NUKE THEM ALL

NUKE THEM ALL

8.0

Rakety sú zamerané, stačí odpáliť

Recenzia na PC verziu

Zaujal vás názov tejto hry? Aj nás. A rovnako aj sympatický vizuál. Preto sme po nej bez váhania siahli, aby sme zistili, či nás osloví aj svojím obsahom a ponúkne adekvátnu zábavu. Odpoveď je už teraz jasná a ak nepohrdnete adrenalínovou akčnou stratégiou, vypustite nukleárne strely aj vy!

V úvode vás privíta video tutoriál sprevádzaný blondínkou v okuliaroch (v ktorých sa odrážajú svetlá alebo TV obraz – asi preto, že je to skrátka blondínka). Následne uvidíte zhrnutie pravidiel a potom si ich aj vyskúšate v zaujímavo poňatej výuke už priamo s hraním. Následne vás čaká slušný sortiment misií rozdelených podľa prostredí do viacerých svetov. Začínate na púšti, odkiaľ sa dostanete do džungle, na vulkanickú planétu, ľadové pláne, do zombie sveta, vesmíru a pustatiny. A všade to vyzerá veľmi štýlovo, zaujímavo a na prvý pohľad chaoticky.

Spočiatku hra skutočne môže pôsobiť ako chaos a možno chvíľu potrvá, kým sa poriadne zorientujete. Kľúčové prvky sú však jasné. Musíte obsadzovať vlajky, aby ste získali časti teritória aj s budovami v ich blízkosti. Čím viac vlajok je pod vašou kontrolou, tým rýchlejšia je automatická produkcia vojenských jednotiek v privlastnených objektoch. Vylepšovanie budov vedie k produkcii silnejších vojsk, s ktorými ľahšie splníte hlavnú úlohu – musíte zničiť centrálnu vojenskú budovu nepriateľskej frakcie.

Nuke Them All
Nuke Them All Grafika je nádherná, toto je pohľad priamo počas hrania.
Grafika je nádherná, toto je pohľad priamo počas hrania.


Nuke Them All Hviezdičkami z misií si odomykáte pokročilé jednotky.
Hviezdičkami z misií si odomykáte pokročilé jednotky.


Nuke Them All Planéty ponúkajú rôzne fascinujúce prostredia.
Planéty ponúkajú rôzne fascinujúce prostredia.





V súlade s názvom hry je vždy niekde v teréne nukleárne silo, ktorého sa tiež zmocníte získaním vlajky v jeho blízkosti. Potom v pravidelných intervaloch, prípadne po vylepšení, môžete vypúšťať nukleárne strely. Optimálne priamo na HQ protivníka, na čo je treba niekoľko hlavíc. Problém je v tom, že súper má často protivzdušnú obranu, ktorá strelu zneškodní skôr, ako dosiahne cieľ. Takže bežne ešte predtým musíte vyčistiť predsunuté obranné posty a súčasne si privlastníte ďalšie vlajky a produkčné budovy. Plus radarovú vežu, vďaka ktorej sa vám začne zobrazovať mapa. Tá nie je priamo nevyhnutná, keďže v teréne nie je fog of war a vidíte hneď všetko a všade, ale máte o niečo lepší globálny prehľad.

V teréne nemusíte nič zbierať, ale môžete kryštály na extra posily pomocou špeciálneho vozidla označeného ako ježko – hedgehog. To sa produkuje nezávisle pri vyhradenej plošine a je viacúčelové. Dokáže opravovať poškodené budovy aj úplne zrekonštruovať ruiny, v ktorých sa potom začne produkcia. Opravuje aj mosty, po ktorých sa môžete presúvať na prepojené ostrovy na niektorých mapách. Ďalej ho môžete na mieste s vlajkou zmeniť na obrannú vežičku. Mimo vlajkové územie sa zas dá zmeniť na post s tromi mínami. Nemajte obavy, ak oň prídete, medzitým sa budú produkovať ďalší ježkovia.

Občas do krajiny spadne nejaká debna, čo v sebe ukrýva nejaký stroj, do ktorého môžu nastúpiť a ovládať ho vaši roboti. To sú základné jednotky, ktoré môžu mať po upgradovaní viacero foriem s lepšou výzbrojou. Roboti vedia prevziať aj opustené vozidlá a tanky, ktoré postávajú v krajine alebo po poškodení prišli o nepriateľskú posádku.

Okrem nepriateľskej frakcie vás ohrozujú aj zombíci. Tí útočia na všetkých, v húfoch sa produkujú vo svojich obydliach, ale aj po ich zbúraní občas odniekiaľ vylezú. A s nimi sem-tam aj silný superzombík.  Na vašej strane môžu byť mimozemšťania, ktorí sa príležitostne niekde vyskytujú, ale predovšetkým vám umožnia privolať si ich, ak ovládate ich unikátnu budovu. Vtedy určíte miesto v teréne, o chvíľu priletia lietajúce taniere a po ich útoku ešte vysadia pár mužíčkov, ktorí tam zostanú až do ich konca. Je to pekná pomoc. Inokedy máte možnosť vybrať si bonusové posily, čo môžu byť nejaké vojenské jednotky alebo v ľadovej krajine Yeti, ktorý vie uväzniť nepriateľov v ľade. A aby bolo ešte rušnejšie, v oblastiach sa priebežne vynorí veľký piesočný červ, prejde ničivé tornádo, vyleje sa láva alebo po zemetrasení popraská pôda.

V misiách so všetkých uvedeným je to dosť hektické, musíte myslieť na obranu aj útok, pričom skoro všade vedie niekoľko prístupových ciest. Trochu vás obmedzuje limitovaný počet jednotiek, ktorý súčasne vyžaduje plánovanie a rozumné nasadenie posíl. Nemusíte však myslieť na ich výrobu, lebo ako už bolo spomenuté, tá je automatická. No čím viac budov máte pod kontrolou, tým viac jednotiek chrlíte a pomôže vám aj stanovenie bodu, kam sa budú zhromažďovať. Straty sú bežné a rýchlo ich nahradia nové vojská.

Je dobré všímať si aktivity nepriateľa, ktorý má rôzne vymoženosti. Napríklad pošle vzducholode alebo za vaším chrbtom, pokojne aj priamo na  vašej základni, sa vynorí spod zeme s výsadkovým vozidlom. Z toho vyskáče pechota a obsadí vám vlajky a produkčné budovy. Je nepríjemné, keď sa priamo u vás „doma“ začnú množiť nepriatelia. Optimálne sú preto nejaké jednotky v zálohe alebo obranné veže, ktoré majú zaujímavú vlastnosť – dajú sa hocikedy posúvať v menšom kruhu. Takže môžete pozmeniť ich usporiadanie a napríklad ich usmerniť viac na stranu, odkiaľ práve útočí protivník.

Pri hraní sa objavujú aj špecifické prvky. Kuriozitou je napríklad špeciálny futbalový zápas - nuke ball. Je súčasťou jednej misie v ťažení a inak sa dá hrať aj samostatne. Ide o to, že pomocou jednotiek posúvate veľkú loptu z ihriska a musíte ju odraziť smerom k nepriateľskej základni, kde vybuchne. O to isté sa snaží aj nepriateľ, takže jednotky používate aj na obranu. Ak chcete hru zadarmo, tu je Steam kód pre pozorného záujemcu, ktorý číta túto recenziu: YFYN7-7NB0Z-JR8RE. Všimnete si aj odkazy na rôzne klasické hry, či už je to vo forme nejakých prvkov, napríklad spomínaný červ z Dune, robot v kovbojskom klobúku zo stratégie Z, alebo v podobe hlášok. Zvuky jednotiek a oznamov v boji  sú síce občas od  veci, ale kto pozná ich pôvod, ten sa pousmeje (insufficient vespene gas – nedostatok „vespénového" plynu zo Starcraftu, ktorý v Nuke Them Alll vôbec nie je a podobne).

Pri postupe nečakajte precízne nastavovanie funkcií jednotiek – neviete im určiť obranný či útočný režim, hliadkovanie ani formácie. Jednoducho ich presúvate po označení a na miestach, kde ste ich zanechali, sa musíte spoľahnúť na AI. Tá je niekedy rozumná, ale nie vždy. Roboti napríklad zaútočia na protivníkov, ktorí sa objavia a niekedy ich prenasledujú na krátkom úseku a potom zastanú. Inokedy vbehnú do základne, kde ich nepriateľská obrana spacifikuje. A stáva sa, že keď sú protivníci len trochu mimo dostrel, vaše vojská im nevenujú pozornosť. Skrátka si to musíte trochu ustriehnuť a na viacerých miestach v teréne súčasne. 

Nuke Them All
Nuke Them All Zombíci útočia na každého a vedia znepríjemniť situáciu.
Zombíci útočia na každého a vedia znepríjemniť situáciu.


Nuke Them All Mapa nie je samozrejmosťou, ale výsadou po obsadení radaru.
Mapa nie je samozrejmosťou, ale výsadou po obsadení radaru.


Nuke Them All Bojovať sa bude aj vo vesmíre.
Bojovať sa bude aj vo vesmíre.





S tým súvisí aj minimalistické užívateľské rozhranie. V misiách, až na pár výnimiek, nie sú žiadne ikony alebo ukazovatele na ploche. Jedine po prisvojení radaru môžete používať mapku v pravom dolnom rohu obrazovky. A keď máte možnosť použiť bonusové jednotky, privolať mimozemšťanov alebo vystreliť nukleárnu hlavicu, v ľavom rohu sú okrúhle ikony. Tie použijete ich jednoduchým presunom tam, kde sa majú aktivovať. Fakt je, že pri tom rýchlo nasadenom tempe pri každej misii viac ani nepotrebujete. Len občas nahnevá, keď nechtiac prekliknete jednotky s možnosťou transformácie (veže a ježko) a rozložia sa tam, kde ste to nechceli.

Misie vyvrcholia zničením nepriateľskej centrálnej budovy s vyobrazením efektného atómového hríba. Následne dostanete podľa zásluh jednu až tri hviezdičky. Tie investujete v menu hry v technologickom strome na odomknutie pokročilých jednotiek do ďalších misií. Takéto posily sú rozdelené podľa druhu budov na robotov, vozidlá a tanky a v teréne sa k nim dostanete až po príslušnom vylepšovaní budov.

Hru dopĺňa už spomínaný nuke ball, ako aj sandbox, ktorý je iný, ako  by ste čakali. Umožňuje voľne vkladať do prostredia vlastné alebo nepriateľské jednotky a budovy z kruhovej ponuky a používať rakety a testovať si tak  armády v rôznych bojových situáciách. Cieľom je zničenie nepriateľskej centrálnej budovy alebo alternatívneho cieľa, ale v tomto prípade to veľké zadosťučinenie neprináša. Takýto sandbox rýchlo omrzí.

Graficky je hra naozaj prekrásna, s využitím izometrického pohľadu z patričnej výšky a zoomom. Terén je často nádherný, pestrofarebný, s úžasnými scenériami. V noci je však poriadne presvetlený a trochu horšie sa zorientujete, ale nočný režim sa dá vypnúť. Pekne sú do toho zakomponované početné objekty. Pri zbežnom zahliadnutí to môže pôsobiť neprehľadne, ale v skutočnosti sa rýchlo a dobre dokážete zorientovať. Vytknúť však môžeme pohyb jednotiek, ktorý nie je úplne precízny, ale nie je to zásadné. A občas sa nezobrazí nejaká drobnosť v misii. Vydarené hlášky sme už spomínali a celkovo sú zvuky aj hudba dobré. V misiách s väčším počtom objektov a jednotiek však začne byť hra dýchavičná a môže dôjsť k výraznému poklesu snímkovania a sekaniu. Okrem toho nám občas zamrzla a bol nutný reštart, takže by to chcelo nejaké záplaty. Avšak autosave systém vás pri  takomto zlyhaní hry vráti krátko pred miesto incidentu.

Nuke Them All
Nuke Them All Tomu sa hovorí apokalypsa!
Tomu sa hovorí apokalypsa!


Nuke Them All Pri prvom pohľade to niekedy v misiách vyzerá chaoticky a prehustene, ale v skutočnosti sa tam rýchlo zorientujete.
Pri prvom pohľade to niekedy v misiách vyzerá chaoticky a prehustene, ale v skutočnosti sa tam rýchlo zorientujete.


Nuke Them All Takto vybuchujú nukleárne hlavice, ale hlavný cieľ je tá budova  napravo.
Takto vybuchujú nukleárne hlavice, ale hlavný cieľ je tá budova napravo.




Nuke Them All je adrenalínová akčná stratégia, ktorá vzdáva hold klasickým vojenským RTS a prináša aj vlastné originálne prvky. Vie byť poriadne návyková, ale v úvode vyžaduje trochu času, kým jej dostatočne porozumiete. Hra je komplexná, a pritom sa snaží minimalizovať ovládacie prvky a niektoré súčasti, ktoré by sa možno niekedy hodili, ale zistíte, že v tomto prípade by boli aj prebytočné. Tu ide totiž o rýchly dynamický postup bez zbytočného zdržiavania, ale s taktizovaním a pohotovými reakciami na vzniknuté situácie. A vrcholom úsilia je úchvatné finále bitiek s jadrovými výbuchmi. Tie, samozrejme, v skutočnom živote vidieť nechceme, ale v tejto hre sú fascinujúce. Takže sa bez váhania vrhnite na nepriateľov a nuke them all!


napísal uni 10.10.2024
Páči sa mi! (+3)
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
T.B
Ohodnotiť
NUKE THEM ALL
+ parádna akčná stratégia, ktorá vzdáva hold klasickým RTS
+ veľmi pekné grafické spracovanie v komiksovom štýle
+ adrenalínová hrateľnosť, ktorú oceníte, keď poriadne pochopíte pravidlá
+ zombíci, mimozemšťania a rôzne úkazy ako doplnkové súčasti bitiek
+ vystreľovanie nukleárnych hlavíc
- pri zjednodušenom systéme ovládania občas vykonáte neželaný úkon
- samostatná AI jednotiek nie je úplne spoľahlivá
- sekanie a poklesy snímkovania pri veľkom počte objektov a jednotiek v misii
- hra občas úplne zamrzne


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: GameEraStudios / Indie PapaMike
Štýl: Stratégia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Nuke Them All 10.10.2024
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Rada - vzduchový chladič k ryz... (5)
Ahojte, planujem vymenit Ryzen 5 2600X cpu za 5...
|Xsx češtiny (0)
Zdar, prosím vás viete mi poradiť, ktoré hry na XS...
|Ultimatne ambilight riešenie (9)
Narazil som na tuto krabicku na podsvietenie tv, m...
|Výmena i5 12600kf (12)
Zdravím! Momentálne fachčím na zostave s i5 12600...
|Čo sa mohlo stať s pc? (55)
Čaute, dneska som prišiel z roboty, zapol PC ktorý...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27453)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk