PS5 Pro je pre superfanúšikov, hovoria analytici

Analytici cez týždeň ponúkli svoje názory na PS5 Pro.

pridal saver 15.9.2024 o 11:45 pod hardware
PS5 Pro je pre superfanúšikov, hovoria analytici

HARDWARE > NOVINKY >

Analytici cez týždeň ponúkli svoje názory na PS5 Pro, hlavne na jeho cenu, ktorá je prekvapivo vysoká, špeciálne v EÚ, ale prekvapila aj hráčov v USA. Nakoniec to vidno aj na YouTube videu, ktoré má 96-tisíc lajkov a 196-tisíc dislajkov.

Mimochodom, čo sa týka ceny a prepočtov:

V USA stojí konzola 699 dolárov bez dane, u nás 799 eur s daňou. Dane v USA sú okolo 10%, ale je to rôzne podľa štátu (nakoniec aj preto uvádzajú len základnú cenu), ale ak si spravíme prepočte. 699 dolárov, napríklad s 10% daňou je 768 dolárov, ale ak to prepočítame kurzom na EU, tak to 692 eur. Stále sú o viac ako sto eur pod našou cenou. 

Pozrime sa teraz na vyjadrenia analytikov, ktoré zhrnulo GamesIndustry. Tie zachytávajú názory, že nedostatok konkurencie to pre Sony uľahčilo, že konzola je určená najmä superfanúšikom, a že sa očakáva nižší dopyt. Pre PlayStation nadšencov však nie je cena až tak dôležitá.

Odhadujú, že PS5 Pro predá tento rok okolo 1.3-1.7 milióna kusov a 13-15 miliónov kusov celkovo. 

Napríklad hovoria, že Sony sa tu spolieha na hardcore fanúšikov:

„Rovnako ako pri PS4 Pro neočakávame, že PS5 Pro výrazne zmení dynamiku predaja platformy PS5, pretože väčšina kupujúcich bude zmesou existujúcich majiteľov PS5 alebo hráčov, ktorí prešli z PS4 a teraz sa zameriavajú na model Pro namiesto štandardnej PS5,“ napísal Harding-Rolls z Ampere Analysis. „Sony však dúfa, že títo pokročilí používatelia minú viac na softvér a služby, ktoré pomôžu celkovému biznisu PlayStation.“

Určitá skupina fanúšikov si pri PlayStation kúpi všetko podobne ako pri Apple, hovorí Rhys Elliott z Midia Research:

"PlayStation je tu podobný Apple, ale v oveľa menšom meradle. Takmer to vyzerá ako lifestylová značka – a existujú fanúšikovia PlayStation, ktorí si kúpia takmer akýkoľvek nový produkt, ktorý PlayStation vydá. Rovnako ako v prípade spoločnosti Apple, aj tu však bol niche VR trh príliš aj pre zarytých hráčov PlayStation 5." 

Dodáva k tomu, že 700 dolárová cena je pre superfanúšikov:

„PS5 Pro od Sony za 700 dolárov je pre superfanúšikov – tí v skutočnosti nerozšíria hráčsku základňu PlayStation. Napriek tomu očakávam, že medzi týmto zamýšľaným publikom sa PS5 Pro bude dobre predávať. Je pravda, že motivácia na kúpu PS5 Pro nie je taká silná ako pri PS4 Pro (4K HDR v čase, keď sa zvyšovala penetrácia 4K televízorov). Avšak bolo šikovné, že Sony poukázalo na problém spojený s nutnosťou vybrať si medzi režimami vernosti a výkonu – čo je realita pre mnohých hráčov na najnovších konzolách. To je hodnota, ktorá by mohla presvedčiť aj nerozhodnutých superfanúšikov.“

Analytici upozorňujú aj na cenu, ktorá je veľmi rozdielna aj v porovnaní s PS4 Pro, ktorý bol pri uvedení na trh o 33 % drahší ako štandardný model. PS5 Pro je o 50 % drahší ako základná verzia:

"Ceny PS5 Pro odrážajú upravenú stratégiu Sony na ochranu svojej marže, všeobecne infláciu dodávateľského reťazca a nedostatok priameho konkurenta pre upgrade v polovici cyklu v porovnaní s minulou generáciou (kde Microsoft pripravoval Xbox One X, teraz takúto konzolu nepripravuje),"  dodáva Harding-Rolls s tým, že je to pre nedostatok konkurencie to s cenou Sony uľahčil.

Piscatella z Circany k tomu hovorí, že hoci očakával a chápe reakcie, ale cena odráža zmeny v tomto priestore a rovno hovorí, že ceny budú ďalej rásť. Firmy z nich chcú získať čo najviac peňazí:

"Kedysi všetci hrali na rovnakej konzole, s rovnakým ovládačom, hrali rovnaké hry v rovnakom čase. Už to tak jednoducho nie je. Firmy sa snažia maximalizovať doláre, ktoré môžu generovať od spotrebiteľov citlivých na ceny aj od spotrebiteľov, ktorí sú citliví na ceny. Pre mnohých fanúšikov konzol to bol trochu bolestivý prechod. Chápem to, ale je to miesto, kde sme, a tento trend sa v dohľadnej dobe nespomalí."

Nakoniec Naji zo SJN Insights poznamenal, že Sony dlho váhalo s cenou, preto nebola ani priamo v prezentácii, ale bola len prilepená na konci. Nakoniec si vybralo tie ceny, aké sme videli. Zároveň spochybňuje hodnotu PS5 Pro ako produktu a jej prínosu:

"Na papieri všetky parametre znejú pôsobivo, až kým skutočne neuvidíte rozdiel v vernosti grafiky oproti súčasnej konzole PS5," hovorí Naji. "Obraz je prinajlepšom o niečo ostrejší a hrateľnosť je o niečo plynulejšia, ale zaručiť ďalšie 67% zvýšenie ceny oproti PlayStation Slim je obrovská požiadavka pre väčšinu potenciálnych kupujúcich konzol, najmä v súčasnej finančnej klíme."

Upozorňuje, že prioritou pre vývojárov bude stále základný model konzoly:

"Problém je, že vývojári a vydavatelia budú pokračovať vo vytváraní hier pre maximálne publikum a ak toto publikum hrá na štandardných modeloch a nie je ochotné zaplatiť extra prémiu za upgrade na Pro, samotné hry nemusia byť vyrobené tak, aby predvádzali silu Pro, čo vedie k možnému scenáru Hlavy 22. " vysvetľuje Naji. "Nedostatok hier s najvyššou vernosťou by mohol mať za následok malú potrebu kupovať Pro, nedostatok dopytu po Pro potvrdzuje názor, že hry nemusia byť postavené pre menší trh najsilnejších strojov. To ukáže len čas."

PS5 Pro konzola vychádza 7. novembra.





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (13)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (1)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (4)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Test drive unlimited sc: niekt... (0)
Čaute, je tu niekto kto hrá TDU:SC na PC? Rád by s...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26578)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk