TSMC začína v Nemecku stavať novú továreň na procesory

Prvá európska továreň výrobcu čipov TSMC sa začne stavať v auguste. Nebude však pre PC ani mobilné čipy

pridal safer 31.7.2024 o 14:22 pod hardware
TSMC začína v Nemecku stavať novú továreň na procesory

HARDWARE > NOVINKY >

Európa sa konečne dočkala. Taiwanské TSMC už tento rok v auguste začne s výstavbou novej továrne na výrobu procesorov v Nemecku. Konkrétne bude vybudovaná v meste Dražďany, ktoré je svojou stredoeurópskou polohou výborným kandidátom na distribúciu do ostatných štátov. Odhaduje sa, že továreň otvorí svoje dvere v roku 2027.

 

Továreň nebude určená pre PC alebo mobilné čipy, ale pre autá

Podľa informácií bude firma TSMC spolupracovať aj s ostatnými veľkými menami, ako napríklad Bosch, Infineon, alebo NXP. Z tých si každý zoberie 10% podiel z továrne, čo znamená, že taiwanskému gigantovi ostane zvyšných 70%.

Továreň by sa mala sústrediť najmä na výrobu polovodičových čipov založených na 28/22nm CMOS a 16/12nm FinFET technológiách. Práve tie vyrábané 22 nanometrovým systémom sa používajú v automobilovom priemysle, čo je pre krajiny ako Nemecko, ale aj Slovensko dôležitým faktorom. Taktiež je známe, že v továrni bude pracovať niečo cez 2000 nových zamestnancoch.

Nové továrne mimo Taiwanu sú pre TSMC dôležité, keďže ak by náhodou Čína zaútočila na krajinu, musia mať záložné kapacity. To je dôležité aj pre zvyšok sveta.

 

Financuje to Nemecko a EU

To všetko bolo možné dosiahnuť aj vďaka tomu, že TSMC spolupracuje s vládou Nemecka, ktorá sľubuje pomerne veľké dotácie. Hovorí sa najmä o 3,5 miliardovom balíku na výstavbu novej továrne, čo by malo pokryť až polovicu nákladov.

Finančná pomoc je však napojená aj na Európsku Úniu, ktorej zákon o čipoch umožňuje prerozdeliť firmám dotácie do výšky 43 miliárd. Kevin Zhang, viceprezident rozvoja podnikania TSMC, dodal: „Keďže máme veľmi silnú podporu Európskej Únie a nemeckej vlády, veríme, že získame veľkú pomoc.“ Zhang nevylúčil výstavbu tovární v okolitých štátoch, ktoré by sa sústredili na pokročilejšie technológie.

 

Medzitým Intel orezáva plány

Dôležitou novinkou v oblasti európskych čipov je aj to, že Intel pozastavil niekoľko investičných projektov v Európe kvôli finančným stratám. To sa týka najmä plánov vo Francúzsku a Taliansku. Paríž sa mal byť výskumným strediskom a sústrediť sa na AI a výpočty, zatiaľ čo v Taliansku mali plán na vybudovanie továrne za 4,5 miliardy eur. Vďaka nej by dokopy dostalo prácu niečo cez 5000 ľudí, čo už je skutočne veľké číslo.

Projekty spoločnosti Intel však aj naďalej pokračujú v Nemecku a Poľsku, podľa informácií však s niekoľkými oneskoreniami.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Lotr:return to moria - môj rev... (13)
Mám už cez 100 hodín odohraného času a tak si hovo...
|34 aoc cu34g2xp/bk (16)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (2)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (4)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (31)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26715)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk