TOUR DE FRANCE 2024

TOUR DE FRANCE 2024

6.0

Len pre hardcore fanúšikov cyklistiky

Recenzia na PC verziu

Najprestížnejšia z grand tours vo svetovej cyklistike je zase tu, no po dlhých rokoch je to tento rok pre slovenských fanúšikov iné. Po dlhej a úspešnej kariére sa s cestnou cyklistikou lúči Peter Sagan a tento rok je TdF už bez neho. Každý deň si ju pustím a priznám sa, že to je cítiť. Nemá to ten náboj. Stále sú to napínavé preteky, ktoré navyše ponúkajú pohľady na krásy Francúzska a priľahlých krajín, ale už tam nie je to jedno naše želiezko v ohni. A je otázne, kedy tu nejaké ďalšie bude. Kým budeme čakať na nejakú novú slovenskú hviezdu cyklistiky, môžeme si vytvoriť vlastnú. Napríklad v hre Tour de France 2024.

Nacon a Cyanide nám posledné roky pravidelne servírujú hneď dvojicu cyklistických hier. Pre tých, ktorí radšej šliapu do pedálov, je to Tour de France. Tá je navyše cielená na konzolový trh. Ak chcete ísť do hĺbky cyklistiky, hrabať sa v tabuľkách a detailne manažovať svoj tím, siahnete po titule Pro Cycling Manager. Postupne sa pozrieme na novinky z oboch týchto sérií, ale ak ste ich pravidelnými hráčmi, možno bude stáť za zváženie, či sa oplatí ísť do nových ročníkov. Minimálne v tomto prípade totiž dostanete hru, ktorá je snáď až na 90% zhodná s predchádzajúcim ročníkom. A v takom prípade možno radšej niečo málo pošetríte a počkáte na ďalší ročník. A zajazdíte si ešte so Saganom.

Pri týchto oficiálne licencovaných športových hrách sa môžeme tešiť hlavne na autentický zážitok a s ním je úzko prepojená aj kvalitná prezentácia. Len asi to nie je niečo, čo hrá prvé husle v Nacone, keďže táto hra je prezentovaná dosť fádne. Je tu oficiálna grafika, oficiálna znelka a podobne. Akurát tomu chýba trochu šmrnc. Trochu viac. Až na tú grafiku a zvuk na vás nič nekričí, že toto je herné spracovanie niečoho tak obrovského, ako je Tour de France. Chce to intro, chce to tváre, chce to ďalšie veci. Nie je to síce tak dôležité, ale potešilo by to.

Tour de France 2024
Tour de France 2024 Manažment energie je kľúčový, takže nemusíte sa neustále tlačiť dopredu
Manažment energie je kľúčový, takže nemusíte sa neustále tlačiť dopredu


Tour de France 2024 Licencie nie sú kompletné, takže si musíte pomôcť editorom
Licencie nie sú kompletné, takže si musíte pomôcť editorom


Tour de France 2024 Z kopca môžete aj zvoľniť
Z kopca môžete aj zvoľniť





Avšak aj keď je hra oficiálne licencovaná a nájdete tu snáď všetky dôležité tímy, nemá kompletnú licenciu. Takže aj keď tu je tím, nemusí tu byť jeho najlepší jazdec. Pôsobí to trochu komicky. A vlastne aj trochu smutne. Na jednej strane sú tu Van Aert, Cavendish, Vingegaard a mnohí ďalší. Dokonca sa na seba aj trochu podobajú. Na druhej strane si po pretekoch vo výsledkovej listine všimnete meno Evenepoet. Tak zaostríte, či dobre vidíte, ale dobre vidíte. A zrazu si začnete všímať viac takto skomolených mien. Je to trochu hanba a rozhodne by takáto hra mala mať aj kompletné licencie. Nikto nečaká, že tam bude tím Pierre Baguette, ale ak tím ako Soudal–Quick-Step nemá licencovanú takéhoto jazdca, je to smutné. Samozrejme, je tu editor, ale to je len taká malá náplasť.

Rovnako by potešilo aj modernejšie technické spracovanie, ktoré nie je práve výkladnou skriňou tak populárneho športu a veľkolepého podujatia. Od minulého ročníka sa to veľmi nelíši a už vtedy sa dalo hovoriť, že je grafika zastaraná. A to prakticky v každom ohľade, či už sú to modely, animácie alebo čokoľvek iné. Takže sa cyklisti na seba ponášajú len trochu, bicyklovanie pôsobí trochu úsmevne a rovnako aj niektoré iné animácie. Zvuk je ale fajn. Nájdete tu hlas tímového manažéra, rovnako aj nejaké tie hlasy pri tímovej komunikácii. Zvučka TdF tu znie často, ale nájdete aj nejaké licencované skladby, ktoré to spestrujú. Napríklad od Racing Birds.

Problémom je aj to, že hra síce vychádza na PC, ale asi len preto, aby tam bola. V Cyanide vynaložili len úplne minimálne úsilie pre prípravu PC verzie, čo je badať napríklad na to, že bez gamepadu si nezahráte. Pritom na niektoré veci v rámci manažmentu počas pretekov by podľa mňa myš a klávesnica pôsobili lepšie. Nastavenia sú umiestnené úplne bokom a sú veľmi oklieštené. Dokonca občas spôsobujú problémy s tým, ako hra beží. Napríklad iba v okne, pričom nikde nenájdete prepnutie na fullscreen. Pritom PC verzia beží fajn a to aj na starších a menej výkonných notebookoch, ale veľa vecí je tu odfláknutých.

Obsahovo to ale vôbec nie je zlé a kým pri tom spracovaní, prezentácii aj licenciách musím mať výhrady, obsah je fajn. Ponúka singleplayer, multiplayer, dokonca istú kooperáciu pre dvoch hráčov, takže si môžete zahrať naozaj rôznorodo. Na výber máte niekoľko režimov, ale aj tak by ste na úvod mali absolvovať tréning, kde sa naučíte princípy ovládania a to od tých najjednoduchších vecí, ako je šliapanie do pedálov, tak aj tie komplexnejšie, ako je komunikácia taktiky, menenie jazdcov počas pretekov, konzumácia tyčiniek a podobne. Navyše sa bežné etapy ovládajú inak ako časovky, takže aj toto má svoje špecifiká, ktoré si musíte osvojiť.

Po tréningu sa môžete vrhnúť na jednotlivé preteky. Jednoducho si vyberiete Tour, klasiky, monumenty a podobne. No a idete. V Pro Team režime vás čaká celá sezóna, kde riadite tím, najímate jazdcov a snažíte sa zlepšovať. Ako pôjde váš tím hore, dostanete sa na ďalšie podujatia a podobne. Pritom stále na vás čaká aj aktívne pretekanie. V Pro Leader si vytvoríte vlastného jazdca a postupne ho zlepšujete, sezónu za sezónou mu vďaka plneniu misií a cieľov rastú štatistiky, až kým z neho nespravíte hviezdu svetovej cyklistiky. Club Tour je online režim, kde súperíte s hráčmi sa v bojoch o pozície v rebríčkoch púšťate do časovo limitovaných výziev.

Bez ohľadu na to, čo si vyberiete, priebeh je približne podobný. Máte tím, vyberáte sa na preteky a prípadne teda ešte manažujete svoj tím – vyberáte jazdcov, vyberáte zostavy na jednotlivé preteky podľa výkonnosti a podobne. No a potom si to musíte odšliapať. Alebo si to môžete dať aj nasimulovať, k čomu sa možno po niekoľkých hodinách hrania odhodláte častejšie. Manažmentová časť je tu však veľmi plytká, keďže na to má Nacon separátnu sériu. Tu je to hlavne o tom šliapaní.

Tour de France 2024
Tour de France 2024 Časovky sa ovládajú trochu inak
Časovky sa ovládajú trochu inak


Tour de France 2024 Svojho vlastného cyklistu postupne levelujete
Svojho vlastného cyklistu postupne levelujete


Tour de France 2024 Príde rad aj na tímovú réžiu
Príde rad aj na tímovú réžiu





To je šité na mieru gamepadu, aj keď občas budete musieť pristúpiť na rôzne prehmaty na ovládači, keď k jednej činnosti chcete pridať druhú. Pravým triggerom šliapete, ľavým triggerom zase brzdíte. To je vec, ktorú musíte dostať do krvi, aby ste zbytočne nestrácali čas a energiu, keď zabrzdíte príliš. No a keď už šliapete, je to o manažmente energie. Existujú tu dva druhy, jedna je na bežnú jazdu, druhá zase na špurty a útoky. Keď vám energia začne dochádzať, môžete si ju doplniť z tyčiniek. Ich počet je obmedzený, ale v zónach na osvieženie si ich doplníte. Dosť rýchlo si všetky mechanizmy osvojíte, ale, ako som už naznačil, niektoré sú možno trochu komplikované. Ani nie tak dizajnom, ako skôr ovládaním.

Preteky môžete simulovať. Celé tour dokážete dokonca simulovať. No a keďže etapy vedia byť poriadne dlhé a takých 300km by vám zabralo pekných pár desiatok minút, viete si čas aj urýchliť. Síce vtedy váš jazdec nevyužíva tímovú réžiu, pokyny a ani tyčinky na doplnenie energie. Čo je trochu škoda. Preteky majú niektoré body, kde si viete nastaviť, aby hra bežala sama zrýchlene do daného bodu. Ak napríklad jazdíte za vrchára a zaujímajú vás len horské prémie. Taktiež takéto zrýchlenie zastaví, keď na vás napríklad niekto v úniku zaútočí.

Hrateľnosť Tour de France 2024 nie je vôbec zlá a naozaj vás hra môže chytiť. Samozrejme, za predpokladu, že ste fanúšikmi cestnej cyklistiky. V hrateľnosti až taký problém nie je. Problémom je, že je hra takmer identická so svojím predchodcom. Taktiež je problémom to, že je technicky zastaraná. To neplatí len o grafike, ale aj o animáciách a fyzike, ktorá je veľmi základná a dokonca na tratiach obsahuje neviditeľné steny. Problémom sú tiež rôzne glitche, hra mi dokonca raz zamrzla počas simulácie, takže som sa musel vrátiť k poslednej uloženej pozícii. Ťažko ju tak kvôli tomu všetkému odporúčať aj niekomu inému ako hardcore fanúšikom cyklistiky.


napísal matus_ace 9.7.2024
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Vo svete
T.B
Ohodnotiť
TOUR DE FRANCE 2024
+ zábavná hrateľnosť
+ prístupné, aj keď občas trochu nedotiahnuté ovládanie
+ slušné množstvo pretekov, tímov aj jazdcov
+ dobrá ponuka režimov
+ možnosti simulácie aj automatického jazdenia
- PC verzii chýba veľa vecí, ktoré od PC hier očakávame
- technicky zastarané
- niektoré chýbajúce licencie
- glitche


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Nacon / Cyanide Studio
Štýl: Šport / Simulácia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Čo hovoríte na novú speváčku v... (0)
Určite mnohí z vás boli okolo roku 2000 násťrocný ...
|Slúchadlá (0)
Lude dobrí, odporúčte nejaké dobré slúchadlá. Ideá...
|Hra elden ring (1)
Dá sa stiahnuť niekde táto hra na pc...
|Dragons dogma 2 vs dragon age:... (0)
pozrite si tie hry a porovnajte...
|Psp a net (2)
Zdravím...vytiahol som po 100 rokoch zo šuplíka PS...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26017)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk