SQUIRREL WITH A GUN

SQUIRREL WITH A GUN

7.5

Neštvite veveričku, lebo vás zastrelí

Recenzia na PC verziu

Správajte sa pekne k zvieratám, lebo jedného dňa sa môže stať, že sa obrátia proti nám. Tento motív bol už viackrát sfilmovaný a objavil sa aj vo videohrách, často v humornej forme. Vtipná, ale súčasne dosť násilná je aj podoba veveričky s pištoľou v ruke, ktorú nám prináša tím Dee Dee Creations. Ale nie je až taká absurdná ako Goat Simulator.

Niežeby Squirrel with a Gun nebol trochu pritiahnutý za vlasy, ale krížová výprava nasrdenej veveričky dáva určitý zmysel. Začína sa to krádežou zlatého žaluďa (nemyslite na prasačinky) v podzemnej základni, kde na chlpatého lupiča vybehne vládny agent. Hlodavec, ktorého úlohu prevezmete, vzápätí zistí, ako sa používa ľudská zbraň a z malého incidentu sa stáva otvorený boj. Väčšinu času strávite v uliciach ohraničeného mestečka, kde musíte kadečo zbierať. Sú to predovšetkým tradičné žalude, ktoré sa nachádzajú na cestách, v interiéroch domov aj na strechách, stĺpoch či stromoch a oveľa cennejšie zlaté žalude. Tie sa získavajú podstatne ťažšie, treba niekam preskákať, prekonať prekážky a často aj objaviť nejaký mechanizmus alebo fintu, inak o nich môžete len snívať.

Squirrel with a Gun
Squirrel with a Gun Na zbrane a vozidlá treba vyzbierať veľa žaluďov.
Na zbrane a vozidlá treba vyzbierať veľa žaluďov.


Squirrel with a Gun Získať sa dajú aj zastrašovaním civilistov.
Získať sa dajú aj zastrašovaním civilistov.


Squirrel with a Gun Zažijete aj prestrelku v štýle divokého západu.
Zažijete aj prestrelku v štýle divokého západu.





Za žalude môžete odomykať miesta s rôznymi zbraňami, občas aj dopravnými prostriedkami, ako aj kufríky s doplnkami. Platidlom sú práve žalude, ktorých musíte mať dostatočné množstvo. Pritom platí, že tie bežné sa vám odpočítajú, ale zlaté sa len skontrolujú, no zostávajú vám permanentne. Aby ste sa dostali do uzavretých častí oblasti alebo úplne nových zón, musíte si žaluďmi odomknúť špecifickú výzbroj alebo objekt. Napríklad je to autíčko, ktorým potom môžete brázdiť po cestách, dokážete ním dokonca jazdiť po kolmých stenách a odraziť sa do výšky a okrem iného prejdete podzemnou dráhou k prvému bossovi. Ale to chvíľu potrvá, lebo hoci sa bežné žalude vyskytujú vo veľkom množstve a navyše aj obnovujú, zlaté sú tvrdší oriešok.

Navyše po vás v uliciach pátrajú ozbrojení agenti, ktorých od civilistov rozoznáte predovšetkým podľa obleku a slnečných okuliarov. Ich inteligencia je mizerná, zvyčajne len postávajú na určenom mieste a zaútočia až vtedy, keď ste veľmi blízko. A vlastne ani nie sú veľmi nebezpeční, ale pre istotu a aby bola zábava ich radšej eliminujte. Likvidáciu týchto postáv si v hre užijete asi najviac. Môžete po nich skákať a loziť, ale zbavíte sa ich pištoľou, puškou či inou zbraňou z odomknutých slotov alebo keď zostanú po obetiach. Prípadne do nich môžete hádzať tehly, fľaše, lopty, odpadky a iné predmety, ktoré viete brať do labiek a slúžia aj na rozbíjanie okien a aktivovanie spínačov vo výške. A najlepšie na vrhanie sú granáty. 

Pri streľbe viete zamerať cieľ a pri hádzaní stanovíte trajektóriu. Po dobrom zásahu sa oslabený agent na chvíľu skloní k zemi a vy môžete použiť dorážacie kombo, ktoré sa líši podľa druhu zbrane, akú práve pri sebe máte. Vzápätí vypálite niekoľko rán v efektnom prevedení a z nebohého sa vyvalia ďalšie žalude, ktoré sa dajú pozbierať. Zbraň môžete použiť aj proti civilistom, ktorí sa len tak prechádzajú, ale niekedy si vás aj zvedavo obzerajú a fotia. Po zásahu a páde  zvyčajne precitnú a utečú, ale vám stačí pohroziť a z dotyčného s rukami nad hlavou padá žaluďové výkupné. Všetky zbrane treba nabíjať ,čo sa dá na kruhových políčkach so symbolom munície a aktivovaných miestach s výskytom zbraní.

Okrem spomínaných pochúťok zbierate aj odevy a zásobníky energie. Oblečením získate nové pokrývky hlavy, tela a zmenenú srsť. Väčšinou sú len kozmetickým doplnkom, ale niekedy majú aj bonusový efekt. Napríklad potápačská výbava vám umožní pohodlne plávať pod vodou. Bez nej sa síce neutopíte, ale ťažšie sa pohybuje a keď nedržíte v ruke nejaký predmet, nedokážete sa ponoriť, respektíve dostať na dno, kvôli vašej nízkej váhe. Viete si nasadiť kovbojský klobúk, čiapku alebo čelenku, obliecť si kabát, bundičku alebo aj náramkové hodinky. Zásobníky energie vám zas umožnia zhromažďovať zásoby energie zo zabití alebo červených kvetov. Túto energiu potom môžete kedykoľvek použiť na doplnenie munície aj mimo zásobovacích plôch. Na každom úseku v hre sa vám pritom pekne zobrazuje, koľko žaluďov, zásobníkov a kostýmov je nablízku a koľko z nich už máte. Plus ich polohu vám naznačí pohľad z vlajkových tyčí.
 
Vaša veverička pri postupe využíva aj svoje prirodzené pohybové schopnosti, teda hlavne skákanie a šplhanie po stenách, stromoch a stĺpoch. Ale platí, že pri lezení nemôžete mať v labkách žiadny predmet. A keďže nemáte ani inventár, musíte položiť aj zbraň, ktorú práve držíte. Potom si ju môžete opäť zobrať alebo vyhľadať inú. Na druhej strane, je tu možnosť mimoriadne vysokých alebo dlhých skokov, keď máte pri sebe výzbroj. Vtedy zvyšujete intenzitu a rozsah skokov tak, že pritom strieľate a pomáha vám spätný ráz zbrane.

Tým sa dostávame k fyzike, ktorá je v hre dôležitá a nielen pri skákaní. Aj pri bežnom strieľaní musíte počítať so spätným rázom, ktorý sa líši podľa druhu zbrane. Pištoľ či samopal kope len mierne, puška vás odhodí poriadne dozadu. To si treba uvedomiť ako pri mierení, tak aj vtedy, keď ste na nejakých plošinách vo výške. Lebo po neopatrnej streľbe môžete spadnúť dole. Fyzika sa prejavuje aj pri hádzaní a posúvaní predmetov, ako aj pri telách postrelených či vybuchnutých ľudí, ibaže vtedy nie je vždy realistická. Veci pri dotyku niekedy priveľmi  a neprirodzene odskakujú, obzvlášť ľudské pozostatky bizarne poletujú s pokrútenými hnátmi. Ale celkom vtipne pôsobí pasáž na mínovom poli, ak tam zlikvidujete strážcu a spadne na nálož. Mína zabliká, vybuchne, telo vyletí do vzduchu a padne na ďalšiu mínu, ktorá tiež exploduje. A tak to pokračuje a trvá dosť dlho.

Squirrel with a Gun
Squirrel with a Gun Získať zlaté žalude je náročnejšie. Zájsť si po ne na strechu je ešte v pohode.
Získať zlaté žalude je náročnejšie. Zájsť si po ne na strechu je ešte v pohode.


Squirrel with a Gun Nevesta bez ženícha. Čo s tým?
Nevesta bez ženícha. Čo s tým?


Squirrel with a Gun Keď vravím, že ten bod platí, tak platí a nebudem o tom diskutovať!
Keď vravím, že ten bod platí, tak platí a nebudem o tom diskutovať!





Progres sa ukladá automaticky, ale hra vás sama vyzýva, aby ste si ju ukladali aj manuálne, čo môžete pri vyskočení na malé tyče s lampášmi pri cestách. Celková plocha, kde budete vyčíňať s veveričkou, nie je veľmi veľká, ale napriek tomu tam aspoň pri prvom hraní môžete stráviť aj cez desať hodín, keď budete hľadať spôsoby, ako získať ďalšie zlaté žalude. Alebo budete opakovať niektoré náročnejšie pasáže, predovšetkým vo vzduchu, kde vám to môže sťažovať klamlivý výhľad, občas nevhodná kamera a citlivé ovládanie. Kvôli nemu sa často zošmyknete z plošiny a aj vaše autíčko je horšie zvládnuteľné.

Na druhej strane oceníte rôzne zaujímavé situácie a motívy na jednotlivých úsekoch, ako je grilovačka pri dome,  westernový bar, kde si užijete pravú kovbojskú prestrelku alebo záhradnú svadbu bez ženícha, ktorého môžete nájsť na nečakanom mieste a podobne. Po finále sa už môžete všade voľne pohybovať a skúšať už len tak pre zábavu vypátrať to, čo ste nestihli. Prípadne aj navštíviť bonusový halloweensky domček.

Graficky je hra pekná. Neprináša síce nejaké unikátne scenérie alebo niečo vyslovene jedinečné, ale je to fajn. Postavy možno mohli byť spracované o niečo lepšie a hlavne aspoň trochu inteligencie by im nezaškodilo. Veľmi výrazné sú ale rôzne efekty, ako sú odrazy a zrkadlenie lesklých objektov. Kameru si síce polohujete myšou, ale niekedy sa sama pozmení a napríklad pri pasážach vo výške vám zhorší výhľad. Zvuky sú skromnejšie. Hudba v menu hry je pekná aj doplnená spevom, ale pri hraní v úvode som ju rýchlo vypol, keď tam znela otravná melódia, kde sa dookola opakovala jedna pasáž.

Squirrel with a Gun
Squirrel with a Gun Malý pojazdný hlodavec s bazukou - to je celkom zábavný pohľad.
Malý pojazdný hlodavec s bazukou - to je celkom zábavný pohľad.


Squirrel with a Gun Vašej veveričke môžete meniť pokrývku hlavy, odev a srsť.
Vašej veveričke môžete meniť pokrývku hlavy, odev a srsť.


Squirrel with a Gun Z vlajkových tyčí sa dá pekne poobzerať po okolí a určiť poloha  vecí na zbieranie.
Z vlajkových tyčí sa dá pekne poobzerať po okolí a určiť poloha vecí na zbieranie.




Squirrel With a Gun je celkom pekný úlet a ak máte chuť na menej vážnu akciu, ktorá všetko berie na ľahkú váhu a dá sa pri nej celkom dobre vyblázniť, staňte sa obávanou veveričkou. Rozsah hry nie je veľký, ale dajú sa tam  nájsť zaujímavé aktivity a motívy s menšími či väčšími výzvami, ktoré budete riešiť svojským spôsobom. A pohľad na malého rozkošného chlpáča s obrovskou pištoľou alebo bazukou, ktorý rozmetá agentov na všetky strany, stojí za to.


napísal uni 26.9.2024
Páči sa mi! (+3)
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
6.1
Ohodnotiť
SQUIRREL WITH A GUN
+ podarené prestrelky a aktivity s akčnou veveričkou
+ odomykanie a zbieranie zbraní a doplnkov, ktoré pomôžu v boji aj pri napredovaní
+ nápadité súboje s bossmi, hoci je ich len pár
+ rôzne motívy a výzvy, pri ktorých nestačí len sila, ale treba aj porozmýšľať
+ humor a všetko prevažne nevážne
+ väčšina predmetov v hre je použiteľná a dá sa prenášať alebo aspoň posúvať
+ fyzika zbraní a všetkého naokolo
- citlivé ovládanie a nepresné skákanie v trojrozmernom prostredí
- herná oblasť je malá, aj keď je tam dostatok aktivít
- inteligencia agentov je takmer nulová
- občas sa nevhodne prepína kamera
- fyzika je občas neprirodzená a trochu prehnaná, čo vám môže, ale nemusí prekážať


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Maximum Entertainment / Dee Dee Creations
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 29. august 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Predám pc | rtx 4070 | i5 1270... (0)
Predám PC s nasledujúcimi parametrami: GPU: Nvi...
|Hype momenty pre hry (e3 revea... (4)
Som si tak spomenul na hype z roznych (dnes uz sta...
|Lotr:return to moria - môj rev... (13)
Mám už cez 100 hodín odohraného času a tak si hovo...
|34 aoc cu34g2xp/bk (17)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (2)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26841)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk