DISNEY EPIC MICKEY: REBRUSHED

DISNEY EPIC MICKEY: REBRUSHED

8.0

Epický Mickey je späť!

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Začnime drobným kvízom: System Shock, Ultima Underworld, Deus Ex, Epic Mickey. Ktorá z týchto hier tam nepatrí? Dobre nad tým porozmýšľajte a ak ich nepoznáte, pokojne si ich vygooglite a pozrite sa na ne. Rôzne hry z rôznych ér, ale jedna možno vyzerá trochu inak. Možno práve tá jedna vyzerá tak, že tam nepatrí. Že by teda Epic Mickey? Ale kdeže! Patria tam všetky hry. stojí za nimi totiž legendárny dizajnér Warren Spector a aj keď by sa mohlo zdať, že v Epic Mickey len priniesol 3D skákačku, nie je to tak. Všade to vystaval na svojom unikátnom prístupe k možnostiam hráčov a platí to aj v tejto hre. Neveríte mi? Skúste si zahrať remaster Epic Mickey: Rebrushed.

Originál vyšiel už pred 14 rokmi, ale má čo povedať aj dnes. Dokazujú to borci zo štúdia Purple Lamp, ktorí priniesli niečo, čo ďaleko presahuje to, čo bežne považujeme za remaster. Poznám remaky, ktoré majú menej zmien a noviniek ako tento remaster. Zachováva všetko to, čo poznáte z originálu. Zároveň opravuje jeho chyby, vylepšuje ho a pridáva aj kopu úplne nových vecí, ktoré v pôvodnej hre neboli. Prípadne ich možno pôvodní autori plánovali, ale nakoniec skončili nedokončené niekde v koši. Keďže od vydania pôvodnej hry ubehla už toľko času, nebude recenzia až tak o porovnávaní s ním, aj keď sa mu nevyhnem. Skôr ju venujem všetkým, aj novým hráčom, ktorí originál nikdy nepoznali.

Začnime tak príbehom. Ten je naozaj zaujímavý hlavne pre ľudí, ktorí Disney tvorbu poznajú. A tým nemyslím teraz nejaké marvelovky a podobné nezmysly. Ak máte radi staré animáky, poznáte aj tie obskurné postavičky, prípadne aspoň Fantasiu, toto je pre vás. Mickey tu nie je hrdina a v zásade on spôsobí všetko to peklíčko, ktorým si hráč musí prejsť a v Mickeyho kožuchu ho napraviť. Cez tajomné zrkadlo totiž prejde do sveta čarodejníka Yen Sida. Splaší sa a na jeho stole zaleje niečo, čo pripomína maketu Disneylandu. Netuší pritom, že to je svet, ktorý čarodejník vytvoril, aby doň presunul málo známe a zabudnuté postavy. Keď ho Mickey oblial, vypustil doň monštrum. Čas plynie a po dekádach nastal čas, aby Mickey svoju neplechu napravil.

Disney Epic Mickey: Rebrushed
Disney Epic Mickey: Rebrushed 2D cutscény nevyzerajú najlepšie
2D cutscény nevyzerajú najlepšie


Disney Epic Mickey: Rebrushed Navštívite mnoho známych svetov
Navštívite mnoho známych svetov


Disney Epic Mickey: Rebrushed Medzi bonusmi nájdete aj originálne animáky
Medzi bonusmi nájdete aj originálne animáky





Teda nie dobrovoľne. Monštrum ho do tohto sveta unesie a chce sa ho zbaviť. Jeden z malých zelených gremlinov Mickeymu zachráni život, takže by bolo fajn sa im odvďačiť a na oplátku im zachrániť svet. bude to pomerne dlhá cesta a čaká vás na nej cesta naprieč známymi aj menej známymi svetmi, kde stretnete pestrú paletu postavičiek na čele s králikom Oswaldom, ale napríklad aj poriadne netradičné variácie na známe tváre ako Goofy, Pete a ďalší. Niektorým pomôžete, proti iným budete bojovať, ďalší pomôžu zase vám. Hra je preplnená metaodkazmi na naozaj mnoho oblastí a je napísaná veľmi inteligentne.

Akurát škoda, že aj keď to všetko prešlo toľkými vylepšeniami a prakticky bola hra preklopená do Unreal Enginu, tak na naratíve sa zase až toľko nezapracovalo. Príbeh je tak podávaný rovnakým spôsobom krátkymi 2D cutscénami, ktoré veľmi neladia esteticky so zvyškom hry. A stále nie sú dabované, takže v nich dialógy postáv (a hlavne gremlin Gus je dosť ukecaný) musíte čítať. Niežeby to bol až taký problém, ale neladí to s tým zvyškom, kde vidíte poriadne produkčné hodnoty, ale tu len poskakujú nemo mumlajúce postavy v zašumenej 2D scéne.

Epic Mickey je a aj nie je 3D skákačkou. Skôr by som to označil za akčnú adventúru. Ak by ste to porovnali napríklad so Super Mario Galaxy, čo je hra z rovnakej doby, Mickey by ťahal za kratší koniec. Ale ako akčná adventúra je to aj dnes veľmi príjemný a svieži zážitok, keď jediná vaša zbraň je vlastne magický štetec. Keďže vás hra prenesie do farebného sveta bez farby, veľkou časťou vašej povinnosti bude prinavrátiť mu farbu. Alebo aj odobrať tam, kde treba. A v ojedinelých prípadoch sa štetcom musíte naozaj zahnať a nejakých tých nepriateľov rozbiť. To je doplnené skákaním a naozaj mnohými hádankami, kde niektoré sú rozťahané aj cez celé levely.

Mickey štetec využíva rôznymi spôsobmi. Nemaľujete priamo nejaký ťahmi po plochách. Skôr zo štetca „strieľate“ farbu a dokážete prekryť plochy, ktoré farbu stratili. A z niektorých špeciálnych plôch s farbou naopak dokážete farbu vytiahnuť. Dokážete to robiť aj na diaľku a hra túto mechaniku využíva rôznymi spôsobmi, pričom vám zároveň dáva možnosť takto riešiť aj situácie a prekážky. Niekedy si situácia vyžaduje konkrétne riešenie, napríklad vytiahnutím farby z podstavca spadne stĺp, ktorý na ňom stojí. Inokedy si zas farbou vytvoríte most a prejdete po ňom. Sú tu ale aj situácie, kedy máte na výber, ako to celé vyriešite.

Nafarbenie aj odfarbenie vás privedú do rovnakého cieľa, ale majú iný efekt a iné riešenie daného problému. Celkovo vám hra často dáva najavo, že môžete veci riešiť rôznymi spôsobmi. Koniec koncov za hrou stojí Warren Spector a jeho dizajnové prvky tu badať. Aj keď toto je hra pre každého, od detí až po dospelých. Bohužiaľ je tiež pravdou, že mechanika maľovania je vec, na ktorú hra spolieha trochu príliš a časom sa vám tak zunuje. Dokonca aj koncepty sa začnú opakovať. Tu musíte vrátiť farbu ozubenému kolesu, aby sa stroj točil. Inde zase musíte odstrániť farbu, aby ste odkryli mechanizmus za stenou.

Herná štruktúra je pomerne komplikovaná, kde sa dostanete do akýchsi hubov, ktoré majú vlastné úlohy, ale z nich vyrážate do rôznych svetov plniť misie. A ešte pomedzi to všetko vás čaká obrovská, ale naozaj obrovská kopa rôznych 2D levelov inšpirovaná klasickými 2D animákmi, dokonca aj tým prvým – Steamboat Willie. V 3D leveloch okrem hlavnej úlohy môžete nájsť aj niekoľko vedľajších questov, z toho niektoré sa plnia cez niekoľko rôznych misií, takže tu zozbierate niečo, tam zozbierate niečo a potom si v hube splníte quest tým, že to niekomu odovzdáte. Obsahu je tu naozaj kopa, z toho veľká časť je úplne nová – nové levely, nové skryté lokality a aj nové bonusy. Hľadaním kade-tade si otvoríte bonusovú galériu a v nej koncepty či dokonca krátke filmy.

Disney Epic Mickey: Rebrushed
Disney Epic Mickey: Rebrushed Mechanizmus farby sa trochu opozerá
Mechanizmus farby sa trochu opozerá


Disney Epic Mickey: Rebrushed 2D levely sú veľmi dobrým spestrením
2D levely sú veľmi dobrým spestrením


Disney Epic Mickey: Rebrushed Hra obsahuje obrovskú haldu questov
Hra obsahuje obrovskú haldu questov





A možno je toľko obsahu občas aj na škodu. Slovenčina na to nemá termín, ale v angličtine sa tomu hovorí collectathon, teda hra, ktorá je vlastne nejaký zberateľský maratón. Nie je taký celý Epic Mickey, ale časť hry je naozaj o tom, že len veľa vecí zbierate. Potom ich zbierate niekde inde a zase inde. Hrateľnosť je dobrá, svety sú parádne a dizajn aj s občasnými možnosťami voľby (hra má viac koncov, ale ten dopad rozhodnutí zase až tak necítite) je kvalitný. Len si občas pripadám, ako keď som kedysi dávno v Assassin’s Creed zbieral pierka. A na to ja teda veľmi nie som. Našťastie to tie 2D levely veľmi pekne spestrujú a oživujú, takže priamo nejaké znudenie hrou nehrozí.

Graficky je to niečo výnimočné. Je to stále remaster a na niektorých miestach to stále badať, ale herné svety boli úplne prepracované, bola prekopaná ich geometria, zmenené sú postavy, ovládanie, modely všetkého, textúry a neviem čo všetko. Jednoducho je to ako úplne nová hra. A vyzerá veľmi pekne. Teda až na tie 2D cutscény. 2D levely sú vizzuálne úplne odlišné a zodpovedajú animákov, z ktorých vychádzajú. A krásne ich vystihujú, čo ocení každý fanúšik. Rovnako aj zvuk je prepracovaný, ale hudba bola už v minulosti veľmi príjemná, teraz to akurát pôsobí čistejšie a krajšie. Avšak dabing strašne chýba. To už dnes aj takéto hry musia mať. Aspoň v tých  prestrihových scénach.

Pri remasteroch sa často hovorí, že takéto hry sa často nerobia. Možno si myslíte, že to v tomto prípade nie je pravda, ale stále to platí. Epic Mickey: Rebrushed je unikátnym spojením 3D skákačkovej akčnej adventúry pre celú rodinu s inteligentným dizajnom Warrena Spectora, kde dokážete stráviť pokojne aj nejakých 15-20 hodín. Alebo aj viac. Je to kvalitná hra, ktorej niektoré aspekty však nezostarli najlepšie. Nie je to až taký veľký problém, aby vás hra otrávila. Ale aj s backtrackingom v neskorších pasážach jednoducho badať, že v niektorých činnostiach hra stráca dych, takže si ju neužijete až tak, ako by ste chceli.


napísal matus_ace 4.10.2024
Páči sa mi! (+1)
8.0
Ohodnotiť
DISNEY EPIC MICKEY: REBRUSHED
+ parádny remaster s miliónom noviniek a vylepšení
+ úplne nové časti obsahu
+ krásne 2D levely
+ kopa bonusových materiálov
+ vylepšené ovloádanie, pridané tutoriály schopností
- 2D prestrihové scény nevyzerajú dobre
- chýba dabing
- backtracking a niektoré monotónne činnosti


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5
Switch

Vývoj: THQ Nordic / Purple Lamp
Dátum vydania: 24. september 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Čo sa mohlo stať s pc? (1)
Čaute, dneska som prišiel z roboty, zapol PC ktorý...
|Game-debate.com (3)
Ahoj ... ide vám táto stranka niekomu ? Je to stra...
|Rada ohľadom nákupu win 11 (5)
Ahojte, Chcem sa poradiť ohľadom nákupu Win 11 n...
|Alienware / nový notebook (2)
Ahojte chcem si kúpiť herný notebook ktorý by som ...
|Nové pc (17)
Ahojte! Asi po 16 rokoch sa chcem vrátiť k PC, (...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27163)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk