SOULMASK

SOULMASK

Survival v znamení šamanských masiek

Dojmy

Rysuje sa nový hit pre priaznivcov survival hier, v ktorých si musíte poradiť v drsnom prostredí. To v Soulmask je navyše aj veľmi pekné. Džungľa totiž okrem rôznych nástrah prináša aj atraktívne pohľady v rozsiahlej exotickej oblasti. Hra si nasadila masku vo verzii s predbežným prístupom a my vám teraz prezradíme, čo sa pod ňou momentálne skrýva.

Už v prvej fáze je obsah bohatý a lákavý a odhaľuje mnoho tradičných, ale aj nových mechanizmov, ktoré si postupne osvojíte. Úvod pripomína film Apocalypto, ktorý režíroval Mel Gibson. Budete totiž domorodcom na úteku, ktorý sa so šťastím zachráni. Ale čo je pri tom dôležité, získate mocnú masku, vďaka ktorej čoskoro nadobudnete vplyv aj rôzne schopnosti. Vašu postavu si môžete čiastočne prispôsobiť, aj keď možností nie je až tak veľa. Zvolíte si muža alebo ženu, tvár, účes a nejaké základné parametre. No predovšetkým si vyberiete jednu z troch masiek (neskôr sa dostanete aj k ďalším), ktorú potom môžete ešte farebne vyladiť. Líšia sa nielen vzhľadom, ale predovšetkým schopnosťami, ktoré časom môžete nadobudnúť.

Ale najskôr vás čakajú skromné začiatky samotára, čo je odkázaný len na svoju šikovnosť a vynaliezavosť, ktorá prispeje k ďalšiemu rozvoju a otvoreniu nových možností. V prvých hodinách nezažijete nič také, čo by ste nepoznali z iných survival titulov. Ale onedlho zistíte, že Soulmask prináša do žánru aj zaujímavé novinky a vylepšenia.


Oťukáte sa, zistíte, že môžete zbierať konáre, kamene, opadané drevo, liany a z toho priamo vo vašom osobnom inventári vyrábať primitívne nástroje a zbrane. Pokročilé výrobky prídu na rad neskôr a budú vyžadovať spočiatku ohnisko a potom aj výrobné stoly. Kamenný krompáč, sekeru, nôž a oštep použijete na rozbíjanie skál, stínanie stromov, lov zvierat a ich spracovanie. Niektoré animácie sú pritom solídne, iné trochu odbité. Napríklad pri rúbaní lietajú triesky, ale nevidíte na strome znaky poškodenia a padnutý kmeň hneď zmizne. Pritom sa získané drevo, kôra a ďalší materiál automaticky šupne do vášho inventára. Bežne pohodené veci na zemi už ale zbierate používaním patričného klávesu. 

Čím častejšie vykonávate rôzne aktivity (lov, zbieranie bylín, stavanie...), tým vyšší level v nich dosiahnete  a s rastúcou šikovnosťou získavate aj body na rozvoj znalostí a technológií. Bohatý rozvetvený strom inovácií je rozdelený na epochy, ktoré na seba nadväzujú. Odomykáte si v ňom čoraz pokročilejšie stavebné prvky, nástroje, zbrane, výrobné stoly a rôzne vymoženosti, ako je spracovanie mäsa, varenie, hrnčiarstvo, chov zvierat a kadečo iné.

Hoci musíte prijímať potravu, tekutiny a oddychovať, väčšinou to nepredstavuje veľkú záťaž, pretože trvá veľmi dlho, kým pocítite väčší hlad alebo smäd. Potom ale môžete vidieť rozmazane alebo nakrátko odpadnete. Leveluje aj vaša postava, ktorej zlepšujete niekoľko atribútov a neskôr aj masku, ktorú stále nosí. Jej vylepšovaním, respektíve opravami za kryštály z ruín a špeciálnych miest, maske prinavrátite silnejšie schopnosti, získate rôzne výhody a talenty. Napríklad si zvýšite energiu, získate nové možnosti pri pohybe či v boji a môžete rozšíriť svoj kmeň.

Už teda tušíte, že nebudete dlho sami. Základom vášho budúceho kmeňa je veľké posvätné ohnisko, ktoré je symbolom aj zdrojom tepla. Aby nevyhaslo, treba do jeho inventára vkladať palivo a určite je dobré umiestniť ho vo vnútri budovy, ktorú si sami postavíte, aby plamene nedusil dážď. Toto ohnisko zrejme priláka prvého domorodca, ktorého môžete osloviť a hneď sa k vám pridá – aspoň v mojom prípade to tak vždy bolo. Je to pomocník, ktorého vám vývojári doprajú, aby vám asistoval v začiatkoch a lepšie ste to zvládli.

Ďalších členov kmeňa už ale nezískate tak ľahko. Najskôr musíte nájsť miesto, kde sa objavujú nejakí ľudia. Väčšinou nebývajú priateľskí a nevyhnete sa boju. Vďaka základnej schopnosti masky viete preskenovať okolie, kde sa vám potom zvýraznia všetky postavy. Vybranú obeť musíte oslabiť tak, aby nemala viac ako 20% života. Potom použijete silu masky, po ktorej sa neborák bezvládne zvalí na zem. Musíte ho odniesť do bezpečia a postarať sa o neho, kým neprecitne a nezotaví sa, čo urýchlite kŕmením polievkou alebo iným jedlom. Týmto spôsobom rastie uznanie z jeho strany a po dovŕšení stanovenej hodnoty môžete domorodca začleniť do vašej tlupy.

A tu sa začína pravá zábava, ale aj trochu komplikovanejšie koordinovanie činností vášho kmeňa. Ľubovoľnému z  vašich druhov môžete dať pokyn, aby vás nasledoval a asistoval vám napríklad v boji. Ale domorodci z vášho kmeňa dokážu toho oveľa viac, keď im pridelíte pracovisko, pridáte nástroje a určíte činnosti, ktoré majú vykonávať. Takže napríklad jeden bude v okolí podľa potreby vytínať stromy a zbierať suroviny a nosiť ich do skladových dební. Iný môže pestovať plodiny alebo loviť, ďalší bude obsluhovať tkáčsky alebo iný stôl. Skrátka a dobre, v tábore to začne žiť a zabezpečíte všetky potrebné činnosti, ktoré potom budú fungovať aj bez vás.  Aj keď zatiaľ to trochu pokrivkáva kvôli slabšej AI.

Domorodci v tábore vedia samostatne makať, ale keď sa im napríklad pokazí náradie, prácu prerušia a potom sa len poflakujú a ani vás na to neupozornia. Spoločník, ktorý vás nasleduje, zas niekedy reaguje a inokedy nie na hrozby, ktoré vás postretnú. Stáva sa, že len tupo pozerá, ako vás nejaká zver dohryzie do smrti – a to aj napriek tomu, že mu nastavíte režim asistencie, voláte o pomoc alebo vyslovene zadáte, aby útočil na váš cieľ. Na tomto musia tvorcovia ešte popracovať, ale potom to bude fajnová súčasť hry.

Za zmienku stojí, že po určitej úprave masky môžete prevziať priamu kontrolu nad ktorýmkoľvek domorodcom z vášho kmeňa. Po jednoduchom pokyne sa zas vrátite do svojho pôvodného tela. Navyše ak vás zabijú niekde v džungli a máte so sebou spoločníka, viete sa tiež prepnúť do tela domorodca. A s ním pokračovať v ceste alebo pozbierať veci po vašom nebožtíkovi a vrátiť sa s nimi do tábora. Hlavnú postavu potom môžete oživiť pri vašom ľubovoľnom posvätnom ohni.


Postupne sa dostanete do  nových oblastí, kde sa vyskytujú ďalšie druhy rastlín a zvierat, ale aj nepriateľské kmene, s ktorými môžete bojovať a rôzne špecifické miesta a objekty. Viete síce voľne prechádzať do vzdialenejších lokalít, ale na mape ich uvidíte až po získaní informácií od domorodých skautov, ktorých zraníte a opantáte maskou – podobne ako keď získavate členov do svojho kmeňa. V teréne natrafíte napríklad na teleportačné brány a bane. Ale aj atraktívne pyramídy, ktoré môžete prekutať, ale až keď otvoríte ich vstup. A to sa dá jedine tak, že prinesiete obetu na oltár a vyvoláte strážcu pyramídy, ktorého potom musíte poraziť v boji. 

V bitkách využijete rôzne druhy zbraní, ktoré vyrábate z čoraz lepších materiálov – dreva, kameňa, kostí, bronzu. Každá zbraň má aspoň jednu schopnosť, napríklad oštep sa dá vrhnúť a vtedy má na sebe automaticky pripevnené lano. Takže zbraň si potom pritiahnete naspäť a ak ste niekoho / niečo zasiahli, tak rovno aj s obeťou. Súčasťou hry je aj krotenie zvierat, na ktorých potom môžete jazdiť, neskôr aj lietať. A okrem kmeňov sa dajú vytvárať aj klany. To zrejme využijete hlavne v online móde hry – hrať sa dá totiž sólo alebo s pripojením k iným živým hráčom.

Niektoré činnosti v hre sú intuitívne, iné o niečo menej – s väčšinou postáv, zvierat aj objektov komunikujete prostredníctvom menu s ponukou možností, ktoré si vyvoláte. Ale všetkým vás dobre prevedie navigácia so sprievodnými textami a inštrukciami, ktoré môžete schovať, ak sa chcete riadiť sami sebou. Je to dobrá a nevtieravá forma tutoriálu, ktorá vás do ničoho netlačí, ale pomôže vám všetko sa pekne naučiť vo vašom vlastnom tempe, ak o to budete stáť.

Grafika hry je veľmi pekná a v nastaveniach nájdete AMD FSR aj Nvidia DLSS. Zvlášť v určitých špecifických momentoch si užijete pekné výhľady, a to hlavne vďaka rôznym efektom. Napríklad slnečné lúče a lom svetla  v určitých obdobiach dňa (súčasťou je plnohodnotný denný a nočný režim) dokážu divy. A pekné sú aj odlesky na vodnej hladine, či lesknúce sa mokré listy a telá domorodcov počas dažďa. Vtedy dokonca vidíte aj kvapky, ktoré akoby stekali po obrazovke. Je to veľmi vydarený efekt.

Rozpracovaný Soulmask je už teraz nabitý obsahom, ktorý vystačí na desiatky hodín. Hra je zaujímavá ako svojou grafikou, tak aj hrateľnosťou, ktorá prináša štandardné aj menej obvyklé survival prvky. Mohla by sa trochu doladiť interakcia s prostredím a predovšetkým umelá inteligencia zvierat, nepriateľov aj členov vlastného kmeňa. Ale je to parádny štart, po ktorom budú nasledovať rôzne vylepšenia, nová mapa, viac masiek, bohatšie možnosti úprav vzhľadu či optimalizácia kmeňa, ako už tvorcovia uviedli v roadmape. Je to jasná voľba pre priaznivcov žánru.


napísal uni 13.6.2024
Páči sa mi! (+2)
SOULMASK


Soulmask
PC

Vývoj: Qooland Games / CampFire Studio
Štýl: Akčná Adventúra / Survival
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Čo hovoríte na novú speváčku v... (0)
Určite mnohí z vás boli okolo roku 2000 násťrocný ...
|Slúchadlá (0)
Lude dobrí, odporúčte nejaké dobré slúchadlá. Ideá...
|Hra elden ring (1)
Dá sa stiahnuť niekde táto hra na pc...
|Dragons dogma 2 vs dragon age:... (0)
pozrite si tie hry a porovnajte...
|Psp a net (2)
Zdravím...vytiahol som po 100 rokoch zo šuplíka PS...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26017)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk