SWEET TRANSIT

SWEET TRANSIT

8.5

Relaxačná výstavba dobovej železnice

Recenzia na PC verziu

Príjemná preprava, aj tak by sa dal preložiť tento oddychový titul z herného žánru stratégie, ktorý síce už svoj debut na Steam mal, ale nedávno prešiel z predbežného prístupu na plnú verziu. Podľa všetkého rok od svojho vydania táto hra prešla slušnými počtami aktualizácií, až sa nebojím povedať, že mierne evolvovala tak, že nový hráči aj veteráni podobných hier sa budú mať s čím vyhrať pri stavaní železnice a miest, ktoré hra Sweet Transit ponúka. 

Táto stavbárska real-time stratégia vyšla spod rúk len jedného človeka menom Ernestas Norvaišas z Lotyšska, ktorý zatiaľ nemá vo svojej zbierke žiadne iné vydané projekty, ale podarilo sa mu svojím debutom presvedčiť kvalitného vydavateľa Team17, aby mu dal vo videohernom svete šancu. Sweet Transit sa prezentuje vo svojej plnej verzií ako unikátna stavbárska stratégia, kde železnica je základným pilierom a vlaky sú jediným prostriedkom expanzie a dopravy. Dostanete v nej možnosť si vytvoriť zložité výrobné linky a zo skromne pôsobiacich dedín prosperujúce metropoly v zlatých dobách zavedenia parnej energie a neskôr vynálezu spaľovacieho motora. Stávate sa tak priekopníkom priemyslu, pričom musíte myslieť hlavne na to, aby boli vaši občania spokojní prostredníctvom prepojeného sveta železníc. 

Rozhodne je najlepšie začať tutoriálom. Okrem základného ovládania hry myšou, ktoré je vždy rovnaké v podobných hrách, dostanete vcelku detailný opis toho, čo hra obsahuje a ako sa dá s ňou vynaložiť. Síce si budete musieť zvykať na komplexne rozostavaný HUD, ale onedlho sa zorientujete pomocou popisov a vaša prvotná výstavba bude o niečo veselšia. Začínate so stavaním dediny, kde v prvom rade musíte zabezpečiť stavebný materiál a jedlo pre pracujúcich. Takže je dobre si zvoliť miesto pôsobenia blízko vodného zdroja, kde budete mať neobmedzený prísun rýb. O drevo sa postará vami zložená píla a vaše expandovanie môže začať. 

Sweet Transit
Sweet Transit Dôležité je mať všetko pod kontrolou.
Dôležité je mať všetko pod kontrolou.


Sweet Transit Grafika hry je na skvelej úrovni.
Grafika hry je na skvelej úrovni.


Sweet Transit K lepšiemu prehľadu vám pomôžu rôzne typy filtrov.
K lepšiemu prehľadu vám pomôžu rôzne typy filtrov.





V ľavom hornom rohu hry vám hra okrem vypisovania problémov zadáva úlohy, ktoré máte splniť. Hlavnou úlohou je vždy zväčšiť počet obyvateľov v danej oblasti, ale dostanete aj jednoduchšie, ako je vybudovať určitý typ budovy alebo zabezpečiť suroviny či konkrétny tovar. Totiž ľudia sa do vašej dediny, len tak nepohrnú. Najprv im musíte zabezpečiť prácu na píle či v bani. Následne sa musíte postarať o jedlo, ktoré im dáte loviť alebo vypestovať, keď máte úrodnú pôdu pod nohami alebo blízke jazero. Tiež je dôležite vašim občanom postaviť obchody so zmiešaným tovarom, aby mali prístup k oblečeniu a k potrebným surovinám. Aj tu však platí pravidlo: „Samá práca a žiadna zábava robí z vašich ľudí tupcov", ktoré vyriešite tak, že vysadíte v okolí dediny stromy a tým zlepšíte všeobecnú náladu a radosť zo života.

Plná verzia však ponúka už aj divadlá a kostoly, o ktoré keď sa dobre postaráte a vložíte do nich silný program, vaši osadníci ihneď zabudnú na svoje problémy. Netreba však zabudnúť na cesty alebo chodníky, ktoré prepoja ľudí a jednotlivé budovy medzi sebou. Všetky problémy obyvateľov a dediny dostanete vo forme výstrah v ľavom hornom menu a dokonca sa vám aj ukážu vo forme ikoniek na budovách a v prostredí v samotnej hre. Či máte problém so surovinami, s peniazmi, s jedlom, prepravou, alebo vám chýba určitá vec či služba, hra vás na to upozorní a jasne opíše problém, ktorý treba riešiť.

Zo začiatku nebudete mať prístup k daným budovám alebo určitým výdobytkom techniky, ale po splnení úloh vám hra dodá nákresy, ktoré viete pomocou nadobudnutých zdrojov postaviť. To isté platí o samotnej železnici. Začínate s jednoduchými parnými lokomotívami a ich vozňami a postupom času sa viete dopracovať k lepším a kvalitnejším vlakom. Aj keď sa to začiatku tak nebude javiť, keďže spočiatku sa budete musieť sústrediť na chod mesta, železnice a vlaky v tejto hre stále zohrávajú ústrednú rolu. Ich vzhľad, zmysel a presun si viete do detailu nastaviť tak, aby ste dokázali vyťažiť čo najviac. Jednoduchou, ale aj komplexnou výstavbou železníc viete prepájať spoje, ktoré vám naložia alebo vyložia ľudí a suroviny tam, kde, ako alebo kedy chcete. Ostane len už na vás, ako s týmto systémom vynaložíte.

Stále však musíte myslieť na fakt, že stavať sa nedá všade, nie každá zem na mape je úrodná alebo obsahuje nerasty, ktoré potrebujete a každú stavbu musíte prispôsobiť priestoru. V poslednej aktualizácii hry tvorca pridal do prostredia tzv. vrstvenie, pomocou ktorého si viete vytvoriť tunely či mosty pre vlaky, ale aj pre ľudí. Hra Sweet Transit je v tomto smere vcelku prepracovaná a nielenže vám pomocou grafických filtrov ukáže, čo môžete a čo nie, ale vylepší vám prehľad v hre a aj niečo odpustí. Ekonomika a logistika je síce hlavným jadrom riešenia väčšiny úloh a výziev hry, ale nemusíte byť expert v týchto odvetviach, aby ste v tejto stratégií mohli prosperovať.

Ako hráč máte po skončení tutoriálu na výber z troch možností ako v hre pokračovať. Buď sa vhodíte do prázdneho sveta a budete sa snažiť vyskladať mesta a železnice z ničoho, alebo si môžete vychutnať konkrétne scenáre s danými úlohami a splniť ich na 3 hviezdičky. Keď si vyberiete prázdny svet, ešte pred vstupom do neho si môžete nastaviť jeho atribúty, charakteristiky a obťažnosť a následne si vybrať na obrovskej mape, kde sa bude vaša výstavba odohrávať. Obťažnosť v scenároch je vzostupná a po dosiahnutí hviezdičiek dostanete novú úroveň scenára. Väčšinou ide o správne a efektívne prepojenie železníc, ale stretnete sa aj inými typmi úloh.

Hra vo svojej plnej verzií obsahuje aj hotové mestá, ako Paríž, Ottawa a Rím, v ktorých preskočíte komplexnú výstavbu a už len udržiavate chod samotného mesta a jeho železnice. Keďže Sweet Transit sa stále tvorí a pravidelne updatuje, určite neostane len pri týchto možností hrateľnosti. Ak by ste ste mali aj po tutoriáli alebo hocikedy počas hry problém s určitým aspektom, vecou, budovou, typom vlaku, typom remesla alebo všeobecne s ekonomikou, viete si všetko vyhľadať vo wikipédii hry, kde nájdete rozpísané všetko do detailu.  

Sweet Transit
Sweet Transit Keď ste zručnými, vaše dedina sa zmení na prosperujúce mesto.
Keď ste zručnými, vaše dedina sa zmení na prosperujúce mesto.


Sweet Transit Nezabudlo sa ani na mestskú zeleň.
Nezabudlo sa ani na mestskú zeleň.


Sweet Transit Novinkou plnej verzie sú aj tunely, mosty a iné platformy.
Novinkou plnej verzie sú aj tunely, mosty a iné platformy.





Sweet Transit už vo svojej predbežnej verzií vedel nadchnúť svojou grafickou stránkou, ale odvtedy tvorca upravil aj tie malé detaily, ktoré vás o to viac vnesú do dobovej atmosféry hry. Budovy a vlaky majú svoj detail, i keď mohli byť vo väčšom meradle rôznorodejšie. Väčšinou sa stretnete s rovnakými typmi budov, ktorých vzhľad sa mení podľa toho, do akého prostredia ich vložíte a ako si ich vyrotujete počas výstavby. Od animácií ľudí veľa nečakajte, ako aj od artworku hry v menu, ktorý skôr slúži ako informačná kulisa.

Keď si vystaviate mestá a železnice, hra razom viac ožije a tým pádom vás potešia aj jednoduché, ale zato pekne vypracované animácie chodu vlakov, dymu z komínov alebo obyčajného života obyvateľstva či bežných elementov prírody, ako napr. hýbajúce sa stromy vetrom atď. Väčšinou vám hra ponúkne lesnatú alebo trávnatú oblasť blízko skál či vodného zdroja, ale určite sa v hre nezabudlo na exotické časti prírody. V detailnom rozpoložení jednotlivých častí HUD, budete mať vždy prehľad o základných elementoch vášho pôsobenia v hre. Tvorca hry dokonca vložil do samotnej hrateľnosti aj zrýchlenie času, aby ste dlho nečakali na určité udalosti hry. 

Hudba v hre hrá podľa mňa kľúčovú rolu. Nielenže dotvára atmosféru hry, ale jej inštrumentálne skladby v žánroch folk, blues a country dokresľujú dobu, v ktorej sa odohráva. Zvuk je na rovnakej, kvalitnej úrovni ako hudba a dodáva samotný život prostrediu. Hudba a zvuk prispievajú taktiež k určitému relaxu pri hraní hry Sweet Transit, čo môže dopomôcť k efektívnejšiemu riešeniu problémov pri plnení daných úloh. Tvorca hry myslel aj na stále populárny modovanie hier a vložil možnosť upravovať si a prispôsobiť si hru podľa fantázie fanúšikov hry už od jej uvedenia. 

Sweet Transit
Sweet Transit Postupom času prejdete z pary na naftu.
Postupom času prejdete z pary na naftu.


Sweet Transit Taká pšenica alebo iné suroviny sa neprivezú samé.
Taká pšenica alebo iné suroviny sa neprivezú samé.


Sweet Transit V hre si viete vyskladať pekne komplexnú železnicu.
V hre si viete vyskladať pekne komplexnú železnicu.




Stavbárska stratégia Sweet Transit je rozhodne venovaná fanúšikom vláčikov, železníc a stavbárskych stratégií v zlatých časoch parných strojov, v ktorej je podľa mňa hlavnou výzvou tvorcu vytvoriť hráčovi radosť z výstavby a sledovania plodov jeho tvorby vo forme funkčnej železnice a života v mestách. Veľkým plusom hry je, že jej plná verzia nie je finálnou a hra bude expandovať aj naďalej, pričom už teraz tvorca sľubuje prechod na elektrifikáciu železnice už počas tohto leta.  


napísal jinxed 8.5.2024
Páči sa mi! (+2)
8.5
Ohodnotiť
SWEET TRANSIT
+ grafika
+ veľký výber možností pri stavbe a
údržbe železnice a miest
+ prepracovaný systém údržby
+ hudba, zvuk, atmosféra
+ evolúcia železnice a miest
+ modovanie
- pre niekoho príliš komplikovaná
ekonomika hry
- miestami náročné


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Team17 / Ernestas Norvaisas
Štýl: Managementová
Dátum vydania:  2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Kodi (6)
Používate niekto KODI ? Potreboval by som pomôcť s...
|Steam deck - emulácia ps2 hier (2)
Čau. Hráva tu niekto PS2 hry na SD? Samozrejme poz...
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20986)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk