Gamescom 2024: Atari oživuje Fatal Run v podobe postapokalyptickej akčnej racingovky

Fatal Run 2089 je oživenie pretekárskej značky od Atari, ktorá naposledy vyšla ešte v roku 1990. Takýto štýl ste ale asi nečakali.

pridal matus_ace 26.8.2024 o 19:30 pod hry
Gamescom 2024: Atari oživuje Fatal Run v podobe postapokalyptickej akčnej racingovky

HRY > NOVINKY >

Vždy sa rád pozriem na oživenie nejakej klasickej Atari značky, lebo je zaujímavé sledovať, ako dnešní vývojári chápu značky a koncepty, ktoré v mnohých prípadoch majú 30-40 rokov. Čakal som niečo klasické neónové ako napríklad v Recharged sérii hier od Atari, ale toto teda nie. Fatal Run bola v roku 1990 na vtedajšie pomery klasická a možno aj trošku zastaraná racingovka pre Atari 2600 a 7800. Fatal Run 2089 je ale niečo úplne iné.

Je to postapokalyptická dynamická akčná jazda v štýle Death Race filmov a podobných záležitostí. Vlastne nemáte súperov, ktorých sa snažíte predbehnúť. V prvom rade sa snažíte prežiť. No a keďže toto je roguelite hra, tak to môže byť aj poriadne náročné. Verte mi, síce Atari hru len teraz oznamuje, ja som si ju ale vyskúšal už pred niekoľkými dňami. Celé to začalo, keď brazílsky tím MNSTR Studio prišiel za Atari, že má skvelý nápad na novú Fatal Run hru. A rovno priniesol aj demo. To si v Atari zamilovali a to hlavne arkádovú akčnú jazdu v kombinácii s postapokalyptickým svetom, kde sa kombinuje metal a kybeprunk.

Mal som možnosť zahrať si pre-aplha verziu a pasáže zhruba v polovici hry. Celkovo hra ponúkne 6 áut a siedme tajné, ktoré si budete môcť odomknúť. Autá sa delia do troch tried - ľahké, stredné, ťažké. Autá si vyberiete tak, aby sadli nielen vám, ale aj prostrediu. Ale môžete si auto vybrať len raz za svoj run, takže vyberajte dobre. Je tu niekoľko druhov misií a musíte sa na ne dobre pripraviť. Výdržou, zbraňami a tak ďalej. Celkovo hra ponúkne 20 levelov v 4 regiónoch a ten posledný si odomknete iba v prípade, že ste dosť dobrí v predchádzajúcich. Podľa toho, ako sa vám darí a čo všetko splníte, sa líšia aj konce hry. Od obyčajného sa môžete dostať k dobrému, ale aj k zlému.

Jazda je naozaj výrazne arkádová, takže sa do hrania dostanete ihneď. Nedá sa povedať, že by vás čakali kľukáte trate na úrovni Nürburgringu alebo niečo také, sú zväčša skôr priame a zamerané na akciu, ale zase nájdete tu križovatky, ktoré ovplyvňujú váš run a kam nakoniec prídete.. Útočia na vás kopy nepriateľov a vy musíte spravovať svoju muníciu, bojovať, vyhýbať sa prekážkam a pasciam, ktorých je tu plno. Zároveň musíte bojovať aj s časom alebo výdržou. Levely sú ručne vytvorené, nie procedurálne generované. Hra akurát mení rozmiestnenie nepriateľov a ďalšie takéto aspekty.

No a sú tu aj bossovia, ja som si vyskúšal jedného fakt gigantického s pestrým arzenálom, ktorého som porazil trošku skoro, tak som si ho dal ešte raz a nechal som ho útočiť dlhšie, aby som si pozrel, čím všetkým dokáže hráčov prekvapiť. A teda niektoré jeho útoky vás prinútia robiť oblúky s jazdou po strope tunela. Trochu to pripomínalo bullet hell hry, hlavne keď vás boss začne zasypávať všetkým, čo má k dispozícii. Vie to byť náročné, ale viete si to stále užiť.

Autori tu čerpali inšpiráciu z Burnout, Blur a podobných arkádových hier, ktoré už dnes bohužiaľ neexistujú. Akurát teda tu to je celé postavené na akcii a nemusíte nikoho predbiehať, aj keď jazdenia za volantom si tu užijete do sýta. Nebude to pravdepodobne nejaká komplexná hra, ale rozhodne sa to zatiaľ javí ako zábavná hra, ktorá chce vyplniť dieru na trhu. A či sa to autorom podarí, to sa dozvieme v roku 2025.





Gamescom 2024: Atari oživuje Fatal Run v podobe postapokalyptickej akčnej racingovky  Gamescom 2024: Atari oživuje Fatal Run v podobe postapokalyptickej akčnej racingovky  Gamescom 2024: Atari oživuje Fatal Run v podobe postapokalyptickej akčnej racingovky
Gamescom 2024: Atari oživuje Fatal Run v podobe postapokalyptickej akčnej racingovky  Gamescom 2024: Atari oživuje Fatal Run v podobe postapokalyptickej akčnej racingovky  Gamescom 2024: Atari oživuje Fatal Run v podobe postapokalyptickej akčnej racingovky
Páči sa mi! (+3)






Gamescom 2024: Atari oživuje Fatal Run v podobe postapokalyptickej akčnej racingovky
PC
Switch
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Atari / MNSTR Studio
Štýl: Racing
Dátum vydania:  2025
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zdroj msi mag a500w bn (1)
Predám fungl nový zdroj MSI MAG A500W BN. Používal...
|Test drive unlimited sc: niekt... (0)
Čaute, je tu niekto kto hrá TDU:SC na PC? Rád by s...
|Kúpa používaného ntb (4)
Zdravím kupujem ntb acer nitro 5 a zaujíma ma cena...
|Čo hovoríte na novú speváčku v... (15)
Určite mnohí z vás boli okolo roku 2000 násťrocný ...
|Slúchadlá (5)
Lude dobrí, odporúčte nejaké dobré slúchadlá. Ideá...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26268)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk