ENDZONE 2

ENDZONE 2

Osídľovanie rádioaktívneho sveta pokračuje

Dojmy

Post-apokalyptická budovateľská stratégia z roku 2021 bude mať pokračovanie. Dvojku autori ponúkajú vo verzii s predbežným prístupom, ktorú budú rozširovať aktualizáciami v septembri, októbri a potom ďalších termínoch. Nie je ale potrebné čakať do jesene, aby ste si užili zážitok v strastiplnom svete budúcnosti.

Momentálne hra ponúka výukový scenár, ktorý je optimálny na úvod a survival mód s nastaviteľnými parametrami. Kompletný produkt pridá scenáre s rôznymi výzvami. Prenesiete sa do krajiny, ktorá je síce označená ako pustatina, ale reálne je to vcelku úrodné miesto, kde je dostatok zdrojov a zelene. Ibaže priebežne padá rádioaktívny dážď alebo sa vyskytujú iné pohromy a z civilizácie zostali len ruiny budov. Tie budete intenzívne prehľadávať svojimi prieskumnými vozidlami.

Na začiatku ale máte jediné auto. Je to dodávka, respektíve drsnému terénu prispôsobený mikrobus, ktorý môžete pristaviť pri zvyškoch budov a jednoduchým pokynom odtiaľ pobrať suroviny a predmety, ktoré tam zostali. Tie sa hodia po založení kolónie, čo sa uskutoční tiež prostredníctvom mikrobusu, keď ho odšoférujete k vhodnému priestranstvu s optimálnymi podmienkami pre osadníkov. Na okraji budúceho osídlenia založíte prekladovú stanicu, kde vyložíte veci z auta alebo naopak, neskôr môžete vyvážať inam z už fungujúceho osídlenia. Jeho základom bude mestské centrum, ktoré si ľubovoľne umiestnite, no a pridávate rôzne budovy na získavanie surovín, produkovanie rozmanitých predmetov a zveľaďovanie kolónie.


Dôležitá je voda, ktorú čerpáte z jazierka po postavení móla, neskôr zo studní a iných zdrojov.  Ako jedlo poslúžia nazbierané lesné plody a ryby, postupne prídu na rad aj farmy. Budova pre drevorubača zabezpečí drevo a významnou surovinou je šrot, ktorého je ale naokolo neúrekom. Stačí rozoberať ruiny budov, či už prostredníctvom určenej budovy alebo po označení zóny zberu vlajkou. K nevyhnutným súčastiam patria pracovné nástroje, s ktorých výrobou v dielňach treba začať čo najskôr. Postupne príde na rad výroba uhlia, látok, ochranného oblečenia proti radiácii, plastov, tehál, elektrifikácia (až po budúcej aktualizácii), výroba a distribúcia liekov a dopracujete sa aj k novým vozidlám. Je rozumné stavať sklady na zvýšenie úložnej kapacity vody, potravín a výrobkov.  

Cesty síce nie sú nevyhnutné, ale ak s nimi prepojíte budovy, bude transport surovín a produkcia rýchlejšia a efektívnejšia. Všetky budovy a činnosti vyžadujú manuálne pridelenie pracovníkov z radov osadníkov. Ľudia pribúdajú samovoľne, keď majú dostatok príbytkov, optimálne aj s doplnkovými objektmi a službami, ktoré zvyšujú spokojnosť a zlepšujú zdravie obyvateľov. Treba však počítať s tým, že najskôr sa narodia deti a trvá istý čas, kým dospejú a stane sa z nich využiteľná pracovná sila. Plus pri rozdeľovaní treba ponechať aspoň pár nezaradených osôb, ktoré potom budú realizovať nové stavby, čo si vyberiete z budovateľského menu.

Keď začne byť osídlenie sebestačné a prosperujúce, môžete do mikrobusu naložiť suroviny a nejakých osadníkov na založenie druhej kolónie. Dôvodom môže byť okrem voľného priestoru napríklad aj výskyt močiarov, ktoré  v pôvodnej lokalite nie sú, ale inde byť môžu a umožnia pestovanie liečivých bylín. Potom je možné aj naplánovať automatické prepravné trasy, po ktorých vozidlo transportuje suroviny a produkty z jedného osídlenia do druhého podľa nastavení.

Hoci kolónie neohrozujú žiadni nájazdníci ani dravá zver, priebežne sa vyskytujú pohromy, ktorým treba čeliť. Spomínaný rádioaktívny dážď stačí prečkať a ak vyrábate dostatok ochranného oblečenia, nič závažné sa nedeje. Chorým ľuďom treba vyrobiť a distribuovať lieky, inak bude mať váš hrobár plné ruky práce. Obdobie sucha znamená, že sa zelená krajina dočasne zmení na zožltnuté vyprahnuté územie a vyschnú jazerá. Tým sa výrazne zníži prísun vody, ktorú získate len z alternatívnych zdrojov, napríklad studní. Inokedy vás potrápi piesočná búrka.

Základy osídľovania vychádzajú z prvej časti Endzone a nie sú tam výraznejšie zmeny. Autori však upravili systém prieskumu a expedícií, ktorý je teraz jednoduchší, ale pritom o niečo zábavnejší. Prieskum sa vykonáva mikrobusom alebo inými vozidlami, ktoré neskôr budete mať. Inicializuje sa podobne ako hľadanie bežných prebytkov - pristavením auta pri ruinách. Na rozdiel od obyčajných zvyškov budov však prehľadávanie zaujímavejších objektov spustí expedíciu. Vtedy hra priblíži vybraný úsek  s budovou a jej blízkym okolím a pohybujete sa tam s postavou prieskumníka. S tým máte využiť všetky interaktívne objekty, aby ste získali suroviny, výrobky, ale aj znalosti s bodmi na výskum.

Pritom ale na mieste expedície treba hľadať aj cestičky a spôsoby, ako sa dostať do uzavretého skladu či na strechu budovy. Na to poslúžia špecifické veci, ktoré sa môžu stať osobitnou výbavou vozidiel a priebežne ich nájdete priamo na miestach expedície. Je to sekera a zváračka, ktoré umožnia prístup cez zátarasy, rebrík na vyšplhanie po múre, odkiaľ sa potom často dostanete ďalej cez vzduchové šachty. Akumulátor vložíte na určené miesto, aby sa dali použiť elektrické zariadenia, napríklad otvoriť garáže použitím spínača. Lexikón vám dovolí pozbierať nové druhy bylín a podobne.


Medzi expedície patria aj opravy mostov, ktoré vyžadujú privezenie potrebných surovín a následnú montáž. Mosty slúžia na sprístupnení nových oblastí na mape s ďalším priestorom na kolonizovanie a ruinami na prieskum. Získané znalostné body z expedícií uplatníte na odomknutie nových stupňov výskumu. Ten  je rozdelený do troch technologických stromov – ekonomický, ekologický a spoločenský. Odomykajú predovšetkým nové druhy budov s využitím pokročilých surovín a technológií.

Hranie je pohodové, nemusíte sa nikam ponáhľať ani stresovať. V prípade potreby si hru zapauzujete a premyslíte čo ďalej, Alebo naopak zrýchlite, aby boli procesy rýchlejšie. Užívateľské rozhranie je intuitívne a riešené dosť šikovne. V dolnej časti obrazovky sú  štyri ikony. Prvá ponúka prehľad o profesiách a môžete si tam prerozdeľovať ľudí bez toho, aby ste museli klikať na jednotlivé budovy v teréne. Druhá ikona otvára menu výstavby s niekoľkými záložkami. Ďalšia umožňuje výstavbu ciest a posledná ikona otvorí zoznam vozidiel, ktoré si tak ľahko naklikáte a nájdete v oblasti.

V rôznych častiach obrazovky sú doplnkové súčasti, ako je prepínanie času, zoznam surovín aj s malými (zelenými a červenými) šípkami, ktoré pekne označujú, či daný zdroj alebo produkt pribúda alebo sa ho viac spotrebúva. A vidíte aj  brífing s misiami, ktoré sú v survival režime vedľajšie a nepovinné, ale plnením (upgradovanie budov, zabezpečenie lekárskej starostlivosti...) zvýšia spokojnosť obyvateľov alebo za ne  dostanete malé odmeny. Graficky sa hra síce trochu zlepšila, ale nedá sa hovoriť o pastve pre oči. No môžete si pekne približovať a vzďaľovať terén, sledovať ľudí pri práci a máte o všetkom dobrý prehľad.

Endzone 2 pokračuje v tom, čo sa začalo v prvej časti. Nejde síce o skok dopredu, no dvojka je užívateľsky prívetivejšia a celkovo sa o niečo lepšie hrá. Pekne sa tu dopĺňa výstavba osídlení s prieskumom a expedíciami uskutočnenými prostredníctvom vozidiel. Hra ponúka trochu viac ako väčšina bežných budovateľských stratégií a pre fanúšikov žánru má už teraz príťažlivý obsah.


napísal uni 26.8.2024
Páči sa mi! (+2)
ENDZONE 2


Endzone 2
PC

Vývoj: Assemble Entertainment / Gentlymad Studios
Štýl: Stratégia
Dátum vydania:  2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (12)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (0)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (2)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Test drive unlimited sc: niekt... (0)
Čaute, je tu niekto kto hrá TDU:SC na PC? Rád by s...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26512)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk