Google prehralo súd s Epicom, musí otvoriť Android na iné Store a nesmie im vytvárať prekážky

Google už nebude môcť platiť firmám za to, aby nerobili vlastné Store a utlmovať tak konkurenciu. Iné Store budú môcť byť aj na Google Play.

pridal saver 8.10.2024 o 7:40 pod hardware
Google prehralo súd s Epicom musí otvoriť Android na iné Store a nesmie im vytvárať prekážky

HARDWARE > NOVINKY >

Americký súd vydal v pondelok súdny príkaz, ktorým bude nútený Google ponúknuť alternatívy k svojmu obchodu Google Play v mobiloch. Nebude môcť nikoho uplácať ani nútiť vývojárov používať Google Play, aj keď z nejakého dôvodu to platí len na tri roky. Sú to tri roky, ktoré môžu firmy využiť na to, aby postavili tak masívne Store, že ich Google už nebude môcť zastaviť. 

Rozhodnutie sudcu v Kalifornii je najvýznamnejším výsledkom protimonopolného súdneho sporu Epicu proti Google, ktorý sa začal v roku 2020. Výrobca Fortnite obvinil Google z protisúťažných praktík, vrátane platenia hardvérovým spoločnostiam a výrobcom telefónov s Androidom, aby nevyvíjali konkurenčné obchody s aplikáciami. Samotné rozhodnutie padlo už minulý rok, ale až teraz sudca spísal všetky veci, ktoré musí Google splniť.

Rozhodnutie by mohlo viesť k tomu, že vývojári získajú väčší podiel na trhu, pretože obchody s aplikáciami Google aj Apple berú 15% až 30% z celkového predaja vysoko zarábajúcich aplikácií. Nové obmedzenia môžu vývojárom umožniť získať vyššie príjmy bez platenia Google.

Podľa súdu od novembra nebude môcť Google tri roky:

  • Platiť spoločnostiam za vydanie aplikácií výlučne alebo ako prvé v službe Google Play
  • Platiť spoločnostiam, aby nekonkurovali službe Google Play
  • Platenie spoločnostiam za predinštalovanie služby Google Play v nových zariadeniach
  • Vyžadovať od tvorcov aplikácií, aby používali platby cez Google Play, alebo zakázať tvorcom aplikácií, aby na svojom webe informovali svojich používateľov o lacnejšom online tovare (Google Play prijíma 15 % až 30 % nákupov v aplikácii ako poplatok od veľkých výrobcov aplikácií)
  • Google bude musieť tiež povoliť konkurenčným obchodom s aplikáciami pre Android prístup ku katalógu aplikácií Google Play
  • Google bude musieť vo svojom obchode s aplikáciami Google Play prevádzkovať obchody s aplikáciami pre Android tretích strán.

Zaujímavé rozhodnutia. K tomu Epic Games a Google tiež vytvoria trojčlenný výbor, ktorý preskúma technické problémy súvisiace s dodržiavaním predpisov zo strany Google.

Čo je zaujímavé, prakticky veľmi rovnaký súd s Apple Epic vo väčšine bodov prehral. Tu pomohlo to, že zamestnanci Google si informácie posielali v emailoch, ktoré poslúžili ako dôkaz (k tomu Google veľa dôkazov úmyselne zničilo, čo im v očiach sudcu tiež nepomohlo), hlavne k tomu, ako cielene chceli zabrániť inštalácii aplikácií mimo store množstvom odstrašujúcich obrazoviek. 

Sweeney z Epicu sa k tomu vyjadril a napísal:

"To znamená, že všetci vývojári aplikácií, výrobcovia obchodov, operátori a výrobcovia majú 3 roky na vybudovanie živého a konkurencieschopného ekosystému Android s takým kritickým množstvom, že ho Google nemôže zastaviť,"

Google sa ešte bude snažiť rozsudok zastaviť a odvolá sa proti nemu. Dochádza mu však čas, keďže pravidlá majú platiť už od novembra.





Páči sa mi! (+3)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ultimatne ambilight riešenie (3)
Narazil som na tuto krabicku na podsvietenie tv, m...
|Výmena i5 12600kf (11)
Zdravím! Momentálne fachčím na zostave s i5 12600...
|Čo sa mohlo stať s pc? (55)
Čaute, dneska som prišiel z roboty, zapol PC ktorý...
|Game-debate.com (4)
Ahoj ... ide vám táto stranka niekomu ? Je to stra...
|Rada ohľadom nákupu win 11 (5)
Ahojte, Chcem sa poradiť ohľadom nákupu Win 11 n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27372)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk