V PlayStation 6 mohol byť aj Intel čip, ale nakoniec sa Sony rozhodlo pre AMD

Sony sa v roku 2022 rozhodovalo medzi Intelom a AMD nad čipom do PlayStation 6 konzoly. Už vieme, prečo Intel nevybrali.

pridal safer 16.9.2024 o 16:24 pod hardware
V PlayStation 6 mohol byť aj Intel čip, ale nakoniec sa Sony rozhodlo pre AMD

HARDWARE > NOVINKY >

V roku 2022 Intel prišiel o významný kontrakt na dizajn a výrobu čipu pre nový PlayStation 6, ktorý získala konkurenčná spoločnosť AMD. Konkrétne išlo o prehru v súťaži o dodávku čipu do PlayStationu 6 s TSMC ako výrobcom. Zdroje z Reuters tvrdia, že prehrou tak Intel prišiel o 30 miliárd dolárov tržieb.

Získanie zákazky na čipy pre PlayStation 6 by bolo pre Intel pochopiteľne významným míľnikom. Nielenže by to potvrdilo rastúce schopnosti Intelu v oblasti návrhu čipov, ale tiež by výrazne podporilo ambiciózny plán generálneho riaditeľa Gelsingera na oživenie výrobnej divízie spoločnosti, ktoré oznámil v roku 2021 v kalifornskom San Jose.

V PlayStation 6 mohol byť aj Intel čip, ale nakoniec sa Sony rozhodlo pre AMD

 

Vieme aj dôvod prehry Intelu - chcel viac peňazí

Konzoly Sony typicky cez jednu generáciu predajú viac ako 100 miliónov kusov. Môže to byť síce zaujímavé číslo, ale pre výrobcu čipov len vedľajší biznis v porovnaní s tým, že teraz môžu predávať AI čipy aj s 50% maržou. Dôležité pre firmy je, že je to stabilný biznis, síce majú menšie zisky, ale čipy dodávajú roky. Zároveň by spolupráca so Sony mohla pomôcť zvýšiť dopyt po Intel riešeniach, keďže teraz firma bojuje s nájdením veľkých klientov.

Intel to však očividne nechcel hrať na dlhú trať, keďže po Sony žiadal vyšší zisk z každého predaného čipu, čo viedlo k sporu a nakoniec k tomu, že Intel prehral v konkurenčnom tendri o kontrakt na výrobu čipu pre novú PlayStation konzolu. Víťazom sa stal tak stalo AMD.

Rokovania medzi Sony a Intelom podľa zdrojov trvali v roku 2022 niekoľko mesiacov a zahŕňali stretnutia na najvyššej úrovni. Hovorca Intelu pre Reuters povedal, že firma nebude komentovať súčasné alebo potenciálne rozhovory so zákazníkmi.

V PlayStation 6 mohol byť aj Intel čip, ale nakoniec sa Sony rozhodlo pre AMD

 

Sony by mohlo mať problémy so spätnou kompatibilitou

Síce Intel chcel viac, možno aj keby mu stačila základná ponuka, zákazku by nemusel mať istú.  Potenciálnym problémom by podľa inžinierov bola spätná kompatibilita. Keďže AMD vytvorilo čip pre PlayStation 4 aj pre aktuálny PlayStation 5, zmenou na Intel by bola možnosť spätnej kompatibility. Aj keď by išlo stále o PC architektúru, spoľahlivé spojazdnenie všetkých hier by mohlo byť pre Sony náročné, zdĺhavé a drahé. Mnohých hráčov by určite sklamalo, ak by si nemohli zahrať tituly, ktoré si predtým kúpili.

 

O tom, že Sony išlo s AMD vieme už dlhšie, ale bude zaujímavé sledovať, s kým sa nakoniec pustí do novej konzoly Microsoft. AMD by pre neho bola jednoduchá voľba, ale keďže celý jeho systém funguje na virtualizácii, nemal by problém ani s prechodom na Intel. S ním má teraz Microsoft niekoľkomiliardovú zmluvu, ale nevieme, či zaberá aj procesory do Xboxu. Eventuálne by vedel Microsoft prejsť aj na Intel + Nvidia kombináciu alebo čistú Nvidiu s ARM procesorom (s Nvidiou majú tiež veľké zmluvy na AI), ale uvidíme, čo nakoniec vyberú.

Microsoft hovoril, že chcú priniesť najväčší skok vo výkone medzi generáciami a je možné, že ho prinesú už v roku 2026. Novú Sony konzolu čakáme skôr v rokoch 2027-2028, keďže teraz vydávajú PS5 Pro, ale môže prekvapiť a priniesť ju skôr.





Páči sa mi! (+3)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (13)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (1)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (4)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Test drive unlimited sc: niekt... (0)
Čaute, je tu niekto kto hrá TDU:SC na PC? Rád by s...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26595)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk