HOLLOWBODY

HOLLOWBODY

7.0

Nostalgické hľadanie v temných uličkách

Recenzia na PC verziu

Klasické hororové hry mali niečo do seba a obsahovali čosi, čo v dnešných tituloch vidíme už len zriedka. Iste, nie všetko bolo ideálne, ale výsledok stál za to. Predovšetkým starší hráči si radi pripomínajú tú éru, kedy sa hry robili predovšetkým pre zábavu a nie pre peniaze. A ani sme si ich nemuseli kupovať po kúskoch, ako je trendom dnes. Hollowbody je jedna krásna pripomienka minulých čias.

Hra je poctou klasikám a predovšetkým z nej cítiť vplyv sérií Resident Evil a Silent Hill so spracovaním v štýle PS2. Je robená s láskou a úctou a aj preto jej zrejme odpustíte viaceré nedostatky a kratší rozsah. Niektoré súčasti sú vyslovene archaické, ale je to zjavný zámer, ktorý nemáme vývojárovi za zlé. Hoci to môžu byť veci v dnešnej dobe ťažko stráviteľné a odpudzujúce predovšetkým pre mladšie generácie. Ale ak ich akceptujete, ani nebudete vedieť ako a na Hollowbody sa namotáte.

Hollowbody
Hollowbody Dáme si? Jasné!
Dáme si? Jasné!


Hollowbody Dúfam, že nájdem kľúč od tvojho srdca.
Dúfam, že nájdem kľúč od tvojho srdca.


Hollowbody V domoch často nájdete to, čo zostalo z obyvateľov.
V domoch často nájdete to, čo zostalo z obyvateľov.





Dej sa odohráva v 21.storočí po katastrofe na Britských ostrovoch. Hlavná hrdinka Mica hľadá svoju partnerku Sashu v separovanej nebezpečnej zóne, čomu predchádzala nehoda. Mica je odkázaná len sama na seba a prechádza ruinami mesta a jeho okolím, vrátane podzemia. Pritom objavuje stopy, odkazy, ale aj telá, ktoré poodhaľujú, čo sa stalo s obyvateľmi. Už od začiatku depresívne miesto je ponuré a daždivé a v uliciach aj interiéroch budov čoskoro narazíte na kreatúry, ktoré vás chcú zabiť. Je to vlastne len pár druhov bytostí, ale pre potreby hry to úplne stačí. Dôležitejší je príbeh a hľadanie spôsobov, ako sa dostať ďalej. 

Potvory, na ktoré natrafíte, sú pomalé a väčšinou sa im dá vyhnúť alebo ich obehnúť. No aspoň občas sa ich musíte zbaviť násilím. Na protivníkov môžete použiť palicu s klincami, ale aj gitaru či značku. A keď ich údermi zvalíte na zem, ešte ich udupete. Bezpečnejšie je odstrániť ich z diaľky pištoľou, ale, samozrejme, nábojov nie je nazvyš. Našťastie, nájdete nejaké v debničkách, ktoré rozbijete. Môžete sa ešte dostať k luku a puške. To je v podstate všetko. 

Samozrejme, jednotlivé predmety získate postupne. Budú sa ukladať vo vašom inventári. Je archaický a nepohodlný, ale veteránom problém robiť nebude. Okrem zbraní tam budete zhromažďovať liečivé spreje (presne také ako v Resident Evil) a doplnkové predmety. Medzi nimi bude kladivo na odstránenie jednoduchých bariér a zámkov. Ďalej vysielačka, zapaľovač, prístupové karty, kľúče, poistky a niekoľko ďalších doplnkov. Celkovo toho nezbierate veľa a prakticky všetko využijete.

Niektoré predmety treba pred aplikovaním skombinovať a väčšinou ich nájdete blízko miesta, kde tak treba urobiť. Navyše, keď prídete k interaktívnemu objektu, zvyčajne sa vám rovno otvorí inventár, aby ste z neho niečo použili. A sú to logické kombinácie, takže na riešenie rýchlo prídete. Občas vás trošku zdržia menej náročné hlavolamy s kódom trezoru, nastavením napätia ističov alebo zapaľovaním sviečok, ale v zásade by ste sa nemali niekde zaseknúť, možno s výnimkou jedného miesta. Inak to v pohode dáte aj bez hľadania riešení na Youtube.  

Hollowbody
Hollowbody Či si zoberiem túto pušku? Samozrejme, bude sa hodiť!
Či si zoberiem túto pušku? Samozrejme, bude sa hodiť!


Hollowbody Zahráme si spolu na gitare?
Zahráme si spolu na gitare?


Hollowbody A je to v...  Veď vidíte.
A je to v... Veď vidíte.





Inventár zahrňuje aj zložku na dokumenty a mapu, ktorá je čiastočne užitočná, ale možno ju ani nebudete využívať. Takmer neustále vás obklopuje zlovestné šero, pri ktorom vám pomôže baterka, čo sa nevybíja. Takže ju môžete mať permanentne zapnutú. V exteriéroch sú síce nejaké menšie odbočky, ale inak je priestranstvo koridorové, ohraničené domami, barikádami, ojedinele neviditeľnými stenami. V budovách hľadáte odomknuté dvere a spôsob, ako prejsť cez tie uzamknuté, pričom väčšinou sú to elektronické zámky na karty.

Progres sa ukladá automaticky, čo je ale len ojedinelé. Dá sa to však aj manuálne pri telefónoch na stoloch alebo v uliciach. A opakovane, takže sa môžete k aparátom vrátiť, ak trochu pokročíte ďalej, ale máte obavy, čo bude nasledovať. Hoci je príbeh celkom zaujímavý a navštívite niekoľko lokalít, nezaberie vám viac ako päť hodín času. Dá sa bez väčších problémov prejsť na vyššej z dvoch ponúkaných obťažností a tretia s new game plus sa odomkne po prvom zakončení.

Hollowbody
Hollowbody Pri boji sa dá pohodlne mieriť, ak vám práve kamera nezakrýva výhľad.
Pri boji sa dá pohodlne mieriť, ak vám práve kamera nezakrýva výhľad.


Hollowbody Atmosféra je úžasná a stiesňujúca.
Atmosféra je úžasná a stiesňujúca.


Hollowbody Archaický inventár nie je veľmi pohodlný.
Archaický inventár nie je veľmi pohodlný.




Grafický štýl zodpovedá retro konzolám a vôbec to neprekáža, atmosféra je úžasná, depresívna a taká hustá, že by sa dala krájať nožom. Hlavnú postavu sledujete z pohľadu tretej osoby. Archaická kamera, ktorá samovoľne mení uhly pohľadu, na jednej strane umožňuje vyniknúť niektorým situáciám. Na druhej strane ale dezorientuje, lebo mení polohu hrdinky v priestore a navyše neraz zakrýva pohľad na blízke kreatúry. A stáva sa pritom, že tlačidlá menia na základe polohy postavy svoju funkciu. Takže idete dopredu a zrazu musíte použiť iný kláves, inak  bude pohyb opačný. To je typický neduh starých hier a napríklad inovované prvé časti Resident Evil série takúto kameru nahradili praktickejšou, ktorú si prispôsobuje samotný hráč. Tu takú možnosť nemáte, ale dajú sa aspoň prestaviť klávesy. No samotné ovládanie nie je zlé. Hudba je parádna, stiesňujúca, zvuky skromnejšie, no o to viac vyniká zlovestné ticho naznačujúce skrytú hrozbu v ľudoprázdnych uliciach.

Hollowbody je pôsobivý horor, ktorý mi pripomenul, čo som miloval, ale aj nenávidel na ikonických hrách minulosti. Kombinuje prvky sérií Resident Evil a Silent Hill. Nie je veľmi rozsiahly, ale príbeh je prerozprávaný zaujímavo a prostredia sú dostatočne rozmanité. Interakcia s okolím je založená na klasickom spôsobe s hľadaním a aplikovaním správnych predmetov a príležitostnými hlavolamami. Nie je to však náročné, už preto, že veci objavíte v blízkosti ich využitia. Retro grafika je v tomto prípade plusom a spolu so stiesňujúcou hudbou vytvára skvelú atmosféru. Na druhej strane, archaický ťažkopádny inventár, kamera, ktorá si prepína nevhodné pohľady a pár ďalších prežitkov môže byť hlavne pre mladších hráčov nepríjemnou bariérou. Ak však milujete kvalitné horory, nedajte sa tým odstrašiť.


napísal uni 11.10.2024
Páči sa mi! (+2)
7.0
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
HOLLOWBODY
+ vydarený retro horor s kombináciou Resident Evil a Silent Hill
+ skvelá stiesňujúca atmosféra a vhodný audiovizuálny štýl
+ obľúbené žánrové prvky z minulosti, ktoré stále výborne fungujú
+ solídny dej s dôrazom na interakciu s prostredím a nenáročnými hlavolamami
- krátka herná doba
- nepraktický archaický inventár a kamera
- občas neviete, čo máte robiť, hra vám to ani nenaznačí
- na dnešnú dobu trochu ťažkopádne, čo niektorých hráčov odradí


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Headware Games / Headware Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 12. september 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Rada - vzduchový chladič k ryz... (5)
Ahojte, planujem vymenit Ryzen 5 2600X cpu za 5...
|Xsx češtiny (2)
Zdar, prosím vás viete mi poradiť, ktoré hry na XS...
|Ultimatne ambilight riešenie (9)
Narazil som na tuto krabicku na podsvietenie tv, m...
|Výmena i5 12600kf (12)
Zdravím! Momentálne fachčím na zostave s i5 12600...
|Čo sa mohlo stať s pc? (55)
Čaute, dneska som prišiel z roboty, zapol PC ktorý...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27487)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk