UBOAT

UBOAT

8.0

Nemecké vojnové ponorky vo vrcholnej forme

Recenzia na PC verziu

Ponorkový simulátor je hra pre špecifické publikum. Najznámejší je zrejme Silent Hunter, ktorý sa dočkal niekoľkých pokračovaní. Tentoraz sa činilo Deep Water Studio, ale niektorí hráči sú skeptickí, lebo hru zastrešuje PlayWay. No obavy sú zbytočné, pokojne môžete nastúpiť na palubu a ponoriť sa, táto plavba pod hladinou skončila úspešne.

Uboat bol niekoľko rokov vo verzii s predbežným prístupom na Steame a konečne je kompletný. Odohráva sa v období druhej svetovej vojny a vy budete mať pod kontrolou niekoľko druhov nemeckých ponoriek. Aby to bolo autentickejšie, je to primárne s nemeckým dabingom, ale na výber je aj angličtina. Texty sú už vo viacerých jazykoch, vrátane češtiny. Nie je bezchybná, ale solídna a pomôže hlavne pri výuke pochopiť princípy hry.

Tutoriál so siedmimi misiami je nevtieravo zakomponovaný priamo do kampaní. Tie sa líšia druhom ponorky, ktorú ovládate, časovým horizontom a lokalitou. Fungujú však podobne – v prístave si pripravíte ponorku aj posádku a z aktuálnej ponuky si vyberáte misie, ktoré  plníte na mori. Potom sa vrátite, nakúpite, upravíte a predovšetkým dotankujete, prípadne si trochu odpočiniete a vyberiete si ďalšie zadanie.

Uboat
Uboat Ponorka sa medzi misiami vracia do prístavu.
Ponorka sa medzi misiami vracia do prístavu.


Uboat Čakajú vás voľby v úlohách, ale aj pri rozhodovaní o prehreškoch námorníkov.
Čakajú vás voľby v úlohách, ale aj pri rozhodovaní o prehreškoch námorníkov.


Uboat Na palube sú stacionálne zbrane na obranu proti lietadlám.
Na palube sú stacionálne zbrane na obranu proti lietadlám.





Poteší úvodné nastavenie kampane, kde si vyberiete zábavnú, vyváženú alebo náročnú formu ťaženia. Líšia sa úrovňou a zakomponovaním simulačných a realistických prvkov. V ďalšom kroku si zvolíte starostlivosť o posádku – minimálnu, strednú alebo absolútnu. Potom si ešte môžete upraviť hlavné a pokročilé nastavenia, ktoré zahrňujú náročnosť AI, štýl súradníc, kolízne poškodenie a náročnosť poškodení, typy misií či veľkosť konvojov. Napokon si  môžete upraviť vzhľad a oblečenie kapitána vašej ponorky. A ste pripravení vstúpiť do prístavu.

Prístav si môžete prehliadnuť z výšky, ale pokojne aj z pohľadu prvej osoby v koži kapitána či iného námorníka. Len škoda, že pri voľnom pohľade je dosť nepraktická kamera s obmedzenou manipuláciou. Vaše prvé kroky povedú k dôstojníkovi na pobreží, ktorý je sprostredkovateľom medzi vami a velením Kriegsmarine. Pri komunikácii s ním sa otvorí niekoľko volieb. Rozkazy admirality obsahujú ponuku aktuálnych misií. Tréning posádky je set výukových misií, ktoré vás pekne oboznámia s funkciami hry a jej jednotlivými aspektmi. No hoci vám to určite vystačí na to, aby ste zvládli Uboat, niektoré doplnkové súčasti tam spomenuté nie sú a prídete na ne dodatočne sami, ak ste všímaví.

U toho istého dôstojníka viete zužitkovať aj body reputácie, získané ako odmeny, na extra nákupy s výhodami. Tie zahrňujú navýšenie maximálneho počtu vašich dôstojníkov, možnosť voľnej plavby aj mimo misie, ako aj výber dvoch misií súčasne. Ešte sa u neho dá požiadať o zmenu flotily. A aby sme nezabudli – dovolenka. A to nielen pre kapitána, ale celú posádku.



Pred vyplávaním by ste mali navštíviť sklad, kde je možnosť vylepšenia ponorky, ako aj získanie novej, ktorú ale treba najskôr odomknúť. Najčastejšie tam ale využijete nákupy, ktoré zahrňujú vybavenie (lekárničky, náhradné diely, mazivo), rôzne druhy potravín pre posádku, muníciu pre flak kanón, prípadne iné zbrane, ďalej torpéda a ostatné predmety. Medzi nimi je káva, ktorá zvyšuje energiu pre dôstojníkov,  demolačné nálože na potopenie lodí, či potápačský výstroj na vybrané misie. To najdôležitejšie je ale palivo, ktoré bezpodmienečne treba doplniť pred každým vyplávaním. Dodávka nákupov na ponorku pritom chvíľu trvá, takže musíte čakať niekedy aj celé hodiny, prípadne dni. Čas sa dá ale zrýchliť alebo čakanie úplne preskočiť, takže pohoda.

V prístave je ešte náborový dôstojník, u ktorého si najímate novú posádku, väčšinou bežných námorníkov, môžete reorganizovať posádku a prípadne vyložiť zachránených stroskotancov. Je fajn mrknúť sa aj na veliteľstvo, kde je ponuka doplnkových operácií s výskumom. Na ten potrebujete nejakú voľnú postavu s potrebným zameraním a body reputácie. Je to spôsob, ako si odomknúť ďalšie výhody – zlepšiť akumulátory, ale pokojne aj záchody, zvýšiť produkciu munície a podobne.

Potom ste už naozaj pripravení vyplávať, pričom by ste si mali všímať dianie na ponorke a jej hlavné ukazovatele. Je to kapacita akumulátora, ktorý sa primárne dobíja v prístave a jeho energiu využijete na fungovanie systémov, ale podľa potreby aj pohon elektromotorom. Ďalej palivo do dieselového motora. Dôležitá je kvalita vzduchu, ktorý sa najjednoduchšie dopĺňa vynorením ponorky, ale dá sa využiť aj palubný ventilačný systém. Disciplína odráža morálku mužstva, s ktorým môžu byť problémy v kritických situáciách. Chlapi reagujú na stres, únavu, rôzne podnety a odráža sa to na efektivite plavby. Mimo plavby pomáha morálku zvýšiť (a dokonca aj s bonusmi) dovolenka. Priamo na mori je to vplyv dôstojníkov, ale napríklad aj hranie kariet.

Uboat
Uboat Hlásime, že torpédo úspešne zasiahlo nepriateľskú loď! A ďakujeme za pochvalu.
Hlásime, že torpédo úspešne zasiahlo nepriateľskú loď! A ďakujeme za pochvalu.


Uboat Tak kam vyplávame tentoraz?
Tak kam vyplávame tentoraz?


Uboat Bojová loď sa naklonila a potápa - a to k nej ešte mieri jedno torpédo. Posádka ju opúšťa na člnoch.
Bojová loď sa naklonila a potápa - a to k nej ešte mieri jedno torpédo. Posádka ju opúšťa na člnoch.





Na vyplávanie stačí nastaviť rýchlosť, otvoriť mapu a pomocou myši nastaviť cieľový bod, prípadne niekoľko bodov, po ktorých sa bude ponorka pohybovať. Trasa sa už potom vyplní automaticky a dá sa výrazne urýchliť, len na plytčine, v blízkosti prístavov a pri hrozbách sa plynutie času obmedzí. Plaviť sa môžete nad hladinou, kedy smiete s postavami aj vychádzať na palubu, sledovať okolie ďalekohľadom, či strieľať zo stacionárnych zbraní. V periskopovej hĺbke viete pohodlne  a pomerne nenápadne pozorovať morskú hladinu a ciele. Dá sa aj prudko ponoriť do veľkej hĺbky, čo je ideálne pri bezprostrednom nebezpečenstve.

Podľa nastavenia realizmu sú rôzne činnosti automatické alebo vyžadujú manuálne ovládanie a vašu priamu účasť. Okrem iného očakávajte prijímanie depeší prostredníctvom vysielačky a radistu a aj s možnosťou počúvať rádiostanice s hudbou. Ďalej posielate jednotlivých členov posádky k systémom, ktoré majú ovládať – periskop, navigácia, poškodené miesto na opravu, zranený námorník, čo potrebuje ošetrenie a podobne. Sú to  predovšetkým dôstojníci, ktorým už potom asistujú bežní námorníci. Mužov je vhodné posielať na odpočinok, keď sú unavení a niekedy musíte riešiť och paranoju alebo bitky. Poteší možnosť ovládať hociktorú postavu z pohľadu prvej osoby, kráčať s ňou po móle a aj v podpalubí ponorky, manuálne ovládať systémy a zbrane.

Na mori môžete objaviť spriatelené, neutrálne alebo nepriateľské jednotky a zvoliť spôsob, ako sa zachováte. Viete pomôcť, napríklad poskytnutím súčiastok, urobíte inšpekciu civilného plavidla zaslaním dôstojníkov a ak to vyhodnotíte ako potenciálnu hrozbu, loď potopíte výbušninou a jeho posádka odpláva na záchrannom člne. K nepriateľom, samozrejme, treba pristupovať obozretnejšie. Zameriate cieľ použitím navigácie a periskopov, dáte príkaz na nabitie torpéd, zaplavenie ich komôr a odpálite. Dá sa pritom prepnúť pohľad na pozorovanú  nepriateľskú loď, takže aj uvidíte efektné zásahy.

Uboat
Uboat Námorníci získavajú za svoje činy medaily.
Námorníci získavajú za svoje činy medaily.


Uboat Môžete pozorovať aj najmenšie detaily a činnosti námorníkov v útrobách ponorky.
Môžete pozorovať aj najmenšie detaily a činnosti námorníkov v útrobách ponorky.


Uboat Plavba sa najlepšie koordinuje priamo na mape a pomocou ciferníkov, ktoré prepínate v pravom hornom rohu.
Plavba sa najlepšie koordinuje priamo na mape a pomocou ciferníkov, ktoré prepínate v pravom hornom rohu.





V misiách, spravidla zložených z troch fáz, ktoré dokončíte dodatočne, vás čakajú prieskumné plavby v určenom teritóriu, potápanie obchodných alebo vojnových lodí, umiestnenie mín v stanovenom sektore, prehľadanie vraku potápačom, eskortovanie konvoja a podobne. Po návrate do prístavu neraz dostávajú námorníci odmeny vo forme vyznamenaní  a každý nadobúda skúsenosti a levely.  Námorníci majú rôzne zamerania, ktoré sa dajú aj meniť (radista, mechanik, loďmajster...) a za skúsenostné body im zvolíte nové talenty, ktorých je ale iba hŕstka. Zvýši sa tak rýchlosť opráv, dôstojník povzbudí morálku, radista odošle správy rýchlejšie a podobne.

Graficky je to obstojné, ale aj vzhľadom na podporu rôznych technológií, vrátane DLSS a AMD FSR 2.0, by ste zrejme čakali viac. Prístavy sú spracovaná dosť slabo a asi najlepšie vyzerajú za šera. Avšak ponorka, predovšetkým jej útroby, kde vidíte zariadenia aj námorníkov, sú spracované viditeľne lepšie. Veľmi pekný je plynulý zoom, ktorý mení pohľad z väčšej vzdialenosti a výšky na detailný náhľad zblízka Až nakoniec prechádza na pohľad prvej osoby s priamym ovládaním postavy. Pri pohľade na ponorku vidíte najprv jej kovové telo, ktoré pri priblížení odhalí vnútro s posádkou. Pri vzdialení zas prejdete až na úroveň taktickej mapy. So zobrazením vody je to raz horšie, raz lepšie. Sprievodná hudba pasuje k vojnovej námornej hre.

Vo verzii s predbežným prístupom hráčov vyrušovali mnohé chyby, v kompletnom produkte sme na žiadne zásadné kazy nenarazili. Len je trochu škoda, že hra síce má tri automatické sloty na uloženie progresu, ale nestáva sa tak v dôležitejších momentoch (návrat do prístavu, stretnutie s nepriateľom, kritický stav a podobne ). Ale funguje aj manuálny save, takže túto možnosť pohodlne využijete.

Uboat
Uboat Námorníkom stúpajú skúsenosti, levely a vyberáte im nové schopnosti.
Námorníkom stúpajú skúsenosti, levely a vyberáte im nové schopnosti.


Uboat V hre je aj výskum koordinovaný  v rámci veliteľstva.
V hre je aj výskum koordinovaný v rámci veliteľstva.


Uboat Toto vyzerá fakt zle. V takýchto situáciách niektorí muži aj panikária.
Toto vyzerá fakt zle. V takýchto situáciách niektorí muži aj panikária.




Uboat je dostatočne komplexná simulácia ponorky s bohatými možnosťami, ktoré ale dokáže zvládnuť aj menej skúsený hráč, dokonca začiatočník v tomto žánri. Prispieva k tomu možnosť voľby zjednodušeného režimu, prehľadná výuka aj zrozumiteľná čeština. Obával som sa, či si s ponorkou poradím. Nakoniec to bolo ľahšie, ako som čakal, hoci niektoré veci sú trochu ťažkopádne a na vysokej úrovni realizmu už som zlyhával. Tá je vyslovene pre hardcore priaznivcov simulátorov. No nastavenia skutočne umožňujú vytvoriť optimálny zážitok s plavbou pre každého. A Uboat to s ponorkami naozaj vie.


napísal uni 22.8.2024
Páči sa mi! (+2)
8.0
Ohodnotiť
UBOAT
+ komplexná simulácia vojenskej ponorky a manažment posádky
+ sledovanie ponorky zvonku aj zvnútra s plynulým prechodom a detailmi
+ prispôsobenie úrovne realizmu a simulačných prvkov
+ možnosť plne ovládať každého námorníka z pohľadu prvej osoby
+ hru zvládnu začiatočníci a menej skúsení hráči, no prispôsobia a užijú si ju aj veteráni
- kamera je dosť obmedzujúca a zle sa s ňou manipuluje
- časté riešenie nedostatku paliva na mori je otrava
- niektoré procesy sú ťažkopádne a mohli byť zrozumiteľnejšie


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: PlayWay / Deep Water Studio
Štýl: Simulácia
Early Access od: 30. apríl 2019

Dátum vydania:  2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (0)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Predám samsung galaxy watch ul... (0)
Predám minimálne používané Galaxy Watch Ultra Tita...
|Arma 3 dlc (0)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (1)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26422)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk