FIRST DWARF

FIRST DWARF

Trpaslík, čo pripravuje pôdu pre svojich druhov

Dojmy

Prvý trpaslík je objaviteľ, budovateľ, dobrodruh a bojovník. Pripravte sa teda na mix žánrov, v ktorom musíte zvládnuť rôzne aktivity. Verzia s predbežným prístupom priniesla peknú úvodnú nádielku, ktorá dáva dobrý obraz o tom, čo nás čaká. A bude toho mnoho. Nezávislé štúdio Star Drifters vyvíja naozaj pútavú a do značnej miery originálnu hru.

Pri spustení hry dominuje výborná hudba, ktorá pasuje k Vikingom, či v tomto prípade trpaslíkom. Grafické nastavenia sú dosť strohé, ale vizuál ako taký je solídny. Intro a nejaké doplnkové prestrihové scény majú komiksový štýl. Samotná hra ponúka pekne vymodelovaný, plastický a pomerne farebný svet s lietajúcimi ostrovmi, ktorý vnímate z pohľadu tretej osoby. A čo je naozaj zaujímavé, môžete sa tam pohybovať v rôznych podobách. Hrať sa dá sólo, ale aj v kooperácii online či na rozdelenej obrazovke.

Hlavnou postavou je, samozrejme, trpaslík, takže bojovať, zbierať či ťažiť suroviny a poskakovať môžete priamo v jeho koži. Občas môžete aj interagovať s nejakým zvieratkom, pomaznať sa s ním a získať si ho. Efektívnejšie aj bezpečnejšie je to v podobe stroja - mecha, do ktorého s bradáčom jednoducho vstúpite. Je účinnejší v bitkách, jeho poškodenia môžete s trpaslíkom kedykoľvek opraviť a navyše sa používa aj na výstavbu, o ktorej si o chvíľu povieme viac. No a potom je tu ešte hovoriaci dráčik, ktorý bežne sedí mechovi na kovovom pleci a podľa potreby si ho prepnete a ovládate.


Drak vie vyletieť do výšky a dostať sa aj na miesta, kam trpaslík nemôže. Okrem toho používa svoj oheň ako v boji, tak aj na spálenie kríkov, ktoré niekedy prekážajú, alebo napríklad na rozpustenie snehu. A je to aj výborný prieskumník, ktorý vo svojom skautskom režime označí zaujímavé objekty a ciele. Napokon budete ovládať aj vzducholoď, s ktorou ste síce na začiatku stroskotali, ale neskôr ju budete mať opäť pod kontrolou. Všetky tieto podoby (trpaslík, mech, drak, dodatočne vzducholoď) si viete ľubovoľne prepínať, s výnimkou situácií, kedy sú od seba príliš ďaleko.

V krajine môžete manuálne ťažiť drevo, kameň a železo, čo sú základné suroviny na budovanie základne. Po výbere vhodného miesta sa prepnete do stavebného režimu, pri ktorom sa v teréne objaví mriežkované pole. Z ponuky výstavby, ktorá sa postupne rozčlení na sekcie osídlenie, suroviny a obrana, vyberiete požadovanú stavbu a umiestnite ju v okolí. Najprv je to centrálna budova, ku ktorej neskôr urobíte prístavbu vo forme dielne na výrobu predmetov alebo alchymistického kútika. Ďalej postavíte v blízkosti hustého stromoradia pílu a pri kamennom ložisku baňu a tie budú automaticky generovať príslušné zdroje.  

V dosahu základne  by mali byť zásoby many, ktorá je špeciálnou surovinou v krajine. Keď tam umiestnite mana well na hĺbkovú ťažbu, získate permanentné zásoby tejto modrej energie, ktorá vlastne nahrádza elektrinu. Odtiaľ potom povediete po zemi rozvodné potrubia, čo napájajú prakticky všetky budovy manou. Teda aj obydlia, ktoré pripravíte pre budúcich osadníkov, obranné veže a brány, kadiaľ prechádzate po výstavbe dreveného oplotenia. Toto je základné vybavenie osady, kam už môžete prizvať ďalších trpaslíkov. Ibaže ešte musíte nájsť modrý kryštál a energiou zásobiť navigačnú vežu, kde môže pristáť vzducholoď s kolonistami. Priletia však až potom, keď bude váš aktuálny ostrov dostatočne zabezpečený.


Takže okrem bývania by ste sa mali postarať aj o eliminovanie hrozieb. Tie predstavujú temné, fialové kreatúry, ktorých sa definitívne zbavíte zničením ich hniezd, odkiaľ inak stále vyliezajú. Po zútulnení ostrova, kde môžete ešte aktivovať starobylé kamenné brány a nájsť stratené technológie, je všetko pripravené pre imigrantov. Privoláte ich prostredníctvom vrany a začnete sa pripravovať na okupovanie ďalšieho ostrova.

Druhý ostrov je už väčší, prináša nové nástrahy a výzvy, ale aj majestátne pohľady a prekvapenia. Nakopia sa vám hlavné aj vedľajšie úlohy a budete mať plné ruky práce. Musíte opravovať potrubia a urobiť ďalšie opatrenia, aby ste vyčistili infikované jazero. Zistíte, ako fungujú opustené bane s koľajnicami na transport a špecifickými budovami, niekedy aj s hlavolamami a prepínaním spínačov. A privoláte ďalších trpasličích kolonistov.

Prehľad o všetkom máte na mape, kde sú zvýraznené značky, hlavné ciele a môžete si prepínať sekcie so zoznamom úloh, inventár, údaje o postavách a technológie. Postavy (drak, mech, trpaslík) budú mať skúsenostné body, za ktoré im odomknete nové talenty a vylepšenia. Túto súčasť hry tvorcovia ešte zapracujú. Čiastočne zakomponované sú už technológie, ktoré vyžadujú výskumnú budovu a budú rozdelené do rôznych cechov. Zatiaľ sú v hre dva – Mech Builders Guild a Shipmakers Guild. Každý cech prinesie vylepšenia na niekoľkých úrovniach, napríklad časti mecha, na ktoré získate plán, vyrobíte ich v dielni a upgradujete svoj stroj.


Musím povedať, že hra ma svojím vstupným obsahom veľmi príjemne prekvapila a teším sa, čo prinesú ďalšie aktualizácie a napokon finálny produkt. Už teraz by som pri hodnotení išiel bodovo veľmi vysoko, a to ešte tvorcovia nevyložili na stôl všetky svoje tromfy. Nehľadajte v tom však prostú akčnú RPG, ako je prezentované distribútorom, kde by sa neustále bojovalo. Boli by ste sklamaní. First Dwarf ide trochu inou cestou a je to rozhodne nápaditý počin. Originálna záležitosť, ktorá skúša zaujímavé prepojenia žánrov a aktivít a má veľký potenciál.


napísal uni 2.7.2024
Páči sa mi! (+3)
FIRST DWARF


First Dwarf
PC

Vývoj: 4Divinity / Star Drifters
Štýl: Akčná Adventúra / RPG
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
| hľadám hry (5)
Hrával som hry ako je Warcraft 3, GTA, Stalker, St...
|Hladám "retro" hru.. (4)
Zdravím všetkých!! Mám trochu netypický dotaz, ...
|Nvidia gamepass 3 mesiace (0)
Pre tých ktorí nevedia a majú Nvidia kartu, tak Nv...
|Forza motorsport update 9 (0)
Zdravim, nejde mi stiahnut na Xbox/X túto poslednú...
|Zaujem o pc (19)
Caute, otazocka mal by niekto zaujem o pc co ma...
|Svet, ukrajina, vojny ... (22560)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk