Google pomaly opúšťa Stadiu, štartuje Google Stream

Zdá sa, že Google sa chce so streamingom posunúť ďalej.

pridal saver 5.2.2022 o 11:10 pod hry
Google pomaly opúšťa Stadiu, štartuje Google Stream

HRY > NOVINKY >

Google Stream by mal byť nasledovník Stadie, aj keď je smerovaný na firmy a licencovanie. Aspoň tak hovoria prvé leaknuté informácie.

Ak si pamätáte, Google rozbehlo Stadiu pred pár rokmi, povytváralo si svoje štúdiá, najalo ľudí, nalialo peniaze. Ale potom spravilo chybu. Respektíve viac chýb a to ako výber zlého systému, tak pevného hardvéru a nakoniec vydalo Stadiu predčasne a nedokončenú.

Predčasné vydanie znamenalo, že ľudí Stadia sklamala. Nemala sľubované možnosti ani dostatok hier. Nedostatok hier bol pre zlý výber systému, kde Linux a rôzne špeciálne požiadavky znamenali, že firmy museli pracne portovať hry na platformu. Google tam za porty muselo platiť milióny a to nebolo udržateľné. Nakoniec samotný fixný hardvér so starou Vega kartou začal Stadiu obmedzovať už krátko po vydaní. 

Následne po roku od spustenia Google zatvorilo svoje vývojové štúdiá a nechalo Stadiu už len žiť voľným životom. Už svoje hry nerobí, ešte občas zaplatí firmám za porty a prichádza len skromná ponuka titulov.  Už aj Ubisoft, ktorý ich na začiatku podporoval, prešiel k inej streamovacej službe.

Treba však uznať, že streamovací systém a aj kodeky majú dobré a stabilné a zrejme aj preto to chcú ešte využiť a posúvajú to do novej oblasti. Konkrétne na podporu firiem. Kde by už služba nebola brandovaná a každý by si ju mohol licencovať pre svoje použitie bez toho, aby sa rozhlasovalo, že je to Stadia a nemuselo by to bežať ani na Google serveroch.

  • Chcú sa dohodnúť s Pelotonom, firmou predávajúce športové zariadenia ako bežecké pásy alebo stacionárne bicykle. Tým by ponúkla streamovanie jednoduchých hier hlavne na bicykloch.
  • Popritom vraj rokuje aj s Bungie na podporu streamovacej platformy, ale nie je jasné, či to odkúpenie Sony nejako neovplyvnilo. Zrejme teraz už nemajú veľa dôvodov ísť do Google.
  • Momentálne neplánujú vypnúť Stadiu, ale už tam nebudú liať peniaze.

Nakoniec šéf projektu Phil Harrison sa už presťahoval späť domov do Londýna. Zrejme už priamo Stadiu nevedie, respektíve ju už intenzívne nemusí riešiť. Phil Harrison mimochodom pracoval aj v Sony a Microsofte a všade bol v ich kritických rokoch. V Sony bol pri štarte PS3, v Microsofte zase pri štarte Xbox One, v Google pri štarte Stadie... ak niekam pôjde nabudúce, budeme to pozorne sledovať.





Páči sa mi! (+2)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Procesor na notebooku - vysoké... (9)
Zdar mám tento procesor na notebooku: intel core i...
|Prevodník av na hdmi (1)
Ahojte, odporučili by ste nejaký prevodník prevodn...
|Predám pc pc ryzen 5 5500, rx ... (4)
Predám PC v nasledujúcej konfigurácii: Procesor: ...
|Rtx 4070 vs rx 7800 xt/ 7900 g... (9)
Zdravím! Nedávno som skladal nový PC, cca 3 týždn...
|Madison vr (1)
Chcel by som opýtať mám nárok na nejakú zľavu na M...
|Svet, ukrajina, vojny ... (21499)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk