Intel sa snaží riešiť problémy 13. a 14. gen procesormi, ale stále nevie príčinu

Intel vydá prvý update na fix procesorov v auguste, ale ten zrejme problémy s procesormi plne nezafixuje.

pridal saver 25.7.2024 o 15:34 pod hardware
Intel sa snaží riešiť problémy 13. a 14. gen procesormi, ale stále nevie príčinu

HARDWARE > NOVINKY >

Zrejme ste si už všimli, že s vyššími desktopovými procesormi z 13. a 14. generácie Intelu niečo nie je v poriadku. Konkrétne ide hlavne o vyššie procesory z oboch sérii a to i7 a i9, ktoré majú problémy so stabilitou.

Zatiaľ čo minulý rok boli problémy zriedkavejšie, tento sa toho začalo objavovať viac a konkrétne v spojení s hrami na Unreal engine. Najskôr sa zdalo, že to môže byť problém RTX 40 kariet, ale to Nvidia vyvrátila a presmerovala problém na procesory. Intel to medzičasom priznal a odporučil hráčom používať štandardné frekvencie procesorov. Hráči hneď zistili, že podtaktovanie a podvoltovanie pomáha.

Intel aktuálne reagoval a hovorí, že zvýšené minimálne napätia sú problémom nestability a v polovici augusta by mal vydať patch:

Na základe rozsiahlej analýzy desktopových procesorov Intel Core 13./14. generácie, ktoré nám boli vrátené z dôvodu problémov s nestabilitou, sme zistili, že zvýšené prevádzkové napätie spôsobuje problémy s nestabilitou v niektorých desktopových procesoroch 13./14. generácie. Naša analýza vrátených procesorov potvrdzuje, že zvýšené prevádzkové napätie pochádza z algoritmu mikrokódu, ktorý vedie k nesprávnym požiadavkám na napätie na procesor.

Aj keď Igorlab teraz k tomu hovorí, že napätie, konkrétne minimálne napätie (Vmin) nebude všetko a sú tam ďalšie veci, ktoré ovplyvňujú stabilitu procesorov. Má totiž leaknutú komunikáciu, kde Intel hovorí, že ďalšia analýza, bude ešte potrebná. Hovorilo sa aj o oxidácii procesorov, ale to bol starší problém výroby prvých 13.gen procesorov, ktorý už odstránili a nesúvisí s týmto problémom.

Intel v komunikácií hovorí, že čo sa týka prvého patchu, ten má len minimálny vplyv na výkon:

 Skoré testovanie spoločnosťou Intel na malom počte benchmarkov naznačuje minimálny vplyv na výkon v dôsledku tejto zmeny mikrokódu.
– Zatiaľ čo táto aktualizácia mikrokódu rieši aspekt zvýšeného napätia tohto problému, je potrebná ďalšia analýza, aby sme pochopili, či toto navrhované zmiernenie rieši všetky scenáre.
 Táto aktualizácia mikrokódu po overení a vydaní nemusí riešiť existujúce systémy v teréne s príznakmi nestability.
 Systémy, ktoré naďalej vykazujú príznaky spojené s týmto problémom, by mali mať procesor vrátený spoločnosti Intel na RMA.

Čo sa týka masívnosti problematických procesorov, zatiaľ to nie je vyčíslené. Ale napríklad vývojár Unreal Enginu v Epicu hovorí, že majú 50% chybovosť na 13900k and 14900k procesoroch a s ďalšími PC prejdú na AMD.

Intel teraz zistil, že neustále upgradovanie rovnakej technológie, zvyšovanie napätí, frekvencií a spotreby nie je zadarmo. Uvidíme, ako čo ponúkne pri novej generácii.





Páči sa mi! (+2)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Čo hovoríte na novú speváčku v... (0)
Určite mnohí z vás boli okolo roku 2000 násťrocný ...
|Slúchadlá (0)
Lude dobrí, odporúčte nejaké dobré slúchadlá. Ideá...
|Hra elden ring (1)
Dá sa stiahnuť niekde táto hra na pc...
|Dragons dogma 2 vs dragon age:... (0)
pozrite si tie hry a porovnajte...
|Psp a net (2)
Zdravím...vytiahol som po 100 rokoch zo šuplíka PS...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26017)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk