STAR TRUCKER

STAR TRUCKER

7.0

Pohodový vesmírny transport

Recenzia na PC verziu

Základná myšlienka hry Star Trucker môže u nejedného hráča vzbudiť sarkastický úškrn. Máme tu kamióny jazdiace Európou a Severnou Amerikou, v ktorých kabínach sme strávili desiatky až stovky hodín. Brázdiac cesty i diaľnice sme presedeli nejednu sedačku a hranie bola, je a bude zábava. Na rozdiel od primitívnych klonov – zdravíme napríklad Alaskan Road Trucker a podobné nepodarky. A potom je tu Star Trucker. Trucker vo vesmíre. Defekt tu nedostanete, nemusíte sledovať výjazdy z diaľnice a v mestečkách vás nebude policajt penalizovať za prekročenie rýchlosti. Už len preto, že žiadne mestá tu nenájdete.

Napriek tomu, že Star Trucker ponúka dobre známu pesničku, má v sebe svojské čaro, ktoré zabezpečí to, že sa po hodine za virtuálnym volantom znechutene neodvrátite a nevrátite ku virtuálnym truckom zo skutočného prostredia. Funguje to rovnako: nájdete depo, v ktorom si vyberiete zákazku, prevezmete príves s tovarom a snažíte sa ho nepoškodiť a v stanovenom čase previezť na miesto určenia. Len to je kdesi tam ďaleko, takže musíte skákať hviezdnymi bránami medzi jednotlivými systémami. Ale inak sedíte v pohodlnom kresle a brázdite vesmír zľava doprava a zhora nadol. Znovu a ešte raz.

Star Trucker
Star Trucker Príbehové misie sa posúvajú ďalej prostredníctvom komunikácie cez vysielačky.
Príbehové misie sa posúvajú ďalej prostredníctvom komunikácie cez vysielačky.


Star Trucker Niektoré zákutia vesmíru sú tajomné.
Niektoré zákutia vesmíru sú tajomné.


Star Trucker Jednotlivé hviezdne systémy sú dostatočne rozmanité.
Jednotlivé hviezdne systémy sú dostatočne rozmanité.





Prvým a nie nepodstatným detailom je fakt, že truckom sa nepohybujete v dvoch osiach, ale využívate plne trojrozmerný priestor. Proste lietate vesmírom ako kedysi v Privateerovi, Freelancerovi či po novom v Star Citizen alebo Elite: Dangerous. Len sa tu nestrieľa a ovládate truck, ktorý má miesto kolies trysky. Náročnejšie ovládanie vám bude nejakú tú hodinku prechádzať do krvi. Lietať po vytýčených trasách alebo vesmírnych diaľniciach nie je jednoduché, ale mimo nich vám hrozí poškodenie trucku, pretože vesmírom lieta kadejaký odpad. Často to radšej risknete. Navyše rýchlosť je vo vesmíre viac než relatívna, nakoľko sa okolo vás nemihá okolitá príroda, ale pozadie vám robia nádherné scenérie kdesi v pozadí a vesmírne stanice a doky.

Nemusíte sa starať o ceny komodít v jednotlivých sektoroch, finančnú odmenu a skúsenosti dostanete za samotný transport. Na začiatku budete lietať s jedným kontajnerom a až poskočíte o niekoľko levelov vyššie, dostanete možnosť transportu do väčších diaľav s bonusmi za prevoz krehkého, ťažkého alebo inak nebezpečného tovaru. To všetko už veľmi dobre poznáme a postupné levelovanie a otváranie nových svetom je príjemným bonusom, ktorý zabezpečí to, že sa zabavíte na dlhé hodiny. Lenže putovanie pustým vesmírom by nebolo dostatočne zábavné a chýbalo by vzrušenie z toho, že sa môže niečo pokaziť. A ono sa aj pokazí.

Nie, reč nie je o country hudbe, ktorá zaznie z rádia a výborne dotvára celkovú atmosféru dlhého cestovania. V momente, kedy do niečoho nechtiac nabúrate alebo do vás narazí vesmírny odpad, musíte zaplátať diery. Pekne sa postavíte zo svojho kresla, vezmete si skafander, necháte sa vystreliť do vesmíru zo zváračkou a poškodené časti zaplátate. Škoda, že sa vyskytujú stále na rovnakých miestach a iné poškodenie hra neponúka. Žiadne pokrútené plechy, poškodené súčiastky a podobne. Ale aspoň niečo, hoci časom sa z výprav do vesmíru stane nudný stereotyp.

Lenže zo svojho kresla sa budete musieť dvíhať častejšie. Nielenže nakupujete potraviny, palivo (ak náhodou ostanete niekde s prázdnou nádržou, ďaleko od vesmírnej čerpacej stanice), ale hlavne batérie. Jednotlivé systémy vášho trucku sú napájané batériami a niekde aj elektrickými obvodmi. Používaním dochádza batériám šťava a je potrebné ich vymeniť. Môže vám odísť gravitácia v trucku (a vtedy začnú naskladnené zásoby lietať priestorom), pohon, generátor kyslíka, nabíjanie skafandru a ďalšie systémy. Dobrá myšlienka je trochu odfláknutá, nakoľko batérie nemôžete nabíjať, ale ich vymieňate kus za kus. Ich cena je navyše vysoká, ak si aj nakúpite do zásoby, postupne sa vybíjajú a musíte s nimi šafáriť s veľkým rešpektom. Osvetlenie kabíny oželiete, ale niektoré systémy musíte nutne udržiavať v chode. Bez kyslíku taktiež dlho nevydržíte.

A to je skutočne všetko, čo zatiaľ Star Trucker ponúka. Stačí to? Rozhodne, hoci prísľub zveľaďovania nenápadného dielka je viac než nutný. Možností, čo vylepšiť, kde tu a tam dotiahnuť ventil, je neúrekom a nápady sa hrnú zo všetkých strán. Napríklad natrafíte na kusy tovaru plávajúceho vesmírom, ktorý musíte ručne pozbierať, uskladniť u seba a môžete ďalej speňažiť. Pozor však na prípadné kontroly, pretože v kontajneroch sa môžu nachádzať produkty nie príliš legálneho charakteru. Na tých sa však dá dobre zarobiť, tak sa občas oplatí aj za prípadnej (riadne mastnej) ponuky zariskovať.

Komunita okolo hry žije a vesmírne trucky by nemuseli zapadnúť prachom. Grafické spracovanie ničím neohúri, ale ponúka presne tie scenérie, ktoré si chcete vychutnať po náročnom dni. Sadnúť si, spraviť jednu alebo dve zákazky a nikam sa pritom nenáhliť. Ľahkovážne jazdenie sa vám môže vypomstiť a musíte sledovať okolie i svoje zdroje. Stále je ale lietanie skôr relaxačné a nevyžaduje si plné sústredenie ako pri akčných hrách. Ťažko sa popisuje atmosféra samotného pohybu, no vo vesmíre sa nemusíte nikam hnať a môžete si vychutnávať prostredie okolo seba. Preto je Euro/American Truck Simulator úplne inou hrou: tam budujete spoločnosť, tu si skôr užívate lietanie vesmírom.

Star Trucker
Star Trucker Aj vesmír má svoje smetisko.
Aj vesmír má svoje smetisko.


Star Trucker Často sa budete len tak kochať a relaxovať.
Často sa budete len tak kochať a relaxovať.


Star Trucker Vesmírny truck si môžete upraviť len farebne.
Vesmírny truck si môžete upraviť len farebne.





Prirovnanie k Bus Simulatoru alebo nedávno vydanému Taxi Life by bolo skôr na škodu Star Truckera. Stereotyp totiž nenastupuje takmer okamžite – niežeby bol príbeh predvádzaný prostredníctvom vysielačiek space operou či vesmírnym eposom hodným sfilmovania či spísania (aj keď sme mali podľa hier iné, knižné braky...), no príjemne vypĺňa hluché miesta transportovania z jedného miesta na druhé a necháva hráčovi možnosť vybrať sa po príbehových úlohách, ktoré navyše nenútene vysvetľujú ďalšie a ďalšie herné prvky. Raz počúvate laškovanie medzi jednotlivými truckermi, inokedy im pomáhate, predávate informácie. Proste príjemné rozptýlenie, väčšinu času trávite v priestore, kde sa musíte postarať sami o seba.

Tým zaujímavým spestrením je napríklad možnosť a vlastne aj nutnosť vstať zo svojho kresla. O nutnosti opráv vonku vo vesmíre už bola reč, rovnako nachádzate zabudnuté poklady. Lenže motáte sa aj v interiéry vlastného ťahača. Ukladanie nazhromaždených surovín je jedna vec, nutnosť vymieňať batérie na konkrétnych miestach druhá. Všetko je to príjemné rozptýlenie, no zároveň premrhaný potenciál. Úprava interiéru nie je možná žiadna a je to ohromná škoda. Spraviť si z chladných útrob útulné útočisko by stálo za tú námahu a rozhodne by sme to brali všetkými desiatimi. Práve to by spravilo z hrania osobnejší zážitok a nezvrhávalo by sa v logistickú nudu.

Stojí teda Star Trucker za ťažko zarobený peniaz z vašej peňaženky? Skôr áno, pretože haldy braku sa na nás valia z mnohých strán a Star Trucker je aspoň trochu iný. Nie je to vesmírny variant produkcie SCS Software a nie je správne tieto hry porovnávať. Nebudujete vlastnú prepravnú spoločnosť, ale dostávame ako na podnose pomerne rozsiahly vesmír a možnosť lietať v ňom. Môžete si truck pomaľovať, vylepšovať a kadečo iné – na čo na začiatku nemáte a musíte sa ku každej úprave tvrdo prepracovať, čo vám nejaké tie desiatky hodín rozhodne zaberie.

Star Trucker
Star Trucker Váš druhý domov - len škoda, že ho nemôžete upravovať.
Váš druhý domov - len škoda, že ho nemôžete upravovať.


Star Trucker Ďalšia z dlhých ciest sa pomaly blíži do konca.
Ďalšia z dlhých ciest sa pomaly blíži do konca.


Star Trucker Nenechajte sa zmiasť neporiadkom, pred chvíľou vypadla gravitácia a všetko lietalo po celej kajute.
Nenechajte sa zmiasť neporiadkom, pred chvíľou vypadla gravitácia a všetko lietalo po celej kajute.




Ani sa nenazdáte a v hre strávite pri správnom dávkovaní more času. Príjemné rozptýlenie a pohodová atmosféra je presne to, čo Star Trucker odlišuje od konkurencie. Dôležité bude však to, ako budú vývojári herný systém vylepšovať a dopĺňať. Bola by obrovská škoda, keby Star Trucker zapadol prachom. V chladnom vesmíre môžete stráviť desiatky hodín, avšak musíte mať na to náladu a čas. Na kolená hru aktuálne zráža plytkosť a herné prvky, ktoré nie sú dotiahnuté do absolútnej dokonalosti.


napísal kordi 18.10.2024
Páči sa mi! (+1)
7.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
STAR TRUCKER
+ atmosféra letov
+ spracovanie jednotlivých sektorov
+ pohodová až relaxačná hrateľnosť
+ hudobná zložka
+ postupné a pomalšie zlepšovanie
- často sa nič nedeje
- nedotiahnuté všetky herné prvky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU i5/Ryzen 5, 8 GB RAM, Nvidia 1650/Radeon RX 580, 5 GB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU i7/Ryzen 7, 16 GB RAM, Nvidia RTX 3060/Radeon RX 6600 XT, 5 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Raw Fury / Monster and Monster
Štýl: Simulácia / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 3. september 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Problém s hdr (1)
Dobrý deň, čo urobiť v prípade ak mi PS5 dáva for...
|Streaming handheld (ps portal ... (12)
Ahojte, viac krát som na fóre písal, že by som ...
|Mikrofón + stereo repráky - pr... (3)
Čaute! Nedávno som si po dlhých rokoch kúpil PC zo...
|Cyberpunk 2077 (3)
ahoj nevie niekto náhodou prečo keď niečo zoberiem...
|Epic games /fc 24 (1)
Cauko chcel by som sa opýtať,ak si zakúpim v epic ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27738)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk