz monitor Hustota pixelov je vysoká a obraz tak bude veľmi ostrý a texty veľmi dobre čitateľné.
Hustota pixelov je vysoká a obraz tak bude veľmi ostrý a texty veľmi dobre čitateľné.


KTC H27P22S - lacný herný 4K/160Hz monitor Monitor má aj základné 400 nitové HDR
Monitor má aj základné 400 nitové HDR




V KTC H27P22S dostanete veľmi pekné spojenie 4K/160Hz LCD panela, decentného dizajnu a hlavne príjemnej ceny. Za 380 eur sa môžete posunúť do 4K generácie a pritom vás nebude obmedzovať ani frekvencia refreshu.  Doteraz boli v týchto cenách len 60Hz 4K monitory, KTC to rovno posunulo na 160Hz. Zároveň monitor ponúka pekný a farebný obraz s dostatočným jasom a so základným HDR. Nechýba ani Freesync a G-Sync podpora. 

  • Monitor môžete kúpiť na geekbuying za 399 eur, ale cenu si s kódom "SSH27P22S" znížite na 379 eur (zadajte ho pri kúpe). Je to EU distribúcia.

napísal saver 1.7.2024
Páči sa mi! (+3)
9.0
KTC H27P22S - LACNÝ HERNÝ 4K/160HZ MONITOR
+ veľmi dobrý pomer ceny a ponuky
+ 4K displej so 160Hz refreshom
+ veľmi slušná farebnosť
+ HDR, aj keď len základné
- externý zdroj nemusí vyhovovať každému


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Hladám "retro" hru.. (1)
Zdravím všetkých!! Mám trochu netypický dotaz, ...
|Nvidia gamepass 3 mesiace (0)
Pre tých ktorí nevedia a majú Nvidia kartu, tak Nv...
|Forza motorsport update 9 (0)
Zdravim, nejde mi stiahnut na Xbox/X túto poslednú...
|Zaujem o pc (19)
Caute, otazocka mal by niekto zaujem o pc co ma...
|Vyskladanie pc (30)
Čaute, chcem si vyskladať vlastné PC a bol by som ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (22538)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk