WORLD OF GOO 2

WORLD OF GOO 2

8.5

OG indie hit dostal pokračovanie

Recenzia na Switch verziu

Gooľôčky sú späť. Kedysi dávno, ešte v roku 2008, sa dvaja bývalí vývojári z EA dali dokopy a vytvorili jeden z pôvodných indie hitov - World of Goo. Jednu z tých prvých hier, ktoré ukázali silu nezávislej produkcie a možnosti self-publishingu. Nebola to len táto jedna hra, ale bola jedna z prvých, ktoré odštartovali indie boom a vlastne pomohli hernému priemyslu dostať sa do stavu, v akom je dnes, keď indie hry hráčov často zabavia viac a lepšie ako AAA produkcia. Aj keď už možno nikto nedúfal, že by sme sa mohli dočkať pokračovania po toľkých rokoch (a aj zopár odkladoch), teraz je World of Goo 2 tu.

A rozhodne to je niečo, čo by ste si nemali nechať ujsť. Aj keď je tu jedna väčšia prekážka a tou je cena. €26.99 je na takúto hru možno privysoká cena, pri indie tvorbe sme zvyknutí na trochu iné cenovky. Pritom kvalita tu je, ani dĺžka hry nie je najhoršia, ale tá cena dokáže pokaziť dojem. Viem si tak predstaviť, že asi mnohí z vás, aj keď by vás hra lákala, si radšej počkajú na nejaké výpredaje na PC či Switchi. Alebo keď už priplatiť, tak radšej siahnete po retail verzii, ktorá ešte len vyjde na konci októbra.

Možno od takejto puzzle hry nečakáte veľký príbeh, ale on tu je. Jeho podanie je minimalistické a dokonca často vystavané na tom, že si veľa musíte domyslieť. Podobne ako v prvej hre. Akurát teda táto ide viac do meta vrstiev príbehu, cestuje priestorom aj časom, zahráva sa s tým, kedy ste postava a kedy ste vlastne hráč. Spracované je to ale dobré a unikátne. V prvom rade sa naratív posúva prostredníctvom kratučkých prestrihových scén, ktoré hovoria viac o svete, kde sa hra odohráva. Alebo teda o svetoch a časoch, keďže dej neprebieha na jednom mieste a v jednom čase. No a potom sú tu aj značky s textom, ktorý je skôr filozofický, občas vtipný.

World of Goo 2
World of Goo 2 Prestrihové scény a celková estetika zostávajú v duchu prvej časti.
Prestrihové scény a celková estetika zostávajú v duchu prvej časti.


World of Goo 2 Občas musíte prísť aj s trochu netradičným riešením
Občas musíte prísť aj s trochu netradičným riešením


World of Goo 2 Jednotlivé kapitoly majú naozaj unikátne témy
Jednotlivé kapitoly majú naozaj unikátne témy





Príbeh tu tvorí len akýsi náčrt, kde si musíte sami povkladať význam, čo vlastne niektoré z tých vecí znamenajú. Musíte tak dávať pozor a sledovať ako prestrihové scény, tak aj klikať na všetky značky a čítať text, ktorý tam pre vás niekto pripravil. Ale kto? Aj to sa dozviete v príbehu o tom, ako sa gooľôčky vrátili 15 rokov po udalostiach prvej hry. To znamená, že sa vracia aj stará známa World of Goo Corporation, ktorá sa však teraz rebrandovala. Spolu so starými známymi druhmi gooľôčok však prišli aj úplne nové s novými vlastnosťami a schopnosťami. Vy sa tak v príbehu a aj herných kapitolách rámcovaných ročnými obdobiami posúvate dokonca do budúcnosti World of Goo série a zažijete aj nečakanú žánrovú odbočku.

World of Goo 2, podobne ako prvá časť, je vlastne hra o stavaní mostov. Jednak tých metafyzických medzi ľuďmi, ale aj tých reálnych medzi gooľôčkami. Alebo čímkoľvek iným, čo od vás hra vyžaduje prepojiť. World of Goo 2 je puzzle hrou. Každý level pre vás predstavuje nejaký problém, ktorý musíte vyriešiť. Niekde máte niekoľko gooľôčok nejakej farby a niekde inde je zase rúra, do ktorej musíte dostať nejaké minimálne množstvo gooľôčok. No a je len na vás, ako sa k týmto problémom postavíte. Neexistuje to nejaké jedno konkrétne správne riešenie. Namiesto toho sú tu skôr správne cesty. Potom je to už len o tom, ako ste v riešení úspešní.

Dokonca sa do levelov môžete vracať, aby ste sa pokúsili dosiahnuť lepší výsledok. Jedna vec je level prejsť, druhá splniť aj tri dodatočné ciele – vyzbierať všetky gooľôčky, dosiahnuť to s najnižším možným počtom ťahov a dosiahnuť to v najkratšom možnom čase. A kým ešte vyzbierať všetko sa dá zvládnuť, tie ďalšie dva ciele už budú sprvu spôsobiť ako nesplniteľné, ale ak tomu dáte čas, ono sa to časom zlomí a podarí sa vám ich prekonať.

A ako teda funguje to stavanie mostov? V zásade je to úplne jednoduché. Niekde je vytvorená nejaká konštrukcia a po nej pobehujú nezbedné gooľôčky. Jednu z nich si vyberiete a natiahnete smerom, ktorým chcete stavať. Nesmiete však ťahať veľmi ďaleko, keďže sa musí vytvoriť prepojenie s už existujúcou konštrukciou. Rovnako však časom musíte dávať pozor na to, aby sa vám konštrukcia nezrútila, či už vplyvom gravitácie alebo aj nejakých ďalších činiteľov, ktoré v hre existujú. Takže musíte konštrukciu spevňovať, vyvažovať a neustále dbať na to, aby ste nespravili zlý krok. Ak ho ale spravíte, máte možnosť sa vrátiť o kúsok späť a skúsiť znova. Akurát škoda, že musíte kliknúť na mušku, ktorá poletuje po obrazovke, čo je trochu otrava.

Nie je tu však len jedna, klasická čierna podoba gooľôčok. Nájdete tu viacero rôznych druhov, každý má unikátne vlastnosti a pracuje sa s ním trochu inak. Niektoré sú odolné voči plameňom, iné zase naopak horľavé a dokážete nimi vytvoriť reťaz, ktorou niečo zapálite. Je tu aj druh, ktorý po použití dokážete zobrať späť a stavať ďalej. Taktiež tu nájdete jeden typ, ktorý dokáže meniť aj prostredie. Neskôr budete často druhy aj kombinovať, takže si budete musieť dať pozor na to, aby ste správny druh použili správnym spôsobom.

Ono to znie jednoducho a v zásade to aj jednoduché je, ale je to veľmi chytľavé a návykové. Keď sa do hry dostanete, len tak vás nepustí. A výhodou je, že je prakticky pre každého. Môže si ju zahrať vaša mamka, babka, vaše deti, jednoducho ktokoľvek. Herné princípy každý pochopí ihneď . pomáha tiež to, že je ovládanie veľmi intuitívne. Na PC všetko chytáte a ťaháte myšou. Na Switchi zase máte na výber dve možnosti. V handheldovom režime hru ovládate jednoducho dotykom na displeji. Pri hraní v TV režime zase ovládate pohybom Joy-Con ovládača. Je to intuitívne, no občas trochu nepresné. Všetko z toho. Tu a tam trvá, kým kliknete na tú správnu gooľôčku. Ojedinele ich aj neumiestnite tam, kam chcete.

World of Goo 2
World of Goo 2 Až neskôr hra vyskúša trochu obmeniť koncept v porovnaní s prvou časťou
Až neskôr hra vyskúša trochu obmeniť koncept v porovnaní s prvou časťou


World of Goo 2 Ak máte radi noir so všetkým, čo k tomu patrí, čaká vás príjemné prekvapenie
Ak máte radi noir so všetkým, čo k tomu patrí, čaká vás príjemné prekvapenie


World of Goo 2 Záver je už viac o príbehu ako o výzve
Záver je už viac o príbehu ako o výzve





Ďalším nedostatkom je, že vám hra nedáva žiadnu indíciu, čo máte vlastne robiť. Áno, často to vidíte rovno na prvý pohľad, ale sú tu levely (a nie je ich málo), kde jednoducho nemáte tušenia. Takže na to musíte ísť metódou pokusu a omylu a následne level reštartovať a skúsiť znova, keď už viete ako. Kazí to trochu dojem a hlavne tempo. Inak sa za nedostatok dá považovať to, že asi dve tretiny hry sú vlastne koncepčne len evolúciou prvej časti. Posledná tretina je ale niečo výnimočné – autori skúšajú nové koncepty (golf, dokonca noirovú detektívnu adventúru!), zahrávajú sa s príbehom a aj so záverom. To si naozaj užijete.

Estetika hry sa v porovnaní s jednotkou nezmenila, ale vlastne to nie je na škodu. Už prvá časť bola krásna nadčasová hra, ktorá už pri letmom pohľade dokáže chytiť za srdce. Je v tom trochu inšpirácie z bábkových klasík Tima Burtona a mnoho ďalšieho. Pozerá sa na to príjemne. Ku koncu príde aj menší šok, keď sa z hry zrazu stane pixelartová adventúra, ale tiež vyzerá skvele. Hra tiež veľmi dobre znie. Hudba je nenápadná, nevtieravá a pekne sa hodí k hraniu. Dabingu tu až tak veľa nie je, ale tiež znie dobre, aj keď by ste tu márne hľadali nejaké veľké dabingové mená.

World of Goo 2 predstavuje návrat klasickej indie hry, ktorá bola jedným z priekopníkov nezávislej produkcie. Hra ponúka kvalitný zážitok s prepracovaným príbehom, ktorý sa hrá s časom a priestorom, pričom od hráča vyžaduje premýšľanie. Hoci je cena 26,99 € vyššia, než sa očakáva od indie hry, kvalita a dĺžka ju ako tak vyvažujú. Hra má jednoduché a intuitívne ovládanie, ale nejasné pokyny môžu spomaliť postup. Estetika a hudba zostávajú verné pôvodnej hre, pričom si zachovávajú nadčasový a príťažlivý dizajn.


napísal matus_ace 13.8.2024
Páči sa mi! (+1)
8.5
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
WORLD OF GOO 2
+ chytľavá hrateľnosť
+ intuitívne ovládanie
+ nadčasová estetika
+ slušná herná dĺžka okolo 7-8 hodín
+ pekný hrateľnostný zvrat v poslednej tretine
- ovládanie občas pôsobí nepresne
- vysoká cenovka
- nejasné ciele levelov môžu brzdiť herné tempo


RECENZIE HRÁČOV
PC
Switch

Vývoj: Tomorrow Corporation / 2D Boy
Štýl: Logická
Dátum vydania: 2. august 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (0)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Predám samsung galaxy watch ul... (0)
Predám minimálne používané Galaxy Watch Ultra Tita...
|Arma 3 dlc (0)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (1)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26422)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk